Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá na vitamíny a minerály. Příjemně navíc ladí s kozím sýrem. Na sladkou verzi použijte různé druhy marmelád či vysokoprocentní čokolády.

Porce: 36 kousků
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 15 min (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 300 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g krémového sýra
  • 100 g másla
  • 3 lžíce vody
  • 200 g předvařené červené řepy
  • 100 g kozího sýra
  • ½ červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • sezamové semínko
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • moučkový cukr (na obalení)

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, vodu, máslo, krémový sýr a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto a nechte odpočívat.
  3. Mezitím si připravte slanou náplň. Do mísy nastrouhejte červenou řepu, červenou cibuli nakrájejte na drobné kousky.
  4. K červené řepě přidejte kozí sýr, cibuli, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
  5. Těsto rozválejte na tenký plát. Tvořítkem vykrojte kolečka. Polovinu koleček naplňte slanou náplní. Druhou poloviny naplňte marmeládou a přehněte do tvaru taštičky.
  6. Vidličkou důkladně uzavřete okraje, přendejte na plech a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Slané taštičky posypte sezamovým semínkem. Pečte zhruba 15 minut do zlatova.
  7. Ještě teplé sladké taštičky obalte v moučkovém cukru.

Náš tip
Na místo červené řepy vyzkoušejte špenát. Kozí sýr pak vyměňte za parmezán.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko spojené s nákazou koronaviru nebo při nejhorším jeho následkům.

Čtěte dál
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...
Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka: dejte ji šanci, je mimořádně zdravá a bezlepková

Pohanka byla i na území Čech a Moravy velmi využívána, ale postupem času se na tuto prospěšnou surovinu téměř zapomnělo a dnes se těší...

Videorozhovor