Veganská „MUSAKA“

Veganská „MUSAKA“
zdroj: Kristýna Rybovičová

Musaka je tradičním pokrmem Balkánu. Tato nutričně vyváženější verze je plná zeleniny a tím i vlákniny, která příjemně zasytí. Její neobvyklá chuť vás určitě příjemně překvapí.

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 6 větších mrkví
  • 1 větší červená cibule
  • 2 větší petržele
  • 1 menší celer
  • 2 lilky
  • 2 cukety
  • 6 velkých brambor
  • 400 g rajčat v rajčatové šťávě
  • 200 g tofu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej
  • lahůdkové droždí
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička skořice
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Očistěte a omyjte veškerou zeleninu, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev, celer, petržel, cibuli, tofu a česnek nakrájejte na menší kostičky. Ve větším hrnci na řepkovém oleji zpěňte zeleninu. Jakmile zelenina zezlátne přidejte česnek a vše nechte rozvonět.
  3. Poté přidejte tofu, nakrájená rajčata, rajčatové pyré, skořici, muškátový oříšek, sůl, pepř a vařte cca 20 minut.
  4. Mezitím si na tenké plátky nakrájejte cuketu, lilek a brambory.
  5. Do zapékací mísy jednotlivé části postupně vrstvěte. Začněte zeleninovou směsí, poté na ni naneste cuketu, lilek a brambory, osolte. Poté opět směs. Poslední vrstvou by měly být osolené brambory.
  6. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
  7. „Musaku“ posypte lahůdkovým droždím, nakrájejte a podávejte.

Náš tip
Doporučujeme do zeleninové směsi přidat také čerstvé bylinky jako např. bazalku či tymián.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Perník s kaštanovým krémem

Perník s kaštanovým krémem

Jedlé kaštany jsou charakteristické především svou vůní, která se příjemně uvolňuje při pečení. Navozují tak krásnou předvánoční atmosféru....

Videorozhovor