Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...
Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 1 květák
- 4 větší brambory
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru / vody
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce piniových oříšků
- kmín
- sůl, pepř
Postup
- Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Brambory, cibuli a česnek oloupejte.
- Brambory nakrájejte na kostky, žlutou cibuli a česnek na plátky.
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte květák (část nechte na ozdobu), brambory, majoránku, kmín, sůl a pepř. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (vodou) a nechte na mírném plamenu vařit cca 20 minut.
- Rozehřejte pánev. Na sucho opečte piniové oříšky a menší kousky květáku.
- Jakmile jsou květák a brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem. Podávejte ji s piniovými oříšky a opečeným květákem.
Náš tip
Na místo opečeného květáku ozdobte polévku kousky kvalitní opečené slaniny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy
Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně.
Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách
Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla
Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny
Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?
Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?
Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev
Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob
Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...