Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Mirabelky a špendlíky – polozapomenuté ovoce pro ten nejlepší koláč

Letošní úroda ovoce a zeleniny byla i přes velká sucha naprosto famózní. Tolik plodů! Užívali jsme si ve velkém jahod a rebarbory a ještě si užíváme např. borůvek, meruněk, broskví a švestek. V záplavě tradičních druhů ovoce občas zapomínáme na to, co nám roste často doslova za domem či planě v přírodě. Mirabelky a špendlíky nepatří zrovna k druhům ovoce, kterým bychom se chlubili, i oni si ale zaslouží pozornost. Jejich sladko-kyselá chuť je výborná pro přípravu zavařenin, ale i chutných koláčů. Pravda, vypeckovat plody je trochu dřina, výsledek ale stojí rozhodně za to.

Na sady můžete narazit po celých Čechách, úplně klidně  ale můžete vyrazit si je nasbírat do přírody. Vyzkoušejte z nich připravit tento zdravý crumble, který, a to vám garantujeme, si zamilujete a budete ho chystat zas a znova...

Porce: 8
Příprava: 60 min
Označení: Vhodné pro vegetariány. 

Ingredience

  • 1 kg mixu mirabelek a špendlíků
  • máslo na vymazání formy

na drobenku

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g kvalitního čerstvého másla
  • 150 g kokosového cukru
  • 2 žloutky (dodá krustě křupavost, ale můžete je vynechat)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C a větší zapékací mísu si lehce vymažte máslem.
  2. Mirabelky a špendlíky omyjte, vypeckujte a rozprostřete je rovnoměrně do zapékací mísy.
  3. V míse si připravte drobenku: smíchejte mouku a ovesné vločky, na kousky pokrájené povolené máslo, cukr a žloutky. Vše důkladně prsty užmoulejte do hrudkovité kozistence. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na ovoce. Neuhlazujte a ani netlačte.
  4. Pečte zhruba 30 min. Poté nechte lehce vychladnout a podávejte nejlépe ještě teplé a nebo uleželé a vychlazené z lednice.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Quiche s medvědím česnekem

Quiche s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Udělejte si procházku a zajděte si pro něj do lesa. Je to jedna z prvních jarních bylin, která má zajímavý obsah vitamínu C, železa či antibakteriálně působícího...

Čtěte dál
Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Nemůže se již dočkat teplého letního období? Připomeňte si ho sladkou snídaní s vůní lesního ovoce. Spojení medu, borůvek, ostružin...
Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding s nádechem exotiky

Chia puding je lehký, jednoduchý a rychlý dezert, který můžete vyzkoušet i na snídani. Díky spojení kokosu a ovoce dostává puding exotický...
Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Salát s růžičkovou kapustou a mrkvovým chipsem

Máte-li chuť na lehký oběd či večeři, vyzkoušejte tento vitamíny nabitý salát. Je bohatým zdrojem vlákniny a příjemně zasytí. Pečená...
Falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Sezónní zeleniny v zimě není mnoho, ale stále je z čeho vybírat. Falafel z červené řepy je výborný podávat například s pečenou sezónní...
Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort alias carrot cake

Mrkvový dort je americký klasický dezert, který má mnoho podob. Je vláčný, voňavý, plný ořechů a mrkve. Díky sladkým jablkům tento...
Pomazánky z pečené mrkve a česneku

Pomazánky z pečené mrkve a česneku

V zimním období je výběr sezónní zeleniny omezený, ale stále je z čeho vybírat. K dispozici je pak z naší země zelenina uskladněná,...
Hustá cibulová polévka

Hustá cibulová polévka

Po procházce, lyžování či náročném dni v práci všechny potěší něco horkého a vydatného. Ochutnejte tuto hustou cibulovou polévku, která...
Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Ovesno-ořechové sušenky s pohankou

Domácí ovesné sušenky ocení aktivní sportovci, děti i pracující maminky a to doma, na cestách, ale i za pochodu. Recept můžete jakkoliv...
Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem...
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Novoroční čočkový salát

Novoroční čočkový salát

Přivítejte Nový rok tradičně čočkou. Dopřejte si tento lehký teplý čočkový salát, který můžete doplnit ztraceným vejcem. Černá čočka...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...