Fenomén dnešní doby má zelenou barvu a jsou mu připisovány blahodárné účinky. Potkáváme ho v kavárnách, cukrárnách a obchodech se zdravou výživou. Můžeme si ho namíchat do snídaňových cereálií nebo ho popíjet ve fitness. Mnoho lidí ho přitom ani neochutnalo, ale díky mediální masáži vědí, že je to zázračný prostředek, který zatočí s kdejakými neduhy. Co je na zeleném prášku tak zázračné a skutečně je pro tělo prospěšný?
Zelený prášek zvaný „Matcha“ je zelený nefermentovaný práškový čaj, používaný při čajových obřadech v Japonsku a patří mezi hlavní symboly čajových obřadů. Dlouhá léta byl určen pouze pro japonskou elitu včetně samurajů. Japonsko je s čajem spojováno zhruba od 9. století, kdy sem byl čaj přivezen buddhistickými mnichy z Číny. Od 12. století se pak čaj v Japonsku začal systematicky pěstovat, přičemž až 98 % sklizně připadá na výrobu zeleného čaje. V Číně sahá historie čaje Matcha do 7. století, kdy byl buddhistickými mnichy využíván jako přírodní léčivo a pro lepší užití jej rozmělňovali na prášek.
Jeho příprava spočívá v tom, že se lístky rozemelou na jemný světle zelený prášek (tradičně se lístky melou mezi kameny), ze kterého se připravuje nápoj. Oproti jiným zeleným čajům se nelouhuje, ale přímo konzumuje. Po zalití horkou vodou (o teplotě 85 °C) se metličkou z bambusu našlehá z prášku a vody napěněný nápoj. Specifické napěnění vzniká proto, že lístky obsahují rostlinné glykosidy tzv. saponiny, které se vyskytují v mnoha rostlinách a způsobují právě tvorbu pěny. Protože nápoj obsahuje rozemleté čajový lístky má Matcha více blahodárných účinků pro lidské tělo než jiné zelené čaje, připravené tradičními metodami.
Díky specifickému postupu sklizně jsou čajové lístky velmi bohaté na zdraví prospěšné látky. Zhruba 4 týdny před samotnou sklizní se rostliny zastíní a tak se zabrání přístupu až 90% slunečního světla. Obranou technikou je pro rostlinu nadprodukce chlorofylu, díky kterému listy výrazně ztmavnou a jsou bohatší na aminokyseliny. Matcha má díky přítomnosti L-theaninovým aminokyselinám a vláknině nasládlou a jemnou chuť.
Zelený prášek vedle chlorofylu a aminokyselin obsahuje také vitaminy skupiny B, vitamin C a E, minerální látky (draslík, zinek, vápník), antioxidanty a katechiny. Můžeme tedy s jistotou říci, že má pozitivní vliv na lidské zdraví. Studie potvrdily příznivé účinky látek v čaji Matcha na kardiovaskulární systém, zrychlení metabolismu či preventivní vliv na vznik některých nádorů. Zelený čaj je známý také svými antibakteriálními účinky, a proto je vhodnou látkou také k přípravě pleťových masek.
- L-theanin – aminokyselina s pozitivním vlivem na nervozitu a podrážděnost. Podporuje navození pocitů relaxace a napomáhá schopnosti učit se
- Katechiny – až 60 % tvoří skupina antioxidantů EGCG (Epigalokatechin galátu), vyznačující se pozitivním vlivem na podporu zrychlení metabolismu. Přezdívá se mu také „spalovač tuků“. Katechin má také antibakteriální a účinky.
- Vitamin C, katechin a vitamin E – pomáhají posilovat imunitní systém a přispívají ke správné funkci pokožky a posilují ji proti poškození sluncem
- Kofein – zvyšuje schopnost koncentrace, soustředění a využití energie. Stimuluje metabolismus a má mírným diuretický účinek
- Bioflavonoidy – mají pozitivní vliv na zuby a dásně. Pomáhají redukovat množení bakterií v dutině ústní a nepříjemný zápach z úst
Není důvod nezkusit šálek zeleného čaje Matcha. Pokud nepatříte mezi příznivce tekutého čaje, můžete vyzkoušet některé recepty. Přidává se prakticky do všeho – od dezertů, pečiva, pudinků, zmrzlin, čokolád, až po latté.
Recept: Zelené smoothie
- 250 ml mandlového nápoje („mléka“)
- ¼ lžičky Matcha Tea
- ½ avokáda
- ½ zeleného jablka
- listy čerstvého špenátu
- limetka
- 1 lžíce javorového sirupu
Vše rozmixujeme a dochutíme sirupem a šťávou z limetky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál