Vánoční štola

Vánoční štola
zdroj: Kristýna Rybovičová

Štola je sladká, tradiční vánoční pochoutka, kterou můžete podávat jak na Štědrý den na snídani, tak po celou dobu vánoční svátků. Je plná ořechů, ovoce a náplň můžete každý rok měnit.

Porce: 20 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 350 g špaldové mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 75 g mandlí
  • 75 g lískových ořechů
  • 100 g sušených meruněk
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo, meruňky nakrájejte na menší kousky.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, tvaroh a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. Do směsi přidejte mouku, ořechy, meruňky a vypracujte vláčné těsto.
  6. Z těsta vytvořte štolu, přendejte ji na plech a pečte cca 45 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
  7. Štolu nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip
Ještě horkou štolu potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...