Jak se zbavit zimních chmurů neboli „zimní blues“ bez medikace

Jak se zbavit zimních chmurů neboli „zimní blues“ bez medikace
zdroj: Shutterstock

Poetický název pro nepoetické úzkosti hraničící s depresemi. Trápí vás také „zimní blues“? Poradíme, jak se z něj vykřesat i bez nutnosti užívat specifické léky. Využijte možnosti vlastního těla k sebeléčbě.

V lednu a únoru se mnozí z nás cítí letargicky: jako by nebyli ve své kůži. Na vině může být tzv. „zimní blues“, určitá forma deprese charakterizovaná špatnou náladou, kolísáním chuti k jídlu a zvýšenou únavou a potřebou spánku. Symptomy každoročně vrcholí právě v lednu a únoru. Jak s nimi bojovat?

1. Hýbejte se
Nejjednodušší způsob, jak porazit zimní blues, je donutit se vstát a zůstat aktivní, i když je tma a zima. Výzkum ukázal, že i 15minutová procházka uprostřed dne postačí ke zvýšení klíčových neurotransmitterů jako je dopamin a adrenalin, které pomáhají aktivovat mozek a regulovat cirkadiánní rytmy. Pokud máte možnost cvičit a absorbovat denní světlo během dvou hodin po probuzení, je to úplně nejlepší možná varianta.

2. Zpomalte
Skandinávské národy, jako jsou Dánové, které musí přežívat jedny z nejdelších a nejchmurnějších zim na planetě, mají svou specifickou strategii – přijmout zimu jako čas ke zpomalení a užívání si chvil trávených doma s rodinou a přáteli, v teple a pohodě. Zapalujte svíčky, vařte lahodné ovocné a bylinkové čaje, chumlejte se do měkoučkých dek a nevyčítejte si, že jste lenivější více než jindy. Je to normální: i naši předkové přes zimu odpočívali a čerpali síly na jaro, léto a podzim. Spousta zvířat se nachází v zimním spánku. Je jedině přirozené, že jakási forma útlumu tedy dopadá i na nás. Jsme přeci součástí přírody.

3. Vitamin D a omega-3
Jednoduché cukry dodají pocit rychlého, ale krátkého uspokojení, po němž nezbude žádná energie. Volte raději komplexní zdroje sacharidů, které zasytí a dodají potřebou sílu. Zaměřte se na konzumaci luštěnin, celozrnných obilovin a pseudoobilovin, jako je bulgur, kus kus, freekeh, ječmen, špalda, pohanka nebo quinoa. Nezpůsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi, ani její rychlý pokles, což může omezit nepříjemné výkyvy nálad.

Vitamin D hraje roli při regulaci nálady, udržování optimální hladiny cukru v krvi a posílení imunitního systému, ale jedním z jeho hlavních zdrojů je sluneční záření, jehož je v zimě nedostatek. Doplňujte jej ve stravě mlékem, celozrnnými obilovinami, mořskými rybami, jogurty, vejci a houbami. V případě, že trpíte deficitem, sáhnete po kvalitním suplementu. Zaměřte se i na konzumaci omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které jsou protizánětlivé a hrají důležitou roli v dobře fungujícím organismu. Najdete je hlavně v mořských rybách.

4. Meditujte a relaxujte
Zaujměte pohodlnou polohu, zavřete oči, uvolněte se a sledujte dech. Výzkumy potvrzují, že meditace a relaxace těla i mysli stimulují uvolňování hormonu melatoninu, který může vést k aktivování části mozku spojené s pocitem štěstí a ke snížení aktivity mozkových oblastí spojených se stresem.

5. Vyzkoušejte tryptofan
Tryptofan je aminokyselina, která se v lidském těle mění na serotonin. To je neurotransmiter regulující štěstí a náladu a lidé trpící zimní blues obvykle vykazují jeho sníženou hladinu v krvi. Některé studie naznačují, že tryptofan může být pro některé formy deprese stejně účinný jako antidepresiva. Podívejte se po nějakých doplňcích stravy s tryptofanem a poraďte se o jejich užívání s lékařem či lékárníkem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Sobectví: Kdy je v pořádku a jaké hranice by nemělo překračovat?

Péče o sebe vznikla jako způsob, jak se o sebe postarat fyzicky. Postupně se rozvinula i do péče o pohodu emoční. Proč je ale tak často spojována se sobectvím? Jaká je vlastně jeho zdravá míra a kdy je...

Čtěte dál
Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Drobné radosti, kterými si jednoduše zpříjemníte den

Často jsou to drobné radosti, které vám mohou převrátit den vzhůru nohama. Každého dokáže potěšit něco jiného. Umíte si najít něco,...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Užitečné rady a tipy jak neplýtvat potravinami

Pro dnešní dobu, která nabízí všeho dostatek, je bohužel typickým úkazem mimo jiné také plýtvání potravinami. Regály v obchodech přetékají...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Hlavní důvody, proč byste měli začít šetřit vodou

Více než polovinu Země pokrývá voda. Proč bychom jí tedy měli šetřit, když je jí všude kolem tolik? Protože množství vody není nekonečné...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....