Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce nahradit vejce! Je plný draslíku, prospívá srdci a sportovci jej milují pro rychlé dodání energie i perfektní stravitelnost.
Mnoho lidí nemá rádo spousty druhů ovoce (i zeleniny). Existuje ale jen málo těch, kteří nemilují banány. I když toto syté a výživné ovoce pochází až z dalekého Dálného východu, můžeme říci, že v našich končinách zcela zdomácnělo. Banánovník se dnes pěstuje nejen v Africe a v Jižní Americe, ale v podstatě všude, kde je teplé a vlhké podnebí – protože právě to mu svědčí nejvíce.
Banány dozrávají po cestě
Banánovník roste přibližně rok a půl a poté je schopen rodit i 200 plodů. Zajímavé je, že banány se sklízí nezralé (tedy zelené). V chladírnách přepravních lodí, jimiž putují do rozličných koutů světa, je udržována stabilní teplota kolem 13 °C. Banány tedy dozrávají až po cestě a teprve potom se dostávají do obchodů a na naše stoly.
Proč vybírat mírně nahnědlé banány
Paradox je, že často máme tendence vybírat si ty nepravé banány. Tedy žluté, někdy ještě mírně nazelenalé. Na banány, které začínají hnědnout, se u nás poskytují slevy a jsou stahovány z hlavní nabídky jako méněcenné zboží. Jižní národy, které banány umí pěstovat, to ale mají úplně naopak – banány s počínajícími hnědými tečkami jsou u nich nejvíce žádané. Proč? Protože Jižané vědí, že právě tehdy je banán nejlepší: hnědá barva znamená, že se cukr tlačí na povrch a banán je v této chvíli nejsladší a nejlahodnější – zralý, ale ještě ne přezrálý.
Hnědnutí dužiny naznačuje odbourávání cenných živin
Tím jsme probrali otázku, jaké banány byste měli vybírat. A jak s nimi nakládat v kuchyni, když už je přineseme domů? Po oloupání je nutné je rychle zkonzumovat, protože dužina začíná rychle hnědnout. Hnědnutí dužiny však neznačí stoupající hladinu cukru a lahodnosti, jako hnědnutí slupky. V tomto případě se jedná o signál, že začíná docházet k odbourávání některých vitaminů a také určitých mastných kyselin. Proces můžete částečně zpomalit, když dužinu pokapete citronovou šťávou.
Pochoutka, která dodá energii i nutriční bohatství
Už víme, že hnědnutí slupky varuje před mizením prospěšných nutrientů. Což je velká škoda, protože banán je na ně skutečně bohatý. V kombinaci s jeho mimořádnou praktičností (stačí oloupat a sníst, nemusíte jej mýt, nepostříká vás šťávou, nezašpiní přespříliš šťavnatou dužinou) je banán ideálním ovocem, jímž řada osob pravidelně pokrývá nedostatek řady vitaminů. Banány totiž nejen, že skvěle zasytí, jsou také mimořádně dobře stravitelné a nabité prospěšnými látkami.
Elixír zdraví, který chutná neobyčejně sladce
Banány preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, odvodňují a detoxikují tělo, podporují redukci hmotnosti, snižují hladinu cholesterolu, tiší žaludeční nevolnosti, posilují imunitu, pomáhají při nespavosti i stresu, nervozitě a úzkosti. Za to všechno vděčí mimořádnému složení: jsou bohaté na hořčík a draslík, na vitaminy A, C a skupiny B.
Co s banánem v kuchyni
S banány nemusíte vymýšlet žádné extra složité recepty. Nejjednodušší a nejlepší je jíst je samotné. I tak ale v kuchyni nabízejí značnou variabilitu. Poslouží jako přísada do ovocných salátů, v kombinaci s avokádem po rozmačkání vytvoří lahodnou pomazánku, která po přidání kakaa připomíná nutelu. Hodí se do mléčných koktejlů a smoothie, zamilujete si je v kombinaci s arašídovým máslem nebo rozmixované do pyré se smetanou a jogurtem. Když banány nakrájíte, dáte mírně zamrazit a poté rozmixujete, získáte lahodnou a zdravou zmrzlinu. Vegani banány užívají místo vejce při přípravě tradičních i netradičních moučníků – bábovek i banánových chlebíčků. Banány můžete i sušit v sušičce – získáte tak skvělou zdravou pochoutku, kterou můžete mlsat bez výčitek.
Upozornění
Banány rozhodně nepatří do ledničky. Nízká teplota totiž ochromí činnost některých enzymů, zodpovědných za dozrávání, a banány tak potom nedozrají správně a úplně – jen hnědnou a měknou.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?
Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...
Čtěte dál