Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?
zdroj: Shutterstock

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou stravou si také zakládáme na psychická onemocnění, případně jejich zhoršení. Jak strava ovlivňuje naši psychickou stránku?

Cukry a alkohol jsou cesta k úzkostem
Pokud máme jídelníček složený ze spousty cukrů, nezdravých tuků (včetně trans tuků), přemíry éček nebo polotovarů, může nás časem potkat např. obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, nádorové či autoimunitní onemocnění. Také si ale zakládáme na potíže psychické – zejména jde o deprese a úzkosti. Řada studií již prokázala skutečný vliv stravy na naše psychické zdraví a nezdravou skladbu jídelníčku označila za cestu k psychickým onemocněním.

Abychom takovým potížím předcházeli, je zapotřebí se zaměřit na vhodně zvolený jídelníček. Ten by se měl skládat především z dostatku kvalitních bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Makroživiny jsou základem, ale neměli bychom zapomínat také na dostatek vlákniny a mikroživin v podobě vitamínů a minerálů. Čemu bychom se naopak měli vyhýbat, pokud chceme být duševně fit, jsou sladkosti z řad vysoce technologicky zpracovaných produktů jako jsou různé cukrovinky, sušenky a barevná žužu. Stejně tak příliš mnoho masa a alkoholu působí na naši psychiku negativně. Často, když je nám ouvej, sáhneme obvykle právě po něčem sladkém (čokoláda, zákusky, koláče, sušenky apod.) nebo po alkoholu, který nás uvolní a zbaví stresu. Může se sice v danou chvíli zdát, že nás taková pochutina uklidnila, ve skutečnosti si ale potíže postupně zhoršujeme, a navíc si vytváříme nezdravou závislost.

Lidé s depresemi se po zahájení zdravého stravování zlepší
V případě psychických potíží se může zdát ještě více obtížné dbát o zdravou stravu a hlídat si vyvážený jídelníček. Bylo ale prokázáno, že lidé trpící různými depresemi či úzkostmi po pár týdnech nastaveného zdravého jídelníčku vykazovali až o polovinu méně projevů těchto onemocnění. Řada z nich se i díky správné stravě z potíží dostala úplně. Jejich stravovací plán obsahoval zejména celozrnné obiloviny, hodně ovoce a zeleniny, z masa pak hlavně kuřecí a krůtí, ryby, více luštěnin a kvalitních mléčných produktů. A jak je to možné?

Důvodem je správně živené střevo, které je, jak se říká, naším druhým mozkem. Pokud konzumujeme plno cukrů, aditiv a polotovarů, vznikají v těle zánětlivé procesy. A se zánětem se necítíme dobře ani fyzicky, ani psychicky. S dostatkem vlákniny, mikroživin a především pre- a probiotik se střevo dostává postupně do formy, záněty se eliminujía my se tak cítíme lépe po všech stránkách. Správné střevní bakterie tak pozitivně ovlivňují to, jak se cítíme.

Potraviny pro dobrou náladu
A které konkrétní potraviny nám vykouzlí úsměv na tváři? Například banán je pro svůj obsah aminokyseliny zvané tryptofan velmi vhodným spojencem. Kromě toho je plný minerálů (zejména hořčíku a draslíku), srovnává hladinu krevního tlaku, zklidňuje žaludek a vhodně zasytí před nebo po sportovní aktivitě. Mezi další antistresové potraviny pak řadíme také mandle. Mají vysoký obsah hořčíku a vitamínu B6 a tato kombinace bojuje nejen proti křečím a únavě, ale hlavně zvyšuje duševní odolnost a skvěle pomáhá proti stresu. Začíná salátová sezona, a tak je teď ideální doba na zvýšenou konzumaci listové zeleniny, zejména té tmavé (např. špenát či rukola). Vysoká koncentrace vitamínu B1 (thiaminu) a vitamínu B9 (kyseliny listové) nám spolehlivě pomůže od špatné nálady. Navíc čistí střeva a obsažené barvivo chlorofyl pomáhá zvyšovat celkovou obranyschopnost organismu.

Mezi další „potraviny dobré nálady“ patří také dýňová semínka, lesní plody, ryby nebo také ovesné vločky.

Pokud si tedy chceme udržet nebo zlepšit nejen naše fyzické zdraví, ale i to psychické, zdravý a pestrý jídelníček je tou správnou cestou. Odměnou nám bude celková pohoda a dobrá kondice. To, jak jíte, tak se i cítíte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...