Na příznivé vlivy špenátu na zdraví upozorňoval už legendární Pepek Námořník. I když sice částečně vycházel z chybných údajů ve věci obsahu železa, které vznikly nešťastným posunutím desetinné čárky, pravdu i tak měl. Špenát je opravdová studnice zdraví.
Potěší všechny, které sužuje stres. Dokáže odstranit deficit mnoha živin, čímž neobyčejně prospěje celému tělu. Dodá sil dětem a mladistvým ve vývinu, stejně jako stárnoucím pomůže se zachováním vitality. Špenát zkrátka patří mezi nejcennější druhy zeleniny, mezi nimiž vyniká vysokou biologickou hodnotou a všestrannou využitelností.
I mražený špenát si uchovává dostatek vitaminu C
Ačkoliv dnes u nás špenát považujeme za zeleninu značně domácí, pravdou je, že z planě rostoucího druhu byl zřejmě vyšlechtěn daleko od nás: v Íránu, Turkestánu a Afganistánu. Z maurské kuchyně jej přejali Španělé, od nichž se v období mezi 12.–13. stoletím dostal až do střední Evropy. Dnes se pěstuje v různých odrůdách: známý je jarní špenát s drobnějšími a širokými lístky, zimní špenát s listy trojhrannými a klínovými. Všechny špenáty se sklízí na podzim a na jaře, v létě se nepěstují, protože vykvétají a hořknou. Ke konzumaci v syrovém stavu se hodí špenát zahradnický, který se vyznačuje jemnými a mladými listy. V Česku se využívá nejvíce špenát mražený. Pokud je zmražen bezprostředně poté, co se sklidí, není ale ochuzen o cenné nutrienty a i při delším skladování si uchovává až 70 % vitaminu C.
Méně je více
Špenát je zásobárnou cenných živin, a proto by byla škoda, kdyby se pravidelně neobjevoval na našich stolech. Nemělo by to být ovšem více než dvakrát za týden, protože množství stopových prvků a minerálních látek v něm je tak velké, že by se měl konzumovat v malých porcích. Doporučení týkající se střídmých dávek špenátu ale také souvisí s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku ve střevech.
Chrání, posiluje a podporuje celé tělo
A které látky špenát obsahuje ve velké míře? Jedná se zejména o provitamin A a vitamin C, směs vitaminů skupiny B – zejména niacin a biotin, dále také draslík, měď, železo a vlákninu, stejně jako hořčík a mangan. Díky těmto živinám špenát oplývá mnoha vlastnostmi, jež příznivě působí na lidský organismus a chrání jej před řadou nebezpečenství přicházejících zvenčí.
S čím vším špenát pomůže? Chrání sliznice proti škodlivým volným radikálům, je důležitý pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a výkonný mozek. Pečuje o krásu pleti, vlasů a nehtů, stará se o optimální hladinu cukru v krvi i o dobré fungování svalových buněk. Pomáhá s nespavostí, posiluje srdce, zrak a duševní svěžest. Podílí se na stavbě kostí a zubů, podporuje produkci hormonů štěstí, je nezbytný pro krvetvorbu a dýchání buněk. V neposlední řadě čistí střeva a zbavuje je zácpy.
Špenát na sto způsobů
V kuchyni se při využívání špenátu můžete pořádně vyřádit. Připravit jej můžete jako tradiční přílohu k masu a bramborům nebo knedlíkům. Skvěle ale chutná i s těstovinami a sýrem, zapečený v palačinkách a slano nebo ve slaných závinech, ve kterých k němu můžete přidat například sýr Feta. Můžete z něj připravit výbornou krémou polévku nebo jarní detoxikační polévku, pokud k němu přidáte další zelené plodiny. Můžete ho přidávat do různých zeleninových směsí, kombinovat s houbami nebo česnekem a smetanou či mlékem, které částečně neutralizují působení kyseliny šťavelové. Nezapomeňte k němu tedy vždy při jeho přípravě kápnout trochu mléka nebo smetany.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?
Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech nezmizí, ale může lehce povadnout. Stejně jako vaše kytky během doby,...
Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne
