Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?
zdroj: Shutterstock

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných a leckdy i závažných onemocnění. Tím to ale nekončí. Nezdravou stravou si také zakládáme na psychická onemocnění, případně jejich zhoršení. Jak strava ovlivňuje naši psychickou stránku?

Cukry a alkohol jsou cesta k úzkostem
Pokud máme jídelníček složený ze spousty cukrů, nezdravých tuků (včetně trans tuků), přemíry éček nebo polotovarů, může nás časem potkat např. obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, nádorové či autoimunitní onemocnění. Také si ale zakládáme na potíže psychické – zejména jde o deprese a úzkosti. Řada studií již prokázala skutečný vliv stravy na naše psychické zdraví a nezdravou skladbu jídelníčku označila za cestu k psychickým onemocněním.

Abychom takovým potížím předcházeli, je zapotřebí se zaměřit na vhodně zvolený jídelníček. Ten by se měl skládat především z dostatku kvalitních bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Makroživiny jsou základem, ale neměli bychom zapomínat také na dostatek vlákniny a mikroživin v podobě vitamínů a minerálů. Čemu bychom se naopak měli vyhýbat, pokud chceme být duševně fit, jsou sladkosti z řad vysoce technologicky zpracovaných produktů jako jsou různé cukrovinky, sušenky a barevná žužu. Stejně tak příliš mnoho masa a alkoholu působí na naši psychiku negativně. Často, když je nám ouvej, sáhneme obvykle právě po něčem sladkém (čokoláda, zákusky, koláče, sušenky apod.) nebo po alkoholu, který nás uvolní a zbaví stresu. Může se sice v danou chvíli zdát, že nás taková pochutina uklidnila, ve skutečnosti si ale potíže postupně zhoršujeme, a navíc si vytváříme nezdravou závislost.

Lidé s depresemi se po zahájení zdravého stravování zlepší
V případě psychických potíží se může zdát ještě více obtížné dbát o zdravou stravu a hlídat si vyvážený jídelníček. Bylo ale prokázáno, že lidé trpící různými depresemi či úzkostmi po pár týdnech nastaveného zdravého jídelníčku vykazovali až o polovinu méně projevů těchto onemocnění. Řada z nich se i díky správné stravě z potíží dostala úplně. Jejich stravovací plán obsahoval zejména celozrnné obiloviny, hodně ovoce a zeleniny, z masa pak hlavně kuřecí a krůtí, ryby, více luštěnin a kvalitních mléčných produktů. A jak je to možné?

Důvodem je správně živené střevo, které je, jak se říká, naším druhým mozkem. Pokud konzumujeme plno cukrů, aditiv a polotovarů, vznikají v těle zánětlivé procesy. A se zánětem se necítíme dobře ani fyzicky, ani psychicky. S dostatkem vlákniny, mikroživin a především pre- a probiotik se střevo dostává postupně do formy, záněty se eliminujía my se tak cítíme lépe po všech stránkách. Správné střevní bakterie tak pozitivně ovlivňují to, jak se cítíme.

Potraviny pro dobrou náladu
A které konkrétní potraviny nám vykouzlí úsměv na tváři? Například banán je pro svůj obsah aminokyseliny zvané tryptofan velmi vhodným spojencem. Kromě toho je plný minerálů (zejména hořčíku a draslíku), srovnává hladinu krevního tlaku, zklidňuje žaludek a vhodně zasytí před nebo po sportovní aktivitě. Mezi další antistresové potraviny pak řadíme také mandle. Mají vysoký obsah hořčíku a vitamínu B6 a tato kombinace bojuje nejen proti křečím a únavě, ale hlavně zvyšuje duševní odolnost a skvěle pomáhá proti stresu. Začíná salátová sezona, a tak je teď ideální doba na zvýšenou konzumaci listové zeleniny, zejména té tmavé (např. špenát či rukola). Vysoká koncentrace vitamínu B1 (thiaminu) a vitamínu B9 (kyseliny listové) nám spolehlivě pomůže od špatné nálady. Navíc čistí střeva a obsažené barvivo chlorofyl pomáhá zvyšovat celkovou obranyschopnost organismu.

Mezi další „potraviny dobré nálady“ patří také dýňová semínka, lesní plody, ryby nebo také ovesné vločky.

Pokud si tedy chceme udržet nebo zlepšit nejen naše fyzické zdraví, ale i to psychické, zdravý a pestrý jídelníček je tou správnou cestou. Odměnou nám bude celková pohoda a dobrá kondice. To, jak jíte, tak se i cítíte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Proč do sebe někteří lidé nechávají zcela dobrovolně a vědomě bodat jehlami? Odkud pochází a na jakém principu stojí prastará léčebná...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Grapefruit je citrusový plod nahořklé chuti, známý především vysokým obsahem vitamínu C, který, jak známo, je zcela zásadní pro naši...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neem je populární nejen v ájurvédské medicíně a péči o pleť a vlasy. Díky svým mocným účinkům se dostal do povědomí všech, kteří bojují...
Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Koronavirus a krize, která se kolem něho soustřeďuje, vyvolává obavy a nejistotu. V dobách, jako je tato, je více než kdykoliv jindy...
Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vaše tělesná teplota zvyšuje, když tělo s něčím bojuje? Je to vlastně přirozený obranný mechanismus,...
Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Podobně jako má své trendy móda, kosmetika nebo třeba výživa, přichází každoročně s novinkami i dentální hygiena. Kromě různých metod...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...