Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?
zdroj: Shutterstock

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce nahradit vejce! Je plný draslíku, prospívá srdci a sportovci jej milují pro rychlé dodání energie i perfektní stravitelnost.

Mnoho lidí nemá rádo spousty druhů ovoce (i zeleniny). Existuje ale jen málo těch, kteří nemilují banány. I když toto syté a výživné ovoce pochází až z dalekého Dálného východu, můžeme říci, že v našich končinách zcela zdomácnělo. Banánovník se dnes pěstuje nejen v Africe a v Jižní Americe, ale v podstatě všude, kde je teplé a vlhké podnebí – protože právě to mu svědčí nejvíce.

Banány dozrávají po cestě
Banánovník roste přibližně rok a půl a poté je schopen rodit i 200 plodů. Zajímavé je, že banány se sklízí nezralé (tedy zelené). V chladírnách přepravních lodí, jimiž putují do rozličných koutů světa, je udržována stabilní teplota kolem 13 °C. Banány tedy dozrávají až po cestě a teprve potom se dostávají do obchodů a na naše stoly.

Proč vybírat mírně nahnědlé banány
Paradox je, že často máme tendence vybírat si ty nepravé banány. Tedy žluté, někdy ještě mírně nazelenalé. Na banány, které začínají hnědnout, se u nás poskytují slevy a jsou stahovány z hlavní nabídky jako méněcenné zboží. Jižní národy, které banány umí pěstovat, to ale mají úplně naopak – banány s počínajícími hnědými tečkami jsou u nich nejvíce žádané. Proč? Protože Jižané vědí, že právě tehdy je banán nejlepší: hnědá barva znamená, že se cukr tlačí na povrch a banán je v této chvíli nejsladší a nejlahodnější – zralý, ale ještě ne přezrálý.

Hnědnutí dužiny naznačuje odbourávání cenných živin
Tím jsme probrali otázku, jaké banány byste měli vybírat. A jak s nimi nakládat v kuchyni, když už je přineseme domů? Po oloupání je nutné je rychle zkonzumovat, protože dužina začíná rychle hnědnout. Hnědnutí dužiny však neznačí stoupající hladinu cukru a lahodnosti, jako hnědnutí slupky. V tomto případě se jedná o signál, že začíná docházet k odbourávání některých vitaminů a také určitých mastných kyselin. Proces můžete částečně zpomalit, když dužinu pokapete citronovou šťávou.

Pochoutka, která dodá energii i nutriční bohatství
Už víme, že hnědnutí slupky varuje před mizením prospěšných nutrientů. Což je velká škoda, protože banán je na ně skutečně bohatý. V kombinaci s jeho mimořádnou praktičností (stačí oloupat a sníst, nemusíte jej mýt, nepostříká vás šťávou, nezašpiní přespříliš šťavnatou dužinou) je banán ideálním ovocem, jímž řada osob pravidelně pokrývá nedostatek řady vitaminů. Banány totiž nejen, že skvěle zasytí, jsou také mimořádně dobře stravitelné a nabité prospěšnými látkami.

Elixír zdraví, který chutná neobyčejně sladce
Banány preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, odvodňují a detoxikují tělo, podporují redukci hmotnosti, snižují hladinu cholesterolu, tiší žaludeční nevolnosti, posilují imunitu, pomáhají při nespavosti i stresu, nervozitě a úzkosti. Za to všechno vděčí mimořádnému složení: jsou bohaté na hořčík a draslík, na vitaminy A, C a skupiny B.

Co s banánem v kuchyni
S banány nemusíte vymýšlet žádné extra složité recepty. Nejjednodušší a nejlepší je jíst je samotné. I tak ale v kuchyni nabízejí značnou variabilitu. Poslouží jako přísada do ovocných salátů, v kombinaci s avokádem po rozmačkání vytvoří lahodnou pomazánku, která po přidání kakaa připomíná nutelu. Hodí se do mléčných koktejlů a smoothie, zamilujete si je v kombinaci s arašídovým máslem nebo rozmixované do pyré se smetanou a jogurtem. Když banány nakrájíte, dáte mírně zamrazit a poté rozmixujete, získáte lahodnou a zdravou zmrzlinu. Vegani banány užívají místo vejce při přípravě tradičních i netradičních moučníků – bábovek i banánových chlebíčků. Banány můžete i sušit v sušičce – získáte tak skvělou zdravou pochoutku, kterou můžete mlsat bez výčitek.

Upozornění
Banány rozhodně nepatří do ledničky. Nízká teplota totiž ochromí činnost některých enzymů, zodpovědných za dozrávání, a banány tak potom nedozrají správně a úplně – jen hnědnou a měknou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň zčásti ovlivnit. Dýchání a zásobování buněk kyslíkem je pro nás naprosto...

Čtěte dál
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...