Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také zdrojem rostlinných bílkovin, které jsou v receptu doplněny naklíčenými mungo fazolemi.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 větší červená řepa
  • 1 červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce naklíčených mungo fazolí
  • 100 g baby špenátu
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pohanku propláchněte a vařte v osolené vodě v poměru 1:1,5 ve prospěch vody. 
  2. Čerstvou zeleninu omyjte a očistěte. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Mrkev, petržel, červenou cibuli a červenou řepu nakrájejte na menší kousky. Přendejte je na plech. Přidejte přepuštěné máslo, sůl, pepř, rozmarýn a pečte cca 20 minut dozlatova.
  4. Baby špenát omyjte, jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
  5. Ve větší míse smíchejte zeleninu, pohanku, špenát, mungo fazole a jarní cibulku.
  6. Salát dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Namísto mungo fazolí vyzkoušejte naklíčenou čočku, řeřichu či klíčky ředkvičky.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky s makovou náplní

Rohlíčky jsou připraveny z vláčného tvarohového těsta a díky makové náplni jsou příjemně sladké. Mák je zajímavý nejen svou chutí,...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Vysoký krevní tlak a cukrovka dnes představují jedny z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Nové výzkumy naznačují, že před...