Kaštany jedlé vs. nejedlé: Jak je využít v kuchyni a v kosmetice?

Kaštany jedlé vs. nejedlé: Jak je využít v kuchyni a v kosmetice?
zdroj: Shutterstock

Zatímco nejedlé kaštany si v hrstech odnášíme domů, ty jedlé jsou často podceňované. Vůně pečených kaštanů je však jedinečná a nejenom ona. Strom kaštanovníku jedlého je od shora dolů léčivý.

Staročeská specialita
Ve starých kuchařkách se stále dokola objevují zmínky o horkosti kaštanů. Možná v souvislosti s nejčastějším způsobem přípravy – pečením, možná ale i pro své bohaté složení. Dříve si lidé kaštany připravovali v popelu, dnes ho můžeme nahradit pečením v troubě. Předem je důležité kaštany namočit na několik hodin do vody, aby se předešlo případnému vysušení. Potom stačí plody naříznout, aby nepraskly a vložit na 20 minut do trouby při teplotě 180 °C. Upečené kaštany se na 5 minut balí do studené utěrky. Ještě teplé se loupou.

Kromě pečení se připravovala tradiční kaštanová nádivka, kterou se plnilo maso, nebo se jedla samotná. Připravuje se v kombinaci s rohlíkem, vajíčkem a čerstvými bylinami. Díky nízkému obsahu cukru mohou kaštany bez výčitek konzumovat i diabetici. Dnes je na trhu k dostání také kaštanová mouka, která má příjemnou vůni.

Přírodní lék
Kaštany se nejedli pouze pro svou jedinečnou chuť, ale hlavně kvůli léčivým účinkům. Čistí játra od toxinů a tím zabraňují jejich onemocnění. Hodí se proti žaludečním nevolnostem a poradí si s každým zažívacím problémem. Zvyšují hladinu endorfinů a podílejí se tak na dobré náladě a prevenci proti stresu a vážnějším psychickým poruchám.

Obsahují draslík, fosfor, síru, hořčík, vápník, železo a mnoho dalšího. Právě díky vysokému obsahu draslíku v souvislosti s nízkým podílem sodíku jsou osvědčenou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. V syrové formě obsahují také tanin, který může být pro některé těžce stravitelný a ve větším množství způsobuje bolesti hlavy. Proto kaštany vždy tepelně upravujeme. Kromě samotných plodů se využívají listy. Vývar z nich mírní kašel a respirační problémy. Kůra má detoxikační účinky a doporučuje se zejména koupele.

Kaštany z jírovce nejsou jen na ozdobu
Plody jírovce maďalu jsou nejčastěji využívány k podzimnímu tvoření. To je ale velká škoda! Jsou totiž jedním z nejúčinnějších způsobů léčby cévních onemocnění. Mírní problémy s křečovými žílami, zlepšují pružnost cév a přispívají ke správnému prokrvení orgánů. Tradičně se využívaly k léčbě otoku, a to zejména otoku lymfatických uzlin. Kromě toho mají protizánětlivý účinek.

K léčbě se využívají plody zbavené hnědé slupky a květy. Z květů je v průběhu května a června možné připravit tinkturu. Z plodů masti na křečové žíly a podobná onemocnění. K přípravě mastí nahraďte vazelínu přírodním tukem, například bambuckým máslem, kokosovým olejem nebo třeba sádlem, které neuspává póry. To ostatně platí o přípravě všech bylinných mastí. Plody v kontaktu s kovem oxidují, proto ke krájení použijte keramický nůž.

Kaštany se využívají také v kosmetice. Doma je možné si snadno připravit přírodní šampon. Pro osoby s hnědými vlasy není nutné plody loupat. Rozčtvrcené kaštany stačí zalít vodou a během chvilky směs začne pěnit. Po 12 hodinách se plody slijí a tekutina se vaří, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby měla konzistenci gelu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest může trvat hodiny i dny a často je doprovázena dalšími nepříjemnými...

Čtěte dál
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Léto dává nohám pořádně zabrat, jak jim pomoct přírodně?

Léto dává nohám pořádně zabrat, jak jim pomoct přírodně?

Léto vybízí k výletům do lesů i na hory. Pokud nejste zrovna koupališťový tip a trávíte ho raději v přírodě, nohy a paty dostávají...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...
Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetický průmysl patří k nejvíce rozvinutým a nejvíce dynamickým odvětvím světa krásy a zdraví. Jaké jsou aktuální trendy ve světě...
Mužská pokožka má svá specifika. Jak o ni správně pečovat?

Mužská pokožka má svá specifika. Jak o ni správně pečovat?

Muži potřebují kvalitní kosmetické ošetření. Ať už pracujete v kanceláři nebo v lese, pokožka potřebuje čas od času vyživit, zklidnit...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...