Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?

Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?
zdroj: Shutterstock

Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Mnoho lidí (hlavně děti) konzumaci brokolice zcela odmítají a to je velká škoda, neboť správně připravená brokolice je malou pokladnicí zdraví...

Nejobvyklejším druhem brokolice je ta zelená, k vidění jsou ale také kusy žluté nebo dokonce fialové. Příbuzná květáku má jemnější květenství než její bílý bratr, stejně dobře ji lze ale využít v kuchyni, a to doslova na bezpočet způsobů. Díky možnosti zmrazit ji je dostupná celoročně, a tak výhod, které přináší její konzumace, můžete využívat denně.

Rodačka z Itálie cestuje po celém světě
Protože brokolice je zázračná snad ve všech směrech, v nichž lze o ní hovořit. Rodačka z Apeninského poloostrovu se začátkem 20. století pěstovala zejména v Itálii a USA, od 20. let se z Nového světa rozšířila do světa celého. Všude se ale nepěstují stejné druhy: v Itálii se pěstuje především brokolice výhonková, stejně jako u nás v Česku, Francouzi naopak dávají přednost brokolici květákové. Zemí s největším exportem brokolice vůbec zůstává Itálie, kde se tato zdravá dobrota také „narodila“.

Zelená barva je znamením zdraví
V obchodě byste měli vybírat kusy s nepoškozenými růžičkami beze skvrn, které mají pěkně zelené, a nikoliv nažloutlé, listy. Ke žloutnutí růžic dochází zejména v teplém počasí již během tří dnů, proto byste brokolici, kterou přinesete domů, měli do nejrychleji spotřebovat. Právě z důvodu rychlého žloutnutí je v případě, že ji nemáte v úmyslu v brzké době sníst, lepší ji zamrazit – a nemusíte se bát, všechny důležité živiny zůstanou zachovány. A že jich v brokolici rozhodně není málo.

Prevence před infekcemi
Mluvili jsme o tom, že brokolice je zázračná, a nejen v jednom aspektu. Nyní vám tedy vysvětlíme proč. Díky jejímu mimořádnému nutričnímu profilu se řadí k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Podobně jako všechny zelené zeleniny je bohatým zdrojem chlorofylu, na jehož prospěšné účinky na zdraví je neustále poukazováno. Obsahuje širokou škálu antioxidačních látek a také látky, které působí chemopreventivně, tj. chrání před rozvojem rakoviny. Za zmínku stojí hlavně sulforafan.

Brokolice posiluje imunitu a preventivně působí proti infekcím. Kromě imunity posiluje také svalstvo a střeva. Za první je zodpovědný hořčík, jehož je cenným zdrojem. Jedná se o minerál nezbytný pro správnou činnost svalů, srdce, hormonů a přenos nervových vzruchů. Za další může vysoké množství vlákniny, která ve správném množství zvládne rozpohybovat i ta „nejlenivější“ střeva. Je bohatá a bílkoviny a také vápník, kterého – ač se jedná o zeleninu – obsahuje významné množství.

V kuchyni s ní dokážete úžasné věci
Brokolice se osvědčuje jako chutná příloha k masu a dalším pokrmům, můžete ji zapékat, přidávat do zeleninových jídel a rizot i variací na ně, vařit, dusit, péci nebo jíst i za syrova jsou součást salátu. Mnoho lidí zužitkovává pouze růžice, což je ovšem chyba, protože stonky chutnají stejně dobře a jsou také stejně prospěšné – chutí vám možná připomenou kedlubnu. Můžete je jíst syrové, krájet do salátů nebo přidávat do polévek. Pokud nechcete tepelnou úpravou brokolici zbavit všech cenných živin, měli byste ji upravovat šetrně a vařit mírně, ideálně v páře (na parníku). Rozdíl ve výživové hodnotě uvařené a napařené brokolice je opravdu velký. Brokolice je významným zdrojem kyseliny listové, která se ničí varem, proto by byla škoda o ní přijít. Pokud chcete živin z brokolice dokonale využít, přihoďte k ní na talíř zeleninu obsahující biotin, jako jsou rajčata, špenát nebo avokádo. Zužitkování bílkovin zase napomůže vitamin B12, který najdete třeba ve vejcích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...