Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?

Brokolice je nutriční bomba, ale musíte ji umět připravit. Jak s ní vhodně naložit?
zdroj: Shutterstock

Tato na první pohled a chuť nevábná zelenina je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, díky kterým se zařadila mezi nejzdravější druh zeleniny vůbec. Mnoho lidí (hlavně děti) konzumaci brokolice zcela odmítají a to je velká škoda, neboť správně připravená brokolice je malou pokladnicí zdraví...

Nejobvyklejším druhem brokolice je ta zelená, k vidění jsou ale také kusy žluté nebo dokonce fialové. Příbuzná květáku má jemnější květenství než její bílý bratr, stejně dobře ji lze ale využít v kuchyni, a to doslova na bezpočet způsobů. Díky možnosti zmrazit ji je dostupná celoročně, a tak výhod, které přináší její konzumace, můžete využívat denně.

Rodačka z Itálie cestuje po celém světě
Protože brokolice je zázračná snad ve všech směrech, v nichž lze o ní hovořit. Rodačka z Apeninského poloostrovu se začátkem 20. století pěstovala zejména v Itálii a USA, od 20. let se z Nového světa rozšířila do světa celého. Všude se ale nepěstují stejné druhy: v Itálii se pěstuje především brokolice výhonková, stejně jako u nás v Česku, Francouzi naopak dávají přednost brokolici květákové. Zemí s největším exportem brokolice vůbec zůstává Itálie, kde se tato zdravá dobrota také „narodila“.

Zelená barva je znamením zdraví
V obchodě byste měli vybírat kusy s nepoškozenými růžičkami beze skvrn, které mají pěkně zelené, a nikoliv nažloutlé, listy. Ke žloutnutí růžic dochází zejména v teplém počasí již během tří dnů, proto byste brokolici, kterou přinesete domů, měli do nejrychleji spotřebovat. Právě z důvodu rychlého žloutnutí je v případě, že ji nemáte v úmyslu v brzké době sníst, lepší ji zamrazit – a nemusíte se bát, všechny důležité živiny zůstanou zachovány. A že jich v brokolici rozhodně není málo.

Prevence před infekcemi
Mluvili jsme o tom, že brokolice je zázračná, a nejen v jednom aspektu. Nyní vám tedy vysvětlíme proč. Díky jejímu mimořádnému nutričnímu profilu se řadí k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Podobně jako všechny zelené zeleniny je bohatým zdrojem chlorofylu, na jehož prospěšné účinky na zdraví je neustále poukazováno. Obsahuje širokou škálu antioxidačních látek a také látky, které působí chemopreventivně, tj. chrání před rozvojem rakoviny. Za zmínku stojí hlavně sulforafan.

Brokolice posiluje imunitu a preventivně působí proti infekcím. Kromě imunity posiluje také svalstvo a střeva. Za první je zodpovědný hořčík, jehož je cenným zdrojem. Jedná se o minerál nezbytný pro správnou činnost svalů, srdce, hormonů a přenos nervových vzruchů. Za další může vysoké množství vlákniny, která ve správném množství zvládne rozpohybovat i ta „nejlenivější“ střeva. Je bohatá a bílkoviny a také vápník, kterého – ač se jedná o zeleninu – obsahuje významné množství.

V kuchyni s ní dokážete úžasné věci
Brokolice se osvědčuje jako chutná příloha k masu a dalším pokrmům, můžete ji zapékat, přidávat do zeleninových jídel a rizot i variací na ně, vařit, dusit, péci nebo jíst i za syrova jsou součást salátu. Mnoho lidí zužitkovává pouze růžice, což je ovšem chyba, protože stonky chutnají stejně dobře a jsou také stejně prospěšné – chutí vám možná připomenou kedlubnu. Můžete je jíst syrové, krájet do salátů nebo přidávat do polévek. Pokud nechcete tepelnou úpravou brokolici zbavit všech cenných živin, měli byste ji upravovat šetrně a vařit mírně, ideálně v páře (na parníku). Rozdíl ve výživové hodnotě uvařené a napařené brokolice je opravdu velký. Brokolice je významným zdrojem kyseliny listové, která se ničí varem, proto by byla škoda o ní přijít. Pokud chcete živin z brokolice dokonale využít, přihoďte k ní na talíř zeleninu obsahující biotin, jako jsou rajčata, špenát nebo avokádo. Zužitkování bílkovin zase napomůže vitamin B12, který najdete třeba ve vejcích.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...