Jídlo na cesty: tipy na svačiny i na jídlo s sebou na dovolenou

Jídlo na cesty: tipy na svačiny i na jídlo s sebou na dovolenou
zdroj: Adobe Stock

Již za několik dní začínají prázdniny a mnoho lidí se vydá na dovolenou. Začíná období zabalených svačin na cestu a období přemýšlení, co uvařit, aby to bylo rychlé a zároveň zdravé a chutné. Jak na vhodnou svačinu pro děti? A má vůbec v dnešní době cenu kupovat polotvary?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma Jídlo na cestách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Svačiny pro děti
Ať už to jsou školní výlety nebo výlety prázdninové, dětem je vždy potřeba připravit svačinu. Jídlo by mělo být pestré, ale zároveň praktické a samozřejmě i pro děti atraktivní, aby svačina neskončila v koši a nezvítězily třeba po cestě koupené brambůrky či sladkosti. Kus domácího koláče ze špaldové mouky, müsli tyčinka nebo flapjack bez přidaného cukru, žitný chléb s oříškovým máslem a nebo krabička nakrájeného ovce - to vše může být zdravou a chutnou volbou svačiny.

Jídlo na dovolené
Ať už jedete k moři do apartmánu nebo do hotelu s all inclusive, myslete na to, že jedete do míst, kde je přímý zdroj mořský ryb a těch byste si opravdu měli užít. Nejen pro omega-3 mastné kyseliny, ale i pro jód a zdravé tuky obecně. Je to něco, co nám středoevropanům často chybí. Byla by škoda večeřet polotovary nevalné kvality nebo naopak jídla zcela běžná a fastfoodová, jako jsou hranolky, smažené pokrmy apod.

Jaké jsou tipy na rychlé a přitom zdravé pokrmy, které si pohodlně uvaříte i na dovolené? Proč je tak špatné spoléhat se jen na uzeniny? Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....