Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?
zdroj: Shutterstock

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba v tomto případě.

Jablka jsou chutná, zdravá a co víc – můžeme si je vypěstovat doma nebo koupit od souseda či známého zahrádkáře. Jabloně jsou jedním z nejobvyklejších českých ovocných stromů a zrovna se nacházíme v období, kdy začínají plodit a milovníci slaďoučkých jablíček mají doslova žně. Proč byste si tento sladký poklad měli dopřávat každý den? Díky vláknině a vodě podporují hubnutí, kvůli vitaminům, fytonutrientům a antioxidantům zase přirozenou obranyschopnost organismu.

Pár dobrých důvodů, proč si dopřát každý den jedno jablko:

1. Hydratuje
85 % jablka tvoří voda. Konzumace jablka tedy může být zařazena do pitného režimu. Společně s vlákninou tak do sebe dostanete „živou“ vodu plnou antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů.

2. Vysoká antioxidační aktivita
Až 10 mg vitaminu C, jednoho z nejsilnějších antioxidantů bojujících proti volným radikálům a chránících buňky před poškozením oxidativním stresem, najdete v jednom velkém jablku. To představuje až 17 % doporučené denní dávky vitaminu C. Kromě vitaminu C tvoří další skupinu antioxidantů, jež jablko obsahuje, polyfenoly. Díky nim je každodenní příjem jablek spojován se snížením rizika rakoviny, chorob srdce, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

3. Zasytí a dodá energii
Velké jablko poskytne přibližně 115 kcal, 30 g sacharidů a 5 g vlákniny. Cukry dodají okamžitou energii, která je ale dávkována díky vláknině postupně. Vyzkoušejte před velkým jídlem slupnout pár jablečných plátků a uvidíte, že ve výsledku toho daleko méně sníte, protože jablíčko žaludek částečně příjemně „zaplácne“ a připraví na další chod. Jablka mají nízký glykemický index, což znamená, že trávení a uvolňování cukru z nich do krve probíhá pomaleji, důsledkem čehož se cítíte déle sytí.

4. Pro zdravé trávení
Jablka jsou cenným zdrojem pektinu – rostlinné vlákniny sloužící jako prebiotikum neboli potrava pro přátelské střevní bakterie. Strava bohatá na tento typ vlákniny přispívá k lepšímu trávení a pomáhá obnovit pravidelnost střevních pohybů. Rozpustná vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, což v kombinaci s vysokým obsahem antioxidantů činí z jablka skvělého pomocníka v boji s vysokým krevním tlakem.

5. Udržují mozek v kondici
Ukázalo se, že začlenění jablek do každodenního jídelníčku pomáhá chránit nervové buňky před oxidačním stresem. To může hrát roli při snižování rizika některých onemocnění jako je Alzheimerova choroba.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...