Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?
zdroj: Shutterstock

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží lépe než ta nejkrémovější zmrzlina. Lahodná chuť je ale pouze jednou z mnoha předností, které ananas nabízí....

Ananas pomáhá při trávení bílkovin, ulevuje slinivce břišní, odvodňuje, pomáhá při střevních potížích i úžehu ze slunce a odstraňuje pigmentové skvrny. Když si k tomu připočteme výše zmiňovanou nezaměnitelnou chuť, vyjde nám z toho, že ananas je skutečnou superpotravinou, kterou si můžeme  v rozumné míře dopřávat denně.

Miluje teplo a vlhko
Původní domovinou ananasu je Jižní Amerika, konkrétně Brazílie a Paraquay. Dnes se ale pěstuje i v Mexiku, Portoriku, na Havaji i na Filipínách, také v Thajsku, Africe a Austrálii – tedy všude tam, kde má celoročně dostatek slunce a vláhy ze subtropických dešťů. V karibských zemích je ananas ceněn jako afrodisiakum, v přírodním léčitelství se jeho čerstvě vymačkaná šťáva používá při horečnatých chorobách a duševních onemocněních.

Chrání žaludek i střeva, zesvětluje pigmentové skvrny
Mimo biotinu, vitaminů B12 a vitamínu E obsahuje ananas vitaminy kompletně všechny a kromě nich 16 různých minerálů a stopových prvků. Je rovněž bohatý na enzym bromelain, který bílkoviny z potravin štěpí na aminokyseliny, čímž usnadňuje práci žaludku. Bromelain je také schopen pronikat kůží, a právě on propůjčuje ananasu schopnost odstraňovat pigmentové stařecké skvrny na hřbetu ruky. Ty výrazně zesvětlí nebo zcela odstraní přiložený chomáček vaty smočený v ananasové šťávě. Samozřejmě za předpokladu pravidelné péče. Díky bromelainu ananas rovněž zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak a uvolňuje napětí ve svalech.

Vybírejte pouze zralé plody
Zralý ananas poznáte podle toho, že je tvrdý a vypouklé šupiny lze snadno odloupnout. Neměli byste jej vystavovat příliš velkému chladu, při pokojové teplotě vydrží několik dní. Ideálně byste jej měli sníst čerstvý, konzervováním se totiž ničí nejen bromelain, ale rovněž až 60 % vitaminů. A jak ananas zpracovat? Nejprve odřízněte listovou růžici s vrchní částí, poté odkrojte podélně kůru samotného plodu. Ananas nakrájejte po délce na čtvrtiny nebo osminy. Ze středu vyřízněte zdřevnatělou část. Kusy potom nakrájejte na kousky.

Ananas ideálně jezte čerstvý
Jak už jsme zmínili, pro zdraví je nejvýhodnější konzumovat ananas čerstvý. I v této podobě nachází četná využití – můžete jej jíst samotný, podávat jako přílohu ke grilovanému i pečenému masu nebo jako doplněk k dezertům či salátům. Jeho plátky můžete flambovat, můžete jej také zpracovat do džemu, sirupu, likéru, čatní nebo džusu. Ananasová šťáva je chutnou přísadou mnoha koktejlů a nápojů.

Upozornění
Nezralé ananasy obsahují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu. Mohou také podráždit žaludek. Ve vzácných případech může vyvolat alergickou reakci.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...