Onemocnění srdce představují podle statistik téměř třetinu všech úmrtí na celém světě. A to je hodně. Důležitou roli ve zdraví srdce hraje strava. Ta může významně zvýšit nebo snížit riziko srdečního onemocnění. Jak se stravovat, abyste případně předešli pozdějším problémům?
Jste to, co jíte. Dávná pravda, která platila, platí a platit bude. Strava totiž dokáže ovlivnit mnohé. Nabízí se říci všechno. V oblasti onemocnění srdce a celé kardiovaskulární soustavy to platí zejména. Některé potraviny totiž mohou ovlivnit krevní tlak, triglyceridy v krvi a hladiny cholesterolu a také záněty – což jsou vlastně všechny rizikové faktory pro onemocnění srdce. Zde je několik skupin potravin, na které byste se měli v rámci prevence a ochrany před onemocněním srdce zaměřit. Berte je jako recept a sestavte z nich vlastní chutný a kreativní jídelníček, který bude nejen chutnat, ale který vás bude také bavit.
Tučné mořské ryby jako je losos, makrela, sardinky a pstruh
Mořské ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které účelně pracují se srážlivostí krve, zlepšují hladinu LDL cholesterolu v krvi a srdci vyloženě prospívají. Naordinujte si je na talíř alespoň 2x týdně a praktikujte jemné metody přípravy jako je restování či pečení v troubě.
Avokádo, vlašské ořechy, semínka (chia a lněná), zastudena lisovaný řepkový olej
Vše výše zmíněné jsou příklady tuků šetrných k srdci. Extra panenský olivový olej je bohatý různé polyfenolické látky, látky spojované s prevencí srdečních onemocnění, nehodí se ale pro tepelnou úpravu. Ta jeho cenné vlastnosti ničí. Skvělou alternativou je právě za studena lisovaný olej řepkový. Je plný cenných mono-nenasycených tuků, jako olej olivový. Odolává navíc vysokým teplotám, což z něj činí ideální olej na vaření. Je také skvělým zdrojem ochranného vitamínu E.
Ovoce a zelenina
Každých 200 gramů čerstvého ovoce a zeleniny sníží riziko ischemické choroby srdeční až o třetinu. Plody jsou totiž plné draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak, stejně jako ochranných antioxidantů, které zase minimalizují poškození tepen. Stravujte se pestře a vybírejte z široké palety ovoce a zeleniny, kterou příroda nabízí. Dopřávejte si lilky, rajčata, bobulovité ovoce, melouny, stejně jako zelenou listovou zeleninu. Červená řepa je bohatá na hořčík a draslík, které pomáhají regulovat krevní tlak. Zázračnou potravinou je také česnek, ideálně konzumovaný za syrova, který představuje cenné přírodní antibiotikum.
Hřejivé koření jako je zázvor, chilli, skořice a oregano může také pomoci snížit zánět a chránit kardiovaskulární systém.
Mléčné výrobky pomáhají snižovat krevní tlak a regulovat práci srdečního svalu.
Pozor na vše, co je cítit umělým zpracováním
Existují potraviny, které srdci prospívají. Stejně tak ale existují ty, které mu škodí. Mezi ně patří zpracované maso, jako jsou klobásy, hamburgery a paštiky. Měli byste také minimalizovat příjem koláčů, sušenek a necelozrnného pečiva. Omezovat byste měli i příjem alkoholu. Kontrolujte si také příjem soli a trans-mastných tuků.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?
Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...
Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace
