Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky

Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky
zdroj: Shutterstock

Na Zelený čtvrtek by se na vašem talíři mělo objevit něco zeleného. Odkud pochází tato tradice a co zeleného bychom měli vybrat, aby to prospělo našemu zdraví? Přečtěte si tipy na „zeleno-čtvrtkové“ menu.

Po Květnové neděli, kdy podle Bible Ježíš přijel do Jeruzaléma a obyvatelé jej vítali palmovými listy, přichází ke slovu poslední týden před Velikonocemi, kterému se říká pašijový neboli svatý. Pašije jsou příběhy ze života Ježíše Krista, které vyprávějí o jeho utrpení a umučení. Na Škaredou středu jej podle Bible zradil jeden z jeho učedníků Jidáš, který se potom, pod tíhou výčitek svého podlého skutku, oběsil na stromě. Na Škaredou středu tak hospodyně zadělávaly na kynuté pečivo, kterému se říkalo stejně jako tomuto zlosynovi a které tvarem připomínalo provaz, jímž se připravil o život. Na Zelený čtvrtek se potom tyto jidášky potírané máslem smíchaným s medem a rumem podávaly k snídani.

Ve čtvrtek večer ztichnou zvony a rozezní se až v sobotu
Škaredá středa je dnem, kdy byste se na nikoho neměli škaredit, jinak by vám to podle lidových pověr mohlo vydržet po celý rok. Škaredá se jí dílem ale také říká proto, že právě v tento den zradil Jidáš Ježíše, jak zmiňujeme již výše. Je-li tedy středa dnem zrady a mračení se, je čtvrtek, který má podle tradic o poznání hezčí přízvisko Zelený, dnem odpuštění a očisty. Věřící si připomínají poslední večeři Páně, kdy Ježíš se svými učedníky slavil židovskou obdobu Velikonoc, svátek Pesach, a rozděloval jim chléb a víno jako své tělo a krev. Bylo zvykem, že ve čtvrtek večer ztichly všechny zvony a rozezněly se až se setměním na Bílou sobotu.

S nikým se nehádejte a neshody se vám vyhnou obloukem
Zvuk zvonů býval ve starých dobách nahrazován zvuky různých druhů řehtaček, které dříve patřívaly k typickým symbolům Velikonoc, podobně jako pomlázka nebo barvená vajíčka. Společně s nimi mladí chlapci také citovali říkačky, které sloužily k symbolickému vyhnání Jidáše. Na Škaredou středu byste se neměli mračit, na Zelený čtvrtek byste se zase podle lidových tradic neměli hádat. Vydrží-li vám to, potom by se vám neshody měly po celý nadcházející rok vyhýbat velkým obloukem. Co by se vám naopak vyhýbat nemělo, jsou peníze: těch byste po nehašteřivém Zeleném čtvrtku měli v příštím čase mít dostatek.

Něco zeleného na talíř
Se Zeleným čtvrtkem se jakožto se dnem očisty pojí zelená barva. Ta by se podle lidové moudrosti měla objevit nejen ve váze, ale také na vašem talíři. A počínající jaro k tomu přímo vybízí! Začněte tedy Zelený čtvrtek snídaní s jidášky a od oběda se orientujte na očistu těla skrze zelené býlí. Na oběd si dopřejte třeba hráškové pyré nebo polévku, ke svačině si umixujte špenátové smoothie a k večeři si připravte lahodný salát s polníčkem, okurkami, zelenými olivami a hráškem. Vyhněte se popíjení alkoholu, pijte naopak hodně čisté vody a přidejte i činnosti podporující očistu mysli a duše. I zde může pomoci zelená: vyrazte třeba na procházkou do přírody, kde se pokochejte pohledem na široké spektrum odstínů zeleně, které tato mocná kouzelnice vytváří!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Červen: měsíc, kdy přichází léto a končí škola. Jaké tradice s sebou přináší?

Červen: měsíc, kdy přichází léto a končí škola. Jaké tradice s sebou přináší?

Jaro se mění v léto. Zatímco jarní měsíce jako je březen a duben se barvily do zelena, květen již nabíral růžových odstínů a červen plný ve vzduchu visícího příslibu léta se začíná halit do jemné červeně....

Čtěte dál
Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Petrželka: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Chutná dvouletka, která se ale častěji pěstuje jako jednoletka. V prvním roce totiž přináší na svět o mnoho více aromatičtějších lístků...
Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

Sucho: věci, kterými může pomoci každý z nás

O „suchu“ se mluví i píše, přesto se mnohých z nás osobně nedotýká. A to, co na vlastní oči nevidíme každý den, míváme tendence podceňovat....

Videorozhovor