Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat jen proto, že se jedná o zeleninu (ne ovoce!) z dovozu. Dodá cenné živiny a spoustu vody, nahradí svačinu i moučník a hodí se na oslavu i piknik v přírodě.

Vodní meloun je tykvovitá zelenina, se kterou zacházíme jako s ovocem. Skvěle osvěží, zažene hlad i žízeň a jedinečně chutná. Ačkoliv je sladký jako ovoce, jedná se o zeleninu, a ačkoliv je nejznámější meloun vodní, existuje i řada dalších druhů, jako je cukrový, medový, síťový nebo kantalupský.

Rodák z Afriky chutná nejen při dietě
Nejznámějším zástupcem široké rodiny melounu je meloun vodní s typicky zářivě červenou a šťavnatou dužinou. Pochází z jižní Afriky, odkud se do Evropy rozšířil přes Egypt a Orient. Dnes se pěstuje nejen ve Středomoří (nejvíce v Itálii, Španělsku a Provence), ale také v Izraeli a Severní Africe. I když je vodní meloun lahodně sladký, což by napovídalo tomu, že obsahuje mnoho cukru a prázdných kalorií, opak je pravdou: jedná se o velmi zdravou a dietetickou pochoutku vhodnou pro očišťující, omlazující a hubnoucí kúry.

Nízkokalorická pochoutka plná vody
V závislosti na odrůdě nabízí 100 g melounové dužiny asi jen 19–30 kilokalorií. Meloun je tedy nízkokalorický, ale díky vláknině a vodě příjemně zaplní žaludek a zažene žízeň, hlad i chuť na něco dobrého a sladkého. Kromě vody je vodní meloun plný vitaminů a minerálních látek, díky jejichž kombinaci jej lze považovat za skutečný a nefalšovaný elixír zdraví a možná i mládí. Meloun je bohatý na rostlinná barviva karoteny (ta propůjčují jeho dužině zářivě červenou barvu), které jsou prekurzory vitamínu A. Meloun prostřednictvím vitaminu A bojuje a navrací buňkám celého těla zdraví, sílu a vitalitu.

Posílí vlasy, zuby i krvetvorbu
Kromě karotenů, které se v těle přemění na vitamin A, je vodní meloun bohatý i na řadu dalších významných mikronutrientů. Jedná se o vitamin B6 (pyridoxin), B3 (niacin), kyselinu listovou, železo, mangan a vitamin C. Díky těmto živinám vodní meloun nejen omlazuje a dodává životní energii, ale rovněž zlepšuje vzhled a kvalitu kůže a vlasů, posiluje kosti a zuby, podporuje zužitkování bílkovin v těle i dýchání buněk, posiluje krvetvorbu, aktivuje pohlavní hormony a chrání před viry, bakteriemi a jinými hrozbami sliznice celého organismu.

Jak poznat zralý meloun
Vodní melouny by při nákupu měly být zcela vyzrálé – to poznáte jednak podle světlé a seschlé stopky, jednak podle dutého zvuku při poklepu. Před konzumací meloun omyjte, poté jej nařízněte a rozkrájejte na kusy. Vodní meloun chutná nejlépe chlazený, jen tak samotný, v kombinaci s čerstvou mátou nebo jako součást ovocných i zeleninových salátů. Když meloun rozkrojíte napůl a vydlabete dužinu, můžete slupku použít jako mísu pro salát. Semena můžete jíst jako oříšky nebo opražit a podávat jako pamlsek.

Upozornění: Přejedení se může způsobit bolesti břicha a průjem
Je šťavnatý, slaďoučký, nízkokalorický a mimořádně prospívá zdraví. Meloun skutečně představuje ideální letní plodinu. Navzdory jeho mimořádným vlastnostem byste to ale s jeho konzumací neměli přehánět a řídit se heslem všeho s mírou, případně jez do polosyta, pij do polopita. Kdybyste se totiž melounu přejedli, mohly by vás potrápit nepříjemné křeče v žaludku následované průjmem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

Nová studie ukazuje, že vitamin C by mohl být klíčem k udržení svalové hmoty ve stáří

S přirozeným procesem stárnutí souvisí i ubývání kosterního svalstva, což pro seniory představuje problém znesnadňující jim fungování...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...