Vánoční štola

Vánoční štola
zdroj: Kristýna Rybovičová

Štola je sladká, tradiční vánoční pochoutka, kterou můžete podávat jak na Štědrý den na snídani, tak po celou dobu vánoční svátků. Je plná ořechů, ovoce a náplň můžete každý rok měnit.

Porce: 20 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 350 g špaldové mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 75 g mandlí
  • 75 g lískových ořechů
  • 100 g sušených meruněk
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo, meruňky nakrájejte na menší kousky.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, tvaroh a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. Do směsi přidejte mouku, ořechy, meruňky a vypracujte vláčné těsto.
  6. Z těsta vytvořte štolu, přendejte ji na plech a pečte cca 45 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
  7. Štolu nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip
Ještě horkou štolu potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení slaný koláč, který se hodí jak na oběd, tak jako rychlá večeře.

Čtěte dál
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...
Do konce ledna zpět do formy – jednoduchá opatření postačí

Do konce ledna zpět do formy – jednoduchá opatření postačí

Během Vánoc si pravděpodobně neupřete ani to, čemu se po zbytek roku snažíte vyhýbat. Ať je to spousta dobrého jídla, časté návštěvy...

Videorozhovor