Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také zdrojem rostlinných bílkovin, které jsou v receptu doplněny naklíčenými mungo fazolemi.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 větší červená řepa
  • 1 červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce naklíčených mungo fazolí
  • 100 g baby špenátu
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pohanku propláchněte a vařte v osolené vodě v poměru 1:1,5 ve prospěch vody. 
  2. Čerstvou zeleninu omyjte a očistěte. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Mrkev, petržel, červenou cibuli a červenou řepu nakrájejte na menší kousky. Přendejte je na plech. Přidejte přepuštěné máslo, sůl, pepř, rozmarýn a pečte cca 20 minut dozlatova.
  4. Baby špenát omyjte, jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
  5. Ve větší míse smíchejte zeleninu, pohanku, špenát, mungo fazole a jarní cibulku.
  6. Salát dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Namísto mungo fazolí vyzkoušejte naklíčenou čočku, řeřichu či klíčky ředkvičky.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kadeřávek: nedoceněná zelenina plná vápníku a vitamínu C!

Kadeřávek: nedoceněná zelenina plná vápníku a vitamínu C!

Čistí střeva, posiluje sliznice, omlazuje, snižuje hladinu tuku v krvi, chrání buňky před volnými radikály, dodává energii a zlepšuje náladu. Má jen jeden malinký háček: kadeřávek vám zřejmě napoprvé nebude...

Čtěte dál
5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

5 tipů, jak si maximálně udržet psychiku, zdraví i kondici v boji proti COVID-19

S dnešní situací nikdo nepočítal. Přesto můžeme podle odborníků i v této těžké době udělat něco, abychom alespoň minimalizovali riziko...
Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha: nejlepší bylinka pro začátečníky. Proč stojí za to ji zasadit?

Řeřicha pochází z Blízkého východu, kde byla jako koření užívána již ve Starověkém Římě. Řeřicha setá, někdy též zahradní, je rychle...

Videorozhovor