Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také zdrojem rostlinných bílkovin, které jsou v receptu doplněny naklíčenými mungo fazolemi.
Porce: 2
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 1 hrnek pohanky
- 2 větší mrkve
- 1 větší petržel
- 1 větší červená řepa
- 1 červená cibule
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce naklíčených mungo fazolí
- 100 g baby špenátu
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 snítka rozmarýnu
- sůl, pepř
Postup
- Pohanku propláchněte a vařte v osolené vodě v poměru 1:1,5 ve prospěch vody.
- Čerstvou zeleninu omyjte a očistěte. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C.
- Mrkev, petržel, červenou cibuli a červenou řepu nakrájejte na menší kousky. Přendejte je na plech. Přidejte přepuštěné máslo, sůl, pepř, rozmarýn a pečte cca 20 minut dozlatova.
- Baby špenát omyjte, jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
- Ve větší míse smíchejte zeleninu, pohanku, špenát, mungo fazole a jarní cibulku.
- Salát dochuťte solí, pepřem a podávejte.
Náš tip
Namísto mungo fazolí vyzkoušejte naklíčenou čočku, řeřichu či klíčky ředkvičky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách
Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...
Čtěte dálProč dát letos šanci kaprovi před řízkem
Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle
Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody
Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?
Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny
Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá
Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?
Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...