Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit ten nejlepší moučník, ale i lehkou cuketovou pizzu a nebo křupavé cukeťáky. Pojďme si o nich povědět více!
Do Evropy se dostaly z Mexika
Rodina tykví je poměrně široká a patří do ní i cukety. Do Evropy byly pravděpodobně převezeny z Mexika a jejich pěstování zde zažilo rozpuk v 17. a 18. století. Dnes se jim daří především v oblasti slunného Středomoří, tedy v Řecku, Turecku, na Kypru, ve Španělsku, Itálii a Francii. Z těchto oblastí se do Česka dováží celoročně. I když cuketa pochází z jižních krajin, české zahrádky jimi byly doslova dobyty. Cukety se u nás pěstují ve velkém, a to zejména pro jejich jedinečnou variabilitu. V kuchyni totiž nabízejí řadu možností ke zpracování a využijete je pro přípravu studených i teplých pokrmů. Můžete je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, podávat jako přílohu k pečenému či dušenému masu, plnit a zapékat nebo je použít jako součást salátů, různých teplých i studených zeleninových směsí a obloh.
Nutriční stránka
Cukety nabízejí mnohostranné využití i řadu cenných nutrientů podporujících celkovou vitalitu organismu. Jejich slupka je bohatá na karoteny, hořčík a vitamin E. Na 100 g cukety připadá pouze cca 16 kcal, které jsou primárně dány několika gramy sacharidů a zhruba 1 g bílkoviny. Jedná se tedy o naprosto dietní, nízkokalorickou potravinu, která má však relativně významné množství draslíku, což je hlavně v létě ocenitelný minerál. Nezanedbatelný není ani vitamín C, kterého ve 100 g najdete zhruba 1/4 DDD. Cukety obsahují velké množství vody, která přispívá k hydrataci celého těla. Tyto příslušnice rodiny tykví mimořádně prospívají také střevům, u nichž zlepšují peristaltiku a pomáhají zabránit nepříjemné a škodlivé zácpě. Obsahují totiž rozpustnou vlákninu, která pomáhá tyto chody udržovat.
České kusy jsou k dostání od května do srpna
Tuzemské produkty jsou k dostání přibližně od května do srpna. Vybírejte ideálně malé, pevné a silné kusy než velké a vodnaté. Uchovávejte je ideálně v zeleninové přihrádce ledničky, kde vydrží asi 2 týdny. Při teplotách nižších než 6 °C měknou. Před vlastní konzumací je nezapomeňte důkladně omýt nebo je nechejte případně chvíli namočené v octové vodě. Občas se v jejich kazových místech může rozšířit plíseň. Na to si dávejte dobrý pozor a v takovém případě pak zvažte, jestli ještě můžete část odkrojit a nebo už je cuketa nepoživatelná.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách
Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba celkového zastavení, nikam nespěchání, relaxace se přímo úměrně zvyšuje....
Čtěte dál
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?
