Jak nejlépe podpořit imunitní systém? Připravte si vitamíny nabité nápoje. Rakytník je zdrojem vitamínu C. Pomáhá proti chřipce a nachlazení. Kopřiva působí protizánětlivě a pomáhá při léčbě zánětu močových cest.
Porce: 2
Doba přípravy: 15 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
Rakytníkový nápoj
- 0,5 dcl 100% rakytníkové šťávy
- 2 dcl vody
- 1 pomeranč
- 1 větší mrkev
- 1 jablko
- 1 lžíce medu
- 1 menší kousek zázvoru
- 10 g vlašských ořechů
Kopřivový nápoj
- 4 lžíce sušené kopřivy
- 2 dcl vody
- 1 grep
- 1 citron
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mletých lněných semínek
Postup
- Očistěte a omyjte pomeranč, mrkev, jablko, zázvor, grep a citron.
- Kopřivu zalejte horkou vodou a nechte vychladit.
- Do vyšších nádob dejte odděleně ingredience jak na rakytníkový nápoj, tak na kopřivový. Vše důkladně tyčovým mixérem promixujte. Nápoje také můžete připravit ve smoothie makeru.
- Nápoje nalijte do sklenice a podávejte.
Náš tip
Do rakytníkového nápoje vyzkoušejte místo mrkve přidat červenou řepu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Vysoká hladina homocysteinu v krevních testech: Co to znamená a jaká jsou rizika?
Vysoká hladina homocysteinu je často opomíjeným, ale významným faktorem ovlivňujícím zdraví srdce a cév. Homocystein, látka vznikající...

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?
Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?
O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu
Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?
Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období
Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...

Základní podpora imunity na podzim a v zimě
Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....