Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá na vitamíny a minerály. Příjemně navíc ladí s kozím sýrem. Na sladkou verzi použijte různé druhy marmelád či vysokoprocentní čokolády.

Porce: 36 kousků
Doba přípravy: 30 min
Doba pečení: 15 min (jeden plech)
Označení: Vhodné pro vegetariány.

Ingredience

  • 300 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g krémového sýra
  • 100 g másla
  • 3 lžíce vody
  • 200 g předvařené červené řepy
  • 100 g kozího sýra
  • ½ červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 vejce
  • sezamové semínko
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
  • moučkový cukr (na obalení)

Postup

  1. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 200 °C.
  2. V hlubší míse smíchejte mouku, vodu, máslo, krémový sýr a špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto a nechte odpočívat.
  3. Mezitím si připravte slanou náplň. Do mísy nastrouhejte červenou řepu, červenou cibuli nakrájejte na drobné kousky.
  4. K červené řepě přidejte kozí sýr, cibuli, prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
  5. Těsto rozválejte na tenký plát. Tvořítkem vykrojte kolečka. Polovinu koleček naplňte slanou náplní. Druhou poloviny naplňte marmeládou a přehněte do tvaru taštičky.
  6. Vidličkou důkladně uzavřete okraje, přendejte na plech a povrch potřete rozšlehaným vejcem. Slané taštičky posypte sezamovým semínkem. Pečte zhruba 15 minut do zlatova.
  7. Ještě teplé sladké taštičky obalte v moučkovém cukru.

Náš tip
Na místo červené řepy vyzkoušejte špenát. Kozí sýr pak vyměňte za parmezán.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...