Michaela Bebová
07. 07. 2020
| 06:18
Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří… Lze si grilování užít i na zdravé vlně?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma grilování jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Grilování
O grilování se v poslední době hodně mluví ve spojitost s méně zdravými typy úpravy masa a potravin. V čem ale ta případná nezdravost v spočívá?
Primárně plyne z procesů, které v potravinách probíhají během tepelné úpravy. Bílkoviny podléhají reakcím, při kterých vznikají prokarcinogenní a karcinogenní látky. Druhá věc je pokud se griluje ve styku s ohněm – kouř, kapající tuk do ohně a následně vzniklé spalina, černé části masa...to všechno jsou negativní faktory pro naše zdraví.
Lze vůbec potraviny připravené na grilu sloučit se zdravým životním stylem? Jak by mohl vypadat takový grilovací kompromis – tedy zdravý talíř? To vše a mnohé další se dozvíte v rozhovoru.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Podzim je v plném proudu a my si užíváme štrůdly, dýňové latté a nebo lívance se skořicí a máslem. Skořice je lahodné prohřívací koření, které prostě k podzimu a zimě neoddiskutovatelně patří. Ale rovněž...
Čtěte dál
Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může...
V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Když se řekne půst, mnozí z nás si vybaví populární přerušovaný půst, který je součástí různých diet. Má správně nastartovat tělo tak,...
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti...
V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti...
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety....
Zdravý životní styl je oblastí, ve které koluje mimořádně velké množství rozporuplných informací. Proměnlivé seznamy doporučených potravin,...