Únor počínající Hromnicemi a končící masopustními průvody v maskách je měsícem mnoha obyčejů, které naši předkové tvořili, modifikovali a udržovali po staletí. Víte, co je hromnička, pražmo nebo pučálka?
Zimní období bylo pro naše předky dlouhé a mnohdy skličující, proto si jej zkracovali různými tradicemi. Ty jim zpříjemňovaly čekání na jaro plné slunečního světla a tepla. Mnohé z nich jsou právě oslavou světla a jeho ochranné i očistné moci, stejně jako nového zrodu a života, jehož je jaro obdobím. Inspirujme se zvyklostmi, z nichž naše kultura vyrostla, a zaveďme je do našich životů, abychom je okořenili a přidali jim hloubku i radost.
Vyrobte si vlastní hromničku
Druhého února, mezi prosincovým zimním slunovratem a březnovou jarní rovnodenností, slavili naši předkové Hromnice. Staří Keltové zapalovali před domy malé ohýnky a věřili, že mají očistnou a ochrannou moc, která od nich odvede hromy a blesky. Křesťanská tradice přidala vysvěcování svíček v kostelech, což mělo věřící ochránit před živly běsnícími během bouřek. Lidé během nich zapalovali vysvěcené svíčky, modlili se a prosili Boha o klid a bezpečí. Svíčku hromničku můžeme snadno vyrobit i dnes a užívat jejího hřejivého světla s hřejivým pocitem, že jsme sami vyrobili něco nového: symbol nových začátků a nového života, který přichází s blížícím se jarem. Ve výtvarných potřebách zakupte knot na plíšku, vložte jej do užší zavařovací skleničky a zalijte rozpuštěným voskem ze svíček, který jste během ledna nastřádali.
Zbavte se všeho, co už nepotřebujete
Kromě vysvěcování a zapalování svíček bývaly Hromnice spojovány ještě s jedním významným zvykem: s úklidem. Právě Hromnice totiž představovaly poslední termín, kdy bylo ještě přípustné uchovávat doma zbytky vánoční výzdoby. Některé rodiny se teprve nyní zbavovaly vánočních stromečků a dalších věcí, které s vánočním obdobím souvisejí. Nevyhazovala se však pouze vánoční výzdoba. Spolu s ní mělo pádit z domu pryč vše nepotřebné a nevyužívané. Nejen, že se tak získal prostor a lidé mohli doma volněji dýchat, na rovině vnitřní takové počínání symbolizuje upuštění od starého a vykročení směrem k novému. Pokud máte doma něco, co vás jakkoli tíží a představuje pro vás spojení s něčím, s čím už nechcete mít nic společného, je právě na Hromnice nejvyšší čas se toho zbavit. Vkročte do jara svěží a odpočatí, prostí všech obav, úzkostí, nářků a všeho, co s nimi souvisí.
Zařaďte do jídelníčku klíčky
Únor je obdobím masopustu – oslav hojnosti, plesů a veselí. Jedla se tučná jídla, která se zapíjela alkoholem a lidé si užívali do sytosti před zahájením postního období. Plesů a alkoholu nemáme v tomto období nedostatek ani dnes – vyvažme tuto skutečnost tím, že do jídelníčku přidáme něco zdravého a zároveň chutného. Klíčení je zábavné a snadné. Semínka můžete nechat naklíčit na vatě nebo ve speciální misce a obohatit s nimi salát, polévku či hlavní jídlo nebo je můžete mlsat jen tak. Tělu dodají spoustu vitaminů, minerálů a enzymů, které pro správné fungování a prospívání potřebuje. Klíčky vnesou do vašeho jídelníčku svěžest a předznamenají příchod jara plného světla a tepla.
Ochutnejte Pražmo nebo Pučálku
Druhé postní neděli se říká Pražná, podle tradičního postního jídla jménem pražmo, což je naklíčené obilí opražené na pánvi. Pro přípravu budete potřebovat 200 g obilovin (dle volby žito, špaldu nebo oves), olej na smažení, pepř, sůl a kmín. Obiloviny přelijte v hrnci vodou tak, aby byly ponořené a nechte je tři dny fermentovat. Dvakrát denně vodu slijte a vyměňte za čerstvou. Po třech dnech vodu slijte, obiloviny opláchněte a nechejte okapat. Potom je na troše oleje opražte do křupava na pánvi a dochuťte solí, pepřem a kmínem.
Podávejte jako přílohu k masu (pokud jej v rámci postního období nevysazujete), jako hlavní jídlo se zeleninou nebo křupejte a zobejte večer jako pamlsek. Pražmu velmi podobný pokrm se nazýval pučálka. Jedná se prakticky o totéž, jen místo naklíčených obilovin se nechá naklíčit (napučet) a poté se opraží žlutý kulatý celý hrách. U malých kamínek na náměstích dříve sedávaly babky pučálky, které opražený naklíčený hrách dávaly do kornoutů a prodávaly jej jako pochoutku na cestu. Hrách můžete dochutit buď solí a pepřem naslano nebo i nasladko cukrem či medem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga
Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme o běžných lidech, kteří si mohou připsat několik let navíc, a přesto...
Čtěte dál