Jak nejlépe podpořit imunitní systém? Připravte si vitamíny nabité nápoje. Rakytník je zdrojem vitamínu C. Pomáhá proti chřipce a nachlazení. Kopřiva působí protizánětlivě a pomáhá při léčbě zánětu močových cest.
Porce: 2
Doba přípravy: 15 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
Rakytníkový nápoj
- 0,5 dcl 100% rakytníkové šťávy
- 2 dcl vody
- 1 pomeranč
- 1 větší mrkev
- 1 jablko
- 1 lžíce medu
- 1 menší kousek zázvoru
- 10 g vlašských ořechů
Kopřivový nápoj
- 4 lžíce sušené kopřivy
- 2 dcl vody
- 1 grep
- 1 citron
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mletých lněných semínek
Postup
- Očistěte a omyjte pomeranč, mrkev, jablko, zázvor, grep a citron.
- Kopřivu zalejte horkou vodou a nechte vychladit.
- Do vyšších nádob dejte odděleně ingredience jak na rakytníkový nápoj, tak na kopřivový. Vše důkladně tyčovým mixérem promixujte. Nápoje také můžete připravit ve smoothie makeru.
- Nápoje nalijte do sklenice a podávejte.
Náš tip
Do rakytníkového nápoje vyzkoušejte místo mrkve přidat červenou řepu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...
Čtěte dál
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...

Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající...

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?
Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?
O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...