Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 květák
  • 4 větší brambory
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru / vody
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

  1. Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Brambory, cibuli a česnek oloupejte.
  2. Brambory nakrájejte na kostky, žlutou cibuli a česnek na plátky.
  3. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  5. Poté přidejte květák (část nechte na ozdobu), brambory, majoránku, kmín, sůl a pepř. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (vodou) a nechte na mírném plamenu vařit cca 20 minut.
  6. Rozehřejte pánev. Na sucho opečte piniové oříšky a menší kousky květáku.
  7. Jakmile jsou květák a brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  8. Polévku dochuťte solí, pepřem. Podávejte ji s piniovými oříšky a opečeným květákem.

Náš tip
Na místo opečeného květáku ozdobte polévku kousky kvalitní opečené slaniny.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou a medvědím česnekem

Quinoa s pečenou zeleninou je ideální volbou pro lehký oběd či večeři. Pokrm je provoněn medvědím česnekem a krásně hraje všemi barvami.

Čtěte dál
Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná...
Cibulová marmeláda

Cibulová marmeláda

Grilovací sezóna se pomalu blíží. Vyzkoušejte cibulovou marmeládu, která se výborné hodí jak ke grilovanému masu, tak sýru a jiným...
Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka je skvělým jídlem, které si můžete buď připravit na Velikonoce, nebo v něm zpracovat přebytečná uvařená vajíčka z...
Müsli tyčinky s ovocem a ořechy

Müsli tyčinky s ovocem a ořechy

Müsli tyčinky jsou skvělou volbou pro rychlé svačinky, které si můžete dopřát jak doma, tak kdekoliv na cestách. V kombinaci s tvarohem,...
Jablečná quinoa kaše

Jablečná quinoa kaše

Rána jsou stále ještě chladná a tak není od věci si zpestřit start nového dne teplou kaší. Základem je quinoa, která je přirozeně bezlepková....
Parmazánové sušenky s kmínem

Parmazánové sušenky s kmínem

Pečené domácí sušenky můžete brát s sebou na výlety do přírody, potěšit s nimi návštěvu a zpestřit tak prostřený stůl. Jsou krásně...
Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny se šunkou a hráškem

Zapečené těstoviny jsou oblíbeným pokrmem. Jsou rychle připravené a přitom velice chutné. Zapečené těstoviny ideálně podávejte s nakládanými...
Kuřecí maso s kari omáčkou

Kuřecí maso s kari omáčkou

Tento exotický pokrm plný voňavého koření vám zpříjemní zimní dny. Dochuťte maso na závěr limetkou a koriandrem a získáte svěží a zdravé...
Citronové tartaletky

Citronové tartaletky

Tartaletky jsou jemným, křehkým dezertem původem z Francie. Můžete je plnit různými krémy, čokoládou a ovocem. Nejen že vypadají krásně,...
Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se...
Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Hořká čokoláda s lyofilizovaným ovocem a jedlými květy

Výroba domácí čokolády je velice snadná. Navíc si ji můžete připravit s příchutí, kterou máte rádi. Výborná je se sušenými květy, které...