Hromnička, pučálka nebo pražmo – znáte tradice spojené s únorem?

Hromnička, pučálka nebo pražmo – znáte tradice spojené s únorem?
zdroj: Shutterstock

Únor počínající Hromnicemi a končící masopustními průvody v maskách je měsícem mnoha obyčejů, které naši předkové tvořili, modifikovali a udržovali po staletí. Víte, co je hromnička, pražmo nebo pučálka?

Zimní období bylo pro naše předky dlouhé a mnohdy skličující, proto si jej zkracovali různými tradicemi. Ty jim zpříjemňovaly čekání na jaro plné slunečního světla a tepla. Mnohé z nich jsou právě oslavou světla a jeho ochranné i očistné moci, stejně jako nového zrodu a života, jehož je jaro obdobím. Inspirujme se zvyklostmi, z nichž naše kultura vyrostla, a zaveďme je do našich životů, abychom je okořenili a přidali jim hloubku i radost.

Vyrobte si vlastní hromničku
Druhého února, mezi prosincovým zimním slunovratem a březnovou jarní rovnodenností, slavili naši předkové Hromnice. Staří Keltové zapalovali před domy malé ohýnky a věřili, že mají očistnou a ochrannou moc, která od nich odvede hromy a blesky. Křesťanská tradice přidala vysvěcování svíček v kostelech, což mělo věřící ochránit před živly běsnícími během bouřek. Lidé během nich zapalovali vysvěcené svíčky, modlili se a prosili Boha o klid a bezpečí. Svíčku hromničku můžeme snadno vyrobit i dnes a užívat jejího hřejivého světla s hřejivým pocitem, že jsme sami vyrobili něco nového: symbol nových začátků a nového života, který přichází s blížícím se jarem. Ve výtvarných potřebách zakupte knot na plíšku, vložte jej do užší zavařovací skleničky a zalijte rozpuštěným voskem ze svíček, který jste během ledna nastřádali.

Zbavte se všeho, co už nepotřebujete
Kromě vysvěcování a zapalování svíček bývaly Hromnice spojovány ještě s jedním významným zvykem: s úklidem. Právě Hromnice totiž představovaly poslední termín, kdy bylo ještě přípustné uchovávat doma zbytky vánoční výzdoby. Některé rodiny se teprve nyní zbavovaly vánočních stromečků a dalších věcí, které s vánočním obdobím souvisejí. Nevyhazovala se však pouze vánoční výzdoba. Spolu s ní mělo pádit z domu pryč vše nepotřebné a nevyužívané. Nejen, že se tak získal prostor a lidé mohli doma volněji dýchat, na rovině vnitřní takové počínání symbolizuje upuštění od starého a vykročení směrem k novému. Pokud máte doma něco, co vás jakkoli tíží a představuje pro vás spojení s něčím, s čím už nechcete mít nic společného, je právě na Hromnice nejvyšší čas se toho zbavit. Vkročte do jara svěží a odpočatí, prostí všech obav, úzkostí, nářků a všeho, co s nimi souvisí.

Zařaďte do jídelníčku klíčky
Únor je obdobím masopustu – oslav hojnosti, plesů a veselí. Jedla se tučná jídla, která se zapíjela alkoholem a lidé si užívali do sytosti před zahájením postního období. Plesů a alkoholu nemáme v tomto období nedostatek ani dnes – vyvažme tuto skutečnost tím, že do jídelníčku přidáme něco zdravého a zároveň chutného. Klíčení je zábavné a snadné. Semínka můžete nechat naklíčit na vatě nebo ve speciální misce a obohatit s nimi salát, polévku či hlavní jídlo nebo je můžete mlsat jen tak. Tělu dodají spoustu vitaminů, minerálů a enzymů, které pro správné fungování a prospívání potřebuje. Klíčky vnesou do vašeho jídelníčku svěžest a předznamenají příchod jara plného světla a tepla.

Ochutnejte Pražmo nebo Pučálku
Druhé postní neděli se říká Pražná, podle tradičního postního jídla jménem pražmo, což je naklíčené obilí opražené na pánvi. Pro přípravu budete potřebovat 200 g obilovin (dle volby žito, špaldu nebo oves), olej na smažení, pepř, sůl a kmín. Obiloviny přelijte v hrnci vodou tak, aby byly ponořené a nechte je tři dny fermentovat. Dvakrát denně vodu slijte a vyměňte za čerstvou. Po třech dnech vodu slijte, obiloviny opláchněte a nechejte okapat. Potom je na troše oleje opražte do křupava na pánvi a dochuťte solí, pepřem a kmínem.

Podávejte jako přílohu k masu (pokud jej v rámci postního období nevysazujete), jako hlavní jídlo se zeleninou nebo křupejte a zobejte večer jako pamlsek. Pražmu velmi podobný pokrm se nazýval pučálka. Jedná se prakticky o totéž, jen místo naklíčených obilovin se nechá naklíčit (napučet) a poté se opraží žlutý kulatý celý hrách. U malých kamínek na náměstích dříve sedávaly babky pučálky, které opražený naklíčený hrách dávaly do kornoutů a prodávaly jej jako pochoutku na cestu. Hrách můžete dochutit buď solí a pepřem naslano nebo i nasladko cukrem či medem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Divoké bylinky v nádivce usnadní trávení a navíc ji skvěle dochutí. Jaké nasbírat?

Velikonoční svátky jsou odjakživa spojeny s dobrým jídlem. Na každý den náleží právě jedno a nádivka je neodmyslitelně spojována s Bílou sobotou. Lze ji připravit i bez masa a přitom bude stále chutná....

Čtěte dál
Rady na to, jak pracovat z domu a nezbláznit se z toho

Rady na to, jak pracovat z domu a nezbláznit se z toho

Kvůli pandemii nového typu koronaviru se mnoho společností uchyluje práci z domova, kam vysílá zaměstnance, aby tak snížily riziko...
Jarní úklid bez chemie krok za krokem

Jarní úklid bez chemie krok za krokem

Pro mnohé z nás nastal vhodný čas pro to, abychom se pustili do jarního úklidu našeho domova. Takový úklid je dobrý z mnoha důvodů,...

Videorozhovor