Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami

Rebarbora – její sezóna je tu! Pozor si na ní dejte, pokud máte problém s ledvinami
zdroj: Shutterstock

Rebarbora je naprosto atypickým druhem zeleniny – používá se jako ovoce, její sezóna trvá jen krátce a pokud ji zkonzumuje na konci jejího rozpuku, může vám pěkně ublížit. Co všechno o rebarboře možná nevíte?

Navzdory kyselé chuti, která by napovídala přiřadit ji k ovoci, patří reveň kadeřavá neboli rebarbora k zelenině. Jejím nejbližším příbuzným je řapíkatý celer, jemuž se, co do vizuální stránky, na rozdíl od chuti, poměrně podobá. Pochází ze Střední Asie, konkrétně z Mongolska a Sibiře. V Evropě se původně pěstovala převážně na polích, u nás se jí dnes daří hlavně na zahrádkách, kde patří mezi velmi nenáročné plodiny.

Nikdy ji nejezte syrovou
Rebarboru nelze zužitkovat celou. Jedlé jsou pouze řapíky listů, a to jedině tepelně upravené. Pokud byste chtěli pokoušet štěstí a zkusit si rebarboru otestovat čerstvou, mohli byste za takovou lehkovážnost zaplatit. Podobně jako řada lidí, která během první světové války konzumovala syrové listy rebarbory. Ty totiž obsahují jedovaté látky. Rebarbora obsahuje antinutriční látku, kyselinu šťavelovou. V mírném množství ji obsahuje většina ovoce a zeleniny, u nichž způsobuje kyselou chuť a není nijak závažně škodlivá. Zelené čepele listů rebarbory jsou na ní však mimořádně bohaté, a proto byste se jejich konzumaci zasyrova měli vyhýbat velkým obloukem. Stejně tak velké množství kyseliny šťavelové obsahují postarší řapíky a obecně rebarbora na konci své sezóny. Proto by měla být konzumována jen v prvních týdnech růstu, zhruba do prvního týdne v červenci. Kyselina šťavelová zatěžuje ledviny, proto by se rebarboře měli vyhýbat lidé, kteří trpí nějakým onemocněním ledvin.

Co nám rebarbora přináší?
Rebarbora obecně patří mezi nízkokalorickou potravinu. Je dobrým zdrojem vitamínu K a vlákniny. Obsahuje také nezanedbatelné množství vápníku. Ten se však velmi ochotně váže na kyselinu šťavelovou, takže je téměř pro organismus nevyužitelný. Naopak by se trochu mléka, jogurtu či tvarohu mělo k rebarboře přidávat, aby neměla tendenci si brát vápník z těla.

V kuchyni chutná převážně nasladko
Rebarbora je jednou z nejkyselejších plodin na světě za což může jednak kyselina šťavelová, ale také kyselina jablečná. Proto se nikdy neobejde bez přídavku cukru. Rebarbora skvěle chutná v moučnících jako jsou koláče s tvarohem, pudinky, náplně do knedlíků, nejrůznější rozvary, kompoty a zavařeniny. Výborné jsou limonády, neodolatelná je v kombinaci s jahodami. Výborně si rovněž rozumí se skořicí. Asi nejlepší recept s rebarborou je crumble – kontrast kyselé směsi a sladké drobenky je prostě jedinečný.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Masticha – léčivá pryskyřice z řeckého ostrova Chios

Účinky pryskyřice, která se označuje jako masticha, jsou známy po staletí. Do Evropy se však více rozšířila až v posledních několika letech. Přitom má příjemnou vůni i chuť a nespočet léčivých účinků.

Čtěte dál
Obezita a COVID-19: Jak spolu souvisejí?

Obezita a COVID-19: Jak spolu souvisejí?

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v současnosti uvádí 10 různých stavů a rizikových faktorů, které mohou zvýšit šanci...
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...

Videorozhovor