Kaštany jedlé vs. nejedlé: Jak je využít v kuchyni a v kosmetice?

Kaštany jedlé vs. nejedlé: Jak je využít v kuchyni a v kosmetice?
zdroj: Shutterstock

Zatímco nejedlé kaštany si v hrstech odnášíme domů, ty jedlé jsou často podceňované. Vůně pečených kaštanů je však jedinečná a nejenom ona. Strom kaštanovníku jedlého je od shora dolů léčivý.

Staročeská specialita
Ve starých kuchařkách se stále dokola objevují zmínky o horkosti kaštanů. Možná v souvislosti s nejčastějším způsobem přípravy – pečením, možná ale i pro své bohaté složení. Dříve si lidé kaštany připravovali v popelu, dnes ho můžeme nahradit pečením v troubě. Předem je důležité kaštany namočit na několik hodin do vody, aby se předešlo případnému vysušení. Potom stačí plody naříznout, aby nepraskly a vložit na 20 minut do trouby při teplotě 180 °C. Upečené kaštany se na 5 minut balí do studené utěrky. Ještě teplé se loupou.

Kromě pečení se připravovala tradiční kaštanová nádivka, kterou se plnilo maso, nebo se jedla samotná. Připravuje se v kombinaci s rohlíkem, vajíčkem a čerstvými bylinami. Díky nízkému obsahu cukru mohou kaštany bez výčitek konzumovat i diabetici. Dnes je na trhu k dostání také kaštanová mouka, která má příjemnou vůni.

Přírodní lék
Kaštany se nejedli pouze pro svou jedinečnou chuť, ale hlavně kvůli léčivým účinkům. Čistí játra od toxinů a tím zabraňují jejich onemocnění. Hodí se proti žaludečním nevolnostem a poradí si s každým zažívacím problémem. Zvyšují hladinu endorfinů a podílejí se tak na dobré náladě a prevenci proti stresu a vážnějším psychickým poruchám.

Obsahují draslík, fosfor, síru, hořčík, vápník, železo a mnoho dalšího. Právě díky vysokému obsahu draslíku v souvislosti s nízkým podílem sodíku jsou osvědčenou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. V syrové formě obsahují také tanin, který může být pro některé těžce stravitelný a ve větším množství způsobuje bolesti hlavy. Proto kaštany vždy tepelně upravujeme. Kromě samotných plodů se využívají listy. Vývar z nich mírní kašel a respirační problémy. Kůra má detoxikační účinky a doporučuje se zejména koupele.

Kaštany z jírovce nejsou jen na ozdobu
Plody jírovce maďalu jsou nejčastěji využívány k podzimnímu tvoření. To je ale velká škoda! Jsou totiž jedním z nejúčinnějších způsobů léčby cévních onemocnění. Mírní problémy s křečovými žílami, zlepšují pružnost cév a přispívají ke správnému prokrvení orgánů. Tradičně se využívaly k léčbě otoku, a to zejména otoku lymfatických uzlin. Kromě toho mají protizánětlivý účinek.

K léčbě se využívají plody zbavené hnědé slupky a květy. Z květů je v průběhu května a června možné připravit tinkturu. Z plodů masti na křečové žíly a podobná onemocnění. K přípravě mastí nahraďte vazelínu přírodním tukem, například bambuckým máslem, kokosovým olejem nebo třeba sádlem, které neuspává póry. To ostatně platí o přípravě všech bylinných mastí. Plody v kontaktu s kovem oxidují, proto ke krájení použijte keramický nůž.

Kaštany se využívají také v kosmetice. Doma je možné si snadno připravit přírodní šampon. Pro osoby s hnědými vlasy není nutné plody loupat. Rozčtvrcené kaštany stačí zalít vodou a během chvilky směs začne pěnit. Po 12 hodinách se plody slijí a tekutina se vaří, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby měla konzistenci gelu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by za normálních okolností mělo být bakterií méně než ve střevě tlustém....

Čtěte dál
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Dlouhé řasy a husté obočí? Příroda má recept!

Dlouhé řasy a husté obočí? Příroda má recept!

Kdo by nechtěl mít hezčí a hustší řasy a obočí. Pomoci jim můžete přírodně pomocí osvědčených olejových triků i výživou. Příčiny slabých...
Tejpování proti vráskám: Hit, který hýbe internetem

Tejpování proti vráskám: Hit, který hýbe internetem

Tejpování obličeje zahrnuje aplikaci speciálních lepicích proužků na pokožku, které mají za cíl redukovat vrásky a zabraňovat jejich...
Močovina v krému? Ano! A vaše pokožka vám poděkuje

Močovina v krému? Ano! A vaše pokožka vám poděkuje

Močovina, známá také jako urea, je jednou z nejúčinnějších hydratačních složek v moderní kosmetice. Přestože její název může znít nezvykle,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Oves v kosmetice: supersložka účinné, přírodní kosmetiky

Oves v kosmetice: supersložka účinné, přírodní kosmetiky

Oves a ovesné vločky jsou hvězdou zdravých snídaní i svačin. Mají zajímavý nutriční profil dodávají organismu množství minerálních...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...