Jak vybrat z nabídky kvalitní kečup? Rozhodující je hlavně obsah rajčat

Jak vybrat z nabídky kvalitní kečup? Rozhodující je hlavně obsah rajčat
zdroj: Shutterstock

Sezóna grilování a opékání se nezadržitelně blíží a jednu z hlavních rolí v ní hraje zejména kečup. Ten dodá šmrnc i říz řadě pokrmů a představuje zároveň jednu z nejoblíbenějších a nejhojněji používaných přílohových omáček. Na co si dávat pozor při jeho výběru?

Rajčata, antioxidanty (jako je betakaroten a lykopen), ale také pesticidy a mykotoxiny, toxické produkty plísní, chemické konzervanty, jako je sorban draselný, nebo zahušťovadla, jako je modifikovaný kukuřičný škrob či xantan. To vše se nachází v různých druzích kečupu s tím rozdílem, že první dva zmíněné body by v nich své pevné místo mít měly, zatímco ty další nikoliv. Dobré je také vědět, že kečupy, které neobsahují chemické konzervanty, jako je zmiňovaný sorban draselný, jsou buď sterilovány nebo pasterovány, a měli byste je proto po otevření uchovávat v lednici.

Když kečup, tak z rajčat
Zásadním ukazatelem kvality a chuti kečupu je obsah rajčat. Pokud si chcete skutečně pochutnat, a kromě toho neuškodit svému zdraví, měli byste proto na prvním místě sledovat, kolik gramů rajčat bylo použitu na 100 gramů kečupu, který se chystáte vložit do vašeho nákupního košíku. Na 100 gramů těch nejkvalitnějších kečupů připadá až 220 gramů čerstvých rajčat, u těch méně kvalitních je to 120 gramů. Proč by měl být podíl rajčat v kečupu co největší? Čím méně rajčat, tím méně aditiv a tím svěžejší a lepší chuť a větší prospěšnost pro organismus, protože právě v rajčatech se nacházejí cenné vitaminy, antioxidanty a vláknina i voda.

Mykotoxiny ukazují, zda se kečup vyráběl z plesnivých rajčat
Mykotoxiny, toxické produkty plísní, ukazují, zda kečupy jsou nebo nejsou vyráběny z plesnivých rajčat. Plesnivá rajčata a kečup? Zdá se vám to nemožné? Neslýchané možná, nemožné však nikoliv. Protože něco takového, jako jsou toxické produkty plísní, zřejmě rozhodně jíst nechcete, měli byste si, kromě obsahu rajčat, všímat také obsahu těchto zrádných škodlivin a vybírat kečupy, které jich obsahují co nejméně – doporučujeme tedy sledovat průběžně testy kečupů, které jsou pravidelně zveřejňovány.

Zbytky pesticidů jsou produktem konvenčního zemědělství
V řadě kečupů rovněž zůstávají zbytky pesticidů, některé obsahují dokonce koktejl sedmi až osmi druhů. Obsah pesticidů ale neznamená, že produkt, u něhož se vyskytne koktejl více druhů, nesplňuje legislativní požadavky. Je totiž třeba vzít v úvahu, že rajčata jsou ve většině případů produktem pocházejícím z konvenčního zemědělství, kde se pesticidy pro jejich „ošetřování“ během pěstování bohužel používají a pokud si tedy přejete zakoupit kečup bez obsahu pesticidů, měli byste se zaměřovat na ty, které byly vyrobeny z rajčat v bio kvalitě. Nicméně je velmi zajímavé, že některé kečupy, které nenesou známku bio, rovněž neobsahují žádné pesticidy. Opět si udělejte průzkum.

Kečup můžete vyrobit i doma
A dobrá zpráva na závěr? Pokud chcete vědět, co přesně bylo při výrobě kečupu, který si naložíte na talíř, použito, je pro vás nejlepší vyrobit si doma vlastní, ideálně z rajčat domácích nebo „alespoň“ v bio kvalitě. Kromě rajčat můžete přidat pro dotvoření chuti ještě cibuli, česnek, pálivou papričku, jablko, ocet, cukr, sůl a oblíbené koření – to doporučujeme zabalit do čajového filtru a po uvaření vyjmout. Všechny suroviny vařte v hrnci do zhoustnutí, tedy přibližně hodinu a půl. Poté směs rozmixujte, propasírujte přes jemné sítko, přelijte do sklenic a ty uzavřené obraťte dnem vzhůru. Skladujte v temné, chladné místnosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...