Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat jen proto, že se jedná o zeleninu (ne ovoce!) z dovozu. Dodá cenné živiny a spoustu vody, nahradí svačinu i moučník a hodí se na oslavu i piknik v přírodě.

Vodní meloun je tykvovitá zelenina, se kterou zacházíme jako s ovocem. Skvěle osvěží, zažene hlad i žízeň a jedinečně chutná. Ačkoliv je sladký jako ovoce, jedná se o zeleninu, a ačkoliv je nejznámější meloun vodní, existuje i řada dalších druhů, jako je cukrový, medový, síťový nebo kantalupský.

Rodák z Afriky chutná nejen při dietě
Nejznámějším zástupcem široké rodiny melounu je meloun vodní s typicky zářivě červenou a šťavnatou dužinou. Pochází z jižní Afriky, odkud se do Evropy rozšířil přes Egypt a Orient. Dnes se pěstuje nejen ve Středomoří (nejvíce v Itálii, Španělsku a Provence), ale také v Izraeli a Severní Africe. I když je vodní meloun lahodně sladký, což by napovídalo tomu, že obsahuje mnoho cukru a prázdných kalorií, opak je pravdou: jedná se o velmi zdravou a dietetickou pochoutku vhodnou pro očišťující, omlazující a hubnoucí kúry.

Nízkokalorická pochoutka plná vody
V závislosti na odrůdě nabízí 100 g melounové dužiny asi jen 19–30 kilokalorií. Meloun je tedy nízkokalorický, ale díky vláknině a vodě příjemně zaplní žaludek a zažene žízeň, hlad i chuť na něco dobrého a sladkého. Kromě vody je vodní meloun plný vitaminů a minerálních látek, díky jejichž kombinaci jej lze považovat za skutečný a nefalšovaný elixír zdraví a možná i mládí. Meloun je bohatý na rostlinná barviva karoteny (ta propůjčují jeho dužině zářivě červenou barvu), které jsou prekurzory vitamínu A. Meloun prostřednictvím vitaminu A bojuje a navrací buňkám celého těla zdraví, sílu a vitalitu.

Posílí vlasy, zuby i krvetvorbu
Kromě karotenů, které se v těle přemění na vitamin A, je vodní meloun bohatý i na řadu dalších významných mikronutrientů. Jedná se o vitamin B6 (pyridoxin), B3 (niacin), kyselinu listovou, železo, mangan a vitamin C. Díky těmto živinám vodní meloun nejen omlazuje a dodává životní energii, ale rovněž zlepšuje vzhled a kvalitu kůže a vlasů, posiluje kosti a zuby, podporuje zužitkování bílkovin v těle i dýchání buněk, posiluje krvetvorbu, aktivuje pohlavní hormony a chrání před viry, bakteriemi a jinými hrozbami sliznice celého organismu.

Jak poznat zralý meloun
Vodní melouny by při nákupu měly být zcela vyzrálé – to poznáte jednak podle světlé a seschlé stopky, jednak podle dutého zvuku při poklepu. Před konzumací meloun omyjte, poté jej nařízněte a rozkrájejte na kusy. Vodní meloun chutná nejlépe chlazený, jen tak samotný, v kombinaci s čerstvou mátou nebo jako součást ovocných i zeleninových salátů. Když meloun rozkrojíte napůl a vydlabete dužinu, můžete slupku použít jako mísu pro salát. Semena můžete jíst jako oříšky nebo opražit a podávat jako pamlsek.

Upozornění: Přejedení se může způsobit bolesti břicha a průjem
Je šťavnatý, slaďoučký, nízkokalorický a mimořádně prospívá zdraví. Meloun skutečně představuje ideální letní plodinu. Navzdory jeho mimořádným vlastnostem byste to ale s jeho konzumací neměli přehánět a řídit se heslem všeho s mírou, případně jez do polosyta, pij do polopita. Kdybyste se totiž melounu přejedli, mohly by vás potrápit nepříjemné křeče v žaludku následované průjmem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...