Veganská „MUSAKA“

Veganská „MUSAKA“
zdroj: Kristýna Rybovičová

Musaka je tradičním pokrmem Balkánu. Tato nutričně vyváženější verze je plná zeleniny a tím i vlákniny, která příjemně zasytí. Její neobvyklá chuť vás určitě příjemně překvapí.

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 6 větších mrkví
  • 1 větší červená cibule
  • 2 větší petržele
  • 1 menší celer
  • 2 lilky
  • 2 cukety
  • 6 velkých brambor
  • 400 g rajčat v rajčatové šťávě
  • 200 g tofu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej
  • lahůdkové droždí
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička skořice
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Očistěte a omyjte veškerou zeleninu, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev, celer, petržel, cibuli, tofu a česnek nakrájejte na menší kostičky. Ve větším hrnci na řepkovém oleji zpěňte zeleninu. Jakmile zelenina zezlátne přidejte česnek a vše nechte rozvonět.
  3. Poté přidejte tofu, nakrájená rajčata, rajčatové pyré, skořici, muškátový oříšek, sůl, pepř a vařte cca 20 minut.
  4. Mezitím si na tenké plátky nakrájejte cuketu, lilek a brambory.
  5. Do zapékací mísy jednotlivé části postupně vrstvěte. Začněte zeleninovou směsí, poté na ni naneste cuketu, lilek a brambory, osolte. Poté opět směs. Poslední vrstvou by měly být osolené brambory.
  6. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
  7. „Musaku“ posypte lahůdkovým droždím, nakrájejte a podávejte.

Náš tip
Doporučujeme do zeleninové směsi přidat také čerstvé bylinky jako např. bazalku či tymián.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!