Nejčastější chyby ve výživě a regeneraci sportovců

Nejčastější chyby ve výživě a regeneraci sportovců
zdroj: Shutterstock

Vhodná strava je nedílnou součástí sportovních výkonů a to nejen u profesionálních sportovců. Stejně jako v běžné stravě i ve sportovní výživě lze udělat mnoho chyb a my se na ně dnes zaměříme. Jaké potraviny jsou vhodné jako palivo a co bychom si měli dopřát po náročném sportovním výkonu?

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma chyby ve výživě hobby sportovců jsme si povídali s Ivanem Rybaříkem, autorem konceptu Čistý Sport a propagátorem zdravé stravy ve sportu.

Sledujte náš kanál na youtube

Výživa sportovce
Sport je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Lidí, kteří amatérsky sportují, je čím dál tím více. Výkonnost při sportu je velmi závislá na množství a kvalitě stravy, kterou přijímáme. V dobré víře často konzumujeme potraviny či doplňky stravy, kterým věříme, ačkoliv je naše tělo vůbec neocení. Naopak mnoho lidí sportuje na hranici profesionálů a nehledí na správnou výživu skoro vůbec.

Jaký typ potravin se absolutně nehodí pro sportovce? Co stále v dobré víře konzumujeme, přitom nám to nijak nepomáhá? A jaké chyby dělají nejčastěji muži a jaké ženy? Na tyto a další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze...

Čtěte dál
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Přiznejte se, kolik času trávíte na tím, že pod drobnohledem zkoumáte vaši pleť, vyhlížíte rozšířené póry a černé tečky? Rozšířené...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Rostlinné proteinové koncentráty a jejich použití v jídelníčku

Bílkoviny, neboli proteiny, jsou základní složkou potravy. Denně by měly tvořit nejméně 15 až 30 % celkového energie. Pro jejich doplnění...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...