Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky

Na Zelený čtvrtek něco zeleného na talíř a ke snídani jidášky
zdroj: Shutterstock

Na Zelený čtvrtek by se na vašem talíři mělo objevit něco zeleného. Odkud pochází tato tradice a co zeleného bychom měli vybrat, aby to prospělo našemu zdraví? Přečtěte si tipy na „zeleno-čtvrtkové“ menu.

Po Květnové neděli, kdy podle Bible Ježíš přijel do Jeruzaléma a obyvatelé jej vítali palmovými listy, přichází ke slovu poslední týden před Velikonocemi, kterému se říká pašijový neboli svatý. Pašije jsou příběhy ze života Ježíše Krista, které vyprávějí o jeho utrpení a umučení. Na Škaredou středu jej podle Bible zradil jeden z jeho učedníků Jidáš, který se potom, pod tíhou výčitek svého podlého skutku, oběsil na stromě. Na Škaredou středu tak hospodyně zadělávaly na kynuté pečivo, kterému se říkalo stejně jako tomuto zlosynovi a které tvarem připomínalo provaz, jímž se připravil o život. Na Zelený čtvrtek se potom tyto jidášky potírané máslem smíchaným s medem a rumem podávaly k snídani.

Ve čtvrtek večer ztichnou zvony a rozezní se až v sobotu
Škaredá středa je dnem, kdy byste se na nikoho neměli škaredit, jinak by vám to podle lidových pověr mohlo vydržet po celý rok. Škaredá se jí dílem ale také říká proto, že právě v tento den zradil Jidáš Ježíše, jak zmiňujeme již výše. Je-li tedy středa dnem zrady a mračení se, je čtvrtek, který má podle tradic o poznání hezčí přízvisko Zelený, dnem odpuštění a očisty. Věřící si připomínají poslední večeři Páně, kdy Ježíš se svými učedníky slavil židovskou obdobu Velikonoc, svátek Pesach, a rozděloval jim chléb a víno jako své tělo a krev. Bylo zvykem, že ve čtvrtek večer ztichly všechny zvony a rozezněly se až se setměním na Bílou sobotu.

S nikým se nehádejte a neshody se vám vyhnou obloukem
Zvuk zvonů býval ve starých dobách nahrazován zvuky různých druhů řehtaček, které dříve patřívaly k typickým symbolům Velikonoc, podobně jako pomlázka nebo barvená vajíčka. Společně s nimi mladí chlapci také citovali říkačky, které sloužily k symbolickému vyhnání Jidáše. Na Škaredou středu byste se neměli mračit, na Zelený čtvrtek byste se zase podle lidových tradic neměli hádat. Vydrží-li vám to, potom by se vám neshody měly po celý nadcházející rok vyhýbat velkým obloukem. Co by se vám naopak vyhýbat nemělo, jsou peníze: těch byste po nehašteřivém Zeleném čtvrtku měli v příštím čase mít dostatek.

Něco zeleného na talíř
Se Zeleným čtvrtkem se jakožto se dnem očisty pojí zelená barva. Ta by se podle lidové moudrosti měla objevit nejen ve váze, ale také na vašem talíři. A počínající jaro k tomu přímo vybízí! Začněte tedy Zelený čtvrtek snídaní s jidášky a od oběda se orientujte na očistu těla skrze zelené býlí. Na oběd si dopřejte třeba hráškové pyré nebo polévku, ke svačině si umixujte špenátové smoothie a k večeři si připravte lahodný salát s polníčkem, okurkami, zelenými olivami a hráškem. Vyhněte se popíjení alkoholu, pijte naopak hodně čisté vody a přidejte i činnosti podporující očistu mysli a duše. I zde může pomoci zelená: vyrazte třeba na procházkou do přírody, kde se pokochejte pohledem na široké spektrum odstínů zeleně, které tato mocná kouzelnice vytváří!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon

Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování sociálních sítí a přísun informací se staly běžnou součástí našeho...

Čtěte dál
Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Cestovní horečka není výmluva, ale opravdový projev těla. Jak s ní bojovat po psychické stránce?

Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a...
Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetické trendy: nontoxic, technologie a šetrnost

Kosmetický průmysl patří k nejvíce rozvinutým a nejvíce dynamickým odvětvím světa krásy a zdraví. Jaké jsou aktuální trendy ve světě...
Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Ranní rituály pro radostnější vstávání – proč nám světlo ráno dělá dobře?

Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Tento nápoj je nejen energetickou vzpruhou, ale obsahuje velké množství vitamínů,...
Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Co vám pomůže stokrát více než krémy na vrásky? No přece obličejová jóga

Dennodenně vídáme krásné tváře na sociálních sítích, a často se divíme, jak to ti lidé dokážou, jak to že vypadají tak skvěle? Hovoříme...
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...