Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?

Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?
zdroj: Shutterstock

Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Mnoho lidí (hlavně děti) konzumaci brokolice zcela odmítají a to je velká škoda, neboť správně připravená brokolice je malou pokladnicí zdraví...

Nejobvyklejším druhem brokolice je ta zelená, k vidění jsou ale také kusy žluté nebo dokonce fialové. Příbuzná květáku má jemnější květenství než její bílý bratr, stejně dobře ji lze ale využít v kuchyni, a to doslova na bezpočet způsobů. Díky možnosti zmrazit ji je dostupná celoročně, a tak výhod, které přináší její konzumace, můžete využívat denně.

Rodačka z Itálie cestuje po celém světě
Protože brokolice je zázračná snad ve všech směrech, v nichž lze o ní hovořit. Rodačka z Apeninského poloostrovu se začátkem 20. století pěstovala zejména v Itálii a USA, od 20. let se z Nového světa rozšířila do světa celého. Všude se ale nepěstují stejné druhy: v Itálii se pěstuje především brokolice výhonková, stejně jako u nás v Česku, Francouzi naopak dávají přednost brokolici květákové. Zemí s největším exportem brokolice vůbec zůstává Itálie, kde se tato zdravá dobrota také „narodila“.

Zelená barva je znamením zdraví
V obchodě byste měli vybírat kusy s nepoškozenými růžičkami beze skvrn, které mají pěkně zelené, a nikoliv nažloutlé, listy. Ke žloutnutí růžic dochází zejména v teplém počasí již během tří dnů, proto byste brokolici, kterou přinesete domů, měli do nejrychleji spotřebovat. Právě z důvodu rychlého žloutnutí je v případě, že ji nemáte v úmyslu v brzké době sníst, lepší ji zamrazit – a nemusíte se bát, všechny důležité živiny zůstanou zachovány. A že jich v brokolici rozhodně není málo.

Prevence před infekcemi
Mluvili jsme o tom, že brokolice je zázračná, a nejen v jednom aspektu. Nyní vám tedy vysvětlíme proč. Díky jejímu mimořádnému nutričnímu profilu se řadí k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Podobně jako všechny zelené zeleniny je bohatým zdrojem chlorofylu, na jehož prospěšné účinky na zdraví je neustále poukazováno. Obsahuje širokou škálu antioxidačních látek a také látky, které působí chemopreventivně, tj. chrání před rozvojem rakoviny. Za zmínku stojí hlavně sulforafan.

Brokolice posiluje imunitu a preventivně působí proti infekcím. Kromě imunity posiluje také svalstvo a střeva. Za první je zodpovědný hořčík, jehož je cenným zdrojem. Jedná se o minerál nezbytný pro správnou činnost svalů, srdce, hormonů a přenos nervových vzruchů. Za další může vysoké množství vlákniny, která ve správném množství zvládne rozpohybovat i ta „nejlenivější“ střeva. Je bohatá a bílkoviny a také vápník, kterého – ač se jedná o zeleninu – obsahuje významné množství.

V kuchyni s ní dokážete úžasné věci
Brokolice se osvědčuje jako chutná příloha k masu a dalším pokrmům, můžete ji zapékat, přidávat do zeleninových jídel a rizot i variací na ně, vařit, dusit, péci nebo jíst i za syrova jsou součást salátu. Mnoho lidí zužitkovává pouze růžice, což je ovšem chyba, protože stonky chutnají stejně dobře a jsou také stejně prospěšné – chutí vám možná připomenou kedlubnu. Můžete je jíst syrové, krájet do salátů nebo přidávat do polévek. Pokud nechcete tepelnou úpravou brokolici zbavit všech cenných živin, měli byste ji upravovat šetrně a vařit mírně, ideálně v páře (na parníku). Rozdíl ve výživové hodnotě uvařené a napařené brokolice je opravdu velký. Brokolice je významným zdrojem kyseliny listové, která se ničí varem, proto by byla škoda o ní přijít. Pokud chcete živin z brokolice dokonale využít, přihoďte k ní na talíř zeleninu obsahující biotin, jako jsou rajčata, špenát nebo avokádo. Zužitkování bílkovin zase napomůže vitamin B12, který najdete třeba ve vejcích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...