Potraviny, které je potřeba zařadit do jídelníčku pro zdravé srdce

Potraviny, které je potřeba zařadit do jídelníčku pro zdravé srdce
zdroj: Unsplash

Onemocnění srdce představují podle statistik téměř třetinu všech úmrtí na celém světě. A to je hodně. Důležitou roli ve zdraví srdce hraje strava. Ta může významně zvýšit nebo snížit riziko srdečního onemocnění. Jak se stravovat, abyste případně předešli pozdějším problémům?

Jste to, co jíte. Dávná pravda, která platila, platí a platit bude. Strava totiž dokáže ovlivnit mnohé. Nabízí se říci všechno. V oblasti onemocnění srdce a celé kardiovaskulární soustavy to platí zejména. Některé potraviny totiž mohou ovlivnit krevní tlak, triglyceridy v krvi a hladiny cholesterolu a také záněty – což jsou vlastně všechny rizikové faktory pro onemocnění srdce. Zde je několik skupin potravin, na které byste se měli v rámci prevence a ochrany před onemocněním srdce zaměřit. Berte je jako recept a sestavte z nich vlastní chutný a kreativní jídelníček, který bude nejen chutnat, ale který vás bude také bavit.

Tučné mořské ryby jako je losos, makrela, sardinky a pstruh
Mořské ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které účelně pracují se srážlivostí krve, zlepšují hladinu LDL cholesterolu v krvi a srdci vyloženě prospívají. Naordinujte si je na talíř alespoň 2x týdně a praktikujte jemné metody přípravy jako je restování či pečení v troubě.

Avokádo, vlašské ořechy, semínka (chia a lněná), zastudena lisovaný řepkový olej
Vše výše zmíněné jsou příklady tuků šetrných k srdci. Extra panenský olivový olej je bohatý různé polyfenolické látky, látky spojované s prevencí srdečních onemocnění, nehodí se ale pro tepelnou úpravu. Ta jeho cenné vlastnosti ničí. Skvělou alternativou je právě za studena lisovaný olej řepkový. Je plný cenných mono-nenasycených tuků, jako olej olivový. Odolává navíc vysokým teplotám, což z něj činí ideální olej na vaření. Je také skvělým zdrojem ochranného vitamínu E.

Ovoce a zelenina
Každých 200 gramů čerstvého ovoce a zeleniny sníží riziko ischemické choroby srdeční až o třetinu. Plody jsou totiž plné draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak, stejně jako ochranných antioxidantů, které zase minimalizují poškození tepen. Stravujte se pestře a vybírejte z široké palety ovoce a zeleniny, kterou příroda nabízí. Dopřávejte si lilky, rajčata, bobulovité ovoce, melouny, stejně jako zelenou listovou zeleninu. Červená řepa je bohatá na hořčík a draslík, které pomáhají regulovat krevní tlak. Zázračnou potravinou je také česnek, ideálně konzumovaný za syrova, který představuje cenné přírodní antibiotikum.

Hřejivé koření jako je zázvor, chilli, skořice a oregano může také pomoci snížit zánět a chránit kardiovaskulární systém.
Mléčné výrobky pomáhají snižovat krevní tlak a regulovat práci srdečního svalu.

Pozor na vše, co je cítit umělým zpracováním
Existují potraviny, které srdci prospívají. Stejně tak ale existují ty, které mu škodí. Mezi ně patří zpracované maso, jako jsou klobásy, hamburgery a paštiky. Měli byste také minimalizovat příjem koláčů, sušenek a necelozrnného pečiva. Omezovat byste měli i příjem alkoholu. Kontrolujte si také příjem soli a trans-mastných tuků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...