Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?
zdroj: Shutterstock

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se mu, jak jen mohou. Který z těchto přístupů je správný? Jak se orientovat v různých typech pečiva a na co si dávat pozor?

Pečivo představuje součást jídelníčku, kterou můžete s klidem vynechat. To ale bohužel automaticky neznamená, že zhubnete. To, jestli budete ubírat, nebo nabývat na váze nesouvisí s nějakou konkrétní potravinou. Hlavní roli hraje její kalorická hodnota a také především její množství. Zdravá výživa a pečivo se nemusí vylučovat. Existují různé druhy pečiva, které můžete začlenit do svého jídelníčku a zároveň se cítit zdravě a spokojeně. Pokud si budete dávat pozor na obsah bílé mouky, množství tuku, vlákniny a dalších zdravých složek, tak si můžete na pečivu pochutnat bez výčitek.

Jaké pečivo zvolit a proč?
Současná nabídka v obchodech je opravdu velmi široká, což nám bohužel výběr neulehčuje. Je všeobecně známo, že bychom měli dávat přednost pečivu celozrnnému před tím z bílé mouky. Pro výrobu bílé mouky se používá pouze vnitřní část zrna, která je plná sacharidů a škrobů, bez dalších zdraví prospěšných látek. Jde víceméně o prázdné kalorie. Celozrnné pečivo se naopak vyrábí z celých zrn, které kromě zmíněných sacharidů obsahují také vlákninu, vitamíny a minerály. Z tohoto důvodu jsou výživnější, ale zároveň také zdravější volbou.

Jaké jsou druhy pečiva?
Názvy různých druhů pečiva občas dovedou zamotat hlavu. Rozdílům mezi jednotlivými typy je však dobré věnovat pozornost.

  • Celozrnné pečivo: má vždy tmavou barvu a obsahuje více než 80 % celozrnné mouky. Je bohaté na vlákninu a další živiny. Pozor na trik některých výrobců, kteří i obarvují pečivo, ačkoliv není svým složením celozrnné. Vždy se tedy řiďte složením daného výrobku, kdy na prvním místě musí být uvedena celozrnná mouka.
  • Cereální pečivo: Možná si řeknete že cereálie zní zdravě. Bohužel tomu tak automaticky není. Slovo cereální znamená, že daný výrobek je vyroben z obilovin (cereálií). Nerozlišuje se, jestli jde o bílou mouku, nebo celá zrna. Takže sem patří rohlík, nebo např. kaiserka. Navíc názvy celozrnné, vícezrnné a cereální není příliš složité zaměnit.
  • Vícezrnné pečivo: název odkazuje na to, že toto pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky vyrobené z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito. Vícezrnné tedy nerovná se automaticky celozrnné.
  • Žitné pečivo: musí obsahovat minimálně 90 % žitné mouky. Představuje vhodnou alternativu celozrnného pečiva. Obsahuje více vitamínů a minerálů na úkor vlákniny, což není úplně na škodu.
  • Žitno-pšeničné pečivo: obsahuje minimálně 50 % žitné a 10 % pšeničné mouky.
  • Pšenično-žitné pečivo: obsah minimálně 50 % pšeničné a 10 % žitné mouky.

Krátké shrnutí ještě, než se vrhnete na nakupování:

Nejvhodnějším druhem pečiva z hlediska živin je pečivo celozrnné a žitné. Ve složení by měla být celozrnná a žitná mouka vždy na prvním místě. Čím méně je v názvu dalších složek, tím lépe. Nenechte se napálit barvou. Ačkoliv celozrnné a žitné pečivo je vždy tmavší, tak se výrobci uchylují k obarvování pečiva např. z bílé mouky. Znovu tedy platí: čtěte složení. V každém případě se však pečivu nemusíte vyhýbat a mělo by tvořit součást pestrého a vyváženého jídelníčku. A pokud máte zrovna teď chuť na rohlík…tak si ho klidně dejte. Nic se vám nestane. Tak dobrou chuť!

Zdroje: BLOG stobklub.cz, jimejinak.cz, BLOG nutrim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v...