Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami

Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami
zdroj: Shutterstock

Rebarbora je naprosto atypickým druhem zeleniny – používá se jako ovoce, její sezóna trvá jen krátce a pokud ji zkonzumuje na konci jejího rozpuku, může vám pěkně ublížit. Co všechno o rebarboře možná nevíte?

Navzdory kyselé chuti, která by napovídala přiřadit ji k ovoci, patří reveň kadeřavá neboli rebarbora k zelenině. Jejím nejbližším příbuzným je řapíkatý celer, jemuž se, co do vizuální stránky, na rozdíl od chuti, poměrně podobá. Pochází ze Střední Asie, konkrétně z Mongolska a Sibiře. V Evropě se původně pěstovala převážně na polích, u nás se jí dnes daří hlavně na zahrádkách, kde patří mezi velmi nenáročné plodiny.

Nikdy ji nejezte syrovou
Rebarboru nelze zužitkovat celou. Jedlé jsou pouze řapíky listů, a to jedině tepelně upravené. Pokud byste chtěli pokoušet štěstí a zkusit si rebarboru otestovat čerstvou, mohli byste za takovou lehkovážnost zaplatit. Podobně jako řada lidí, která během první světové války konzumovala syrové listy rebarbory. Ty totiž obsahují jedovaté látky. Rebarbora obsahuje antinutriční látku, kyselinu šťavelovou. V mírném množství ji obsahuje většina ovoce a zeleniny, u nichž způsobuje kyselou chuť a není nijak závažně škodlivá. Zelené čepele listů rebarbory jsou na ní však mimořádně bohaté, a proto byste se jejich konzumaci zasyrova měli vyhýbat velkým obloukem. Stejně tak velké množství kyseliny šťavelové obsahují postarší řapíky a obecně rebarbora na konci své sezóny. Proto by měla být konzumována jen v prvních týdnech růstu, zhruba do prvního týdne v červenci. Kyselina šťavelová zatěžuje ledviny, proto by se rebarboře měli vyhýbat lidé, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin.

Co nám rebarbora přináší?
Rebarbora obecně patří mezi nízkokalorickou potravinu. Je dobrým zdrojem vitamínu K a vlákniny. Obsahuje také nezanedbatelné množství vápníku. Ten se však velmi ochotně váže na kyselinu šťavelovou, takže je téměř pro organismus nevyužitelný. Naopak by se trochu mléka, jogurtu či tvarohu mělo k rebarboře přidávat, aby neměla tendenci si brát vápník z těla.

V kuchyni chutná převážně nasladko
Rebarbora je jednou z nejkyselejších plodin na světě za což může jednak kyselina šťavelová, ale také kyselina jablečná. Proto se nikdy neobejde bez přídavku cukru. Rebarbora skvěle chutná v moučnících jako jsou koláče s tvarohem, pudinky, náplně do knedlíků, nejrůznější rozvary, kompoty a zavařeniny. Výborné jsou limonády, neodolatelná je v kombinaci s jahodami. Výborně si rovněž rozumí se skořicí. Asi nejlepší recept s rebarborou je crumble – kontrast kyselé směsi a sladké drobenky je prostě jedinečný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...