Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat jen proto, že se jedná o zeleninu (ne ovoce!) z dovozu. Dodá cenné živiny a spoustu vody, nahradí svačinu i moučník a hodí se na oslavu i piknik v přírodě.

Vodní meloun je tykvovitá zelenina, se kterou zacházíme jako s ovocem. Skvěle osvěží, zažene hlad i žízeň a jedinečně chutná. Ačkoliv je sladký jako ovoce, jedná se o zeleninu, a ačkoliv je nejznámější meloun vodní, existuje i řada dalších druhů, jako je cukrový, medový, síťový nebo kantalupský.

Rodák z Afriky chutná nejen při dietě
Nejznámějším zástupcem široké rodiny melounu je meloun vodní s typicky zářivě červenou a šťavnatou dužinou. Pochází z jižní Afriky, odkud se do Evropy rozšířil přes Egypt a Orient. Dnes se pěstuje nejen ve Středomoří (nejvíce v Itálii, Španělsku a Provence), ale také v Izraeli a Severní Africe. I když je vodní meloun lahodně sladký, což by napovídalo tomu, že obsahuje mnoho cukru a prázdných kalorií, opak je pravdou: jedná se o velmi zdravou a dietetickou pochoutku vhodnou pro očišťující, omlazující a hubnoucí kúry.

Nízkokalorická pochoutka plná vody
V závislosti na odrůdě nabízí 100 g melounové dužiny asi jen 19–30 kilokalorií. Meloun je tedy nízkokalorický, ale díky vláknině a vodě příjemně zaplní žaludek a zažene žízeň, hlad i chuť na něco dobrého a sladkého. Kromě vody je vodní meloun plný vitaminů a minerálních látek, díky jejichž kombinaci jej lze považovat za skutečný a nefalšovaný elixír zdraví a možná i mládí. Meloun je bohatý na rostlinná barviva karoteny (ta propůjčují jeho dužině zářivě červenou barvu), které jsou prekurzory vitamínu A. Meloun prostřednictvím vitaminu A bojuje a navrací buňkám celého těla zdraví, sílu a vitalitu.

Posílí vlasy, zuby i krvetvorbu
Kromě karotenů, které se v těle přemění na vitamin A, je vodní meloun bohatý i na řadu dalších významných mikronutrientů. Jedná se o vitamin B6 (pyridoxin), B3 (niacin), kyselinu listovou, železo, mangan a vitamin C. Díky těmto živinám vodní meloun nejen omlazuje a dodává životní energii, ale rovněž zlepšuje vzhled a kvalitu kůže a vlasů, posiluje kosti a zuby, podporuje zužitkování bílkovin v těle i dýchání buněk, posiluje krvetvorbu, aktivuje pohlavní hormony a chrání před viry, bakteriemi a jinými hrozbami sliznice celého organismu.

Jak poznat zralý meloun
Vodní melouny by při nákupu měly být zcela vyzrálé – to poznáte jednak podle světlé a seschlé stopky, jednak podle dutého zvuku při poklepu. Před konzumací meloun omyjte, poté jej nařízněte a rozkrájejte na kusy. Vodní meloun chutná nejlépe chlazený, jen tak samotný, v kombinaci s čerstvou mátou nebo jako součást ovocných i zeleninových salátů. Když meloun rozkrojíte napůl a vydlabete dužinu, můžete slupku použít jako mísu pro salát. Semena můžete jíst jako oříšky nebo opražit a podávat jako pamlsek.

Upozornění: Přejedení se může způsobit bolesti břicha a průjem
Je šťavnatý, slaďoučký, nízkokalorický a mimořádně prospívá zdraví. Meloun skutečně představuje ideální letní plodinu. Navzdory jeho mimořádným vlastnostem byste to ale s jeho konzumací neměli přehánět a řídit se heslem všeho s mírou, případně jez do polosyta, pij do polopita. Kdybyste se totiž melounu přejedli, mohly by vás potrápit nepříjemné křeče v žaludku následované průjmem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...