Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky
zdroj: Kristýna Rybovičová

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 květák
  • 4 větší brambory
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru / vody
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

  1. Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Brambory, cibuli a česnek oloupejte.
  2. Brambory nakrájejte na kostky, žlutou cibuli a česnek na plátky.
  3. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  5. Poté přidejte květák (část nechte na ozdobu), brambory, majoránku, kmín, sůl a pepř. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (vodou) a nechte na mírném plamenu vařit cca 20 minut.
  6. Rozehřejte pánev. Na sucho opečte piniové oříšky a menší kousky květáku.
  7. Jakmile jsou květák a brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
  8. Polévku dochuťte solí, pepřem. Podávejte ji s piniovými oříšky a opečeným květákem.

Náš tip
Na místo opečeného květáku ozdobte polévku kousky kvalitní opečené slaniny.  

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen fyzicky, ale i psychicky vyčerpávající. Jak se tedy vypořádat s těmito...

Čtěte dál
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...