Jedno staré přísloví praví, že když si každý den dáte jedno jablko, zaženete lékaře a budete zdraví. Jak už to tak bývá, na lidových moudrostech bývá vždy špetka pravdy a někdy i o něco více. Jako třeba v tomto případě.
Jablka jsou chutná, zdravá a co víc – můžeme si je vypěstovat doma nebo koupit od souseda či známého zahrádkáře. Jabloně jsou jedním z nejobvyklejších českých ovocných stromů a zrovna se nacházíme v období, kdy začínají plodit a milovníci slaďoučkých jablíček mají doslova žně. Proč byste si tento sladký poklad měli dopřávat každý den? Díky vláknině a vodě podporují hubnutí, kvůli vitaminům, fytonutrientům a antioxidantům zase přirozenou obranyschopnost organismu.
Pár dobrých důvodů, proč si dopřát každý den jedno jablko:
1. Hydratuje
85 % jablka tvoří voda. Konzumace jablka tedy může být zařazena do pitného režimu. Společně s vlákninou tak do sebe dostanete „živou“ vodu plnou antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů.
2. Vysoká antioxidační aktivita
Až 10 mg vitaminu C, jednoho z nejsilnějších antioxidantů bojujících proti volným radikálům a chránících buňky před poškozením oxidativním stresem, najdete v jednom velkém jablku. To představuje až 17 % doporučené denní dávky vitaminu C. Kromě vitaminu C tvoří další skupinu antioxidantů, jež jablko obsahuje, polyfenoly. Díky nim je každodenní příjem jablek spojován se snížením rizika rakoviny, chorob srdce, vysokého krevního tlaku a cukrovky.
3. Zasytí a dodá energii
Velké jablko poskytne přibližně 115 kcal, 30 g sacharidů a 5 g vlákniny. Cukry dodají okamžitou energii, která je ale dávkována díky vláknině postupně. Vyzkoušejte před velkým jídlem slupnout pár jablečných plátků a uvidíte, že ve výsledku toho daleko méně sníte, protože jablíčko žaludek částečně příjemně „zaplácne“ a připraví na další chod. Jablka mají nízký glykemický index, což znamená, že trávení a uvolňování cukru z nich do krve probíhá pomaleji, důsledkem čehož se cítíte déle sytí.
4. Pro zdravé trávení
Jablka jsou cenným zdrojem pektinu – rostlinné vlákniny sloužící jako prebiotikum neboli potrava pro přátelské střevní bakterie. Strava bohatá na tento typ vlákniny přispívá k lepšímu trávení a pomáhá obnovit pravidelnost střevních pohybů. Rozpustná vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, což v kombinaci s vysokým obsahem antioxidantů činí z jablka skvělého pomocníka v boji s vysokým krevním tlakem.
5. Udržují mozek v kondici
Ukázalo se, že začlenění jablek do každodenního jídelníčku pomáhá chránit nervové buňky před oxidačním stresem. To může hrát roli při snižování rizika některých onemocnění jako je Alzheimerova choroba.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál