Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů
zdroj: Shutterstock

Cukety jsou plné vody a obsahují minimum kilokalorií. Z toho důvodu jsou ideální letní a všestrannou zeleninou, se kterou můžete vykouzlit ten nejlepší moučník, ale i lehkou cuketovou pizzu a nebo křupavé cukeťáky. Pojďme si o nich povědět více!

Do Evropy se dostaly z Mexika
Rodina tykví je poměrně široká a patří do ní i cukety. Do Evropy byly pravděpodobně převezeny z Mexika a jejich pěstování zde zažilo rozpuk v 17. a 18. století. Dnes se jim daří především v oblasti slunného Středomoří, tedy v Řecku, Turecku, na Kypru, ve Španělsku, Itálii a Francii. Z těchto oblastí se do Česka dováží celoročně. I když cuketa pochází z jižních krajin, české zahrádky jimi byly doslova dobyty. Cukety se u nás pěstují ve velkém, a to zejména pro jejich jedinečnou variabilitu. V kuchyni totiž nabízejí řadu možností ke zpracování a využijete je pro přípravu studených i teplých pokrmů. Můžete je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, podávat jako přílohu k pečenému či dušenému masu, plnit a zapékat nebo je použít jako součást salátů, různých teplých i studených zeleninových směsí a obloh.

Nutriční stránka
Cukety nabízejí mnohostranné využití i řadu cenných nutrientů podporujících celkovou vitalitu organismu. Jejich slupka je bohatá na karoteny, hořčík a vitamin E. Na 100 g cukety připadá pouze cca 16 kcal, které jsou primárně dány několika gramy sacharidů a zhruba 1 g bílkoviny. Jedná se tedy o naprosto dietní, nízkokalorickou potravinu, která má však relativně významné množství draslíku, což je hlavně v létě ocenitelný minerál. Nezanedbatelný není ani vitamín C, kterého ve 100 g najdete zhruba 1/4 DDD. Cukety obsahují velké množství vody, která přispívá k hydrataci celého těla. Tyto příslušnice rodiny tykví mimořádně prospívají také střevům, u nichž zlepšují peristaltiku a pomáhají zabránit nepříjemné a škodlivé zácpě. Obsahují totiž rozpustnou vlákninu, která pomáhá tyto chody udržovat.

České kusy jsou k dostání od května do srpna
Tuzemské produkty jsou k dostání přibližně od května do srpna. Vybírejte ideálně malé, pevné a silné kusy než velké a vodnaté. Uchovávejte je ideálně v zeleninové přihrádce ledničky, kde vydrží asi 2 týdny. Při teplotách nižších než 6 °C měknou. Před vlastní konzumací je nezapomeňte důkladně omýt nebo je nechejte případně chvíli namočené v octové vodě. Občas se v jejich kazových místech může rozšířit plíseň. Na to si dávejte dobrý pozor a v takovém případě pak zvažte, jestli ještě můžete část odkrojit a nebo už je cuketa nepoživatelná.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil. Jeho houbovitá konzistence z něj dělá skvělého „přebírače“ chutí a...

Čtěte dál
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Burčák: jak poznat kvalitní a kde ho rozhodně nekupovat?

Sezona burčáku je v plném proudu a kdo tento lahodný sladkokyselý mok dosud nezkusil, má ještě čas to napravit. Právě v tomto období...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...