Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet

Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet
zdroj: Unsplash

Jak povznést kulinářské umění? Rozšiřte svůj nákupní seznam o delikátní kousky masa, kterými zabodujete nejen ve vaší rodině, ale i mezi přáteli. Často stačí jen kvalitnější maso a jídla dostávají šmrnc.

Lahodně šťavnatý steak, dokonale jemný rostbíf, do sebemenšího detailu vyladěný burger či neodolatelný tatarák? Jedná se o masové pochoutky, které si řada z nás dopřává při návštěvě restaurace. Doma k nim mnozí přistupujeme s obavou, že naše kulinářské umění nebude stačit. Proč to ale nezkusit? Základem je výběr masa. Pak je odměna v podobě spokojených a nasycených strávníků, jejichž chuťové buňky budou maximálně uspokojeny. Však se ne nadarmo praví, že láska prochází žaludkem.

Spider neboli telecí pavouček
Telecí maso patří mezi dietní a je lehce stravitelné. Telecím masem je nazýváno hovězí maso zvířat poražených do osmi měsíců. Telecí pavouček neboli spider steak je jedinečný kus masa z pánevní jamky. Je to maso, které je velmi chutné a především šťavnaté, tím se odlišuje od ostatních. A jak už název sám napovídá, struktura masa má jemné mramorování, které připomíná právě pavoučí síť. Předností je velmi jednoduchá příprava. Telecí pavouček můžete jen zprudka osmahnout, ideální je však zejména na gril. Nedoporučuje se pracovat s masem ihned po vyndání z lednice, je vhodné ho nechat chvíli odpočinout před samotnou přípravou. Jen pozor, z pavoučka je třeba vyříznout šlachu.

Květová špička aneb top na steakovou úpravu
V čem je květová špička bezkonkurenční? Jedná se o velice kvalitní hovězí maso, které má jemná vlákna. Nachází se v horní části zadní kýty. Jelikož svaly v této oblasti nejsou takřka vůbec namáhány, je maso příjemně jemné a vůbec není tuhé. Z tohoto důvodu je považována květová špička mimo svíčkovou za jeden z nejlepších kousků hovězího masa vůbec.

Přestože je květová špička vhodná na pečení, dušení, minutky, smažení, neboť z tohoto masa můžete připravit řízky, tak jde o nejlepší maso na steaky. Ale pozor. Optimální úprava steaku je na medium rare či medium. Jen je třeba vědět, že na echt propečenou variantu steaků (well done) květová špička není tou pravou volbou, bývá pak dosti tuhá. Plátky špičky se hodí i do svíčkové, na španělské ptáčky, tatarský biftek, roastbeef apod.

Na jaký typ hovězího masa nedají řezníci dopustit?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Význam barev – jak na nás barvy působí a proč?

Barvy jsou všude kolem nás a mají velký význam pro náš každodenní život, aniž si to mnohdy uvědomujeme. I malé změny barev na nás mohou...
Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Jak si vytvořit zdravý návyk na pohyb a sportovní aktivity?

Čistíte si dvakrát denně zuby, zavazujete si nejprve levou botu, do školy nebo do práce chodíte stále stejnou cestou, začátek dne si...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...