Zelený trend Matcha tea si nás získává již mnoho let

Zelený trend Matcha tea si nás získává již mnoho let

Fenomén dnešní doby má zelenou barvu a jsou mu připisovány blahodárné účinky. Potkáváme ho v kavárnách, cukrárnách a obchodech se zdravou výživou. Můžeme si ho namíchat do snídaňových cereálií nebo ho popíjet ve fitness. Mnoho lidí ho přitom ani neochutnalo, ale díky mediální masáži vědí, že je to zázračný prostředek, který zatočí s kdejakými neduhy. Co je na zeleném prášku tak zázračné a skutečně je pro tělo prospěšný?

Zelený prášek zvaný „Matcha“ je zelený nefermentovaný práškový čaj, používaný při čajových obřadech v Japonsku a patří mezi hlavní symboly čajových obřadů. Dlouhá léta byl určen pouze pro japonskou elitu včetně samurajů. Japonsko je s čajem spojováno zhruba od 9. století, kdy sem byl čaj přivezen buddhistickými mnichy z Číny. Od 12. století se pak čaj v Japonsku začal systematicky pěstovat, přičemž až 98 % sklizně připadá na výrobu zeleného čaje. V Číně sahá historie čaje Matcha do 7. století, kdy byl buddhistickými mnichy využíván jako přírodní léčivo a pro lepší užití jej rozmělňovali na prášek.

Jeho příprava spočívá v tom, že se lístky rozemelou na jemný světle zelený prášek (tradičně se lístky melou mezi kameny), ze kterého se připravuje nápoj. Oproti jiným zeleným čajům se nelouhuje, ale přímo konzumuje. Po zalití horkou vodou (o teplotě 85 °C) se metličkou z bambusu našlehá z prášku a vody napěněný nápoj. Specifické napěnění vzniká proto, že lístky obsahují rostlinné glykosidy tzv. saponiny, které se vyskytují v mnoha rostlinách a způsobují právě tvorbu pěny. Protože nápoj obsahuje rozemleté čajový lístky má Matcha více blahodárných účinků pro lidské tělo než jiné zelené čaje, připravené tradičními metodami.

Díky specifickému postupu sklizně jsou čajové lístky velmi bohaté na zdraví prospěšné látky. Zhruba 4 týdny před samotnou sklizní se rostliny zastíní a tak se zabrání přístupu až 90% slunečního světla. Obranou technikou je pro rostlinu nadprodukce chlorofylu, díky kterému listy výrazně ztmavnou a jsou bohatší na aminokyseliny. Matcha má díky přítomnosti L-theaninovým aminokyselinám a vláknině nasládlou a jemnou chuť.

Zelený prášek vedle chlorofylu a aminokyselin obsahuje také vitaminy skupiny B, vitamin C a E, minerální látky (draslík, zinek, vápník), antioxidanty a katechiny. Můžeme tedy s jistotou říci, že má pozitivní vliv na lidské zdraví. Studie potvrdily příznivé účinky látek v čaji Matcha na kardiovaskulární systém, zrychlení metabolismu či preventivní vliv na vznik některých nádorů. Zelený čaj je známý také svými antibakteriálními účinky, a proto je vhodnou látkou také k přípravě pleťových masek.

  • L-theanin – aminokyselina s pozitivním vlivem na nervozitu a podrážděnost. Podporuje navození pocitů relaxace a napomáhá schopnosti učit se
  • Katechiny  – až 60 % tvoří skupina antioxidantů EGCG (Epigalokatechin galátu), vyznačující se pozitivním vlivem na podporu zrychlení metabolismu. Přezdívá se mu také „spalovač tuků“. Katechin má také antibakteriální a účinky.
  • Vitamin C, katechin a vitamin E – pomáhají posilovat imunitní systém a přispívají ke správné funkci pokožky a posilují ji proti poškození sluncem
  • Kofein – zvyšuje schopnost koncentrace, soustředění a využití energie. Stimuluje metabolismus a má mírným diuretický účinek
  • Bioflavonoidy – mají pozitivní vliv na zuby a dásně. Pomáhají redukovat množení bakterií v dutině ústní a nepříjemný zápach z úst

Není důvod nezkusit šálek zeleného čaje Matcha. Pokud nepatříte mezi příznivce tekutého čaje, můžete vyzkoušet některé recepty. Přidává se prakticky do všeho – od dezertů, pečiva, pudinků, zmrzlin, čokolád, až po latté.

Recept: Zelené smoothie

  • 250 ml mandlového nápoje („mléka“)
  • ¼ lžičky Matcha Tea
  • ½ avokáda
  • ½ zeleného jablka
  • listy čerstvého špenátu
  • limetka
  • 1 lžíce javorového sirupu

Vše rozmixujeme a dochutíme sirupem a šťávou z limetky. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí? Má blahodárné účinky, které jsou mu přisuzovány? Co vše obsahuje a...

Čtěte dál
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...
Jak dlouhodobě pracovat pod stresem a nevyhořet?

Jak dlouhodobě pracovat pod stresem a nevyhořet?

Nadměrné pracovní vypětí může mít pro zdraví fyzické i psychické důsledky. Pokud se nenaučíte ho úspěšně zvládat, může vyústit až v...
Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného...
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Začal nový čínský rok vepře! Co nám jeho období přinese?

Začal nový čínský rok vepře! Co nám jeho období přinese?

Včerejší den odstartoval v zemích východních kultur několikadenní a velmi očekávané oslavy spojené nejen se začátkem jara, ale především...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Jak razantně snížit spotřebu plastu v domácnosti?

Jak razantně snížit spotřebu plastu v domácnosti?

Značným a takřka nekonečným problémem je nadměrná spotřeba plastů a veškeré s tím související dopady na naši planetu. V rámci vlastního...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Otužování studenou vodou je jednoduchá cesta k pevnému zdraví. Začněte již dnes!

Otužování studenou vodou je jednoduchá cesta k pevnému zdraví. Začněte již dnes!

Pokud se dlouhodobě potýkáte s opakovaným virovým onemocněním, vyzkoušejte otužování. Nejen, že si vybudujete skutečně odolný imunitní...
Máte doma psa? Spěte s ním v posteli a budete mít lepší spánek, tvrdí odborníci

Máte doma psa? Spěte s ním v posteli a budete mít lepší spánek, tvrdí odborníci

Profesorka ekologie, zoologie a odbornice na chování zvířat popisuje, jak psi a kočky u žen ovlivňují spánkové návyky. Podle průzkumu...