Jak vybrat z nabídky kvalitní kečup? Rozhodující je hlavně obsah rajčat

Jak vybrat z nabídky kvalitní kečup? Rozhodující je hlavně obsah rajčat
zdroj: Shutterstock

Sezóna grilování a opékání se nezadržitelně blíží a jednu z hlavních rolí v ní hraje zejména kečup. Ten dodá šmrnc i říz řadě pokrmů a představuje zároveň jednu z nejoblíbenějších a nejhojněji používaných přílohových omáček. Na co si dávat pozor při jeho výběru?

Rajčata, antioxidanty (jako je betakaroten a lykopen), ale také pesticidy a mykotoxiny, toxické produkty plísní, chemické konzervanty, jako je sorban draselný, nebo zahušťovadla, jako je modifikovaný kukuřičný škrob či xantan. To vše se nachází v různých druzích kečupu s tím rozdílem, že první dva zmíněné body by v nich své pevné místo mít měly, zatímco ty další nikoliv. Dobré je také vědět, že kečupy, které neobsahují chemické konzervanty, jako je zmiňovaný sorban draselný, jsou buď sterilovány nebo pasterovány, a měli byste je proto po otevření uchovávat v lednici.

Když kečup, tak z rajčat
Zásadním ukazatelem kvality a chuti kečupu je obsah rajčat. Pokud si chcete skutečně pochutnat, a kromě toho neuškodit svému zdraví, měli byste proto na prvním místě sledovat, kolik gramů rajčat bylo použitu na 100 gramů kečupu, který se chystáte vložit do vašeho nákupního košíku. Na 100 gramů těch nejkvalitnějších kečupů připadá až 220 gramů čerstvých rajčat, u těch méně kvalitních je to 120 gramů. Proč by měl být podíl rajčat v kečupu co největší? Čím méně rajčat, tím méně aditiv a tím svěžejší a lepší chuť a větší prospěšnost pro organismus, protože právě v rajčatech se nacházejí cenné vitaminy, antioxidanty a vláknina i voda.

Mykotoxiny ukazují, zda se kečup vyráběl z plesnivých rajčat
Mykotoxiny, toxické produkty plísní, ukazují, zda kečupy jsou nebo nejsou vyráběny z plesnivých rajčat. Plesnivá rajčata a kečup? Zdá se vám to nemožné? Neslýchané možná, nemožné však nikoliv. Protože něco takového, jako jsou toxické produkty plísní, zřejmě rozhodně jíst nechcete, měli byste si, kromě obsahu rajčat, všímat také obsahu těchto zrádných škodlivin a vybírat kečupy, které jich obsahují co nejméně – doporučujeme tedy sledovat průběžně testy kečupů, které jsou pravidelně zveřejňovány.

Zbytky pesticidů jsou produktem konvenčního zemědělství
V řadě kečupů rovněž zůstávají zbytky pesticidů, některé obsahují dokonce koktejl sedmi až osmi druhů. Obsah pesticidů ale neznamená, že produkt, u něhož se vyskytne koktejl více druhů, nesplňuje legislativní požadavky. Je totiž třeba vzít v úvahu, že rajčata jsou ve většině případů produktem pocházejícím z konvenčního zemědělství, kde se pesticidy pro jejich „ošetřování“ během pěstování bohužel používají a pokud si tedy přejete zakoupit kečup bez obsahu pesticidů, měli byste se zaměřovat na ty, které byly vyrobeny z rajčat v bio kvalitě. Nicméně je velmi zajímavé, že některé kečupy, které nenesou známku bio, rovněž neobsahují žádné pesticidy. Opět si udělejte průzkum.

Kečup můžete vyrobit i doma
A dobrá zpráva na závěr? Pokud chcete vědět, co přesně bylo při výrobě kečupu, který si naložíte na talíř, použito, je pro vás nejlepší vyrobit si doma vlastní, ideálně z rajčat domácích nebo „alespoň“ v bio kvalitě. Kromě rajčat můžete přidat pro dotvoření chuti ještě cibuli, česnek, pálivou papričku, jablko, ocet, cukr, sůl a oblíbené koření – to doporučujeme zabalit do čajového filtru a po uvaření vyjmout. Všechny suroviny vařte v hrnci do zhoustnutí, tedy přibližně hodinu a půl. Poté směs rozmixujte, propasírujte přes jemné sítko, přelijte do sklenic a ty uzavřené obraťte dnem vzhůru. Skladujte v temné, chladné místnosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Hygiena potravin: Jak bezpečně zavařovat, které plody oloupat a kde určitě nekupovat ovoce?

Nejen hygiena rukou je v době koronavirové velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech?...
Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Nový výzkum: minerál zinek a jeho role v boji proti COVID-19

Již několikrát bylo mnoha odborníky potvrzeno, že strava má na celkové zdraví mnoho přímých vazeb, včetně funkce imunitního systému....
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Podléháte negativním myšlenkám? Pozor, vědci spojují chronické negativní myšlení s demencí

Demence je souhrnný název pro řadu poruch poškozujících poznávací funkce mozku. Ty se projevují zpomalováním myšlení, rozhodování i...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...