Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Na příznivé vlivy špenátu na zdraví upozorňoval už legendární Pepek Námořník. I když sice částečně vycházel z chybných údajů ve věci obsahu železa, které vznikly nešťastným posunutím desetinné čárky, pravdu i tak měl. Špenát je opravdová studnice zdraví.

Potěší všechny, které sužuje stres. Dokáže odstranit deficit mnoha živin, čímž neobyčejně prospěje celému tělu. Dodá sil dětem a mladistvým ve vývinu, stejně jako stárnoucím pomůže se zachováním vitality. Špenát zkrátka patří mezi nejcennější druhy zeleniny, mezi nimiž vyniká vysokou biologickou hodnotou a všestrannou využitelností.

I mražený špenát si uchovává dostatek vitaminu C
Ačkoliv dnes u nás špenát považujeme za zeleninu značně domácí, pravdou je, že z planě rostoucího druhu byl zřejmě vyšlechtěn daleko od nás: v Íránu, Turkestánu a Afganistánu. Z maurské kuchyně jej přejali Španělé, od nichž se v období mezi 12.–13. stoletím dostal až do střední Evropy. Dnes se pěstuje v různých odrůdách: známý je jarní špenát s drobnějšími a širokými lístky, zimní špenát s listy trojhrannými a klínovými. Všechny špenáty se sklízí na podzim a na jaře, v létě se nepěstují, protože vykvétají a hořknou. Ke konzumaci v syrovém stavu se hodí špenát zahradnický, který se vyznačuje jemnými a mladými listy. V Česku se využívá nejvíce špenát mražený. Pokud je zmražen bezprostředně poté, co se sklidí, není ale ochuzen o cenné nutrienty a i při delším skladování si uchovává až 70 % vitaminu C.

Méně je více
Špenát je zásobárnou cenných živin, a proto by byla škoda, kdyby se pravidelně neobjevoval na našich stolech. Nemělo by to být ovšem více než dvakrát za týden, protože množství stopových prvků a minerálních látek v něm je tak velké, že by se měl konzumovat v malých porcích. Doporučení týkající se střídmých dávek špenátu ale také souvisí s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku ve střevech.

Chrání, posiluje a podporuje celé tělo
A které látky špenát obsahuje ve velké míře? Jedná se zejména o provitamin A a vitamin C, směs vitaminů skupiny B – zejména niacin a biotin, dále také draslík, měď, železo a vlákninu, stejně jako hořčík a mangan. Díky těmto živinám špenát oplývá mnoha vlastnostmi, jež příznivě působí na lidský organismus a chrání jej před řadou nebezpečenství přicházejících zvenčí.

S čím vším špenát pomůže? Chrání sliznice proti škodlivým volným radikálům, je důležitý pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a výkonný mozek. Pečuje o krásu pleti, vlasů a nehtů, stará se o optimální hladinu cukru v krvi i o dobré fungování svalových buněk. Pomáhá s nespavostí, posiluje srdce, zrak a duševní svěžest. Podílí se na stavbě kostí a zubů, podporuje produkci hormonů štěstí, je nezbytný pro krvetvorbu a dýchání buněk. V neposlední řadě čistí střeva a zbavuje je zácpy.

Špenát na sto způsobů
V kuchyni se při využívání špenátu můžete pořádně vyřádit. Připravit jej můžete jako tradiční přílohu k masu a bramborům nebo knedlíkům. Skvěle ale chutná i s těstovinami a sýrem, zapečený v palačinkách a slano nebo ve slaných závinech, ve kterých k němu můžete přidat například sýr Feta. Můžete z něj připravit výbornou krémou polévku nebo jarní detoxikační polévku, pokud k němu přidáte další zelené plodiny. Můžete ho přidávat do různých zeleninových směsí, kombinovat s houbami nebo česnekem a smetanou či mlékem, které částečně neutralizují působení kyseliny šťavelové. Nezapomeňte k němu tedy vždy při jeho přípravě kápnout trochu mléka nebo smetany.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...