Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?
zdroj: Shutterstock

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce nahradit vejce! Je plný draslíku, prospívá srdci a sportovci jej milují pro rychlé dodání energie i perfektní stravitelnost.

Mnoho lidí nemá rádo spousty druhů ovoce (i zeleniny). Existuje ale jen málo těch, kteří nemilují banány. I když toto syté a výživné ovoce pochází až z dalekého Dálného východu, můžeme říci, že v našich končinách zcela zdomácnělo. Banánovník se dnes pěstuje nejen v Africe a v Jižní Americe, ale v podstatě všude, kde je teplé a vlhké podnebí – protože právě to mu svědčí nejvíce.

Banány dozrávají po cestě
Banánovník roste přibližně rok a půl a poté je schopen rodit i 200 plodů. Zajímavé je, že banány se sklízí nezralé (tedy zelené). V chladírnách přepravních lodí, jimiž putují do rozličných koutů světa, je udržována stabilní teplota kolem 13 °C. Banány tedy dozrávají až po cestě a teprve potom se dostávají do obchodů a na naše stoly.

Proč vybírat mírně nahnědlé banány
Paradox je, že často máme tendence vybírat si ty nepravé banány. Tedy žluté, někdy ještě mírně nazelenalé. Na banány, které začínají hnědnout, se u nás poskytují slevy a jsou stahovány z hlavní nabídky jako méněcenné zboží. Jižní národy, které banány umí pěstovat, to ale mají úplně naopak – banány s počínajícími hnědými tečkami jsou u nich nejvíce žádané. Proč? Protože Jižané vědí, že právě tehdy je banán nejlepší: hnědá barva znamená, že se cukr tlačí na povrch a banán je v této chvíli nejsladší a nejlahodnější – zralý, ale ještě ne přezrálý.

Hnědnutí dužiny naznačuje odbourávání cenných živin
Tím jsme probrali otázku, jaké banány byste měli vybírat. A jak s nimi nakládat v kuchyni, když už je přineseme domů? Po oloupání je nutné je rychle zkonzumovat, protože dužina začíná rychle hnědnout. Hnědnutí dužiny však neznačí stoupající hladinu cukru a lahodnosti, jako hnědnutí slupky. V tomto případě se jedná o signál, že začíná docházet k odbourávání některých vitaminů a také určitých mastných kyselin. Proces můžete částečně zpomalit, když dužinu pokapete citronovou šťávou.

Pochoutka, která dodá energii i nutriční bohatství
Už víme, že hnědnutí slupky varuje před mizením prospěšných nutrientů. Což je velká škoda, protože banán je na ně skutečně bohatý. V kombinaci s jeho mimořádnou praktičností (stačí oloupat a sníst, nemusíte jej mýt, nepostříká vás šťávou, nezašpiní přespříliš šťavnatou dužinou) je banán ideálním ovocem, jímž řada osob pravidelně pokrývá nedostatek řady vitaminů. Banány totiž nejen, že skvěle zasytí, jsou také mimořádně dobře stravitelné a nabité prospěšnými látkami.

Elixír zdraví, který chutná neobyčejně sladce
Banány preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, odvodňují a detoxikují tělo, podporují redukci hmotnosti, snižují hladinu cholesterolu, tiší žaludeční nevolnosti, posilují imunitu, pomáhají při nespavosti i stresu, nervozitě a úzkosti. Za to všechno vděčí mimořádnému složení: jsou bohaté na hořčík a draslík, na vitaminy A, C a skupiny B.

Co s banánem v kuchyni
S banány nemusíte vymýšlet žádné extra složité recepty. Nejjednodušší a nejlepší je jíst je samotné. I tak ale v kuchyni nabízejí značnou variabilitu. Poslouží jako přísada do ovocných salátů, v kombinaci s avokádem po rozmačkání vytvoří lahodnou pomazánku, která po přidání kakaa připomíná nutelu. Hodí se do mléčných koktejlů a smoothie, zamilujete si je v kombinaci s arašídovým máslem nebo rozmixované do pyré se smetanou a jogurtem. Když banány nakrájíte, dáte mírně zamrazit a poté rozmixujete, získáte lahodnou a zdravou zmrzlinu. Vegani banány užívají místo vejce při přípravě tradičních i netradičních moučníků – bábovek i banánových chlebíčků. Banány můžete i sušit v sušičce – získáte tak skvělou zdravou pochoutku, kterou můžete mlsat bez výčitek.

Upozornění
Banány rozhodně nepatří do ledničky. Nízká teplota totiž ochromí činnost některých enzymů, zodpovědných za dozrávání, a banány tak potom nedozrají správně a úplně – jen hnědnou a měknou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Chcete posílit imunitu a být plní energie? Vsaďte na tuto úžasnou houbu!

Přírodní adaptogen cordyceps zná snad každý vyznavač zdravého životního stylu. Pokud jste ale ještě o něm neslyšeli, pak čtěte dál....
Jsou domácí testy na covid-19 spolehlivé? Jak kdy, tvrdí experti

Jsou domácí testy na covid-19 spolehlivé? Jak kdy, tvrdí experti

Existuje mnoho případů, kdy chcete vědět, zda nemáte covid-19: Když se necítíte úplně fit, vracíte se z dovolené nebo chcete jít navštívit...
Nebezpečí teplotních inverzí: Jak mohou takzvané pokličky ohrožovat naše zdraví?

Nebezpečí teplotních inverzí: Jak mohou takzvané pokličky ohrožovat naše zdraví?

Poslední týdny se v Česku nesou přesně v jejich duchu. Ráno nás často probudí mlha, která je tak hustá, že mnohdy nevidíme na krok....
Zachraňte život – zde jsou zásady kardiopulmonální resuscitace, které by měl každý znát

Zachraňte život – zde jsou zásady kardiopulmonální resuscitace, které by měl každý znát

Do situace, kdy má v rukou něčí život, se může dostat každý. Když uvidíte člověka ležícího v bezvědomí, od smrti ho mou dělit vteřiny....
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

Už jste se někdy podívali dolů na svá chodidla a skoro jste je neviděli kvůli otoku, který hyzdil vaše kotníky? Na vině může být mnoho...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Léčebná moc pavoučího hedvábí – pravda nebo fikce? Vědci objasňují informace

Léčebná moc pavoučího hedvábí – pravda nebo fikce? Vědci objasňují informace

Pavoučí hedvábí bylo k různým léčebným účelům využíváno již od antického Říma. Věřilo se, že oplývá antibiotickými a dalšími zdraví...
Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Slezina: orgán, bez kterého lze žít. K čemu nám tedy slouží?

Má ji většina lidí, podobně jako u ostatních orgánů si ale zpravidla příliš nelámeme hlavu nad tím, jak vlastně funguje do doby, než...
Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Kontroverzní fluoridy ve výživě a zdraví člověka – ano nebo ne?

Fluorid je minerál nacházející se přirozeně nejen v kostech a zubech, ale také ve vodě, půdě, rostlinách, kamenech a vzduchu. Běžně...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Nejúčinnější afrodiziaka – lanýž, chřest nebo čokoláda? Potraviny, které vám pomohou zvýšit libido

Známé rčení o tom, že láska prochází žaludkem, skutečně není jen prázdnou frází a rozhodně má něco do sebe. To věděli už naši dávní...