Vysoký krevní tlak a cukrovka dnes představují jedny z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Nové výzkumy naznačují, že před nimi může částečně uchránit pravidelná konzumace mléčných výrobků. Jakými pravidly se při jejich konzumaci řídit?
Nezdravá strava je příčinou řady zdravotních obtíží. Patří mezi ně i vysoký krevní tlak a cukrovka, jimiž dnes bohužel trpí mnoho lidí. Zdravotníci proto investují nemalé částky do studií, vedoucí k porozumění, jak těmto stavům předcházet. Nově se ukázalo, že v účinné prevenci mohou hrát významnou roli mléčné výrobky a zejména ty s vysokým obsahem tuku. Ty mohou při zvýšené konzumaci snižovat míru rizika metabolického syndromu, což je souhrn příznaků zahrnující obezitu, vysoký krevní tlak, větší obvod pasu, cukrovku a vysokou hladinu LDL cholesterolu.
Studie se účastnilo téměř 150 tisíc jedinců
Studie se účastnilo 147 812 jedinců mezi 35–70 lety, kteří pocházejí ze 21 zemí. U všech zmiňovaných vědci operovali s anamnézou zahrnující údaje o krevním tlaku, obvodu pasu a hladinách glukózy a lipidů v krvi. Výsledky byly publikovány v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care. Vědci sledovali, jak často dotyční konzumují mléčné výrobky jako je mléko, jogurt, sýr a pokrmy, které se z těchto surovin připravují. Při analýze asociací pak vědci odhalili, že 2 porce mléčných produktů zkonzumované za den snižují riziko metabolického syndromu až o 24 % a cukrovky a vysokého krevního tlaku až o 11–12 %. To ovšem neplatilo pro produkty nízkotučné a to bylo velmi zajímavé.
Nízkotučný neznamená nejzdravější
Z výše zmiňovaného plyne, že vyšší příjem mléčných potravin, jako je mléko, jogurt a sýr, a to zejména plnotučných, prospívá zdraví, a to dokonce více než příjem výrobků s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné mléčné potraviny, které bývají z hlediska zdraví nad ty plnotučné často vyzdvihovány, podle výzkumníků riziko cukrovky a hypertenze nesnižují. Vědci tak doufají, že se jim alespoň částečně podaří vyvrátit mýty o údajné zdravotní prospěšnosti mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku.
Bílkoviny, vitaminy i minerály
A proč jsou mléčné výrobky s plným obsahem tuku tak zdravé? Poskytují jak vysoce kvalitní bílkoviny, tak i širokou škálu nezbytných vitaminů a minerálů, včetně vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a vitamínů A, B12 a riboflavinu. Přestože zatím není zcela jasné, jak konkrétně by mléčné výrobky mohly chránit před dotčenými zdravotními problémy, vědci doufají, že své nálezy brzy potvrdí ve velkých dlouhodobých pokusech.
Lék na civilizační onemocnění?
Pokud budou jejich závěry potvrzeny, vědci tvrdí, že by se zvýšení spotřeby mléčných výrobků mohlo celosvětově stát proveditelným a levným přístupem ke snižování míry metabolického syndromu, vysokého krevního tlaku a cukrovky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství
Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením. Tato oblast medicíny zahrnuje řadu vyšetření a testů, které...
Čtěte dál