Temnoplodec, černá jeřabina nebo také arónie je keř, který se běžně pěstuje na českých zahradách jako živý plot. Díky vysokému podílu vitamínů a minerálních látek jsou plody právěm označovány za superpotravinu.
Bohatá úroda
Arónie je keř původem ze Severní Ameriky. Po celou zimu si udržuje pevné zelené listy, které se na podzim zbarví do červena. Proto je často využíván jako živý plot. Na jaře hojně kvete, v červnu se objevují první plody, které dozrávají koncem léta. Z jednoho keře můžeme sklidit až 10 kilogramů plodů.
Mimořádně vysoký podíl vitamínů a minerálních látek
Plody arónie obsahují vysoké množství vitamínu E, který prokazatelně působí jako prevence rakoviny. Dále rutin, který se postará o pružnost a pevnost našich cév. Je proto vhodná k léčbě křečových žil. Pro lepší vstřebatelnost konzumujeme arónii s potravinami bohatými na vitamín C, například rakytníkem. Mají také vysoký obsah antioxidantů, antokyaninů a minerálních látek, především draslíku.
Využíváme plody i listy
Po celý rok využíváme listy na přípravu čaje, který je protizánětlivý a vhodný ke snížení krevního tlaku. Na podzim nás keř odmění bohatou úrodou šťavnatých plodů. Bobule zlepšují funkci organismu, zpomalují stárnutí, posilují paměť a soustředění, podporují činnost jater, hojení ran, působí preventivně proti nachlazení, zápalu plic a snižují emocionální nerovnováhu, čímž přispívají k dobré náladě.
Množství využití
Plody obsahují až 60 % šťávy. Připravujeme proto za studena lisovanou šťávu, která si uchová všechny cenné látky. Trpkou chuť zmírníme přidáním cukru, díky kterému zároveň více vynikne chuť borůvek. Mimo to je oblíbená příprava sirupů, marmelád a pro otrlejší také likéru. Bobule můžeme usušit. Oproti jiným druhům ovoce nejsou příliš náchylné na plísně a bakterie. Jejich uchování proto nevyžaduje přílišnou péči. Sušené plody používáme stejně jako rozinky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?
Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí se téměř ve všem, co používáme – od obalů přes oblečení až po kosmetiku....
Čtěte dál
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou
