Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet

Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet
zdroj: Unsplash

Jak povznést kulinářské umění? Rozšiřte svůj nákupní seznam o delikátní kousky masa, kterými zabodujete nejen ve vaší rodině, ale i mezi přáteli. Často stačí jen kvalitnější maso a jídla dostávají šmrnc.

Lahodně šťavnatý steak, dokonale jemný rostbíf, do sebemenšího detailu vyladěný burger či neodolatelný tatarák? Jedná se o masové pochoutky, které si řada z nás dopřává při návštěvě restaurace. Doma k nim mnozí přistupujeme s obavou, že naše kulinářské umění nebude stačit. Proč to ale nezkusit? Základem je výběr masa. Pak je odměna v podobě spokojených a nasycených strávníků, jejichž chuťové buňky budou maximálně uspokojeny. Však se ne nadarmo praví, že láska prochází žaludkem.

Spider neboli telecí pavouček
Telecí maso patří mezi dietní a je lehce stravitelné. Telecím masem je nazýváno hovězí maso zvířat poražených do osmi měsíců. Telecí pavouček neboli spider steak je jedinečný kus masa z pánevní jamky. Je to maso, které je velmi chutné a především šťavnaté, tím se odlišuje od ostatních. A jak už název sám napovídá, struktura masa má jemné mramorování, které připomíná právě pavoučí síť. Předností je velmi jednoduchá příprava. Telecí pavouček můžete jen zprudka osmahnout, ideální je však zejména na gril. Nedoporučuje se pracovat s masem ihned po vyndání z lednice, je vhodné ho nechat chvíli odpočinout před samotnou přípravou. Jen pozor, z pavoučka je třeba vyříznout šlachu.

Květová špička aneb top na steakovou úpravu
V čem je květová špička bezkonkurenční? Jedná se o velice kvalitní hovězí maso, které má jemná vlákna. Nachází se v horní části zadní kýty. Jelikož svaly v této oblasti nejsou takřka vůbec namáhány, je maso příjemně jemné a vůbec není tuhé. Z tohoto důvodu je považována květová špička mimo svíčkovou za jeden z nejlepších kousků hovězího masa vůbec.

Přestože je květová špička vhodná na pečení, dušení, minutky, smažení, neboť z tohoto masa můžete připravit řízky, tak jde o nejlepší maso na steaky. Ale pozor. Optimální úprava steaku je na medium rare či medium. Jen je třeba vědět, že na echt propečenou variantu steaků (well done) květová špička není tou pravou volbou, bývá pak dosti tuhá. Plátky špičky se hodí i do svíčkové, na španělské ptáčky, tatarský biftek, roastbeef apod.

Na jaký typ hovězího masa nedají řezníci dopustit?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....