Luskový hrášek: jeho přínosy pro zdraví a využití v kuchyni

Luskový hrášek: jeho přínosy pro zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Mezi nejběžnější odrůdy patří hrášek dřeňový a cukrový. Dřeňový má pevnou slupku a šťavnatá zrna, která většinou vylupujeme a hned jíme nebo používáme při vaření. Cukrový hrášek má lusky měkčí, výrazně sladší a většinou je využíváme celé. Jaký je ten váš favorit?

Hrách jako takový je jednou z nejstarších plodin vůbec. Začal se pěstovat na Středním východě, odkud se dostal do dalších zemí. Vůbec nejrozšířenějším je dřeňový hrách pěstující se pro nezralé lusky, které se konzumují buď celé, ale spíše se z nich nezralá zploštělá semena vylupují a jedí se jen tak nebo se dále zpracovávají. Chřestový neboli cukrový hrášek se pěstuje pro křehké dužnaté lusky s plochými chlopněmi bez vnitřní tuhé vrstvy a má krásně zelenou barvu. Semena jsou kulatá, sladká a nepatrně svraštělá. Cukrový hrášek se konzumuje buď syrový nebo vařený.

Blaho pro nervy, vlasy i kůži
Zelený cukrový hrášek, jako jedna z luskovin obsahuje vitaminu B1, který je známý tím, že působí blahodárně na nervy. Kromě něj se zelený hrášek chlubí i dalšími vitaminy skupiny B, konkrétně B2 a B3. V zeleném hrášku najdete také nadprůměrné množství provitaminu A a železa. Z minerálních látek potom nabízí fosfor, vápník a měď. Významný je i co obsahu bílkovin, kterých obsahuje okolo 5 g na 100 g, což je na zeleninu opravdu hodně.

Hrášek je bohatý na vlákninu
Hrášek obsahuje opravdu významné množství vlákniny v porovnání s ostatními typy zeleniny – 5 g. Jeho pravidelné zařazení do jídelníčku vám tedy obecně příjem vlákniny podstatně zvýší. Vláknina pomáhá čistit střeva a pomáhá odplavovat z těla škodliviny, čímž obnovuje funkčnost a efektivitu všech procesů, které v něm probíhají a zrychluje metabolismus neboli látkovou výměnu. A pouze tělo, které je plně funkční, může nejen mladě vypadat, ale také se mladě cítit a prospívat. Vláknina zároveň pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu.

Jemně sladkou chuť si zamilujete
Hrášek příjemně zasytí a je mírně nasládlý. Cukrový hrášek konzumujte i s lusky, z dřeňového hrachu semena raději vyloupejte a okamžitě je zpracujte, protože rychle vysychají. Hrášek vařte jen krátce a v malém množství vody, abyste omezili ztrátu cenných vitaminů.

Hrášek na mnoho způsobů
Pokud se chystáte zpracovat hrášek mražený, nemusíte jej předtím rozmrazovat, stačí jej vsypat do ohřáté vody a nechat prohřát. Pamatujte ale na to, že cenný thiamin se skladováním a zahříváním ničí Hrášek využívejte syrový, nebo jako zdravou pochoutku v podobě příloh, dušený v rizotech, polévkách či omeletách, povařený v přílohách či zcela místo příloh. Můžete z něj také připravit chutný krém, kaši, karbanátky, placky, užít jej jako součást salátů… Slouží jako výborná plodina pro nastavování např. bramborové kaše. Dodá ji barvu a sytost. Jedná se o mimořádně všestrannou a variabilní plodinu plnou mimořádně svěží chuti! Čerstvý nebo mražený hrášek je nádherně zelený. Aby vám neztmavl, vždy ho po jeho uvaření propláchněte ledovou vodou. Pokud připravujete polévku, nikdy nepoužívejte hrášek sterilovaný, polévka nebude mít vábnou barvu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...