Již za několik dní začínají prázdniny a mnoho lidí se vydá na dovolenou. Začíná období zabalených svačin na cestu a období přemýšlení, co uvařit, aby to bylo rychlé a zároveň zdravé a chutné. Jak na vhodnou svačinu pro děti? A má vůbec v dnešní době cenu kupovat polotvary?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma Jídlo na cestách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Svačiny pro děti
Ať už to jsou školní výlety nebo výlety prázdninové, dětem je vždy potřeba připravit svačinu. Jídlo by mělo být pestré, ale zároveň praktické a samozřejmě i pro děti atraktivní, aby svačina neskončila v koši a nezvítězily třeba po cestě koupené brambůrky či sladkosti. Kus domácího koláče ze špaldové mouky, müsli tyčinka nebo flapjack bez přidaného cukru, žitný chléb s oříškovým máslem a nebo krabička nakrájeného ovce - to vše může být zdravou a chutnou volbou svačiny.
Jídlo na dovolené
Ať už jedete k moři do apartmánu nebo do hotelu s all inclusive, myslete na to, že jedete do míst, kde je přímý zdroj mořský ryb a těch byste si opravdu měli užít. Nejen pro omega-3 mastné kyseliny, ale i pro jód a zdravé tuky obecně. Je to něco, co nám středoevropanům často chybí. Byla by škoda večeřet polotovary nevalné kvality nebo naopak jídla zcela běžná a fastfoodová, jako jsou hranolky, smažené pokrmy apod.
Jaké jsou tipy na rychlé a přitom zdravé pokrmy, které si pohodlně uvaříte i na dovolené? Proč je tak špatné spoléhat se jen na uzeniny? Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál