Správná výživa není jedna. Proč je tak těžké studovat, co je zdravé a co ne?

Správná výživa není jedna. Proč je tak těžké studovat, co je zdravé a co ne?
zdroj: Shutterstock

Jsou mléčné výrobky dobré nebo špatné? A co cholesterol ve vejcích? Škodí nebo ne? Červené maso opravdu zvyšuje riziko rakoviny? Je keto dieta dar z nebes nebo zdravotní riziko? A co veganská strava? Dá se na ní žít a přežít opravdu plnohodnotně? Ohledně výživy dnes panuje mnoho zmatku. Jak se v ní zorientovat?

V lékařské vědě je velmi obtížné cokoliv dokázat. Totéž platí pro obor výživy, což potvrzuje i RNDr. Michaela Bebová, doktorka biochemie z Prahy. „Navzdory mnoha problémům, kterým vědci ve výživě čelí, je ale naším primárním cílem pochopit, které potraviny tělu skutečně prospívají a které ne,“ říká k tomu. Vlivem vzrůstající epidemie cukrovky, obezity a dalších civilizačních onemocnění se také k výživě upírá stále více oko veřejnosti, které v ní hledá lék.

„Je určitě lepší řešit potíže změnou životního stylu, pokud to samozřejmě lze, než napoprvé sáhnout po invazivním řešení jako jsou léky,“ komentuje a dodává, že s tímto přístupem souvisí i skutečnost, že dříve býval problémem nedostatek potravy, kdežto dnes představuje hlavní kámen úrazu právě nadbytek: lidé se přejídají, přibírají a „vyrábějí“ si civilizační onemocnění sami.

Porozumění vztahu stravy a zdraví ale nelze nastudovat za jedno odpoledne, vyžaduje čas, úsilí a ideálně konzultace s na slovo vzatými odborníky. A my vám hned vysvětlíme proč.

Pravdivé výsledky závisí na pravdomluvnosti lidí
Řada benefitů plynoucích z určitých nutrientů vědecky dokázat lze. Zpravidla to je snazší, jedná-li se o souvislost konkrétního nutrientu a specifického stavu. Tak tomu bylo například u zjištění, že vitamin C brání kurdějím nebo že nedostatek vitaminu D způsobuje křivici. Při vyšetřování stavů, v nichž hraje roli více faktorů, už ale postup tak jednoznačný a jednoduchý není. Jedná se třeba o případ obezity, osteoporózy, cukrovky nebo srdečních onemocnění.

Protože dokonalá studie je v oblasti výživy kvůli nepřebernosti různých možností neproveditelná, vědci se v oblasti výživy snaží najít souvislost mezi tím, co člověk konzumuje, a tím, co mu to způsobuje. Identifikují-li nějaký vztah, mohou hledat jeho stopy a příčiny v minulosti. „Pozitivní výsledky jsou ale závislé na poznámkách lidí, kteří je potom odborníkům předávají. A lidé často zapomínají nebo vědomě vytěsňují to, co podvědomě tuší, že se odborníkům líbit nebude,“ vysvětluje Bebová. Právě proto je vynesení nějakého jednoznačného soudu ve věci výživy velmi obtížné.

Kontroverzní financování výzkumů
Dalším otazníkem je potom financování podobných výzkumů. Vezmeme-li například v potaz, že společnost vyrábějící sladké perlivé nápoje zaplatí studii, jejímž úkolem bude zjistit, zda takové poživatiny poškozují zdraví, může se zdát nereálné, že by vůbec bylo možné, aby výsledky studie promluvily proti svému chlebodárci. Řada odborníků se vyjadřuje v tom smyslu, že financování vědeckých článků souvisejících s výživou v průmyslu může vést ke zkreslení závěrů ve prospěch sponzorských produktů, což může mít významný dopad na veřejné zdraví. K celkovému zmatení potom často přispívají i média, která informují například o zprávě, že podle „té a té studie“ bylo zjištěno, že hořká čokoláda prodlužuje život, ale už se nezmíní o sponzorech, kteří provedení výzkumu umožnili. A co když to byly právě společnosti věnující se výrobě a produkci hořké čokolády?

Individualitu je třeba zohledňovat
Dalším problémem je zohlednění individuality, které je v celoplošném měřítku ve věci výživy velmi těžké. Zjednodušeně řečeno jde o to, že co v rámci jednoho způsobu stravování vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat jinému. Zkrátka na všechny neexistuje jeden metr. A další potíž je v tom, že verze například středomořské stravy jedné osoby se může velmi lišit od verze osoby jiné. „Jeden bude třeba každý den pít sklenku červeného vína, k tomu si dá olivy a druhý tyto aspekty středomořské stravy vůbec nebude dodržovat, nebo si bude naopak vína dopřávat až moc,“ vysvětluje Michaela Bebová.

