Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami

Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami
zdroj: Shutterstock

Rebarbora je naprosto atypickým druhem zeleniny – používá se jako ovoce, její sezóna trvá jen krátce a pokud ji zkonzumuje na konci jejího rozpuku, může vám pěkně ublížit. Co všechno o rebarboře možná nevíte?

Navzdory kyselé chuti, která by napovídala přiřadit ji k ovoci, patří reveň kadeřavá neboli rebarbora k zelenině. Jejím nejbližším příbuzným je řapíkatý celer, jemuž se, co do vizuální stránky, na rozdíl od chuti, poměrně podobá. Pochází ze Střední Asie, konkrétně z Mongolska a Sibiře. V Evropě se původně pěstovala převážně na polích, u nás se jí dnes daří hlavně na zahrádkách, kde patří mezi velmi nenáročné plodiny.

Nikdy ji nejezte syrovou
Rebarboru nelze zužitkovat celou. Jedlé jsou pouze řapíky listů, a to jedině tepelně upravené. Pokud byste chtěli pokoušet štěstí a zkusit si rebarboru otestovat čerstvou, mohli byste za takovou lehkovážnost zaplatit. Podobně jako řada lidí, která během první světové války konzumovala syrové listy rebarbory. Ty totiž obsahují jedovaté látky. Rebarbora obsahuje antinutriční látku, kyselinu šťavelovou. V mírném množství ji obsahuje většina ovoce a zeleniny, u nichž způsobuje kyselou chuť a není nijak závažně škodlivá. Zelené čepele listů rebarbory jsou na ní však mimořádně bohaté, a proto byste se jejich konzumaci zasyrova měli vyhýbat velkým obloukem. Stejně tak velké množství kyseliny šťavelové obsahují postarší řapíky a obecně rebarbora na konci své sezóny. Proto by měla být konzumována jen v prvních týdnech růstu, zhruba do prvního týdne v červenci. Kyselina šťavelová zatěžuje ledviny, proto by se rebarboře měli vyhýbat lidé, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin.

Co nám rebarbora přináší?
Rebarbora obecně patří mezi nízkokalorickou potravinu. Je dobrým zdrojem vitamínu K a vlákniny. Obsahuje také nezanedbatelné množství vápníku. Ten se však velmi ochotně váže na kyselinu šťavelovou, takže je téměř pro organismus nevyužitelný. Naopak by se trochu mléka, jogurtu či tvarohu mělo k rebarboře přidávat, aby neměla tendenci si brát vápník z těla.

V kuchyni chutná převážně nasladko
Rebarbora je jednou z nejkyselejších plodin na světě za což může jednak kyselina šťavelová, ale také kyselina jablečná. Proto se nikdy neobejde bez přídavku cukru. Rebarbora skvěle chutná v moučnících jako jsou koláče s tvarohem, pudinky, náplně do knedlíků, nejrůznější rozvary, kompoty a zavařeniny. Výborné jsou limonády, neodolatelná je v kombinaci s jahodami. Výborně si rovněž rozumí se skořicí. Asi nejlepší recept s rebarborou je crumble – kontrast kyselé směsi a sladké drobenky je prostě jedinečný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci...

Čtěte dál
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...