Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?

Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?
zdroj: Shutterstock

Když se vám břicho po jídle nafoukne a zduří, zřejmě trpíte nadýmáním. To je obvykle zapříčiněno nadměrnou produkcí plynů nebo narušením pohybu svalů zažívacího traktu. Často způsobuje bolest, nepohodlí a pocity plnosti. Jak se ho vyvarovat či úplně zbavit?

Nadýmání je velmi omezující a dokáže znepříjemnit každou životní situaci. A to, že si nemůžete kvůli nafouknutému břichu vzít oblíbené přiléhavé šaty, je, s přihlédnutím ke všem ostatním těžkostem, jež přináší, problém poměrně zanedbatelný. Ačkoliv někdy může značit existenci závažnějších zdravotních problémů, ve většině případů jej způsobuje strava – přesněji řečeno některé potraviny nebo jejich složky, které váš trávicí systém netoleruje. S tím se dá naštěstí dělat spousta věcí. Čím začít?

1. Nepřejídejte se
Někteří lidé, kteří se domnívají, že trpí nadýmáním, mají tento problém spíše na rovině smyslů a zvýšený tlak v břiše či pocity plnosti jsou tak jen výsledkem toho, že se přejedli. Což může v konečném důsledku nadýmání skutečně způsobit – žaludek je podrážděný, trávicí soustava nestíhá nadbytek jídla zpracovávat a nedokáže optimálně fungovat tak, jak má. Vedlejším produktem toho je nadměrná tvorba plynu. Co s tím? Jezte menší porce častěji během dne a nepřekračujte pocit sytosti – když cítíte, že máte dost, není důvod v jídle pokračovat.

2. Nepolykejte vzduch
V zažívacím systému existují dva druhy plynu. Jedním je ten, který produkují bakterie ve střevech. Druhým je vzduch či plyn, který polykáte, když jíte nebo pijete. Nejvíce škody v tomto směru natropí sycené nápoje, jako je soda nebo šumivé nápoje. Obsahují totiž bublinky s oxidem uhličitým, který se může z kapaliny poté, co se dostane do žaludku, uvolnit. A jak to dopadá, už víte – výsledkem je nepříjemný pocit plnost, potřeba plny vypustit ústy a další projevy spojené s nadýmáním. Jako rada se tedy nabízí nepít šumivé nápoje, pokud vám v tomto směru nedělají dobře. Co dalšího můžete udělat? Jezte pomaleji, dobře žvýkejte a snažte se nehltat a nepolykat vzduch, když jíte nebo pijete.

3. Nejezte potraviny, které vás nadýmají
Některé potraviny s velkým množství vlákniny mohou v těle způsobit zvýšenou produkci plynu. Mezi hlavní hráče patří luštěniny, jako jsou fazole a čočka, a některé celozrnné obiloviny. Zpomalit trávení a vyprazdňování žaludku mohou i mastná jídla – díky čemuž sice zasytí, ale lidem trpícím nadýmáním mohou tak jen přihoršit. Pokud si nejste jistí, které potraviny vás nadýmají, veďte si jídelní deníček, který vám pomůže je identifikovat. Výsledné „černé Petry“ potom v jídelníčku omezte nebo je, bude-li to nutné, vysaďte zcela.

4. Dávejte si pozor na sladidla
Sladidla jako je xylitol, sorbitol a mannitol se běžně vyskytují jako alternativa cukru v potravinách s označením „bez cukru“ a ve žvýkačkách. Jejich nadbytek může způsobit zažívací potíže a zvýšenou produkci plynu střevními bakteriemi. Myslete na to, až si budete dopřávat další pochoutku „bez cukru“ v dobré víře, že děláte něco pro své zdraví.

Kdy už to přestává být legrace
Zavedli jste odpovídající změny ve stravě i v pitném režimu, ale váš problém se ani trochu nezlepšil? Pokud vaše nadýmání nabývá chronického charakteru a výrazně vám znepříjemňuje život, nebo se najednou záhadně rapidně zhorší, nestyďte se a navštivte lékaře.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...
Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni...

Videorozhovor