Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?

Jezte tučné mléčné výrobky! Říká nová studie, které se zúčastnilo skoro 150 000 jedinců. Proč?
zdroj: Shutterstock

Vysoký krevní tlak a cukrovka dnes představují jedny z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Nové výzkumy naznačují, že před nimi může částečně uchránit pravidelná konzumace mléčných výrobků. Jakými pravidly se při jejich konzumaci řídit?

Nezdravá strava je příčinou řady zdravotních obtíží. Patří mezi ně i vysoký krevní tlak a cukrovka, jimiž dnes bohužel trpí mnoho lidí. Zdravotníci proto investují nemalé částky do studií, vedoucí k porozumění, jak těmto stavům předcházet. Nově se ukázalo, že v účinné prevenci mohou hrát významnou roli mléčné výrobky a zejména ty s vysokým obsahem tuku. Ty mohou při zvýšené konzumaci snižovat míru rizika metabolického syndromu, což je souhrn příznaků zahrnující obezitu, vysoký krevní tlak, větší obvod pasu, cukrovku a vysokou hladinu LDL cholesterolu.

Studie se účastnilo téměř 150 tisíc jedinců
Studie se účastnilo 147 812 jedinců mezi 35–70 lety, kteří pocházejí ze 21 zemí. U všech zmiňovaných vědci operovali s anamnézou zahrnující údaje o krevním tlaku, obvodu pasu a hladinách glukózy a lipidů v krvi. Výsledky byly publikovány v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care. Vědci sledovali, jak často dotyční konzumují mléčné výrobky jako je mléko, jogurt, sýr a pokrmy, které se z těchto surovin připravují. Při analýze asociací pak vědci odhalili, že 2 porce mléčných produktů zkonzumované za den snižují riziko metabolického syndromu až o 24 % a cukrovky a vysokého krevního tlaku až o 11–12 %. To ovšem neplatilo pro produkty nízkotučné a to bylo velmi zajímavé.

Nízkotučný neznamená nejzdravější
Z výše zmiňovaného plyne, že vyšší příjem mléčných potravin, jako je mléko, jogurt a sýr, a to zejména plnotučných, prospívá zdraví, a to dokonce více než příjem výrobků s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné mléčné potraviny, které bývají z hlediska zdraví nad ty plnotučné často vyzdvihovány, podle výzkumníků riziko cukrovky a hypertenze nesnižují. Vědci tak doufají, že se jim alespoň částečně podaří vyvrátit mýty o údajné zdravotní prospěšnosti mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku.

Bílkoviny, vitaminy i minerály
A proč jsou mléčné výrobky s plným obsahem tuku tak zdravé? Poskytují jak vysoce kvalitní bílkoviny, tak i širokou škálu nezbytných vitaminů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a vitamínů A, B12 a riboflavinu. Přestože zatím není zcela jasné, jak konkrétně by mléčné výrobky mohly chránit před dotčenými zdravotními problémy, vědci doufají, že své nálezy brzy potvrdí ve velkých dlouhodobých pokusech.

Lék na civilizační onemocnění?
Pokud budou jejich závěry potvrzeny, vědci tvrdí, že by se zvýšení spotřeby mléčných výrobků mohlo celosvětově stát proveditelným a levným přístupem ke snižování míry metabolického syndromu, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...

Čtěte dál
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...