Máte alergii na lepek? Naučte se to spolehlivě poznat

Máte alergii na lepek? Naučte se to spolehlivě poznat
zdroj: Pixabay

Problémy se zažíváním, únava, bolesti hlavy a břicha, závratě, ale třeba i ekzémy nebo svalové křeče. Poznáváte se? Je možné, že za vaše zdravotní potíže může lepek. Přečtěte si, jak zjistíte, zda máte alergii na lepek, a jak ho v jídelníčku správně (a zdravě) nahradit.

Málokterá součást moderní stravy budí takové emoce jako právě lepek. Internetové články popisují jeho negativní účinky na lidské zdraví a známé osobnosti před ním otevřeně varují. Je ale tenhle strach oprávněný? Pojďme se nejprve podrobněji podívat na to, co je to lepek a jaké zdravotní problémy může způsobovat.

Co je to lepek a které potraviny ho obsahují?
Přestože se o lepku ve větší míře začíná mluvit teprve v posledních letech, rozhodně se nejedná o žádnou moderní chemii. Ve stravě se lepek začal objevovat už před 10 tisíci lety – tedy v době, kdy lidé začali přecházet od lovu a sběračství k zemědělství. Lepek je totiž jednou ze zásobních bílkovin v zrnech obilovin (konkrétně jde o směs gliadinu a gluteninu). Obsahuje ho především pšenice, ječmen nebo žito – například v pšenici lepek tvoří skoro 80 % z celkového obsahu bílkovin. A k čemu je vlastně lepek dobrý? Jak už jeho název napovídá, jeho nejvýznamnější vlastností je lepkavost. Zjednodušeně řečeno tak platí, že čím více lepku, tím je těsto pružnější a tím lépe drží u sebe. 

Celiakie, nebo alergie na lepek?
Nejste si jistí, jak poznat alergii na lepek? Není divu. Příznaky citlivosti na lepek a pšenici bývají velmi rozmanité. Intolerance se může projevovat bolestmi břicha, pálením žáhy, nevolností a zvracením, ale třeba i únavou, znecitlivěním rukou a nohou, bolestmi hlavy, závratěmi nebo ekzémy a nejrůznějšími otoky. Problémy s lepkem se přitom netýkají pouze celiaků. Pojďme se podívat na to, jakých konkrétních podob může intolerance lepku nabývat.

1. Celiakie
Celiakie je autoimunitní onemocnění, během kterého příjem lepku způsobuje poškození sliznice tenkého střeva. To má jasný následek – závažnou poruchu vstřebávání potravin. Celiaků jsou v populaci přibližně 3 procenta, jediným řešením jejich obtíží je přísná a doživotní bezlepková dieta. 

2. Potravinová alergie na lepek
Lidé, kteří trpí alergií na pšenici, reagují na konzumaci potravin obsahujících lepek velmi silně: bolestmi hlavy, průjmy nebo ekzémy. Lepek u nich totiž vyvolává alergickou reakci, která způsobuje otok sliznice tenkého střeva, a podobně jako u celiaků tak znesnadňuje správné vstřebávání živin. Po vysazení lepku obvykle potíže rychle mizí. Na rozdíl od klasické celiakie ale neexistují jasné laboratorní testy, které by alergii na lepek jednoznačně dokázaly diagnostikovat.

3. Neceliakální intolerance lepku
O neceliakální intoleranci leku (nebo také neceliakální glutenové senzitivitě) se příliš často nemluví, lékaři ale odhadují, že by jí mohla trpět téměř desetina populace. Projevuje se přitom podobně jako celiakie. Po konzumaci pečiva se u pacientů objevují typické „celiakické“ potíže – problémy s trávením, pocit nafouklého břicha, nepravidelná stolice, ale například i bolest hlavy, silná únava nebo deprese, po vysazení lepku naopak problémy rychle ustupují. 

Děti a lepek
Jak upozorňují pediatři, potíže s lepkem se mohou projevovat už u kojenců. V případě malých dětí proto zavádějte lepek do stravy v malých dávkách a postupně – do polévky přidejte mouku jako zápražku, zeleninový příkrm zahustěte rozmělněnou těstovinou, případně dejte dítěti trochu neslazené obilné kaše. Někteří pediatři doporučují začít lepek do stravy zavádět už v takzvaném imunologickém okně (tedy mezi 4. a 6. měsícem věku dítěte), jiní ale radí se zaváděním příkrmů nespěchat a rizikové potraviny opatrně testovat až kolem 1. roku věku. 

Jak vypadá bezlepková dieta?
Proč vlastně lepek působí v našem trávicím ústrojí takové problémy? Mnozí odborníci soudí, že za vše mohou obiloviny jako takové. Ty se totiž v našem jídelníčku objevily teprve před 10 tisíci lety a náš trávicí trakt a imunitní systém se na příjem specifického obsahu pšenice, ječmena, žita a ovsa dosud nestihl optimálně adaptovat. Řešením obtíží souvisejících s lepkem tak může být právě vysazení pečiva. Lékaři potvrzují, že jsou-li zdravotní obtíže skutečně způsobeny lepkem, obvykle po odstranění pečiva z jídelníčku zmizí velmi rychle. Vysazení pečiva má navíc i další pozitivní účinky. Jedná se totiž o nutričně velmi chudou potravinu, a jeho konzumace tak vede k přejídání a následné nadváze a obezitě. Při pěstování obilovin se navíc dodnes používá nebezpečný glyfosát, který u lidí výrazně zvyšuje riziko rakoviny. 

A jaké konkrétní potraviny byste měli při bezlepkové dietě vyřadit?

  • veškeré výrobky z mouky: pečivo, strouhanku, cukrářské výrobky, těstoviny a knedlíky
  • vločky, kroupy, lámanku a krupici
  • rostlinné maso seitan

Do jídelníčku naopak zařaďte kvalitní zdroje bílkovin a tuků (maso, vejce, ořechy, avokádo, kvalitní oleje), případně i komplexních sacharidů (luštěniny, brambory, rýže, pohanka apod.). Pečivo zkuste nahradit jeho domácími, bezlepkovými variantami bez mouky – chléb si můžete upéct například ze směsi vajec a jogurtů. Konkrétní recepty najdete například v tomto článku.

Bezlepková krabičková dieta
Pokud si s jídelníčkem nevíte rady (nebo pokud chcete ušetřit čas a načerpat inspiraci na nové bezlepkové recepty), nechte si už hotové jídlo na celý týden přivézt až domů. Na bezlepkovou stravu se ve svých krabičkových dietách specializuje například pražské NutricBistro, a jak napovídají recenze jeho zákazníků, i díky tomu dnes patří na poli rozvozu krabiček k těm velmi oblíbeným.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody....

Čtěte dál
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Co se stane, když začnete vynechávat v jídelníčku mléko, maso nebo lepek

Již nějakou dobou je trendem eliminovat z jídelníčku určité skupiny potravin, ať už ze zdravotních, hubnoucích nebo etických příčin....