Štola je sladká, tradiční vánoční pochoutka, kterou můžete podávat jak na Štědrý den na snídani, tak po celou dobu vánoční svátků. Je plná ořechů, ovoce a náplň můžete každý rok měnit.
Porce: 20 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience
- 350 g špaldové mouky
- 250 g polotučného tvarohu
- 50 g cukru
- 60 g másla
- 2 vejce
- 1,5 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
- 75 g mandlí
- 75 g lískových ořechů
- 100 g sušených meruněk
- špetka soli
- moučkový cukr
Postup
- Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
- Ořechy nasekejte nahrubo, meruňky nakrájejte na menší kousky.
- V hlubší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, tvaroh a vše ještě jednou prošlehejte.
- Do směsi přidejte mouku, ořechy, meruňky a vypracujte vláčné těsto.
- Z těsta vytvořte štolu, přendejte ji na plech a pečte cca 45 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
- Štolu nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a podávejte.
Náš tip
Ještě horkou štolu potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?
Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?
Proč se během adventu rádi necháváme unášet písněmi, kterým se obvykle po celý rok vyhýbáme? A proč jsou Vánoce díky hudbě tak výjimečné?...

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí
V adventu a celkově zimním čase rádi saháme po něčem voňavém, uklidňujícím. Prostě skořice je, ať chceme, nebo ne, to, co vyhledávají...

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny
Vánoce jsou jedinečným obdobím, kdy chceme své blízké potěšit něčím, co má skutečný smysl. Pokud letos přemýšlíte o tom, jak smysluplně...

Příprava na adventní pečení krok za krokem
Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci
Tipů na to, jak zůstat v pohodě, když všude kolem zuří nákupní horečka, probíhají povinné vánoční večírky, které musíte absolvovat...

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě
Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky
Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem
Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?
Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...