Všude se píše o blahodárném působení kurkumy na náš organismus. Ta ale může vyvolat i některé nepříjemné vedlejší účinky. Ty se mohou vyskytnout hlavně u osob, které to s její konzumací přehánějí nebo si ji zkrátka naordinovali až moc.
Žluté koření, které je důležitou složkou kořenící směsi kari, pochází ze stejnojmenné rostliny patřící do stejné rodiny jako zázvor. Kurkuma, latinsky Curcuma longa, je významnou součástí některých kulinářských tradic. Obsahuje hodně antioxidantů a také účinnou látku kurkumin. Ta se pojí se snížením rizika rakoviny a zánětu, s uklidňujícím účinkem na žaludek, a dokonce i s prevencí neurodegenerativních onemocnění. Společně s mnoha prospěšnými účinky přináší ale kurkuma i vedlejší účinky. O nich by měli být zpraveni především ti, kteří ji konzumují rádi ve velkém.
Co vás může potkat, když to budete s pojídáním kurkumy přehánět?
1. Riziko krvácení
Účinné látky vyskytující se v kurkumě jsou schopné ovlivnit srážení krve, což může být nebezpečné pro osoby s poruchami srážlivosti krve či jinými zdravotními odchylkami s krví spojenými. Nadměrná konzumace může být problematická i pro starší osoby. Jedná se o jeden z nejhorších vedlejších účinků kurkumy.
2. Žaludeční problémy
Vzhledem k tomu, že při výrobě některých práškových suplementů s obsahem kurkumy se užívají plnidla, jako je třeba maniokový škrob nebo pšeničná mouka, je možné, že lidé s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií mohou na takové doplňky stravy reagovat nepříjemnými gastrointestinálními obtížemi. Při užívání doplňků stravy tedy vždy pečlivě čtěte složení, ať si nevědomky neuškodíte.
3. Alergické reakce
Zvýšená konzumace kurkumy se může v krajním případě projevit i alergickou reakcí. To může zahrnovat svědění kůže, zarudnutí, nevolnost, zvracení, průjem, nadýmání i křeče.
4. Bolesti hlavy
Je známo, že vysoké dávky kurkumy mohou u některých jedinců způsobovat bolesti hlavy. A to zejména tehdy, když požíjí více než 500 mg kurkumy v jedné dávce. Doplňky stravy často obsahují ještě větší dávky, což je pochopitelné. Látka, pro kterou je kurkuma tak propagována, kurkumin, je totiž v kurkumě zastoupena jen několika málo procenty.
Co z toho všeho plyne? Musíte přestat oblíbené koření užívat anebo jej konzumovat se strachem z možných vedlejších účinků? Rozhodně ne. Jen si, stejně jako u všeho, připomínejte, že nic se nemá přehánět. A víte, co se říká v souvislosti se zdravými potravinami – podle mě je to i docela trefné. To, že je něco zdravé, ještě neznamená, že toho můžete sníst, kolik vás napadne. Pokud se přece jen rozhodnete pro konzumaci vyššího množství kurkumy, sáhnete spíše po nějakém kvalitním doplňku stravy, který obsahuje čistý standardizovaný extrakt a vy přesně víte, na čem jste.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál