Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?
zdroj: Shutterstock

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou z mnoha předností, které ananas nabízí....

Ananas pomáhá při trávení bílkovin, ulevuje slinivce břišní, odvodňuje, pomáhá při střevních potížích i úžehu ze slunce a odstraňuje pigmentové skvrny. Když si k tomu připočteme výše zmiňovanou nezaměnitelnou chuť, vyjde nám z toho, že ananas je skutečnou superpotravinou, kterou si můžeme  v rozumné míře dopřávat denně.

Miluje teplo a vlhko
Původní domovinou ananasu je Jižní Amerika, konkrétně Brazílie a Paraquay. Dnes se ale pěstuje i v Mexiku, Portoriku, na Havaji i na Filipínách, také v Thajsku, Africe a Austrálii – tedy všude tam, kde má celoročně dostatek slunce a vláhy ze subtropických dešťů. V karibských zemích je ananas ceněn jako afrodisiakum, v přírodním léčitelství se jeho čerstvě vymačkaná šťáva používá při horečnatých chorobách a duševních onemocněních.

Chrání žaludek i střeva, zesvětluje pigmentové skvrny
Mimo biotinu, vitaminů B12 a vitamínu E obsahuje ananas vitaminy kompletně všechny a kromě nich 16 různých minerálů a stopových prvků. Je rovněž bohatý na enzym bromelain, který bílkoviny z potravin štěpí na aminokyseliny, čímž usnadňuje práci žaludku. Bromelain je také schopen pronikat kůží, a právě on propůjčuje ananasu schopnost odstraňovat pigmentové stařecké skvrny na hřbetu ruky. Ty výrazně zesvětlí nebo zcela odstraní přiložený chomáček vaty smočený v ananasové šťávě. Samozřejmě za předpokladu pravidelné péče. Díky bromelainu ananas rovněž zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak a uvolňuje napětí ve svalech.

Vybírejte pouze zralé plody
Zralý ananas poznáte podle toho, že je tvrdý a vypouklé šupiny lze snadno odloupnout. Neměli byste jej vystavovat příliš velkému chladu, při pokojové teplotě vydrží několik dní. Ideálně byste jej měli sníst čerstvý, konzervováním se totiž ničí nejen bromelain, ale rovněž až 60 % vitaminů. A jak ananas zpracovat? Nejprve odřízněte listovou růžici s vrchní částí, poté odkrojte podélně kůru samotného plodu. Ananas nakrájejte po délce na čtvrtiny nebo osminy. Ze středu vyřízněte zdřevnatělou část. Kusy potom nakrájejte na kousky.

Ananas ideálně jezte čerstvý
Jak už jsme zmínili, pro zdraví je nejvýhodnější konzumovat ananas čerstvý. I v této podobě nachází četná využití – můžete jej jíst samotný, podávat jako přílohu ke grilovanému i pečenému masu nebo jako doplněk k dezertům či salátům. Jeho plátky můžete flambovat, můžete jej také zpracovat do džemu, sirupu, likéru, čatní nebo džusu. Ananasová šťáva je chutnou přísadou mnoha koktejlů a nápojů.

Upozornění
Nezralé ananasy obsahují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu. Mohou také podráždit žaludek. Ve vzácných případech může vyvolat alergickou reakci.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...

Čtěte dál
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...