Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou a je skvělým zdrojem vlákniny. Polévka z něj je prostě výborná...
Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 1 květák
- 4 větší brambory
- 1 větší žlutá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru / vody
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce piniových oříšků
- kmín
- sůl, pepř
Postup
- Květák omyjte a rozdělte na růžičky. Brambory, cibuli a česnek oloupejte.
- Brambory nakrájejte na kostky, žlutou cibuli a česnek na plátky.
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
- Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Poté přidejte květák (část nechte na ozdobu), brambory, majoránku, kmín, sůl a pepř. Společně vše chvíli opékejte. Poté podlijte vývarem (vodou) a nechte na mírném plamenu vařit cca 20 minut.
- Rozehřejte pánev. Na sucho opečte piniové oříšky a menší kousky květáku.
- Jakmile jsou květák a brambory měkké, zmixujte polévku tyčovým mixérem do hladké konzistence a odstavte.
- Polévku dochuťte solí, pepřem. Podávejte ji s piniovými oříšky a opečeným květákem.
Náš tip
Na místo opečeného květáku ozdobte polévku kousky kvalitní opečené slaniny.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách
Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu. V České republice máme to štěstí, že můžeme využívat mnoho místních...
Čtěte dálČekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla
Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny
Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?
Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?
Cibulová zelenina patří mezi poklady našich kuchyní. Do této skupiny patří kromě cibule kuchyňské, jarní a šalotky také pórek, česnek...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev
Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob
Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Bezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí...