Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?

Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?
zdroj: Shutterstock

Když se vám břicho po jídle nafoukne a zduří, zřejmě trpíte nadýmáním. To je obvykle zapříčiněno nadměrnou produkcí plynů nebo narušením pohybu svalů zažívacího traktu. Často způsobuje bolest, nepohodlí a pocity plnosti. Jak se ho vyvarovat či úplně zbavit?

Nadýmání je velmi omezující a dokáže znepříjemnit každou životní situaci. A to, že si nemůžete kvůli nafouknutému břichu vzít oblíbené přiléhavé šaty, je, s přihlédnutím ke všem ostatním těžkostem, jež přináší, problém poměrně zanedbatelný. Ačkoliv někdy může značit existenci závažnějších zdravotních problémů, ve většině případů jej způsobuje strava – přesněji řečeno některé potraviny nebo jejich složky, které váš trávicí systém netoleruje. S tím se dá naštěstí dělat spousta věcí. Čím začít?

1. Nepřejídejte se
Někteří lidé, kteří se domnívají, že trpí nadýmáním, mají tento problém spíše na rovině smyslů a zvýšený tlak v břiše či pocity plnosti jsou tak jen výsledkem toho, že se přejedli. Což může v konečném důsledku nadýmání skutečně způsobit – žaludek je podrážděný, trávicí soustava nestíhá nadbytek jídla zpracovávat a nedokáže optimálně fungovat tak, jak má. Vedlejším produktem toho je nadměrná tvorba plynu. Co s tím? Jezte menší porce častěji během dne a nepřekračujte pocit sytosti – když cítíte, že máte dost, není důvod v jídle pokračovat.

2. Nepolykejte vzduch
V zažívacím systému existují dva druhy plynu. Jedním je ten, který produkují bakterie ve střevech. Druhým je vzduch či plyn, který polykáte, když jíte nebo pijete. Nejvíce škody v tomto směru natropí sycené nápoje, jako je soda nebo šumivé nápoje. Obsahují totiž bublinky s oxidem uhličitým, který se může z kapaliny poté, co se dostane do žaludku, uvolnit. A jak to dopadá, už víte – výsledkem je nepříjemný pocit plnost, potřeba plny vypustit ústy a další projevy spojené s nadýmáním. Jako rada se tedy nabízí nepít šumivé nápoje, pokud vám v tomto směru nedělají dobře. Co dalšího můžete udělat? Jezte pomaleji, dobře žvýkejte a snažte se nehltat a nepolykat vzduch, když jíte nebo pijete.

3. Nejezte potraviny, které vás nadýmají
Některé potraviny s velkým množství vlákniny mohou v těle způsobit zvýšenou produkci plynu. Mezi hlavní hráče patří luštěniny, jako jsou fazole a čočka, a některé celozrnné obiloviny. Zpomalit trávení a vyprazdňování žaludku mohou i mastná jídla – díky čemuž sice zasytí, ale lidem trpícím nadýmáním mohou tak jen přihoršit. Pokud si nejste jistí, které potraviny vás nadýmají, veďte si jídelní deníček, který vám pomůže je identifikovat. Výsledné „černé Petry“ potom v jídelníčku omezte nebo je, bude-li to nutné, vysaďte zcela.

4. Dávejte si pozor na sladidla
Sladidla jako je xylitol, sorbitol a mannitol se běžně vyskytují jako alternativa cukru v potravinách s označením „bez cukru“ a ve žvýkačkách. Jejich nadbytek může způsobit zažívací potíže a zvýšenou produkci plynu střevními bakteriemi. Myslete na to, až si budete dopřávat další pochoutku „bez cukru“ v dobré víře, že děláte něco pro své zdraví.

Kdy už to přestává být legrace
Zavedli jste odpovídající změny ve stravě i v pitném režimu, ale váš problém se ani trochu nezlepšil? Pokud vaše nadýmání nabývá chronického charakteru a výrazně vám znepříjemňuje život, nebo se najednou záhadně rapidně zhorší, nestyďte se a navštivte lékaře.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nevěřte poplašným mýtům. Zde jsou fakta, která byste měli vědět o vakcinaci

Nevěřte poplašným mýtům. Zde jsou fakta, která byste měli vědět o vakcinaci

Očkování má velký historický význam, protože lidstvo zbavilo celé řady nemocí, na něž se dříve běžně masově umíralo. Jeho důležitost není menší ani dnes, kdy na naléhavosti získává díky panující pandemii...

Čtěte dál
Škytavka: proč vzniká a jak se jí zbavit?

Škytavka: proč vzniká a jak se jí zbavit?

Známe ji všichni, víme, že přichází bez vyzvání a někdy se zdrží až nepříjemně dlouho. Škytavka nás přepadá po jídle, když je nám zima...
Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Šetrné praní bez chemie: perte pomocí mýdlových ořechů

Mýdlové ořechy si získávají čím dál větší oblibu. A to nejen mezi lidmi, kteří chtějí žít co nejvíce přírodně. Mají mnoho různých využití,...
Nepříjemná zimomřivost: Proč je vám pořád zima a kdy už to může být problém?

Nepříjemná zimomřivost: Proč je vám pořád zima a kdy už to může být problém?

Stala se teplota vašeho pokoje nebo kanceláře předmětem vášnivé debaty? Jste neustále zmateni tím, proč chodí partner doma v kraťasech,...
Základní sestava cviků pro obnovení kondice těla, která vám zabere jen 10 minut

Základní sestava cviků pro obnovení kondice těla, která vám zabere jen 10 minut

O Vánocích jste si popustili řetěz a do nového roku vstupujete o pár kilo těžší. Mysleli jste si, že kila tak nějak opadnou sama a...
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinkové infekce trápí ženy i muže. Jak jim předcházet?

Kvasinky jsou mikroorganismy, které se u nás přirozeně vyskytují na nejrůznějších sliznicích, například v ústech, v nose a krku, na...
Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Cítíte se po svátcích jako balon? Naplánujte si 5 lehčích dní s naším jídelníčkem

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového...
Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Novoroční bilancování: Staré končí, nové začíná – co nám dal a vzal rok 2020?

Jako každoročně touto dobou uzavíráme rok starý a otevíráme nový: nepopsaný list, který můžeme naplnit podle sebe. Takové období se...
Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?

Silvestr a alkohol: na čem závisí velikost kocoviny a jak jí můžete předcházet?

Tu pivo k obědu, tu víno k večeři, tu panák na zdraví či dobré trávení – sem tam si alkohol dopřeje většina lidí. Dnes je tu ale Silvestr,...
Přírodní prostředky pro zmírnění kašle, které vám pomohou zbavit se hlenu

Přírodní prostředky pro zmírnění kašle, které vám pomohou zbavit se hlenu

Protivný kašel a zahleněnost patří k jedněm z nejčastějších podzimních a zimních obtíží. V současné době se k nim navíc přidružuje...
Přehled důležitých certifikátů kosmetických produktů a jak se v nich vyznat

Přehled důležitých certifikátů kosmetických produktů a jak se v nich vyznat

S různými certifikáty se setkáváme dnes a denně. Hlavně u jídla a kosmetiky. Jsou vůbec potřeba? Je něco, co nám opravdu stoprocentně...
Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

Zelený, černý, ovocný či bylinný. Jaký „čaj“ je pro vás ten pravý?

S klesající teplotou a s prvními mrazíky stále častěji saháme po hřejivých nápojích v podobě lahodných čajů. A není se čemu divit,...