Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?
zdroj: Shutterstock

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se mu, jak jen mohou. Který z těchto přístupů je správný? Jak se orientovat v různých typech pečiva a na co si dávat pozor?

Pečivo představuje součást jídelníčku, kterou můžete s klidem vynechat. To ale bohužel automaticky neznamená, že zhubnete. To, jestli budete ubírat, nebo nabývat na váze nesouvisí s nějakou konkrétní potravinou. Hlavní roli hraje její kalorická hodnota a také především její množství. Zdravá výživa a pečivo se nemusí vylučovat. Existují různé druhy pečiva, které můžete začlenit do svého jídelníčku a zároveň se cítit zdravě a spokojeně. Pokud si budete dávat pozor na obsah bílé mouky, množství tuku, vlákniny a dalších zdravých složek, tak si můžete na pečivu pochutnat bez výčitek.

Jaké pečivo zvolit a proč?
Současná nabídka v obchodech je opravdu velmi široká, což nám bohužel výběr neulehčuje. Je všeobecně známo, že bychom měli dávat přednost pečivu celozrnnému před tím z bílé mouky. Pro výrobu bílé mouky se používá pouze vnitřní část zrna, která je plná sacharidů a škrobů, bez dalších zdraví prospěšných látek. Jde víceméně o prázdné kalorie. Celozrnné pečivo se naopak vyrábí z celých zrn, které kromě zmíněných sacharidů obsahují také vlákninu, vitamíny a minerály. Z tohoto důvodu jsou výživnější, ale zároveň také zdravější volbou.

Jaké jsou druhy pečiva?
Názvy různých druhů pečiva občas dovedou zamotat hlavu. Rozdílům mezi jednotlivými typy je však dobré věnovat pozornost.

  • Celozrnné pečivo: má vždy tmavou barvu a obsahuje více než 80 % celozrnné mouky. Je bohaté na vlákninu a další živiny. Pozor na trik některých výrobců, kteří i obarvují pečivo, ačkoliv není svým složením celozrnné. Vždy se tedy řiďte složením daného výrobku, kdy na prvním místě musí být uvedena celozrnná mouka.
  • Cereální pečivo: Možná si řeknete že cereálie zní zdravě. Bohužel tomu tak automaticky není. Slovo cereální znamená, že daný výrobek je vyroben z obilovin (cereálií). Nerozlišuje se, jestli jde o bílou mouku, nebo celá zrna. Takže sem patří rohlík, nebo např. kaiserka. Navíc názvy celozrnné, vícezrnné a cereální není příliš složité zaměnit.
  • Vícezrnné pečivo: název odkazuje na to, že toto pečivo musí obsahovat minimálně 5 % mouky vyrobené z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito. Vícezrnné tedy nerovná se automaticky celozrnné.
  • Žitné pečivo: musí obsahovat minimálně 90 % žitné mouky. Představuje vhodnou alternativu celozrnného pečiva. Obsahuje více vitamínů a minerálů na úkor vlákniny, což není úplně na škodu.
  • Žitno-pšeničné pečivo: obsahuje minimálně 50 % žitné a 10 % pšeničné mouky.
  • Pšenično-žitné pečivo: obsah minimálně 50 % pšeničné a 10 % žitné mouky.

Krátké shrnutí ještě, než se vrhnete na nakupování:

Nejvhodnějším druhem pečiva z hlediska živin je pečivo celozrnné a žitné. Ve složení by měla být celozrnná a žitná mouka vždy na prvním místě. Čím méně je v názvu dalších složek, tím lépe. Nenechte se napálit barvou. Ačkoliv celozrnné a žitné pečivo je vždy tmavší, tak se výrobci uchylují k obarvování pečiva např. z bílé mouky. Znovu tedy platí: čtěte složení. V každém případě se však pečivu nemusíte vyhýbat a mělo by tvořit součást pestrého a vyváženého jídelníčku. A pokud máte zrovna teď chuť na rohlík…tak si ho klidně dejte. Nic se vám nestane. Tak dobrou chuť!

Zdroje: BLOG stobklub.cz, jimejinak.cz, BLOG nutrim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého, kvalitního chleba z rodinné pekárny, ale odrazuje vás cena? Možná...

Čtěte dál
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...