Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také zdrojem rostlinných bílkovin, které jsou v receptu doplněny naklíčenými mungo fazolemi.

Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 větší červená řepa
  • 1 červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce naklíčených mungo fazolí
  • 100 g baby špenátu
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pohanku propláchněte a vařte v osolené vodě v poměru 1:1,5 ve prospěch vody. 
  2. Čerstvou zeleninu omyjte a očistěte. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Mrkev, petržel, červenou cibuli a červenou řepu nakrájejte na menší kousky. Přendejte je na plech. Přidejte přepuštěné máslo, sůl, pepř, rozmarýn a pečte cca 20 minut dozlatova.
  4. Baby špenát omyjte, jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
  5. Ve větší míse smíchejte zeleninu, pohanku, špenát, mungo fazole a jarní cibulku.
  6. Salát dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Náš tip
Namísto mungo fazolí vyzkoušejte naklíčenou čočku, řeřichu či klíčky ředkvičky.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá chuť a vůni spoustě pokrmů, na jídle vypadá pěkně a poslouží i okrasně....

Čtěte dál
Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest: český poklad a levné afrodiziakum!

Chřest je sezónní záležitost, kterou by si nikdo neměl nechat ujít. Chuť chřestu je velmi specifická a nesedne každému. To nic nemění...

Videorozhovor