Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat jen proto, že se jedná o zeleninu (ne ovoce!) z dovozu. Dodá cenné živiny a spoustu vody, nahradí svačinu i moučník a hodí se na oslavu i piknik v přírodě.

Vodní meloun je tykvovitá zelenina, se kterou zacházíme jako s ovocem. Skvěle osvěží, zažene hlad i žízeň a jedinečně chutná. Ačkoliv je sladký jako ovoce, jedná se o zeleninu, a ačkoliv je nejznámější meloun vodní, existuje i řada dalších druhů, jako je cukrový, medový, síťový nebo kantalupský.

Rodák z Afriky chutná nejen při dietě
Nejznámějším zástupcem široké rodiny melounu je meloun vodní s typicky zářivě červenou a šťavnatou dužinou. Pochází z jižní Afriky, odkud se do Evropy rozšířil přes Egypt a Orient. Dnes se pěstuje nejen ve Středomoří (nejvíce v Itálii, Španělsku a Provence), ale také v Izraeli a Severní Africe. I když je vodní meloun lahodně sladký, což by napovídalo tomu, že obsahuje mnoho cukru a prázdných kalorií, opak je pravdou: jedná se o velmi zdravou a dietetickou pochoutku vhodnou pro očišťující, omlazující a hubnoucí kúry.

Nízkokalorická pochoutka plná vody
V závislosti na odrůdě nabízí 100 g melounové dužiny asi jen 19–30 kilokalorií. Meloun je tedy nízkokalorický, ale díky vláknině a vodě příjemně zaplní žaludek a zažene žízeň, hlad i chuť na něco dobrého a sladkého. Kromě vody je vodní meloun plný vitaminů a minerálních látek, díky jejichž kombinaci jej lze považovat za skutečný a nefalšovaný elixír zdraví a možná i mládí. Meloun je bohatý na rostlinná barviva karoteny (ta propůjčují jeho dužině zářivě červenou barvu), které jsou prekurzory vitamínu A. Meloun prostřednictvím vitaminu A bojuje a navrací buňkám celého těla zdraví, sílu a vitalitu.

Posílí vlasy, zuby i krvetvorbu
Kromě karotenů, které se v těle přemění na vitamin A, je vodní meloun bohatý i na řadu dalších významných mikronutrientů. Jedná se o vitamin B6 (pyridoxin), B3 (niacin), kyselinu listovou, železo, mangan a vitamin C. Díky těmto živinám vodní meloun nejen omlazuje a dodává životní energii, ale rovněž zlepšuje vzhled a kvalitu kůže a vlasů, posiluje kosti a zuby, podporuje zužitkování bílkovin v těle i dýchání buněk, posiluje krvetvorbu, aktivuje pohlavní hormony a chrání před viry, bakteriemi a jinými hrozbami sliznice celého organismu.

Jak poznat zralý meloun
Vodní melouny by při nákupu měly být zcela vyzrálé – to poznáte jednak podle světlé a seschlé stopky, jednak podle dutého zvuku při poklepu. Před konzumací meloun omyjte, poté jej nařízněte a rozkrájejte na kusy. Vodní meloun chutná nejlépe chlazený, jen tak samotný, v kombinaci s čerstvou mátou nebo jako součást ovocných i zeleninových salátů. Když meloun rozkrojíte napůl a vydlabete dužinu, můžete slupku použít jako mísu pro salát. Semena můžete jíst jako oříšky nebo opražit a podávat jako pamlsek.

Upozornění: Přejedení se může způsobit bolesti břicha a průjem
Je šťavnatý, slaďoučký, nízkokalorický a mimořádně prospívá zdraví. Meloun skutečně představuje ideální letní plodinu. Navzdory jeho mimořádným vlastnostem byste to ale s jeho konzumací neměli přehánět a řídit se heslem všeho s mírou, případně jez do polosyta, pij do polopita. Kdybyste se totiž melounu přejedli, mohly by vás potrápit nepříjemné křeče v žaludku následované průjmem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...