Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví

Pažitka: její využití v kuchyni a vliv na zdraví
zdroj: Shutterstock

Podporuje trávení i chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, nahradí sůl a chutná podobně jako cibule. Kromě typického aroma, které dodá chuť a vůni spoustě pokrmů, na jídle vypadá pěkně a poslouží i okrasně. Pažitka je univerzální a nenáročnou bylinkou pro vaší zahradu!

Pažitka je značně variabilní rostlinka. Botanicky náleží k druhu česneku a daří se jí nejen po celé Evropě, ale také v Asii, Severní Americe, a dokonce i na Sibiři či Kamčatce. Snadno ji vypěstujete v květináči v bytě, ve skleníku nebo na záhonku na zahrádce. Aby prospívala, potřebuje jen dostatek vláhy, slunce a prostoru. Čas od času také vyžaduje dostatečné zahnojení kvalitním a výživným hnojivem – zkuste třeba výluh z kopřiv. Do skleníků se vysévá na přelomu února a března, již v dubnu je možno ji přesadit ven. Aby neuschla, je třeba ji pravidelně zastřihávat, zhruba 10–15 cm nad zemí.

Jíst se dají nejen stonky, ale i květy
Pažitka vydrží na jednom stanovišti růst klidně i celé roky. V roce druhém vykvétá krásnými fialovými květy, které ale neslouží jen jako ozdoba. Jedná o velmi oblíbenou pochoutku včel, které milují jejich nektar. Květy mohou zachutnat i lidem, protože jejich aroma se velmi blíží aromatu stonků, natě, jíž konzumujeme běžně, když hovoříme o „pažitce“. Květy tak zafungují jako estetický doplněk různých zeleninových obloh nebo rizot, polévek či těstovin.

Pažitka jako malá a slabší cibulka
Mluvili jsme o tom, že květy chutnají podobně jako stonky, nať. A ta tedy chutná jak? O pažitce je známo, že se chutí podobá mnohem silnější a aromatičtější cibuli. Proto ji v kuchyni můžete použít všude tam, kde byste použili cibuli a nemusíte se obávat cibulového pachu, který může být někomu nepříjemný. Pokud by pro vás pažitkovo-cibulový říz byl přeci jen kapánek silný, můžete jej zmírnit několika kapkami citronové šťávy. A pokud se chcete aromatu pažitky zbavit nadobro, usušte ji. Sušením se totiž cibulový tón ztrácí, což je ale většinou škoda. Proto se doporučuje konzumovat pažitku čerstvou. Případně si ji můžete zamrazit a schovat na „horší“ časy. V lednici ji uchovávejte zabalenou ve vlhkém hadříku – tak vám vydrží nejdéle.

Dodá vitaminy, minerály i sirné silice
Podobně jako zmiňovaná cibule, jíž se pažitka chuťově blíží, i jako česnek, jehož je botanickou příbuznou, je i ona zásobárnou cenných živin, díky nimž příznivě ovlivňuje lidské zdraví. Je zdrojem mnoha vitaminů – C, B2 a provitaminu A, i minerálů – vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších. Podobně jako cibule rovněž obsahuje rostlinnou silici se sírou, která navozuje její typickou chuť. K čemu jsou všechny tyto látky dobré? Dodávají pažitce mnoho léčebných a zdraví prospěšných vlastností.

Pro dobré trávení, střevní peristaltiku i podporu chuti
Kdybychom měli většinu léčebných účinků pažitky shrnout, mohli bychom říci, že mimořádně prospívá trávicí soustavě. A dokonce hned několika způsoby. Podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, čistí střeva a bojuje proti střevním parazitům. Kromě trávicí soustavy prospívá také oběhovému systému, protože snižuje krevní tlak, a obranyschopnosti, protože má dezinfekční účinky a stimuluje imunitu. Existují také studie, které potvrzují, že poskytuje ochranu proti několika druhům rakoviny, jako je rakovina jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu a plic.

Variabilní využití
O využití pažitky v kuchyni bychom mohli mluvit do nekonečna. Zejména v kuchyni studené se stává pravou rukou každé hospodyňky. Nejen, že pěkně vypadá a může tak skvěle dozdobit kterékoliv jídlo, kromě toho dodá mírnou cibulovou příchuť a spolu s ní i říz a chuť celé řadě pokrmů. Přidávejte ji do pomazánek či omáček, sypejte ji na bramborovou kaši, ozdobte s ní salát, přidejte ji do polévky nebo zeleninové kaše. Výborně doplní rybí speciality, skvěle dochutí obyčejný chléb s máslem nebo brambory či vajíčkovou pomazánku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje. Tomu je třeba uzpůsobit i stravování a ideálně se zaměřit na konzumaci...

Čtěte dál
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice: pozor na pendreky, čaje či bombony. Má široké nežádoucí účinky

Lékořice je bylinkou, která je v lidové medicíně k léčbě různých onemocnění užívána již po tisíce let. I přes blahodárné účinky na...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září jako měsíc vděčnosti, sklizní a hodování

Září se u našich předků neslo ve znamení díků. Děkovali za dary, kterých se jim od přírody během léta dostávalo, a to vyjadřovali množstvím...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...