Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze si grilování užít i na zdravé vlně?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma grilování jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Grilování
O grilování se v poslední době hodně mluví ve spojitost s méně zdravými typy úpravy masa a potravin. V čem ale ta případná nezdravost v spočívá?
Primárně plyne z procesů, které v potravinách probíhají během tepelné úpravy. Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky. Druhá věc je pokud se griluje ve styku s ohněm – kouř, kapající tuk do ohně a následně vzniklé spalina, černé části masa...to všechno jsou negativní faktory pro naše zdraví.
Lze vůbec potraviny připravené na grilu sloučit se zdravým životním stylem? Jak by mohl vypadat takový grilovací kompromis – tedy zdravý talíř? To vše a mnohé další se dozvíte v rozhovoru.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Jak si užít dovolenou u moře, i když jste v dietním režimu
Vrcholí čas dovolených, a pokud vás ještě nějaká čeká, nejlépe u moře a s all inclusive, určitě už se nemůžete dočkat volných dnů s plnými stoly jídla. Jestliže jste ale nedávno zrovna najeli na redukci,...
Čtěte dál
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Nejde o obyčejný kartáč! Fenomén suchého kartáčování těla pomůže zatočit s celulitidou

Jak zkrotit neustálé chutě na sladké? Základ je správná práce s bílkovinami

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat
