Veganská „MUSAKA“

Veganská „MUSAKA“
zdroj: Kristýna Rybovičová

Musaka je tradičním pokrmem Balkánu. Tato nutričně vyváženější verze je plná zeleniny a tím i vlákniny, která příjemně zasytí. Její neobvyklá chuť vás určitě příjemně překvapí.

Porce: 8
Doba přípravy: 90 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience

  • 6 větších mrkví
  • 1 větší červená cibule
  • 2 větší petržele
  • 1 menší celer
  • 2 lilky
  • 2 cukety
  • 6 velkých brambor
  • 400 g rajčat v rajčatové šťávě
  • 200 g tofu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • řepkový olej
  • lahůdkové droždí
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička skořice
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Očistěte a omyjte veškerou zeleninu, troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Mrkev, celer, petržel, cibuli, tofu a česnek nakrájejte na menší kostičky. Ve větším hrnci na řepkovém oleji zpěňte zeleninu. Jakmile zelenina zezlátne přidejte česnek a vše nechte rozvonět.
  3. Poté přidejte tofu, nakrájená rajčata, rajčatové pyré, skořici, muškátový oříšek, sůl, pepř a vařte cca 20 minut.
  4. Mezitím si na tenké plátky nakrájejte cuketu, lilek a brambory.
  5. Do zapékací mísy jednotlivé části postupně vrstvěte. Začněte zeleninovou směsí, poté na ni naneste cuketu, lilek a brambory, osolte. Poté opět směs. Poslední vrstvou by měly být osolené brambory.
  6. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
  7. „Musaku“ posypte lahůdkovým droždím, nakrájejte a podávejte.

Náš tip
Doporučujeme do zeleninové směsi přidat také čerstvé bylinky jako např. bazalku či tymián.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...