Mlsáte sušené ovoce s vírou, že je zdravé a že na množství nezáleží? Opak je pravdou. Možná do sebe nevědomky dostáváte nadměrné množství cukru, což brání vašim snahám o hubnutí nebo naopak plíživě zvyšuje vaši hmotnost a vy tápete po příčině. Jak vyhodnotit vhodné a nevhodné?
Rozinky, brusinky, švestky, křížaly, meruňky, hrušky nebo dokonce mango či papája. Sušené ovoce je dnes k dostání v různých druzích, množstvích a provedeních. Oblíbená pochoutka bývá častou náhradou za nezdravé cukrovinky jako jsou sušenky, koláčky či gumové bombóny. Také jej mlsáte v domnění, že tak prospíváte nejen zdraví, ale i váze? Pak vězte, že si možná nechtěně zaděláváte na pořádné potíže s váhou. Na vině je cukr, kterého je v sušeném ovoci opravdu hodně.
Když se cukr mění v tuk
Ovoce obsahuje glukózu a hlavně ovocný cukr fruktózu. Jsou schopny dodat okamžitou a rychle vstřebatelnou energii, která je nutná pro každodenní práci organismu. Všechno má však svá pravidla a stejně jako bylo tělo stvořeno k pohybu, nebylo myšleno pro stálé mlsání a příjem energie bez dostatečného výdeje. Což se dnes často bohužel děje. Pokud se málo hýbete, ale doplňujete ovocné cukry, tělo je nestačí využívat a fruktózu přeměňuje na tuk. Což se samozřejmě projeví nejen na hmotnosti, ale i na celkovém vzhledu. Je asi zbytečné popisovat, jak vypadají madla lásky, faldíky na břiše nebo pomerančová kůže na hýždích a stehnech. Jednou z příčin je i právě moc cukru v jídelníčku a málo pohybu.
Není ovoce jako ovoce
Sušené ovoce je zdravé jen tehdy, pokud není doplněné přidaným cukrem. V takovém případě poměrně s přehledem dohání ony neblaze proslulé zpracované cukrovinky – koláče, sušenky, bonbónky a další. To platí zejména pro sušené banány, kde samotnému ovoci přísluší často jen něco lehce nad polovinu celkového složení (cca 55 %) a zbytek připadá na cukr a (kokosový) tuk. Podobně je na tom i kandované ovoce, jako je třeba ananas, nebo na kostečky nakrájené mango či papája. Sušené fíky jsou ale zase plné vlákniny a vápníku a jsou výborným rychlým zdrojem energie pro sportovce. Takže jak z toho ven?
Pozor na oxid siřičitý a přidaný cukr
Při výběru sušeného ovoce je třeba řídit se několika pravidly. Předně vybírejte takové plody, které nebyly sířeny. To znamená, že u nich pro konzervaci nebyl použit oxid siřičitý. Důvodem jeho aplikace na ovoce je pouze zachování autentického vzhledu a barvy, které jinak procesem sušení poněkud upadají. Sířené ovoce je krásně vybarvené a na pohled lákavé, nesířené kusy jsou naopak nahnědlé a scvrknuté. Jedná se ale o přirozený vývoj vlivem sušení, který na rozdíl od síření neubírá nic na kvalitě ani na chuti. Dále si kontrolujte, aby sušené ovoce nebylo proslazované. Žádný cukr navíc není potřeba. Vsadit můžete i na ovoce lyofilizované, tedy sušené mrazem, které si zachovává vitamíny a minerály jako ve své čerstvé formě. Ovšem pozor – ani zde by neměl být žádný cukr navíc.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál