Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev
zdroj: Shutterstock

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví. Probiotika i prebiotika ovlivňují náš střevní mikrobiom. Špatně fungující zažívání má celkově negativní vliv na celé naše tělo. Dobrou zprávou ale je, že mnoho dokážeme ovlivnit právě my.

Jako probiotikum označujeme živou část potravy, která má při konzumaci v dostatečném množství vliv na zdraví střev. Ovlivňuje totiž jejich funkci a složení (tzv. střevní mikrobiom). Jde o zdraví prospěšné bakterie, které mohou vznikat např. mléčným kvašením. Příkladem jsou Lactobacilly. Prebiotikum je naproti tomu nestravitelná složka potravy, kterou lépe známe pod pojmem vláknina. Látky, které pozitivně ovlivňují naše střeva, je vhodné doplňovat především ze stravy.

Střevní mikrobiom označuje souhrn všech mikroorganismů žijících v našich střevech. Ty mohou být jak zdraví prospěšné, tak nám mohou i škodit. Některé výzkumy naznačují, že střevní mikroflóru lze ovlivnit kromě stravy také aktivním způsobem života. Střevo neslouží pouze k trávení přijímané potraviny. Střeva jsou hlavním orgánem imunitního systému. Mnohé studie prokázaly souvislost mezi zdravím střev a imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, autoimunitními a endokrinními poruchami, kožními problémy, a dokonce i rakovinou.                                       

Střevům velmi prospívá protizánětlivá strava, která ovlivňuje nejen náš mikrobiom, ale i celkové zdraví. Co by v jídelníčku nemělo chybět a co je naopak lepší vynechat?                    

  • Konzumujte vyváženou stravu bez alergenů s dostatečným množstvím živin, především tuků, bílkovin a vlákniny usnadňující trávení.
  • Omezte množství sacharidů a snižte přidaný cukr (vyhněte se i umělým sladidlům, která negativně ovlivňují mikrobiom).
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám.
  • Používejte zdravé nerafinované tuky – olivový, kokosový, ghí, dýňový, lněný a konopný olej, alespoň 2 lžíce denně, ořechy a semínka 1 x denně.
  • Omezte smažení, dávejte přednost pečení v horkovzdušné troubě, případně maso pouze rychle orestujte.
  • Přidejte více rostlinné stravy, obecně jde o zeleninu a luštěniny
  • Prebiotika – konzumujte ideálně 20 až 30 g vlákniny denně: bobulovité ovoce, ořechy, luštěniny, oves, košťálová zelenina (brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí), cibule, česnek, artyčoky, chřest, zelené banány, ananas, mleté lněné semínko, chia semínka nebo mandle
  • Probiotika – jedna až dvě porce denně, jde o fermentované (kysané) potraviny: kysané zelí, kvašené okurky, kumys, kvalitní jogurt, kefír nebo podmáslí.
  • Mléčné výrobky – ideálně, jak bylo zmíněno, ty kysané, jako je kefírové a acidofilní mléko, podmáslí či plnotučný jogurt; dále pak zrající sýry jako ovčí bryndza, niva, gorgonzola či fetta (pozor na ochucené mléčné výrobky, obsahují velké množství cukru).
  • Potraviny bohaté na polyfenoly – polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny, které mají mnoho benefitů, např. snižují zánětlivost v těle; jsou obsaženy v kakau, mandlích, zeleném čaji, brokolici a borůvkách

Použité zdroje:

  • BLOG brainmarket.cz
  • David Frej. Zánět: skrytý zabiják: příčiny, léčba, prevence. Praha 2015.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často zahlceni informacemi o nových superpotravinách a dietních trendech....

Čtěte dál
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?

První pomoc na spáleniny od sluníčka – jaké přírodní produkty rychle pomohou s hojením?

Spáleniny od slunce nejsou nic příjemného. Přitom si je odnesete domů z pobytu u vody nebo letního volejbalu velmi snadno. Naštěstí...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin....
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...