Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Na příznivé vlivy špenátu na zdraví upozorňoval už legendární Pepek Námořník. I když sice částečně vycházel z chybných údajů ve věci obsahu železa, které vznikly nešťastným posunutím desetinné čárky, pravdu i tak měl. Špenát je opravdová studnice zdraví.

Potěší všechny, které sužuje stres. Dokáže odstranit deficit mnoha živin, čímž neobyčejně prospěje celému tělu. Dodá sil dětem a mladistvým ve vývinu, stejně jako stárnoucím pomůže se zachováním vitality. Špenát zkrátka patří mezi nejcennější druhy zeleniny, mezi nimiž vyniká vysokou biologickou hodnotou a všestrannou využitelností.

I mražený špenát si uchovává dostatek vitaminu C
Ačkoliv dnes u nás špenát považujeme za zeleninu značně domácí, pravdou je, že z planě rostoucího druhu byl zřejmě vyšlechtěn daleko od nás: v Íránu, Turkestánu a Afganistánu. Z maurské kuchyně jej přejali Španělé, od nichž se v období mezi 12.–13. stoletím dostal až do střední Evropy. Dnes se pěstuje v různých odrůdách: známý je jarní špenát s drobnějšími a širokými lístky, zimní špenát s listy trojhrannými a klínovými. Všechny špenáty se sklízí na podzim a na jaře, v létě se nepěstují, protože vykvétají a hořknou. Ke konzumaci v syrovém stavu se hodí špenát zahradnický, který se vyznačuje jemnými a mladými listy. V Česku se využívá nejvíce špenát mražený. Pokud je zmražen bezprostředně poté, co se sklidí, není ale ochuzen o cenné nutrienty a i při delším skladování si uchovává až 70 % vitaminu C.

Méně je více
Špenát je zásobárnou cenných živin, a proto by byla škoda, kdyby se pravidelně neobjevoval na našich stolech. Nemělo by to být ovšem více než dvakrát za týden, protože množství stopových prvků a minerálních látek v něm je tak velké, že by se měl konzumovat v malých porcích. Doporučení týkající se střídmých dávek špenátu ale také souvisí s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku ve střevech.

Chrání, posiluje a podporuje celé tělo
A které látky špenát obsahuje ve velké míře? Jedná se zejména o provitamin A a vitamin C, směs vitaminů skupiny B – zejména niacin a biotin, dále také draslík, měď, železo a vlákninu, stejně jako hořčík a mangan. Díky těmto živinám špenát oplývá mnoha vlastnostmi, jež příznivě působí na lidský organismus a chrání jej před řadou nebezpečenství přicházejících zvenčí.

S čím vším špenát pomůže? Chrání sliznice proti škodlivým volným radikálům, je důležitý pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a výkonný mozek. Pečuje o krásu pleti, vlasů a nehtů, stará se o optimální hladinu cukru v krvi i o dobré fungování svalových buněk. Pomáhá s nespavostí, posiluje srdce, zrak a duševní svěžest. Podílí se na stavbě kostí a zubů, podporuje produkci hormonů štěstí, je nezbytný pro krvetvorbu a dýchání buněk. V neposlední řadě čistí střeva a zbavuje je zácpy.

Špenát na sto způsobů
V kuchyni se při využívání špenátu můžete pořádně vyřádit. Připravit jej můžete jako tradiční přílohu k masu a bramborům nebo knedlíkům. Skvěle ale chutná i s těstovinami a sýrem, zapečený v palačinkách a slano nebo ve slaných závinech, ve kterých k němu můžete přidat například sýr Feta. Můžete z něj připravit výbornou krémou polévku nebo jarní detoxikační polévku, pokud k němu přidáte další zelené plodiny. Můžete ho přidávat do různých zeleninových směsí, kombinovat s houbami nebo česnekem a smetanou či mlékem, které částečně neutralizují působení kyseliny šťavelové. Nezapomeňte k němu tedy vždy při jeho přípravě kápnout trochu mléka nebo smetany.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit...