Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí tolik zeleniny, kolik by měli, nedají na tento typ zeleniny dopustit. Je svěží, je chladivá – prostě ideální potravina pro léto.
Okurky u nás zdomácněly ve středověku
V Česku se okurky pěstují ve dvou základních typech – dlouhé, tenké a hladké jsou skleníkové; silné, typické drsnou bradavičnou slupkou, pěstující se ve volné půdě, jsou salátové. V praxi se potom rozlišují rovněž dvě odrůdy – malé pevné nakládačky, s hrbolkovitým povrchem, a salátovky. Ať tak či tak, první okurky se pěstovaly v Asii, a to již před tisíci lety. U nás zdomácněly v 16. století, kdy se sem dostaly, podobně jako do celého světa, díky mořeplavcům. Odborníci dnes rozeznávají více než 40 různých okurkových odrůd.
Voda je život
Lidské tělo je až z 60 % tvořeno vodou. Vodu tedy pro své prospívání bezesporu potřebuje. A okurka je na tom v tomto ohledu ještě lépe než lidé – voda totiž tvoří až 95 % její hmotnosti, má tedy skutečně co rozdávat. Jedná se navíc o vodu, v níž jsou rozpuštěné biologicky aktivní a fyziologicky velmi dobře využitelné látky. Důležitý je v tomto směru zejména enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, likviduje parazity a čistí střeva. V malém množství obsahuje okurka také vitaminy C, B1, B2 a B3. Protože okurky obsahují mnoho vody a málo kilokalorií, hrají do karet všem, kteří se pokouší zhubnout – hydratují, zasytí, ale nezatíží.
Léčí zevnitř i zvenku
Také jste jako malé děti pomáhali mamince či babičce s přípravou okurkového salátu a zbylé slupky jste si potom kladli na obličej a užívali tak spoustu legrace? Ve skutečnosti jste ale prospívali vaší pokožce! Okurka totiž prospívá jak vnitřně, tak i zevně. V její slupce se ukrývá vitamin E, který chrání nejen před volnými radikály, ale také před spálením. Vedle něj je tu i kyselina křemičitá, posilující tkáně, kůži i vlasy. Plátky okurek přiložené na pleť ji zkrášlují, na víčkách zbavují oči otoků, zánětů a suchosti. Šťáva z okurek mírní a léčí následky slunečního úpalu.
Sterilované a kvašené okurky jsou stravitelnější než čerstvé
Okurky bez problémů seženete prakticky po celý rok – a to jak čerstvé, tak i nakládané. Vybírejte kusy, které jsou svěží, čerstvé, pevné a tvrdé a nevadnoucí. Staré okurky totiž rychle hořknou a vysychají. V zeleninovém oddílu ledničky vydrží čerstvé okurky uskladněné až 3 týdny. Před vlastní konzumací je nutné okurku dobře omýt a ideální je zbavit jí slupky, která se hůře tráví. Okurky byste celkově měli dobře rozžvýkat, protože jinak by mohly způsobit nadýmání, zažívací potíže a průjem. Se stravitelností pomůže sůl, pepř nebo česnek utřený se solí. Prokazatelně lépe, než okurky čerstvé se tráví ty kvašené nebo sterilované. Okurky na všechny způsoby se využívají především ve studené kuchyni, pro přípravu obloh, salátů, předkrmů nebo nápojů. Výborná je i okurková limonáda.
Tip
Chcete s jarem ztratit pár nadbytečných kilogramů a očistit tělo? Snězte každý den jednu okurku – buď samotnou, nebo z ní připravte salát či pomazánku na chléb s trochou soli a netučného tvarohu. První výsledky byste měli pocítit již po 5 dnech.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál