Originální chutné způsoby, jak využít vařená vejce po Velikonocích

Originální chutné způsoby, jak využít vařená vejce po Velikonocích
zdroj: Shutterstock

Barvená vajíčka patří k Velikonocům stejně jako bramborový salát k Vánocům. Když jich ale nabarvíte více, než jste schopni zužitkovat, musíte je pak využít i jinak. Stalo se to letos i vám? Nevěste hlavu, poradíme, co s nimi.

Symbolem, bez něhož si Velikonoční pondělí nedokážeme představit, jsou vedle pomlázky upletené z vrbových proutků také vajíčka. Ta se podle lidových tradic barvila rozličnými barvami, přičemž tou nejtypičtější je odjakživa červená – ta totiž, podobně jako jaro a samotné vejce, symbolizuje nový život a začátek. Proto se tradovalo, že děvče, které dalo chlapci na pomlázku právě červené vajíčko, si na něj tajně myslí a je blízký jejímu srdci. Červená je totiž zároveň barva lásky a plodnosti, a když se nad tím zamyslíme, je to koneckonců celkem logické – protože právě láska dává vzniknout novému životu.

Studnice cenných živin
Kromě silné symboliky jsou vejce také mimořádně zdravá a lidskému organismu velmi prospívají, navzdory tomu, že se jim často křivdí kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Když vám tedy od Velikonoc nějaká nabarvená vajíčka zbydou, jásejte, protože defacto do jídelníčku můžete zařadit jednu z velmi levných a dostupných superpotravin, která je zdrojem velmi kvalitních a plnohodnotných bílkovin. Čím dalším vejce tělu prospívají?

1. Skvělý zdroj vitaminů
V jednom malém vejci se nachází široká škála vitamínů – jedná se o vitamin B2 (riboflavin), vitamin B12, vitamin A, K a D. Vitamin A je důležitý pro zdraví očí a prospívá růstu. Vitamin B12 je nezbytný pro produkci červených krvinek a nervovou soustavu a vitamin D je důležitý pro správnou funkci naší imunity.

2. Podporují hubnutí
Napadlo by vás, že když k snídani přidáte jedno vejce uvařené natvrdo, pomůže vám tak omezit denní energetický příjem až o 400 kcal? Vejce totiž, díky vysokému obsahu bílkovin a tuků, dokáží téměř dokonale zasytit a platí, že co tělu dáte ráno, z toho čerpá po zbytek dne. Když jej tedy zasytíte hned na počátku, nebudete potom později cítit takovou potřebu jíst, s čímž pomůže právě jedno jediné vejce.

3. Dodají cenné minerály
Železo, zinek, fosfor – to jsou minerály nezbytné pro správný chod organismu. Jejich nedostatek poznáte podle únavy a nemotornosti. Fosfor je cenný pro zdravé kosti a zuby, zinek podporuje imunitu a pomáhá tělu přeměnit živiny na energii. Ve vejcích ale najdete i jód, nutný pro správnou funkci štítné žlázy, a selen, důležitý prvek, který taktéž souvisí s antioxidační kapacitou organismu.

4. Cenné pro zdraví mozku
Vejce jsou bohatá také na omega-3 mastné kyseliny a cholin. Tato kombinace je považována za formuli nutnou pro správné fungování mozku. Pomáhá zlepšovat paměť a poznávací funkce celkově.

Jedno vejce denně a budete zdraví jako řípa
Když nyní víme, že vejce představují téměř bezednou studnici zdraví přínosných látek, neměl by být problém spotřebovat těch několik kousků navíc, která vám po Velikonocích zbyla ve slavnostních miskách. Co tedy s nimi?

Nejjednodušší je nakrájet je a obložit si s nimi chléb namazaný máslem. Posolte, popepřete a přikusujte čerstvé ředkvičky. Z vajíček můžete připravit i zdravou pomazánku – stačí je rozmačkat a smíchat se smetanovým sýrem typu lučina nebo přímo s tvarohem a troškou bílého jogurtu. Vejce natvrdo můžete také nakrájet na salát, dopřát si jej k uvařeným bramborům a špenátovému nebo kopřivovému pyré nebo jej podávat s koprovkou. Uvařit si také můžete špenátovou nebo kopřivovou polévku, kterou doplníte uvařeným vejcem. Výborná je také tzv. vaječná tlačenka, kdy vařená vejce dochutíte a připravíte je do formy aspiku. Někoho jistě potěší i lehký bramborový salát s vejci a avokádovou majonézou – tato kombinace je přímo výborná. Avokádo zmixujete se zakysanou smetanou, přidáte k uvařeným bramborám a vajíčkám a celé dochutíte bylinkami, solí a pepřem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Ačkoliv je srpen druhým prázdninovým měsícem, je obdobím poměrně náročným. I když zároveň krásným. Sklízíme plody dosavadního pěstitelského...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...