Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a ještě si užíváme např. borůvek, meruněk, broskví a švestek. V záplavě tradičních druhů ovoce občas zapomínáme na to, co nám roste často doslova za domem či planě v přírodě. Mirabelky a špendlíky nepatří zrovna k druhům ovoce, kterým bychom se chlubili, i oni si ale zaslouží pozornost. Jejich sladko-kyselá chuť je výborná pro přípravu zavařenin, ale i chutných koláčů. Pravda, vypeckovat plody je trochu dřina, výsledek ale stojí rozhodně za to.

Na sady můžete narazit po celých Čechách, úplně klidně  ale můžete vyrazit si je nasbírat do přírody. Vyzkoušejte z nich připravit tento zdravý crumble, který, a to vám garantujeme, si zamilujete a budete ho chystat zas a znova...

Porce: 8
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. 

Ingredience

  • 1 kg mixu mirabelek a špendlíků
  • máslo na vymazání formy

na drobenku

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g kvalitního čerstvého másla
  • 150 g kokosového cukru
  • 2 žloutky (dodá krustě křupavost, ale můžete je vynechat)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a větší zapékací mísu si lehce vymažte máslem.
  2. Mirabelky a špendlíky omyjte, vypeckujte a rozprostřete je rovnoměrně do zapékací mísy.
  3. V míse si připravte drobenku: smíchejte mouku a ovesné vločky, na kousky pokrájené povolené máslo, cukr a žloutky. Vše důkladně prsty užmoulejte do hrudkovité kozistence. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na ovoce. Neuhlazujte a ani netlačte.
  4. Pečte zhruba 30 min. Poté nechte lehce vychladnout a podávejte nejlépe ještě teplé a nebo uleželé a vychlazené z lednice.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...