Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví
zdroj: Shutterstock

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá chuť a vůni spoustě pokrmů, na jídle vypadá pěkně a poslouží i okrasně. Pažitka je univerzální a nenáročnou bylinkou pro vaší zahradu!

Pažitka je značně variabilní rostlinka. Botanicky náleží k druhu česneku a daří se jí nejen po celé Evropě, ale také v Asii, Severní Americe, a dokonce i na Sibiři či Kamčatce. Snadno ji vypěstujete v květináči v bytě, ve skleníku nebo na záhonku na zahrádce. Aby prospívala, potřebuje jen dostatek vláhy, slunce a prostoru. Čas od času také vyžaduje dostatečné zahnojení kvalitním a výživným hnojivem – zkuste třeba výluh z kopřiv. Do skleníků se vysévá na přelomu února a března, již v dubnu je možno ji přesadit ven. Aby neuschla, je třeba ji pravidelně zastřihávat, zhruba 10–15 cm nad zemí.

Jíst se dají nejen stonky, ale i květy
Pažitka vydrží na jednom stanovišti růst klidně i celé roky. V roce druhém vykvétá krásnými fialovými květy, které ale neslouží jen jako ozdoba. Jedná o velmi oblíbenou pochoutku včel, které milují jejich nektar. Květy mohou zachutnat i lidem, protože jejich aroma se velmi blíží aromatu stonků, natě, jíž konzumujeme běžně, když hovoříme o „pažitce“. Květy tak zafungují jako estetický doplněk různých zeleninových obloh nebo rizot, polévek či těstovin.

Pažitka jako malá a slabší cibulka
Mluvili jsme o tom, že květy chutnají podobně jako stonky, nať. A ta tedy chutná jak? O pažitce je známo, že se chutí podobá mnohem silnější a aromatičtější cibuli. Proto ji v kuchyni můžete použít všude tam, kde byste použili cibuli a nemusíte se obávat cibulového pachu, který může být někomu nepříjemný. Pokud by pro vás pažitkovo-cibulový říz byl přeci jen kapánek silný, můžete jej zmírnit několika kapkami citronové šťávy. A pokud se chcete aromatu pažitky zbavit nadobro, usušte ji. Sušením se totiž cibulový tón ztrácí, což je ale většinou škoda. Proto se doporučuje konzumovat pažitku čerstvou. Případně si ji můžete zamrazit a schovat na „horší“ časy. V lednici ji uchovávejte zabalenou ve vlhkém hadříku – tak vám vydrží nejdéle.

Dodá vitaminy, minerály i sirné silice
Podobně jako zmiňovaná cibule, jíž se pažitka chuťově blíží, i jako česnek, jehož je botanickou příbuznou, je i ona zásobárnou cenných živin, díky nimž příznivě ovlivňuje lidské zdraví. Je zdrojem mnoha vitaminů – C, B2 a provitaminu A, i minerálů – vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších. Podobně jako cibule rovněž obsahuje rostlinnou silici se sírou, která navozuje její typickou chuť. K čemu jsou všechny tyto látky dobré? Dodávají pažitce mnoho léčebných a zdraví prospěšných vlastností.

Pro dobré trávení, střevní peristaltiku i podporu chuti
Kdybychom měli většinu léčebných účinků pažitky shrnout, mohli bychom říci, že mimořádně prospívá trávicí soustavě. A dokonce hned několika způsoby. Podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, čistí střeva a bojuje proti střevním parazitům. Kromě trávicí soustavy prospívá také oběhovému systému, protože snižuje krevní tlak, a obranyschopnosti, protože má dezinfekční účinky a stimuluje imunitu. Existují také studie, které potvrzují, že poskytuje ochranu proti několika druhům rakoviny, jako je rakovina jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu a plic.

Variabilní využití
O využití pažitky v kuchyni bychom mohli mluvit do nekonečna. Zejména v kuchyni studené se stává pravou rukou každé hospodyňky. Nejen, že pěkně vypadá a může tak skvěle dozdobit kterékoliv jídlo, kromě toho dodá mírnou cibulovou příchuť a spolu s ní i říz a chuť celé řadě pokrmů. Přidávejte ji do pomazánek či omáček, sypejte ji na bramborovou kaši, ozdobte s ní salát, přidejte ji do polévky nebo zeleninové kaše. Výborně doplní rybí speciality, skvěle dochutí obyčejný chléb s máslem nebo brambory či vajíčkovou pomazánku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou...

Čtěte dál
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Červenec: Měsíc prázdnin, odpočinku, sklizně i hodování

Prázdniny, dovolená, cestování. Vrchol léta, bohatství přírodních dobrot, žně a poutě. To vše přináší červenec. Pro dnešní generace...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Letní stravování. Které ovoce a zeleninu byste si neměli nechat ujít?

Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...