Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

U nás jsou pozdně letním ovocem, ve Středomoří dozrávají o něco dříve. Tmavorudá až černá souplodí peckoviček ostružiníku, keře čeledi růžovitých, plodí drobné slaďoučké bobulky. Známe je pod označením ostružiny a milujeme je nejen pro atraktivní barvu a lesk, ale zejména pro typické aroma, jímž se nepatrně podobají malinám.

Milovnice svobody
Rodačky z Asie a Severní Ameriky milují svobodu a svou individualitu si chrání, jak jen je to možné. Jako keře u nás rostou planě na krajích lesů, v lesních křovinách, na kamenitých stráních, na mezích, v polích i u cest. Ačkoliv existují kultivované odrůdy, které se pěstují na plantážích si zahrádkách, i  ony rostou nejraději za plotem – evidentně milují svou svobodu.

Pozor na dlouhé skladování
Podobně jako maliny nachází i ostružiny četné využití v kuchyni – nejlépe chutnají čerstvé, můžete je ale i sušit nebo zamrazit. Ve všech podobách se skvěle hodí jak do müsli, tak do ovocných salátů, pudinkových dezertů nebo jako obloha dortů či koláčů s drobenkou. Můžete je také konzervovat nebo zpracovat do vína, sirupu či moštu nebo džemu, marmelády či kompotu. Udělejte to ovšem co nejdříve po tom, co je natrháte. Podobně jako maliny se totiž rychle kazí a snadno zplesniví, proto byste je neměli vystavovat dlouhému skladování. Před přípravou je nezapomeňte pořádně umýt.

Ostružiny jsou mimořádně zdravé, ale vzácné
Snad pro jejich divokost a častý výskyt ve volné přírodě jsou ostružiny oblíbenou pochutinou divoké zvěře. Mají na ně spadeno také brouci, housenky a další hmyz. Ostružiny se ovšem nedají jen tak – aby se ubránily těmto invazím, jsou vybaveny ostny a jemnými ochrannými štětinkami.
Ať tak či tak, zvířata jistě ví, proč tolik touží zrovna po ostružinách. Ostružiny jsou totiž mimořádně zdravé a vynikají vysokou koncentrací bioflavonoidů, vitaminů a stopových prvků. Konkrétně jsou bohaté na vitamin C, antokyany, organické kyseliny jako je citronová a jablečná, a na velké množství fosforu, vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Není divu, že díky těmto skvělým mikroživinám pečují o imunitní systém, vaziva i stěny cév.

Upozornění: Ostružiny si nejraději vypěstujte doma, nasbírejte ve volné přírodě nebo nakupte přímo u pěstitele. Dovážené plody a plody dostupné v běžných obchodech bývají často upravovány různými chemikáliemi proti poškození při přepravě a pro udržení atraktivního vzhledu.

Zajímavost: Šťáva z ostružin je přírodní medicínou tradičně využívána pro pomoc od chrapotu. Šťávu vymačkejte z čerstvých plodů nebo ji zakupte v prodejně zdravé výživy již vylisovanou. Mírně ji prohřejte, vykloktejte a zbytek po doušcích vypijte. Tuto šťávu se doporučuje pít i při zvětšené štítné žláze.

Tip: Ostružinový čaj působí proti zánětům sliznice dutiny ústní. K jeho přípravě se ale nepoužívají plody, nýbrž listy. Ty totiž obsahují léčivé éterické oleje (silice), třísloviny a organické kyseliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...

Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...