Poetický název pro nepoetické úzkosti hraničící s depresemi. Trápí vás také „zimní blues“? Poradíme, jak se z něj vykřesat i bez nutnosti užívat specifické léky. Využijte možnosti vlastního těla k sebeléčbě.
V lednu a únoru se mnozí z nás cítí letargicky: jako by nebyli ve své kůži. Na vině může být tzv. „zimní blues“, určitá forma deprese charakterizovaná špatnou náladou, kolísáním chuti k jídlu a zvýšenou únavou a potřebou spánku. Symptomy každoročně vrcholí právě v lednu a únoru. Jak s nimi bojovat?
1. Hýbejte se
Nejjednodušší způsob, jak porazit zimní blues, je donutit se vstát a zůstat aktivní, i když je tma a zima. Výzkum ukázal, že i 15minutová procházka uprostřed dne postačí ke zvýšení klíčových neurotransmitterů jako je dopamin a adrenalin, které pomáhají aktivovat mozek a regulovat cirkadiánní rytmy. Pokud máte možnost cvičit a absorbovat denní světlo během dvou hodin po probuzení, je to úplně nejlepší možná varianta.
2. Zpomalte
Skandinávské národy, jako jsou Dánové, které musí přežívat jedny z nejdelších a nejchmurnějších zim na planetě, mají svou specifickou strategii – přijmout zimu jako čas ke zpomalení a užívání si chvil trávených doma s rodinou a přáteli, v teple a pohodě. Zapalujte svíčky, vařte lahodné ovocné a bylinkové čaje, chumlejte se do měkoučkých dek a nevyčítejte si, že jste lenivější více než jindy. Je to normální: i naši předkové přes zimu odpočívali a čerpali síly na jaro, léto a podzim. Spousta zvířat se nachází v zimním spánku. Je jedině přirozené, že jakási forma útlumu tedy dopadá i na nás. Jsme přeci součástí přírody.
3. Vitamin D a omega-3
Jednoduché cukry dodají pocit rychlého, ale krátkého uspokojení, po němž nezbude žádná energie. Volte raději komplexní zdroje sacharidů, které zasytí a dodají potřebou sílu. Zaměřte se na konzumaci luštěnin, celozrnných obilovin a pseudoobilovin, jako je bulgur, kus kus, freekeh, ječmen, špalda, pohanka nebo quinoa. Nezpůsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi, ani její rychlý pokles, což může omezit nepříjemné výkyvy nálad.
Vitamin D hraje roli při regulaci nálady, udržování optimální hladiny cukru v krvi a posílení imunitního systému, ale jedním z jeho hlavních zdrojů je sluneční záření, jehož je v zimě nedostatek. Doplňujte jej ve stravě mlékem, celozrnnými obilovinami, mořskými rybami, jogurty, vejci a houbami. V případě, že trpíte deficitem, sáhnete po kvalitním suplementu. Zaměřte se i na konzumaci omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které jsou protizánětlivé a hrají důležitou roli v dobře fungujícím organismu. Najdete je hlavně v mořských rybách.
4. Meditujte a relaxujte
Zaujměte pohodlnou polohu, zavřete oči, uvolněte se a sledujte dech. Výzkumy potvrzují, že meditace a relaxace těla i mysli stimulují uvolňování hormonu melatoninu, který může vést k aktivování části mozku spojené s pocitem štěstí a ke snížení aktivity mozkových oblastí spojených se stresem.
5. Vyzkoušejte tryptofan
Tryptofan je aminokyselina, která se v lidském těle mění na serotonin. To je neurotransmiter regulující štěstí a náladu a lidé trpící zimní blues obvykle vykazují jeho sníženou hladinu v krvi. Některé studie naznačují, že tryptofan může být pro některé formy deprese stejně účinný jako antidepresiva. Podívejte se po nějakých doplňcích stravy s tryptofanem a poraďte se o jejich užívání s lékařem či lékárníkem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
