Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a ještě si užíváme např. borůvek, meruněk, broskví a švestek. V záplavě tradičních druhů ovoce občas zapomínáme na to, co nám roste často doslova za domem či planě v přírodě. Mirabelky a špendlíky nepatří zrovna k druhům ovoce, kterým bychom se chlubili, i oni si ale zaslouží pozornost. Jejich sladko-kyselá chuť je výborná pro přípravu zavařenin, ale i chutných koláčů. Pravda, vypeckovat plody je trochu dřina, výsledek ale stojí rozhodně za to.

Na sady můžete narazit po celých Čechách, úplně klidně  ale můžete vyrazit si je nasbírat do přírody. Vyzkoušejte z nich připravit tento zdravý crumble, který, a to vám garantujeme, si zamilujete a budete ho chystat zas a znova...

Porce: 8
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. 

Ingredience

  • 1 kg mixu mirabelek a špendlíků
  • máslo na vymazání formy

na drobenku

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g kvalitního čerstvého másla
  • 150 g kokosového cukru
  • 2 žloutky (dodá krustě křupavost, ale můžete je vynechat)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a větší zapékací mísu si lehce vymažte máslem.
  2. Mirabelky a špendlíky omyjte, vypeckujte a rozprostřete je rovnoměrně do zapékací mísy.
  3. V míse si připravte drobenku: smíchejte mouku a ovesné vločky, na kousky pokrájené povolené máslo, cukr a žloutky. Vše důkladně prsty užmoulejte do hrudkovité kozistence. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na ovoce. Neuhlazujte a ani netlačte.
  4. Pečte zhruba 30 min. Poté nechte lehce vychladnout a podávejte nejlépe ještě teplé a nebo uleželé a vychlazené z lednice.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik chuť. Nejlépe se hodí jako zdravá snídaně, svačina do práce i na cesty....

Čtěte dál
Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Kešu pomazánka se sušenými rajčaty a kapkou citrónu

Rostlinných pomazánek na bázi sójy, oříšků či rajčat je ke koupi již opravdu hodně. Problém je ale s jejich reálnou výživovou hodnotou,...
Veganská avokádová mousse bez přidaného cukru

Veganská avokádová mousse bez přidaného cukru

Jestli je něco dokonale chutného a zároveň dokonale zdravého, tak je to tento avokádový, čokoládový pudink. Obsahuje avokádo, které...
Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

S nejrůznějšími brownies se roztrhl pytel – začalo to fazolovým, pokračovalo řepným a avokádovým a nyní se hřeje na výslunní i batátové!...
Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Nebaví vás vařit každý den? Vyzkoušejte naše tipy na 6 chutných a trvanlivých rychlovek

Ať už je vaším cílem zhubnout, nebo celkově změnit životní styl a udělat něco pro své zdraví (což by mělo hubnutí podmiňovat), budete...