Zatímco nejedlé kaštany si v hrstech odnášíme domů, ty jedlé jsou často podceňované. Vůně pečených kaštanů je však jedinečná a nejenom ona. Strom kaštanovníku jedlého je od shora dolů léčivý.
Staročeská specialita
Ve starých kuchařkách se stále dokola objevují zmínky o horkosti kaštanů. Možná v souvislosti s nejčastějším způsobem přípravy – pečením, možná ale i pro své bohaté složení. Dříve si lidé kaštany připravovali v popelu, dnes ho můžeme nahradit pečením v troubě. Předem je důležité kaštany namočit na několik hodin do vody, aby se předešlo případnému vysušení. Potom stačí plody naříznout, aby nepraskly a vložit na 20 minut do trouby při teplotě 180 °C. Upečené kaštany se na 5 minut balí do studené utěrky. Ještě teplé se loupou.
Kromě pečení se připravovala tradiční kaštanová nádivka, kterou se plnilo maso, nebo se jedla samotná. Připravuje se v kombinaci s rohlíkem, vajíčkem a čerstvými bylinami. Díky nízkému obsahu cukru mohou kaštany bez výčitek konzumovat i diabetici. Dnes je na trhu k dostání také kaštanová mouka, která má příjemnou vůni.
Přírodní lék
Kaštany se nejedli pouze pro svou jedinečnou chuť, ale hlavně kvůli léčivým účinkům. Čistí játra od toxinů a tím zabraňují jejich onemocnění. Hodí se proti žaludečním nevolnostem a poradí si s každým zažívacím problémem. Zvyšují hladinu endorfinů a podílejí se tak na dobré náladě a prevenci proti stresu a vážnějším psychickým poruchám.
Obsahují draslík, fosfor, síru, hořčík, vápník, železo a mnoho dalšího. Právě díky vysokému obsahu draslíku v souvislosti s nízkým podílem sodíku jsou osvědčenou prevencí kardiovaskulárních onemocnění. V syrové formě obsahují také tanin, který může být pro některé těžce stravitelný a ve větším množství způsobuje bolesti hlavy. Proto kaštany vždy tepelně upravujeme. Kromě samotných plodů se využívají listy. Vývar z nich mírní kašel a respirační problémy. Kůra má detoxikační účinky a doporučuje se zejména koupele.
Kaštany z jírovce nejsou jen na ozdobu
Plody jírovce maďalu jsou nejčastěji využívány k podzimnímu tvoření. To je ale velká škoda! Jsou totiž jedním z nejúčinnějších způsobů léčby cévních onemocnění. Mírní problémy s křečovými žílami, zlepšují pružnost cév a přispívají ke správnému prokrvení orgánů. Tradičně se využívaly k léčbě otoku, a to zejména otoku lymfatických uzlin. Kromě toho mají protizánětlivý účinek.
K léčbě se využívají plody zbavené hnědé slupky a květy. Z květů je v průběhu května a června možné připravit tinkturu. Z plodů masti na křečové žíly a podobná onemocnění. K přípravě mastí nahraďte vazelínu přírodním tukem, například bambuckým máslem, kokosovým olejem nebo třeba sádlem, které neuspává póry. To ostatně platí o přípravě všech bylinných mastí. Plody v kontaktu s kovem oxidují, proto ke krájení použijte keramický nůž.
Kaštany se využívají také v kosmetice. Doma je možné si snadno připravit přírodní šampon. Pro osoby s hnědými vlasy není nutné plody loupat. Rozčtvrcené kaštany stačí zalít vodou a během chvilky směs začne pěnit. Po 12 hodinách se plody slijí a tekutina se vaří, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby měla konzistenci gelu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém
Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by za normálních okolností mělo být bakterií méně než ve střevě tlustém....
Čtěte dál
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Dlouhé řasy a husté obočí? Příroda má recept!

Tejpování proti vráskám: Hit, který hýbe internetem

Močovina v krému? Ano! A vaše pokožka vám poděkuje

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Oves v kosmetice: supersložka účinné, přírodní kosmetiky
