Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?

Jedno jablko denně, půl zdraví. Jak jablka prospívají našemu tělu?
zdroj: Shutterstock

Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba v tomto případě.

Jablka jsou chutná, zdravá a co víc – můžeme si je vypěstovat doma nebo koupit od souseda či známého zahrádkáře. Jabloně jsou jedním z nejobvyklejších českých ovocných stromů a zrovna se nacházíme v období, kdy začínají plodit a milovníci slaďoučkých jablíček mají doslova žně. Proč byste si tento sladký poklad měli dopřávat každý den? Díky vláknině a vodě podporují hubnutí, kvůli vitaminům, fytonutrientům a antioxidantům zase přirozenou obranyschopnost organismu.

Pár dobrých důvodů, proč si dopřát každý den jedno jablko:

1. Hydratuje
85 % jablka tvoří voda. Konzumace jablka tedy může být zařazena do pitného režimu. Společně s vlákninou tak do sebe dostanete „živou“ vodu plnou antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů.

2. Vysoká antioxidační aktivita
Až 10 mg vitaminu C, jednoho z nejsilnějších antioxidantů bojujících proti volným radikálům a chránících buňky před poškozením oxidativním stresem, najdete v jednom velkém jablku. To představuje až 17 % doporučené denní dávky vitaminu C. Kromě vitaminu C tvoří další skupinu antioxidantů, jež jablko obsahuje, polyfenoly. Díky nim je každodenní příjem jablek spojován se snížením rizika rakoviny, chorob srdce, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

3. Zasytí a dodá energii
Velké jablko poskytne přibližně 115 kcal, 30 g sacharidů a 5 g vlákniny. Cukry dodají okamžitou energii, která je ale dávkována díky vláknině postupně. Vyzkoušejte před velkým jídlem slupnout pár jablečných plátků a uvidíte, že ve výsledku toho daleko méně sníte, protože jablíčko žaludek částečně příjemně „zaplácne“ a připraví na další chod. Jablka mají nízký glykemický index, což znamená, že trávení a uvolňování cukru z nich do krve probíhá pomaleji, důsledkem čehož se cítíte déle sytí.

4. Pro zdravé trávení
Jablka jsou cenným zdrojem pektinu – rostlinné vlákniny sloužící jako prebiotikum neboli potrava pro přátelské střevní bakterie. Strava bohatá na tento typ vlákniny přispívá k lepšímu trávení a pomáhá obnovit pravidelnost střevních pohybů. Rozpustná vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, což v kombinaci s vysokým obsahem antioxidantů činí z jablka skvělého pomocníka v boji s vysokým krevním tlakem.

5. Udržují mozek v kondici
Ukázalo se, že začlenění jablek do každodenního jídelníčku pomáhá chránit nervové buňky před oxidačním stresem. To může hrát roli při snižování rizika některých onemocnění jako je Alzheimerova choroba.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...

Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...