Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?

Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?
zdroj: Shutterstock

Když se vám břicho po jídle nafoukne a zduří, zřejmě trpíte nadýmáním. To je obvykle zapříčiněno nadměrnou produkcí plynů nebo narušením pohybu svalů zažívacího traktu. Často způsobuje bolest, nepohodlí a pocity plnosti. Jak se ho vyvarovat či úplně zbavit?

Nadýmání je velmi omezující a dokáže znepříjemnit každou životní situaci. A to, že si nemůžete kvůli nafouknutému břichu vzít oblíbené přiléhavé šaty, je, s přihlédnutím ke všem ostatním těžkostem, jež přináší, problém poměrně zanedbatelný. Ačkoliv někdy může značit existenci závažnějších zdravotních problémů, ve většině případů jej způsobuje strava – přesněji řečeno některé potraviny nebo jejich složky, které váš trávicí systém netoleruje. S tím se dá naštěstí dělat spousta věcí. Čím začít?

1. Nepřejídejte se
Někteří lidé, kteří se domnívají, že trpí nadýmáním, mají tento problém spíše na rovině smyslů a zvýšený tlak v břiše či pocity plnosti jsou tak jen výsledkem toho, že se přejedli. Což může v konečném důsledku nadýmání skutečně způsobit – žaludek je podrážděný, trávicí soustava nestíhá nadbytek jídla zpracovávat a nedokáže optimálně fungovat tak, jak má. Vedlejším produktem toho je nadměrná tvorba plynu. Co s tím? Jezte menší porce častěji během dne a nepřekračujte pocit sytosti – když cítíte, že máte dost, není důvod v jídle pokračovat.

2. Nepolykejte vzduch
V zažívacím systému existují dva druhy plynu. Jedním je ten, který produkují bakterie ve střevech. Druhým je vzduch či plyn, který polykáte, když jíte nebo pijete. Nejvíce škody v tomto směru natropí sycené nápoje, jako je soda nebo šumivé nápoje. Obsahují totiž bublinky s oxidem uhličitým, který se může z kapaliny poté, co se dostane do žaludku, uvolnit. A jak to dopadá, už víte – výsledkem je nepříjemný pocit plnost, potřeba plny vypustit ústy a další projevy spojené s nadýmáním. Jako rada se tedy nabízí nepít šumivé nápoje, pokud vám v tomto směru nedělají dobře. Co dalšího můžete udělat? Jezte pomaleji, dobře žvýkejte a snažte se nehltat a nepolykat vzduch, když jíte nebo pijete.

3. Nejezte potraviny, které vás nadýmají
Některé potraviny s velkým množství vlákniny mohou v těle způsobit zvýšenou produkci plynu. Mezi hlavní hráče patří luštěniny, jako jsou fazole a čočka, a některé celozrnné obiloviny. Zpomalit trávení a vyprazdňování žaludku mohou i mastná jídla – díky čemuž sice zasytí, ale lidem trpícím nadýmáním mohou tak jen přihoršit. Pokud si nejste jistí, které potraviny vás nadýmají, veďte si jídelní deníček, který vám pomůže je identifikovat. Výsledné „černé Petry“ potom v jídelníčku omezte nebo je, bude-li to nutné, vysaďte zcela.

4. Dávejte si pozor na sladidla
Sladidla jako je xylitol, sorbitol a mannitol se běžně vyskytují jako alternativa cukru v potravinách s označením „bez cukru“ a ve žvýkačkách. Jejich nadbytek může způsobit zažívací potíže a zvýšenou produkci plynu střevními bakteriemi. Myslete na to, až si budete dopřávat další pochoutku „bez cukru“ v dobré víře, že děláte něco pro své zdraví.

Kdy už to přestává být legrace
Zavedli jste odpovídající změny ve stravě i v pitném režimu, ale váš problém se ani trochu nezlepšil? Pokud vaše nadýmání nabývá chronického charakteru a výrazně vám znepříjemňuje život, nebo se najednou záhadně rapidně zhorší, nestyďte se a navštivte lékaře.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Vyzkoušeli jste již někdy akupresuru, léčebnou techniku, která vychází z tradiční čínské medicíny? Používá se již tisíce let, nicméně...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...