Lněná semínka jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Mnoho lidí je tak pravidelně zařazuje do svých jídelníčků. Mimo nutriční benefity ale lněná semínka představují i potenciální riziko v podobě některých látek, která obsahují. Za zmínku stojí hlavně glykosid linamarin. Máme vůbec lněná semínka konzumovat?
Ačkoliv se může zdát zvláštní věnovat pozornost zdravotním výstrahám jiných zemí, faktem je, že způsob, jímž jsou různé potraviny po celém světě regulovány, má na bezpečnost potravin přímý dopad. Před několika lety tak činila švédská Národní agentura pro potraviny (NFA), která vydala varování před konzumací mletých lněných semínek.
V mletém stavu jsou prý lněná semínka toxická
Podle švédské NFA mohou být v mletém stavu semínka toxická a neměla by se tak dokonce jíst vůbec. Mletá lněná semínka jsou ale v obchodech běžně k dostání, a to bez výstražných štítků. O problematice žluknutí tuků, pro které jsou mletá lněná semínka velmi náchylná, už veřejnost relativně ví. Měla by se proto uchovávat v chladu a ideálně v tmavém obalu. Tentokrát se ale jedná přímo o rizikovou skupinu látek, které se nazývají kyanogenní glykosidy.
Linamarin a další příbuzné látky
Lněná semínka obsahují kromě prospěšných mastných kyselin také látku zvanou linamarin. Právě ta a jí podobné jsou potencionálním zdrojem nebezpečí. Tělo je totiž v rámci metabolismu mění na jiné metabolity a při těchto procesech se uvolňuje kyanovodík, který může vyvolat nejen zvracení, ale i mnohem horší zdravotní obtíže. Dobrou zprávou je, že se částečně jejich negativní účinky ničí při tepelné úpravě, takže např. povařené lněné semínko s ovesnou kaší je vhodnější než mleté lněné semínko v jogurtu.
Jsou obavy namístě?
Otravy se při střídmé konzumaci bát nemusíte, pamatujte ale, že lněná semínka rozhodně nejsou nejvhodnější potravinou pro děti a to i z důvodu vysokého obsahu nestravitelné vlákniny. Nejezte více jak lžíci denně a také ne každý den.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál