Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?

Nadýmání může vznikat i nevinně z těchto zlozvyků. Neděláte je také?
zdroj: Shutterstock

Když se vám břicho po jídle nafoukne a zduří, zřejmě trpíte nadýmáním. To je obvykle zapříčiněno nadměrnou produkcí plynů nebo narušením pohybu svalů zažívacího traktu. Často způsobuje bolest, nepohodlí a pocity plnosti. Jak se ho vyvarovat či úplně zbavit?

Nadýmání je velmi omezující a dokáže znepříjemnit každou životní situaci. A to, že si nemůžete kvůli nafouknutému břichu vzít oblíbené přiléhavé šaty, je, s přihlédnutím ke všem ostatním těžkostem, jež přináší, problém poměrně zanedbatelný. Ačkoliv někdy může značit existenci závažnějších zdravotních problémů, ve většině případů jej způsobuje strava – přesněji řečeno některé potraviny nebo jejich složky, které váš trávicí systém netoleruje. S tím se dá naštěstí dělat spousta věcí. Čím začít?

1. Nepřejídejte se
Někteří lidé, kteří se domnívají, že trpí nadýmáním, mají tento problém spíše na rovině smyslů a zvýšený tlak v břiše či pocity plnosti jsou tak jen výsledkem toho, že se přejedli. Což může v konečném důsledku nadýmání skutečně způsobit – žaludek je podrážděný, trávicí soustava nestíhá nadbytek jídla zpracovávat a nedokáže optimálně fungovat tak, jak má. Vedlejším produktem toho je nadměrná tvorba plynu. Co s tím? Jezte menší porce častěji během dne a nepřekračujte pocit sytosti – když cítíte, že máte dost, není důvod v jídle pokračovat.

2. Nepolykejte vzduch
V zažívacím systému existují dva druhy plynu. Jedním je ten, který produkují bakterie ve střevech. Druhým je vzduch či plyn, který polykáte, když jíte nebo pijete. Nejvíce škody v tomto směru natropí sycené nápoje, jako je soda nebo šumivé nápoje. Obsahují totiž bublinky s oxidem uhličitým, který se může z kapaliny poté, co se dostane do žaludku, uvolnit. A jak to dopadá, už víte – výsledkem je nepříjemný pocit plnost, potřeba plny vypustit ústy a další projevy spojené s nadýmáním. Jako rada se tedy nabízí nepít šumivé nápoje, pokud vám v tomto směru nedělají dobře. Co dalšího můžete udělat? Jezte pomaleji, dobře žvýkejte a snažte se nehltat a nepolykat vzduch, když jíte nebo pijete.

3. Nejezte potraviny, které vás nadýmají
Některé potraviny s velkým množství vlákniny mohou v těle způsobit zvýšenou produkci plynu. Mezi hlavní hráče patří luštěniny, jako jsou fazole a čočka, a některé celozrnné obiloviny. Zpomalit trávení a vyprazdňování žaludku mohou i mastná jídla – díky čemuž sice zasytí, ale lidem trpícím nadýmáním mohou tak jen přihoršit. Pokud si nejste jistí, které potraviny vás nadýmají, veďte si jídelní deníček, který vám pomůže je identifikovat. Výsledné „černé Petry“ potom v jídelníčku omezte nebo je, bude-li to nutné, vysaďte zcela.

4. Dávejte si pozor na sladidla
Sladidla jako je xylitol, sorbitol a mannitol se běžně vyskytují jako alternativa cukru v potravinách s označením „bez cukru“ a ve žvýkačkách. Jejich nadbytek může způsobit zažívací potíže a zvýšenou produkci plynu střevními bakteriemi. Myslete na to, až si budete dopřávat další pochoutku „bez cukru“ v dobré víře, že děláte něco pro své zdraví.

Kdy už to přestává být legrace
Zavedli jste odpovídající změny ve stravě i v pitném režimu, ale váš problém se ani trochu nezlepšil? Pokud vaše nadýmání nabývá chronického charakteru a výrazně vám znepříjemňuje život, nebo se najednou záhadně rapidně zhorší, nestyďte se a navštivte lékaře.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...