S tím souvisí i problém nahrazování. „Pokud například někdo nejí maso, pravděpodobně jej nahradí jinými zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny,“ vysvětluje Bebová. Při porovnávání diet, které obsahují maso, s těmi, které ne, ale nemusí mít dopad na zdraví nedostatek masa, ale přidání dalších potravin. Každý druh ovoce a zeleniny obsahuje velké množství sloučenin a jejich druh a množství se může lišit v závislosti na tom, kde rostou, jak je lidé přepravují a skladují a jak je zpracovávají a vaří.

„Existuje tolik proměnných, které je třeba vzít v úvahu, že i když studie zjistí statisticky významný výsledek, je obtížné určit, zda skutečně pochází od zkoumané potraviny,“ říká doktorka a dává příklad: „Lidé jsou samozřejmě stejně různorodí jako potraviny, které konzumují. Někomu arašídy poskytnou cenné živiny, pro člověka s alergií bude mít ale jejich snědení fatální následky.“

Ve výživě neexistují rychlé odpovědi
Máte pocit, že jsme vám svými argumenty zavinili v hlavě ještě větší zmatek? Neklesejte na mysli. Jediné, co se snažíme říci, je, že se zkrátka všichni musíme smířit s tím, že v oblasti výživy neexistují rychlé odpovědi. Zdraví není otázkou krátkodobých omezení a restriktivních opatření, ale celkové, dlouhodobé a ideálně trvalé změny životního stylu. „Já vždy doporučuji ve věci vlastního průzkumu pro mě vhodného jídelníčku zapojit selský rozum a vypozorovat si, co mi opravdu vyhovuje a po čem se tělo cítí spokojeně a co ne,“ radí závěrem Michaela Bebová a dodává, že s takovým přístupem nemůžete šlápnout vedle.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici. Když totiž střeva nejsou v rovnováze, má to vliv nejen na naše fyzické,...

Čtěte dál
Rozlučte se s pokleslými víčky – bez operace, přírodní cestou

Rozlučte se s pokleslými víčky – bez operace, přírodní cestou

Povislá nebo ochablá víčka vizuálně přidávají na věku a kromě toho mohou i zhoršovat vidění. Některé statistiky naznačují, že chirurgické...
Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Olympijské hry ve stínu pandemie koronaviru: bez diváků a s podpisem rizika úmrtí na covid-19

Za pár dní začnou letní olympijské hry. Kvůli obnovení nouzového stavu v japonském Tokiu se ale budou konat bez diváků. Vše se odehrává...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv...
Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Zdravá strava nemusí být drahá! S chytrým přístupem budete jíst zdravěji a levněji

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem...
Řešíme za vás dilema: Jak získat bezpečně vitamin D ze sluníčka a nespálit se při tom?

Řešíme za vás dilema: Jak získat bezpečně vitamin D ze sluníčka a nespálit se při tom?

Vitamin D je jedinečný vitamin, kterého většina lidí nemá ve svém těle dostatek. Vyrábí se z cholesterolu a jeho derivátu v pokožce,...
Střízlivost je trendy – tlak na výkon a zdravý životní styl posouvá alkohol do pozadí

Střízlivost je trendy – tlak na výkon a zdravý životní styl posouvá alkohol do pozadí

Nejnovější průzkumy ukazují, že svět se pomalu stává nealkoholickým. Nastává doba, kdy střízlivost je trendy. Nejmladší generace dokonce...
Homeopatika – placebo nebo opravdu účinná léčba?

Homeopatika – placebo nebo opravdu účinná léčba?

Homeopatie je druh alternativní medicíny (často bývá zdůrazňováno, že vědecky nepodložené), která má jak své odpůrce, tak i zastánce,...
Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Jsou chutným zobáním i doplňkem mnoha různých pokrmů. Typické aroma dodávají oblíbené čokoládové pomazánce a různým druhům čokolád,...
Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Malá černá semínka rostlinky černuchy seté (Nigella sativa) sice vypadají nenápadně, staletí praxe přírodní medicíny ale potvrzují,...
Bolestivé kuří oko – jak ho rozeznáte od mozolu či bradavice?

Bolestivé kuří oko – jak ho rozeznáte od mozolu či bradavice?

Nevhodné, nepohodlné, příliš úzké a tlačící boty – je tohle váš případ? Pak si zaděláváte na problém zvaný kuří oko. Co to je, jak...