Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a ještě si užíváme např. borůvek, meruněk, broskví a švestek. V záplavě tradičních druhů ovoce občas zapomínáme na to, co nám roste často doslova za domem či planě v přírodě. Mirabelky a špendlíky nepatří zrovna k druhům ovoce, kterým bychom se chlubili, i oni si ale zaslouží pozornost. Jejich sladko-kyselá chuť je výborná pro přípravu zavařenin, ale i chutných koláčů. Pravda, vypeckovat plody je trochu dřina, výsledek ale stojí rozhodně za to.

Na sady můžete narazit po celých Čechách, úplně klidně  ale můžete vyrazit si je nasbírat do přírody. Vyzkoušejte z nich připravit tento zdravý crumble, který, a to vám garantujeme, si zamilujete a budete ho chystat zas a znova...

Porce: 8
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. 

Ingredience

  • 1 kg mixu mirabelek a špendlíků
  • máslo na vymazání formy

na drobenku

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g kvalitního čerstvého másla
  • 150 g kokosového cukru
  • 2 žloutky (dodá krustě křupavost, ale můžete je vynechat)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a větší zapékací mísu si lehce vymažte máslem.
  2. Mirabelky a špendlíky omyjte, vypeckujte a rozprostřete je rovnoměrně do zapékací mísy.
  3. V míse si připravte drobenku: smíchejte mouku a ovesné vločky, na kousky pokrájené povolené máslo, cukr a žloutky. Vše důkladně prsty užmoulejte do hrudkovité kozistence. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na ovoce. Neuhlazujte a ani netlačte.
  4. Pečte zhruba 30 min. Poté nechte lehce vychladnout a podávejte nejlépe ještě teplé a nebo uleželé a vychlazené z lednice.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!