Vánoční štola

Vánoční štola
zdroj: Kristýna Rybovičová

Štola je sladká, tradiční vánoční pochoutka, kterou můžete podávat jak na Štědrý den na snídani, tak po celou dobu vánoční svátků. Je plná ořechů, ovoce a náplň můžete každý rok měnit.

Porce: 20 kousků
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 350 g špaldové mouky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 75 g mandlí
  • 75 g lískových ořechů
  • 100 g sušených meruněk
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Postup

  1. Dno plechu vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C.
  2. Ořechy nasekejte nahrubo, meruňky nakrájejte na menší kousky.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte vejce, tvaroh a vše ještě jednou prošlehejte.
  5. Do směsi přidejte mouku, ořechy, meruňky a vypracujte vláčné těsto.
  6. Z těsta vytvořte štolu, přendejte ji na plech a pečte cca 45 minut. Před vyndáním ji překontrolujte špejlí.
  7. Štolu nechte vychladnout, pocukrujte ji moučkovým cukrem a podávejte.

Náš tip
Ještě horkou štolu potřete směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce pálivou chuť. Ta se k čokoládě skvěle hodí.

Čtěte dál
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené papriky plněné hovězím masem jsou plné zeleniny a provoněné kořením. Budou chutnat celé rodině. Podávejte je s čerstvým zeleninovým...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...
Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky s malinami

Žitné koláčky jsou chuťově velmi zajímavé – žitná mouka jim dodává hutnost a v kombinaci s malinami jsou výbornou vydatnou snídaní...
Rybičková pomazánka

Rybičková pomazánka

Výborná rybičková pomazánka ze sardinek je jemná a lehce nakyslá. Ideální je v kombinaci s čerstvým pečivem a listovým salátem.
Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Tento recept je plný zeleninové chuti, rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrm je sytý a výborně se hodí na letní oběd či večeři. Halloumi...
Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí,...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...