Vánoční štola

Vánoční štola
zdroj: Kristýna Rybovičová

Štola je sladká, tradiční vánoční pochoutka, kterou můžete podávat jak na Štědrý den na snídani, tak po celou dobu vánoční svátků. Je plná ořechů, ovoce a náplň můžete každý rok měnit.

Porce: 20 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 350 g špaldové mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 75 g mandlí
  • 75 g lískových ořechů
  • 100 g sušených meruněk
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo, meruňky nakrájejte na menší kousky.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, tvaroh a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. Do směsi přidejte mouku, ořechy, meruňky a vypracujte vláčné těsto.
  6. Z těsta vytvořte štolu, přendejte ji na plech a pečte cca 45 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
  7. Štolu nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip
Ještě horkou štolu potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí, ale také obsahem vápníku a vlákniny.

Čtěte dál
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento...
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Kakaová quinoa s třešněmi

Kakaová quinoa s třešněmi

Na stromech se již začínají červenat první brzké odrůdy třešní, které si můžete natrhat pro první zobání a dezerty. Třešně se hodí...
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...