Barvená vajíčka patří k Velikonocům stejně jako bramborový salát k Vánocům. Když jich ale nabarvíte více, než jste schopni zužitkovat, musíte je pak využít i jinak. Stalo se to letos i vám? Nevěste hlavu, poradíme, co s nimi.
Symbolem, bez něhož si Velikonoční pondělí nedokážeme představit, jsou vedle pomlázky upletené z vrbových proutků také vajíčka. Ta se podle lidových tradic barvila rozličnými barvami, přičemž tou nejtypičtější je odjakživa červená – ta totiž, podobně jako jaro a samotné vejce, symbolizuje nový život a začátek. Proto se tradovalo, že děvče, které dalo chlapci na pomlázku právě červené vajíčko, si na něj tajně myslí a je blízký jejímu srdci. Červená je totiž zároveň barva lásky a plodnosti, a když se nad tím zamyslíme, je to koneckonců celkem logické – protože právě láska dává vzniknout novému životu.
Studnice cenných živin
Kromě silné symboliky jsou vejce také mimořádně zdravá a lidskému organismu velmi prospívají, navzdory tomu, že se jim často křivdí kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Když vám tedy od Velikonoc nějaká nabarvená vajíčka zbydou, jásejte, protože defacto do jídelníčku můžete zařadit jednu z velmi levných a dostupných superpotravin, která je zdrojem velmi kvalitních a plnohodnotných bílkovin. Čím dalším vejce tělu prospívají?
1. Skvělý zdroj vitaminů
V jednom malém vejci se nachází široká škála vitamínů – jedná se o vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12, vitamin A, K a D. Vitamin A je důležitý pro zdraví očí a prospívá růstu. Vitamin B12 je nezbytný pro produkci červených krvinek a nervovou soustavu a vitamin D je důležitý pro správnou funkci naší imunity.
2. Podporují hubnutí
Napadlo by vás, že když k snídani přidáte jedno vejce uvařené natvrdo, pomůže vám tak omezit denní energetický příjem až o 400 kcal? Vejce totiž, díky vysokému obsahu bílkovin a tuků, dokáží téměř dokonale zasytit a platí, že co tělu dáte ráno, z toho čerpá po zbytek dne. Když jej tedy zasytíte hned na počátku, nebudete potom později cítit takovou potřebu jíst, s čímž pomůže právě jedno jediné vejce.
3. Dodají cenné minerály
Železo, zinek, fosfor – to jsou minerály nezbytné pro správný chod organismu. Jejich nedostatek poznáte podle únavy a nemotornosti. Fosfor je cenný pro zdravé kosti a zuby, zinek podporuje imunitu a pomáhá tělu přeměnit živiny na energii. Ve vejcích ale najdete i jód, nutný pro správnou funkci štítné žlázy, a selen, důležitý prvek, který taktéž souvisí s antioxidační kapacitou organismu.
4. Cenné pro zdraví mozku
Vejce jsou bohatá také na omega-3 mastné kyseliny a cholin. Tato kombinace je považována za formuli nutnou pro správné fungování mozku. Pomáhá zlepšovat paměť a poznávací funkce celkově.
Jedno vejce denně a budete zdraví jako řípa
Když nyní víme, že vejce představují téměř bezednou studnici zdraví přínosných látek, neměl by být problém spotřebovat těch několik kousků navíc, která vám po Velikonocích zbyla ve slavnostních miskách. Co tedy s nimi?
Nejjednodušší je nakrájet je a obložit si s nimi chléb namazaný máslem. Posolte, popepřete a přikusujte čerstvé ředkvičky. Z vajíček můžete připravit i zdravou pomazánku – stačí je rozmačkat a smíchat se smetanovým sýrem typu lučina nebo přímo s tvarohem a troškou bílého jogurtu. Vejce natvrdo můžete také nakrájet na salát, dopřát si jej k uvařeným bramborům a špenátovému nebo kopřivovému pyré nebo jej podávat s koprovkou. Uvařit si také můžete špenátovou nebo kopřivovou polévku, kterou doplníte uvařeným vejcem. Výborná je také tzv. vaječná tlačenka, kdy vařená vejce dochutíte a připravíte je do formy aspiku. Někoho jistě potěší i lehký bramborový salát s vejci a avokádovou majonézou – tato kombinace je přímo výborná. Avokádo zmixujete se zakysanou smetanou, přidáte k uvařeným bramborám a vajíčkám a celé dochutíte bylinkami, solí a pepřem.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál