Kaštany jedlé vs. nejedlé: Jak je využít v kuchyni a v kosmetice?

Kaštany jedlé vs. nejedlé: Jak je využít v kuchyni a v kosmetice?
zdroj: Shutterstock

Zatímco nejedlé kaštany si v hrstech odnášíme domů, ty jedlé jsou často podceňované. Vůně pečených kaštanů je však jedinečná a nejenom ona. Strom kaštanovníku jedlého je od shora dolů léčivý.

Staročeská specialita
Ve starých kuchařkách se stále dokola objevují zmínky o horkosti kaštanů. Možná v souvislosti s nejčastějším způsobem přípravy – pečením, možná ale i pro své bohaté složení. Dříve si lidé kaštany připravovali v popelu, dnes ho můžeme nahradit pečením v troubě. Předem je důležité kaštany namočit na několik hodin do vody, aby se předešlo případnému vysušení. Potom stačí plody naříznout, aby nepraskly a vložit na 20 minut do trouby při teplotě 180 °C. Upečené kaštany se na 5 minut balí do studené utěrky. Ještě teplé se loupou.

Kromě pečení se připravovala tradiční kaštanová nádivka, kterou se plnilo maso, nebo se jedla samotná. Připravuje se v kombinaci s rohlíkem, vajíčkem a čerstvými bylinami. Díky nízkému obsahu cukru mohou kaštany bez výčitek konzumovat i diabetici. Dnes je na trhu k dostání také kaštanová mouka, která má příjemnou vůni.

Přírodní lék
Kaštany se nejedli pouze pro svou jedinečnou chuť, ale hlavně kvůli léčivým účinkům. Čistí játra od toxinů a tím zabraňují jejich onemocnění. Hodí se proti žaludečním nevolnostem a poradí si s každým zažívacím problémem. Zvyšují hladinu endorfinů a podílejí se tak na dobré náladě a prevenci proti stresu a vážnějším psychickým poruchám.

Obsahují draslík, fosfor, síru, hořčík, vápník, železo a mnoho dalšího. Právě díky vysokému obsahu draslíku v souvislosti s nízkým podílem sodíku jsou osvědčenou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. V syrové formě obsahují také tanin, který může být pro některé těžce stravitelný a ve větším množství způsobuje bolesti hlavy. Proto kaštany vždy tepelně upravujeme. Kromě samotných plodů se využívají listy. Vývar z nich mírní kašel a respirační problémy. Kůra má detoxikační účinky a doporučuje se zejména koupele.

Kaštany z jírovce nejsou jen na ozdobu
Plody jírovce maďalu jsou nejčastěji využívány k podzimnímu tvoření. To je ale velká škoda! Jsou totiž jedním z nejúčinnějších způsobů léčby cévních onemocnění. Mírní problémy s křečovými žílami, zlepšují pružnost cév a přispívají ke správnému prokrvení orgánů. Tradičně se využívaly k léčbě otoku, a to zejména otoku lymfatických uzlin. Kromě toho mají protizánětlivý účinek.

K léčbě se využívají plody zbavené hnědé slupky a květy. Z květů je v průběhu května a června možné připravit tinkturu. Z plodů masti na křečové žíly a podobná onemocnění. K přípravě mastí nahraďte vazelínu přírodním tukem, například bambuckým máslem, kokosovým olejem nebo třeba sádlem, které neuspává póry. To ostatně platí o přípravě všech bylinných mastí. Plody v kontaktu s kovem oxidují, proto ke krájení použijte keramický nůž.

Kaštany se využívají také v kosmetice. Doma je možné si snadno připravit přírodní šampon. Pro osoby s hnědými vlasy není nutné plody loupat. Rozčtvrcené kaštany stačí zalít vodou a během chvilky směs začne pěnit. Po 12 hodinách se plody slijí a tekutina se vaří, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby měla konzistenci gelu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mužská pokožka má svá specifika. Jak o ni správně pečovat?

Mužská pokožka má svá specifika. Jak o ni správně pečovat?

Muži potřebují kvalitní kosmetické ošetření. Ať už pracujete v kanceláři nebo v lese, pokožka potřebuje čas od času vyživit, zklidnit a pokud možno tak, abyste neměli v koupelně kelímků a lahviček více,...

Čtěte dál
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...