Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet

Telecí pavouček a květová špička: oblíbená masa řezníků, která musíte vyzkoušet
zdroj: Unsplash

Jak povznést kulinářské umění? Rozšiřte svůj nákupní seznam o delikátní kousky masa, kterými zabodujete nejen ve vaší rodině, ale i mezi přáteli. Často stačí jen kvalitnější maso a jídla dostávají šmrnc.

Lahodně šťavnatý steak, dokonale jemný rostbíf, do sebemenšího detailu vyladěný burger či neodolatelný tatarák? Jedná se o masové pochoutky, které si řada z nás dopřává při návštěvě restaurace. Doma k nim mnozí přistupujeme s obavou, že naše kulinářské umění nebude stačit. Proč to ale nezkusit? Základem je výběr masa. Pak je odměna v podobě spokojených a nasycených strávníků, jejichž chuťové buňky budou maximálně uspokojeny. Však se ne nadarmo praví, že láska prochází žaludkem.

Spider neboli telecí pavouček
Telecí maso patří mezi dietní a je lehce stravitelné. Telecím masem je nazýváno hovězí maso zvířat poražených do osmi měsíců. Telecí pavouček neboli spider steak je jedinečný kus masa z pánevní jamky. Je to maso, které je velmi chutné a především šťavnaté, tím se odlišuje od ostatních. A jak už název sám napovídá, struktura masa má jemné mramorování, které připomíná právě pavoučí síť. Předností je velmi jednoduchá příprava. Telecí pavouček můžete jen zprudka osmahnout, ideální je však zejména na gril. Nedoporučuje se pracovat s masem ihned po vyndání z lednice, je vhodné ho nechat chvíli odpočinout před samotnou přípravou. Jen pozor, z pavoučka je třeba vyříznout šlachu.

Květová špička aneb top na steakovou úpravu
V čem je květová špička bezkonkurenční? Jedná se o velice kvalitní hovězí maso, které má jemná vlákna. Nachází se v horní části zadní kýty. Jelikož svaly v této oblasti nejsou takřka vůbec namáhány, je maso příjemně jemné a vůbec není tuhé. Z tohoto důvodu je považována květová špička mimo svíčkovou za jeden z nejlepších kousků hovězího masa vůbec.

Přestože je květová špička vhodná na pečení, dušení, minutky, smažení, neboť z tohoto masa můžete připravit řízky, tak jde o nejlepší maso na steaky. Ale pozor. Optimální úprava steaku je na medium rare či medium. Jen je třeba vědět, že na echt propečenou variantu steaků (well done) květová špička není tou pravou volbou, bývá pak dosti tuhá. Plátky špičky se hodí i do svíčkové, na španělské ptáčky, tatarský biftek, roastbeef apod.

Na jaký typ hovězího masa nedají řezníci dopustit?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

9 základních pozic jógy, které si můžete zacvičit doma

9 základních pozic jógy, které si můžete zacvičit doma

Chození do posilovny, na lekce jógy či jakákoliv jiná aktivita mimo domov u vás nepřipadá v úvahu, protože bojujete s nedostatkem času? Připravili jsme pro vás jednoduché cviky z jógy, které si můžete...

Čtěte dál
Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Potravina, kterou stojí za to jíst denně pro silnou imunitu a zdravá střeva

Tato potravina snižuje riziko osteoporózy, posiluje imunitu a také pomáhá při kontrole hmotnosti. Tušíte správně, je to bílý jogurt....
Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu

Potraviny, které vám pomohou zahnat podzimní chmury a špatnou náladu

Podzim je obdobím, kdy máme tendenci kvůli pošmournému počasí trávit více času uvnitř než venku. Schází nám čerstvý vzduch a trpíme...