Jaká rizika přináší konzumace mletých lněných semínek?

Jaká rizika přináší konzumace mletých lněných semínek?
zdroj: Pixabay

Lněná semínka jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Mnoho lidí je tak pravidelně zařazuje do svých jídelníčků. Mimo nutriční benefity ale lněná semínka představují i potenciální riziko v podobě některých látek, která obsahují. Za zmínku stojí hlavně glykosid linamarin. Máme vůbec lněná semínka konzumovat?

Ačkoliv se může zdát zvláštní věnovat pozornost zdravotním výstrahám jiných zemí, faktem je, že způsob, jímž jsou různé potraviny po celém světě regulovány, má na bezpečnost potravin přímý dopad. Před několika lety tak činila švédská Národní agentura pro potraviny (NFA), která vydala varování před konzumací mletých lněných semínek.

V mletém stavu jsou prý lněná semínka toxická
Podle švédské NFA mohou být v mletém stavu semínka toxická a neměla by se tak dokonce jíst vůbec. Mletá lněná semínka jsou ale v obchodech běžně k dostání, a to bez výstražných štítků. O problematice žluknutí tuků, pro které jsou mletá lněná semínka velmi náchylná, už veřejnost relativně ví. Měla by se proto uchovávat v chladu a ideálně v tmavém obalu. Tentokrát se ale jedná přímo o rizikovou skupinu látek, které se nazývají kyanogenní glykosidy.

Linamarin a další příbuzné látky
Lněná semínka obsahují kromě prospěšných mastných kyselin také látku zvanou linamarin. Právě ta a jí podobné jsou potencionálním zdrojem nebezpečí. Tělo je totiž v rámci metabolismu mění na jiné metabolity a při těchto procesech se uvolňuje kyanovodík, který může vyvolat nejen zvracení, ale i mnohem horší zdravotní obtíže. Dobrou zprávou je, že se částečně jejich negativní účinky ničí při tepelné úpravě, takže např. povařené lněné semínko s ovesnou kaší je vhodnější než mleté lněné semínko v jogurtu.

Jsou obavy namístě?
Otravy se při střídmé konzumaci bát nemusíte, pamatujte ale, že lněná semínka rozhodně nejsou nejvhodnější potravinou pro děti a to i z důvodu vysokého obsahu nestravitelné vlákniny. Nejezte více jak lžíci denně a také ne každý den.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...