Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Na příznivé vlivy špenátu na zdraví upozorňoval už legendární Pepek Námořník. I když sice částečně vycházel z chybných údajů ve věci obsahu železa, které vznikly nešťastným posunutím desetinné čárky, pravdu i tak měl. Špenát je opravdová studnice zdraví.

Potěší všechny, které sužuje stres. Dokáže odstranit deficit mnoha živin, čímž neobyčejně prospěje celému tělu. Dodá sil dětem a mladistvým ve vývinu, stejně jako stárnoucím pomůže se zachováním vitality. Špenát zkrátka patří mezi nejcennější druhy zeleniny, mezi nimiž vyniká vysokou biologickou hodnotou a všestrannou využitelností.

I mražený špenát si uchovává dostatek vitaminu C
Ačkoliv dnes u nás špenát považujeme za zeleninu značně domácí, pravdou je, že z planě rostoucího druhu byl zřejmě vyšlechtěn daleko od nás: v Íránu, Turkestánu a Afganistánu. Z maurské kuchyně jej přejali Španělé, od nichž se v období mezi 12.–13. stoletím dostal až do střední Evropy. Dnes se pěstuje v různých odrůdách: známý je jarní špenát s drobnějšími a širokými lístky, zimní špenát s listy trojhrannými a klínovými. Všechny špenáty se sklízí na podzim a na jaře, v létě se nepěstují, protože vykvétají a hořknou. Ke konzumaci v syrovém stavu se hodí špenát zahradnický, který se vyznačuje jemnými a mladými listy. V Česku se využívá nejvíce špenát mražený. Pokud je zmražen bezprostředně poté, co se sklidí, není ale ochuzen o cenné nutrienty a i při delším skladování si uchovává až 70 % vitaminu C.

Méně je více
Špenát je zásobárnou cenných živin, a proto by byla škoda, kdyby se pravidelně neobjevoval na našich stolech. Nemělo by to být ovšem více než dvakrát za týden, protože množství stopových prvků a minerálních látek v něm je tak velké, že by se měl konzumovat v malých porcích. Doporučení týkající se střídmých dávek špenátu ale také souvisí s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku ve střevech.

Chrání, posiluje a podporuje celé tělo
A které látky špenát obsahuje ve velké míře? Jedná se zejména o provitamin A a vitamin C, směs vitaminů skupiny B – zejména niacin a biotin, dále také draslík, měď, železo a vlákninu, stejně jako hořčík a mangan. Díky těmto živinám špenát oplývá mnoha vlastnostmi, jež příznivě působí na lidský organismus a chrání jej před řadou nebezpečenství přicházejících zvenčí.

S čím vším špenát pomůže? Chrání sliznice proti škodlivým volným radikálům, je důležitý pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a výkonný mozek. Pečuje o krásu pleti, vlasů a nehtů, stará se o optimální hladinu cukru v krvi i o dobré fungování svalových buněk. Pomáhá s nespavostí, posiluje srdce, zrak a duševní svěžest. Podílí se na stavbě kostí a zubů, podporuje produkci hormonů štěstí, je nezbytný pro krvetvorbu a dýchání buněk. V neposlední řadě čistí střeva a zbavuje je zácpy.

Špenát na sto způsobů
V kuchyni se při využívání špenátu můžete pořádně vyřádit. Připravit jej můžete jako tradiční přílohu k masu a bramborům nebo knedlíkům. Skvěle ale chutná i s těstovinami a sýrem, zapečený v palačinkách a slano nebo ve slaných závinech, ve kterých k němu můžete přidat například sýr Feta. Můžete z něj připravit výbornou krémou polévku nebo jarní detoxikační polévku, pokud k němu přidáte další zelené plodiny. Můžete ho přidávat do různých zeleninových směsí, kombinovat s houbami nebo česnekem a smetanou či mlékem, které částečně neutralizují působení kyseliny šťavelové. Nezapomeňte k němu tedy vždy při jeho přípravě kápnout trochu mléka nebo smetany.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...

Čtěte dál
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...