Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá na vitamíny a minerály. Příjemně navíc ladí s kozím sýrem. Na sladkou verzi použijte různé druhy marmelád či vysokoprocentní čokolády.

Porce: 36 kousků
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 15 min (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 300 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g krémového sýra
  • 100 g másla
  • 3 lžíce vody
  • 200 g předvařené červené řepy
  • 100 g kozího sýra
  • ½ červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • sezamové semínko
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • moučkový cukr (na obalení)

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, vodu, máslo, krémový sýr a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto a nechte odpočívat.
  3. Mezitím si připravte slanou náplň. Do mísy nastrouhejte červenou řepu, červenou cibuli nakrájejte na drobné kousky.
  4. K červené řepě přidejte kozí sýr, cibuli, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
  5. Těsto rozválejte na tenký plát. Tvořítkem vykrojte kolečka. Polovinu koleček naplňte slanou náplní. Druhou poloviny naplňte marmeládou a přehněte do tvaru taštičky.
  6. Vidličkou důkladně uzavřete okraje, přendejte na plech a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Slané taštičky posypte sezamovým semínkem. Pečte zhruba 15 minut do zlatova.
  7. Ještě teplé sladké taštičky obalte v moučkovém cukru.

Náš tip
Na místo červené řepy vyzkoušejte špenát. Kozí sýr pak vyměňte za parmezán.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Ztužené nebo částečně ztužené tuky prokazatelně škodí zdraví. Jak se jim vyhnout?

Částečně ztužené rostlinné tuky mohou ovlivnit zdraví srdce. Zvyšují totiž hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a snižují množství toho dobrého – HDL cholesterolu. Proto byste se jim měli ve stravě vyhýbat....

Čtěte dál
Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení...
Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Jaké sójové potraviny vám prospějí a jakým podobám sóji je lepší se vyhnout?

Sója ještě před lety zažívala v západních zemích doslova boom, začala se ve velkém pěstovat, používat a především i propagovat. Ačkoliv...

Videorozhovor