Jak vybrat z nabídky kvalitní kečup? Rozhodující je hlavně obsah rajčat

Jak vybrat z nabídky kvalitní kečup? Rozhodující je hlavně obsah rajčat
zdroj: Shutterstock

Sezóna grilování a opékání se nezadržitelně blíží a jednu z hlavních rolí v ní hraje zejména kečup. Ten dodá šmrnc i říz řadě pokrmů a představuje zároveň jednu z nejoblíbenějších a nejhojněji používaných přílohových omáček. Na co si dávat pozor při jeho výběru?

Rajčata, antioxidanty (jako je betakaroten a lykopen), ale také pesticidy a mykotoxiny, toxické produkty plísní, chemické konzervanty, jako je sorban draselný, nebo zahušťovadla, jako je modifikovaný kukuřičný škrob či xantan. To vše se nachází v různých druzích kečupu s tím rozdílem, že první dva zmíněné body by v nich své pevné místo mít měly, zatímco ty další nikoliv. Dobré je také vědět, že kečupy, které neobsahují chemické konzervanty, jako je zmiňovaný sorban draselný, jsou buď sterilovány nebo pasterovány, a měli byste je proto po otevření uchovávat v lednici.

Když kečup, tak z rajčat
Zásadním ukazatelem kvality a chuti kečupu je obsah rajčat. Pokud si chcete skutečně pochutnat, a kromě toho neuškodit svému zdraví, měli byste proto na prvním místě sledovat, kolik gramů rajčat bylo použitu na 100 gramů kečupu, který se chystáte vložit do vašeho nákupního košíku. Na 100 gramů těch nejkvalitnějších kečupů připadá až 220 gramů čerstvých rajčat, u těch méně kvalitních je to 120 gramů. Proč by měl být podíl rajčat v kečupu co největší? Čím méně rajčat, tím méně aditiv a tím svěžejší a lepší chuť a větší prospěšnost pro organismus, protože právě v rajčatech se nacházejí cenné vitaminy, antioxidanty a vláknina i voda.

Mykotoxiny ukazují, zda se kečup vyráběl z plesnivých rajčat
Mykotoxiny, toxické produkty plísní, ukazují, zda kečupy jsou nebo nejsou vyráběny z plesnivých rajčat. Plesnivá rajčata a kečup? Zdá se vám to nemožné? Neslýchané možná, nemožné však nikoliv. Protože něco takového, jako jsou toxické produkty plísní, zřejmě rozhodně jíst nechcete, měli byste si, kromě obsahu rajčat, všímat také obsahu těchto zrádných škodlivin a vybírat kečupy, které jich obsahují co nejméně – doporučujeme tedy sledovat průběžně testy kečupů, které jsou pravidelně zveřejňovány.

Zbytky pesticidů jsou produktem konvenčního zemědělství
V řadě kečupů rovněž zůstávají zbytky pesticidů, některé obsahují dokonce koktejl sedmi až osmi druhů. Obsah pesticidů ale neznamená, že produkt, u něhož se vyskytne koktejl více druhů, nesplňuje legislativní požadavky. Je totiž třeba vzít v úvahu, že rajčata jsou ve většině případů produktem pocházejícím z konvenčního zemědělství, kde se pesticidy pro jejich „ošetřování“ během pěstování bohužel používají a pokud si tedy přejete zakoupit kečup bez obsahu pesticidů, měli byste se zaměřovat na ty, které byly vyrobeny z rajčat v bio kvalitě. Nicméně je velmi zajímavé, že některé kečupy, které nenesou známku bio, rovněž neobsahují žádné pesticidy. Opět si udělejte průzkum.

Kečup můžete vyrobit i doma
A dobrá zpráva na závěr? Pokud chcete vědět, co přesně bylo při výrobě kečupu, který si naložíte na talíř, použito, je pro vás nejlepší vyrobit si doma vlastní, ideálně z rajčat domácích nebo „alespoň“ v bio kvalitě. Kromě rajčat můžete přidat pro dotvoření chuti ještě cibuli, česnek, pálivou papričku, jablko, ocet, cukr, sůl a oblíbené koření – to doporučujeme zabalit do čajového filtru a po uvaření vyjmout. Všechny suroviny vařte v hrnci do zhoustnutí, tedy přibližně hodinu a půl. Poté směs rozmixujte, propasírujte přes jemné sítko, přelijte do sklenic a ty uzavřené obraťte dnem vzhůru. Skladujte v temné, chladné místnosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může to být dáno souslovím „spotřebujte do“ nebo „datum minimální trvanlivosti“....

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...