Hromnička, pučálka nebo pražmo – znáte tradice spojené s únorem?

Hromnička, pučálka nebo pražmo – znáte tradice spojené s únorem?
zdroj: Shutterstock

Únor počínající Hromnicemi a končící masopustními průvody v maskách je měsícem mnoha obyčejů, které naši předkové tvořili, modifikovali a udržovali po staletí. Víte, co je hromnička, pražmo nebo pučálka?

Zimní období bylo pro naše předky dlouhé a mnohdy skličující, proto si jej zkracovali různými tradicemi. Ty jim zpříjemňovaly čekání na jaro plné slunečního světla a tepla. Mnohé z nich jsou právě oslavou světla a jeho ochranné i očistné moci, stejně jako nového zrodu a života, jehož je jaro obdobím. Inspirujme se zvyklostmi, z nichž naše kultura vyrostla, a zaveďme je do našich životů, abychom je okořenili a přidali jim hloubku i radost.

Vyrobte si vlastní hromničku
Druhého února, mezi prosincovým zimním slunovratem a březnovou jarní rovnodenností, slavili naši předkové Hromnice. Staří Keltové zapalovali před domy malé ohýnky a věřili, že mají očistnou a ochrannou moc, která od nich odvede hromy a blesky. Křesťanská tradice přidala vysvěcování svíček v kostelech, což mělo věřící ochránit před živly běsnícími během bouřek. Lidé během nich zapalovali vysvěcené svíčky, modlili se a prosili Boha o klid a bezpečí. Svíčku hromničku můžeme snadno vyrobit i dnes a užívat jejího hřejivého světla s hřejivým pocitem, že jsme sami vyrobili něco nového: symbol nových začátků a nového života, který přichází s blížícím se jarem. Ve výtvarných potřebách zakupte knot na plíšku, vložte jej do užší zavařovací skleničky a zalijte rozpuštěným voskem ze svíček, který jste během ledna nastřádali.

Zbavte se všeho, co už nepotřebujete
Kromě vysvěcování a zapalování svíček bývaly Hromnice spojovány ještě s jedním významným zvykem: s úklidem. Právě Hromnice totiž představovaly poslední termín, kdy bylo ještě přípustné uchovávat doma zbytky vánoční výzdoby. Některé rodiny se teprve nyní zbavovaly vánočních stromečků a dalších věcí, které s vánočním obdobím souvisejí. Nevyhazovala se však pouze vánoční výzdoba. Spolu s ní mělo pádit z domu pryč vše nepotřebné a nevyužívané. Nejen, že se tak získal prostor a lidé mohli doma volněji dýchat, na rovině vnitřní takové počínání symbolizuje upuštění od starého a vykročení směrem k novému. Pokud máte doma něco, co vás jakkoli tíží a představuje pro vás spojení s něčím, s čím už nechcete mít nic společného, je právě na Hromnice nejvyšší čas se toho zbavit. Vkročte do jara svěží a odpočatí, prostí všech obav, úzkostí, nářků a všeho, co s nimi souvisí.

Zařaďte do jídelníčku klíčky
Únor je obdobím masopustu – oslav hojnosti, plesů a veselí. Jedla se tučná jídla, která se zapíjela alkoholem a lidé si užívali do sytosti před zahájením postního období. Plesů a alkoholu nemáme v tomto období nedostatek ani dnes – vyvažme tuto skutečnost tím, že do jídelníčku přidáme něco zdravého a zároveň chutného. Klíčení je zábavné a snadné. Semínka můžete nechat naklíčit na vatě nebo ve speciální misce a obohatit s nimi salát, polévku či hlavní jídlo nebo je můžete mlsat jen tak. Tělu dodají spoustu vitaminů, minerálů a enzymů, které pro správné fungování a prospívání potřebuje. Klíčky vnesou do vašeho jídelníčku svěžest a předznamenají příchod jara plného světla a tepla.

Ochutnejte Pražmo nebo Pučálku
Druhé postní neděli se říká Pražná, podle tradičního postního jídla jménem pražmo, což je naklíčené obilí opražené na pánvi. Pro přípravu budete potřebovat 200 g obilovin (dle volby žito, špaldu nebo oves), olej na smažení, pepř, sůl a kmín. Obiloviny přelijte v hrnci vodou tak, aby byly ponořené a nechte je tři dny fermentovat. Dvakrát denně vodu slijte a vyměňte za čerstvou. Po třech dnech vodu slijte, obiloviny opláchněte a nechejte okapat. Potom je na troše oleje opražte do křupava na pánvi a dochuťte solí, pepřem a kmínem.

Podávejte jako přílohu k masu (pokud jej v rámci postního období nevysazujete), jako hlavní jídlo se zeleninou nebo křupejte a zobejte večer jako pamlsek. Pražmu velmi podobný pokrm se nazýval pučálka. Jedná se prakticky o totéž, jen místo naklíčených obilovin se nechá naklíčit (napučet) a poté se opraží žlutý kulatý celý hrách. U malých kamínek na náměstích dříve sedávaly babky pučálky, které opražený naklíčený hrách dávaly do kornoutů a prodávaly jej jako pochoutku na cestu. Hrách můžete dochutit buď solí a pepřem naslano nebo i nasladko cukrem či medem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Péče o sebe vznikla jako způsob, jak se o sebe postarat fyzicky. Postupně se rozvinula i do péče o pohodu emoční. Proč je ale tak často spojována se sobectvím? Jaká je vlastně jeho zdravá míra a kdy je...

Čtěte dál
Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Často jsou to drobné radosti, které vám mohou převrátit den vzhůru nohama. Každého dokáže potěšit něco jiného. Umíte si najít něco,...
Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Kouzlo Svatojánské noci: vyrazte dle tradice na sběr bylinek

Noci z 23. na 24. června se říká Svatojánská. Toto pojmenování plyne ze jména křesťanského proroka a mučedníka svatého Jana Křtitele....
Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

Letní slunovrat přináší nejdelší den a nejkratší noc. Jak jej oslavovali naši předkové?

20. června. Den, kdy nastává astronomické léto neboli letní slunovrat, je okamžikem, kdy slunce dosahuje nejsevernějšího bodu své dráhy....
Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí představuje ve výživě jedno z věčných témat. Každý by chtěl zhubnout co nejdříve, aby se mohl atraktivními křivkami chlubit...
Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Vedlejší zdravotní účinky záludného onemocnění jménem cukrovka

Když se řekne „cukrovka“, většinou se nám vybaví problémy s produkcí inzulínu a regulací hladiny cukru v krvi. Ano, jedná se o klíčový...
10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

10+1 otázek: České pivo – v čem je unikátní a proč nám tak chutná?

Jestli je český národ na něco pyšný, tak je to Jarda Jágr a české pivo. I přes to, že jde o alkoholický nápoj, jeho spotřeba u nás...
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...
Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

O „suchu“ se mluví i píše, přesto se mnohých z nás osobně nedotýká. A to, co na vlastní oči nevidíme každý den, míváme tendence podceňovat....
Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

Kakao, káva a další potraviny z udržitelných zdrojů – naučte se správně si vybírat

O některé suroviny je takový celosvětový zájem, že jejich produkce musí být nějakým způsobem kontrolována, aby byl stále zachován jejich...