Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

U nás jsou pozdně letním ovocem, ve Středomoří dozrávají o něco dříve. Tmavorudá až černá souplodí peckoviček ostružiníku, keře čeledi růžovitých, plodí drobné slaďoučké bobulky. Známe je pod označením ostružiny a milujeme je nejen pro atraktivní barvu a lesk, ale zejména pro typické aroma, jímž se nepatrně podobají malinám.

Milovnice svobody
Rodačky z Asie a Severní Ameriky milují svobodu a svou individualitu si chrání, jak jen je to možné. Jako keře u nás rostou planě na krajích lesů, v lesních křovinách, na kamenitých stráních, na mezích, v polích i u cest. Ačkoliv existují kultivované odrůdy, které se pěstují na plantážích si zahrádkách, i  ony rostou nejraději za plotem – evidentně milují svou svobodu.

Pozor na dlouhé skladování
Podobně jako maliny nachází i ostružiny četné využití v kuchyni – nejlépe chutnají čerstvé, můžete je ale i sušit nebo zamrazit. Ve všech podobách se skvěle hodí jak do müsli, tak do ovocných salátů, pudinkových dezertů nebo jako obloha dortů či koláčů s drobenkou. Můžete je také konzervovat nebo zpracovat do vína, sirupu či moštu nebo džemu, marmelády či kompotu. Udělejte to ovšem co nejdříve po tom, co je natrháte. Podobně jako maliny se totiž rychle kazí a snadno zplesniví, proto byste je neměli vystavovat dlouhému skladování. Před přípravou je nezapomeňte pořádně umýt.

Ostružiny jsou mimořádně zdravé, ale vzácné
Snad pro jejich divokost a častý výskyt ve volné přírodě jsou ostružiny oblíbenou pochutinou divoké zvěře. Mají na ně spadeno také brouci, housenky a další hmyz. Ostružiny se ovšem nedají jen tak – aby se ubránily těmto invazím, jsou vybaveny ostny a jemnými ochrannými štětinkami.
Ať tak či tak, zvířata jistě ví, proč tolik touží zrovna po ostružinách. Ostružiny jsou totiž mimořádně zdravé a vynikají vysokou koncentrací bioflavonoidů, vitaminů a stopových prvků. Konkrétně jsou bohaté na vitamin C, antokyany, organické kyseliny jako je citronová a jablečná, a na velké množství fosforu, vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Není divu, že díky těmto skvělým mikroživinám pečují o imunitní systém, vaziva i stěny cév.

Upozornění: Ostružiny si nejraději vypěstujte doma, nasbírejte ve volné přírodě nebo nakupte přímo u pěstitele. Dovážené plody a plody dostupné v běžných obchodech bývají často upravovány různými chemikáliemi proti poškození při přepravě a pro udržení atraktivního vzhledu.

Zajímavost: Šťáva z ostružin je přírodní medicínou tradičně využívána pro pomoc od chrapotu. Šťávu vymačkejte z čerstvých plodů nebo ji zakupte v prodejně zdravé výživy již vylisovanou. Mírně ji prohřejte, vykloktejte a zbytek po doušcích vypijte. Tuto šťávu se doporučuje pít i při zvětšené štítné žláze.

Tip: Ostružinový čaj působí proti zánětům sliznice dutiny ústní. K jeho přípravě se ale nepoužívají plody, nýbrž listy. Ty totiž obsahují léčivé éterické oleje (silice), třísloviny a organické kyseliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme adaptovat. A protože v rámci zachování hesla „veselá mysl půl zdraví“...

Čtěte dál
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýně vládne především podzimnímu období, a kromě toho, že je hlavní součástí halloweenské výzdoby, využívá se její dužina zejména k...
Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené....