Luskový hrášek: jeho přínosy pro zdraví a využití v kuchyni

Luskový hrášek: jeho přínosy pro zdraví a využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Mezi nejběžnější odrůdy patří hrášek dřeňový a cukrový. Dřeňový má pevnou slupku a šťavnatá zrna, která většinou vylupujeme a hned jíme nebo používáme při vaření. Cukrový hrášek má lusky měkčí, výrazně sladší a většinou je využíváme celé. Jaký je ten váš favorit?

Hrách jako takový je jednou z nejstarších plodin vůbec. Začal se pěstovat na Středním východě, odkud se dostal do dalších zemí. Vůbec nejrozšířenějším je dřeňový hrách pěstující se pro nezralé lusky, které se konzumují buď celé, ale spíše se z nich nezralá zploštělá semena vylupují a jedí se jen tak nebo se dále zpracovávají. Chřestový neboli cukrový hrášek se pěstuje pro křehké dužnaté lusky s plochými chlopněmi bez vnitřní tuhé vrstvy a má krásně zelenou barvu. Semena jsou kulatá, sladká a nepatrně svraštělá. Cukrový hrášek se konzumuje buď syrový nebo vařený.

Blaho pro nervy, vlasy i kůži
Zelený cukrový hrášek, jako jedna z luskovin obsahuje vitaminu B1, který je známý tím, že působí blahodárně na nervy. Kromě něj se zelený hrášek chlubí i dalšími vitaminy skupiny B, konkrétně B2 a B3. V zeleném hrášku najdete také nadprůměrné množství provitaminu A a železa. Z minerálních látek potom nabízí fosfor, vápník a měď. Významný je i co obsahu bílkovin, kterých obsahuje okolo 5 g na 100 g, což je na zeleninu opravdu hodně.

Hrášek je bohatý na vlákninu
Hrášek obsahuje opravdu významné množství vlákniny v porovnání s ostatními typy zeleniny – 5 g. Jeho pravidelné zařazení do jídelníčku vám tedy obecně příjem vlákniny podstatně zvýší. Vláknina pomáhá čistit střeva a pomáhá odplavovat z těla škodliviny, čímž obnovuje funkčnost a efektivitu všech procesů, které v něm probíhají a zrychluje metabolismus neboli látkovou výměnu. A pouze tělo, které je plně funkční, může nejen mladě vypadat, ale také se mladě cítit a prospívat. Vláknina zároveň pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu.

Jemně sladkou chuť si zamilujete
Hrášek příjemně zasytí a je mírně nasládlý. Cukrový hrášek konzumujte i s lusky, z dřeňového hrachu semena raději vyloupejte a okamžitě je zpracujte, protože rychle vysychají. Hrášek vařte jen krátce a v malém množství vody, abyste omezili ztrátu cenných vitaminů.

Hrášek na mnoho způsobů
Pokud se chystáte zpracovat hrášek mražený, nemusíte jej předtím rozmrazovat, stačí jej vsypat do ohřáté vody a nechat prohřát. Pamatujte ale na to, že cenný thiamin se skladováním a zahříváním ničí Hrášek využívejte syrový, nebo jako zdravou pochoutku v podobě příloh, dušený v rizotech, polévkách či omeletách, povařený v přílohách či zcela místo příloh. Můžete z něj také připravit chutný krém, kaši, karbanátky, placky, užít jej jako součást salátů… Slouží jako výborná plodina pro nastavování např. bramborové kaše. Dodá ji barvu a sytost. Jedná se o mimořádně všestrannou a variabilní plodinu plnou mimořádně svěží chuti! Čerstvý nebo mražený hrášek je nádherně zelený. Aby vám neztmavl, vždy ho po jeho uvaření propláchněte ledovou vodou. Pokud připravujete polévku, nikdy nepoužívejte hrášek sterilovaný, polévka nebude mít vábnou barvu.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování...

Čtěte dál
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom...
Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho...
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit...