Sušené ovoce je často kalorická bomba. Podle čeho vybírat to vhodné?

Sušené ovoce je často kalorická bomba. Podle čeho vybírat to vhodné?
zdroj: Adobe Stock

Mlsáte sušené ovoce s vírou, že je zdravé a že na množství nezáleží? Opak je pravdou. Možná do sebe nevědomky dostáváte nadměrné množství cukru, což brání vašim snahám o hubnutí nebo naopak plíživě zvyšuje vaši hmotnost a vy tápete po příčině. Jak vyhodnotit vhodné a nevhodné?

Rozinky, brusinky, švestky, křížaly, meruňky, hrušky nebo dokonce mango či papája. Sušené ovoce je dnes k dostání v různých druzích, množstvích a provedeních. Oblíbená pochoutka bývá častou náhradou za nezdravé cukrovinky jako jsou sušenky, koláčky či gumové bombóny. Také jej mlsáte v domnění, že tak prospíváte nejen zdraví, ale i váze? Pak vězte, že si možná nechtěně zaděláváte na pořádné potíže s váhou. Na vině je cukr, kterého je v sušeném ovoci opravdu hodně.

Když se cukr mění v tuk
Ovoce obsahuje glukózu a hlavně ovocný cukr fruktózu. Jsou schopny dodat okamžitou a rychle vstřebatelnou energii, která je nutná pro každodenní práci organismu. Všechno má však svá pravidla a stejně jako bylo tělo stvořeno k pohybu, nebylo myšleno pro stálé mlsání a příjem energie bez dostatečného výdeje. Což se dnes často bohužel děje. Pokud se málo hýbete, ale doplňujete ovocné cukry, tělo je nestačí využívat a fruktózu přeměňuje na tuk. Což se samozřejmě projeví nejen na hmotnosti, ale i na celkovém vzhledu. Je asi zbytečné popisovat, jak vypadají madla lásky, faldíky na břiše nebo pomerančová kůže na hýždích a stehnech. Jednou z příčin je i právě moc cukru v jídelníčku a málo pohybu.

Není ovoce jako ovoce
Sušené ovoce je zdravé jen tehdy, pokud není doplněné přidaným cukrem. V takovém případě poměrně s přehledem dohání ony neblaze proslulé zpracované cukrovinky – koláče, sušenky, bonbónky a další. To platí zejména pro sušené banány, kde samotnému ovoci přísluší často jen něco lehce nad polovinu celkového složení (cca 55 %) a zbytek připadá na cukr a (kokosový) tuk. Podobně je na tom i kandované ovoce, jako je třeba ananas, nebo na kostečky nakrájené mango či papája. Sušené fíky jsou ale zase plné vlákniny a vápníku a jsou výborným rychlým zdrojem energie pro sportovce. Takže jak z toho ven?

Pozor na oxid siřičitý a přidaný cukr
Při výběru sušeného ovoce je třeba řídit se několika pravidly. Předně vybírejte takové plody, které nebyly sířeny. To znamená, že u nich pro konzervaci nebyl použit oxid siřičitý. Důvodem jeho aplikace na ovoce je pouze zachování autentického vzhledu a barvy, které jinak procesem sušení poněkud upadají. Sířené ovoce je krásně vybarvené a na pohled lákavé, nesířené kusy jsou naopak nahnědlé a scvrknuté. Jedná se ale o přirozený vývoj vlivem sušení, který na rozdíl od síření neubírá nic na kvalitě ani na chuti. Dále si kontrolujte, aby sušené ovoce nebylo proslazované. Žádný cukr navíc není potřeba. Vsadit můžete i na ovoce lyofilizované, tedy sušené mrazem, které si zachovává vitamíny a minerály jako ve své čerstvé formě. Ovšem pozor – ani zde by neměl být žádný cukr navíc.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...