Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?
zdroj: Shutterstock

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce nahradit vejce! Je plný draslíku, prospívá srdci a sportovci jej milují pro rychlé dodání energie i perfektní stravitelnost.

Mnoho lidí nemá rádo spousty druhů ovoce (i zeleniny). Existuje ale jen málo těch, kteří nemilují banány. I když toto syté a výživné ovoce pochází až z dalekého Dálného východu, můžeme říci, že v našich končinách zcela zdomácnělo. Banánovník se dnes pěstuje nejen v Africe a v Jižní Americe, ale v podstatě všude, kde je teplé a vlhké podnebí – protože právě to mu svědčí nejvíce.

Banány dozrávají po cestě
Banánovník roste přibližně rok a půl a poté je schopen rodit i 200 plodů. Zajímavé je, že banány se sklízí nezralé (tedy zelené). V chladírnách přepravních lodí, jimiž putují do rozličných koutů světa, je udržována stabilní teplota kolem 13 °C. Banány tedy dozrávají až po cestě a teprve potom se dostávají do obchodů a na naše stoly.

Proč vybírat mírně nahnědlé banány
Paradox je, že často máme tendence vybírat si ty nepravé banány. Tedy žluté, někdy ještě mírně nazelenalé. Na banány, které začínají hnědnout, se u nás poskytují slevy a jsou stahovány z hlavní nabídky jako méněcenné zboží. Jižní národy, které banány umí pěstovat, to ale mají úplně naopak – banány s počínajícími hnědými tečkami jsou u nich nejvíce žádané. Proč? Protože Jižané vědí, že právě tehdy je banán nejlepší: hnědá barva znamená, že se cukr tlačí na povrch a banán je v této chvíli nejsladší a nejlahodnější – zralý, ale ještě ne přezrálý.

Hnědnutí dužiny naznačuje odbourávání cenných živin
Tím jsme probrali otázku, jaké banány byste měli vybírat. A jak s nimi nakládat v kuchyni, když už je přineseme domů? Po oloupání je nutné je rychle zkonzumovat, protože dužina začíná rychle hnědnout. Hnědnutí dužiny však neznačí stoupající hladinu cukru a lahodnosti, jako hnědnutí slupky. V tomto případě se jedná o signál, že začíná docházet k odbourávání některých vitaminů a také určitých mastných kyselin. Proces můžete částečně zpomalit, když dužinu pokapete citronovou šťávou.

Pochoutka, která dodá energii i nutriční bohatství
Už víme, že hnědnutí slupky varuje před mizením prospěšných nutrientů. Což je velká škoda, protože banán je na ně skutečně bohatý. V kombinaci s jeho mimořádnou praktičností (stačí oloupat a sníst, nemusíte jej mýt, nepostříká vás šťávou, nezašpiní přespříliš šťavnatou dužinou) je banán ideálním ovocem, jímž řada osob pravidelně pokrývá nedostatek řady vitaminů. Banány totiž nejen, že skvěle zasytí, jsou také mimořádně dobře stravitelné a nabité prospěšnými látkami.

Elixír zdraví, který chutná neobyčejně sladce
Banány preventivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, odvodňují a detoxikují tělo, podporují redukci hmotnosti, snižují hladinu cholesterolu, tiší žaludeční nevolnosti, posilují imunitu, pomáhají při nespavosti i stresu, nervozitě a úzkosti. Za to všechno vděčí mimořádnému složení: jsou bohaté na hořčík a draslík, na vitaminy A, C a skupiny B.

Co s banánem v kuchyni
S banány nemusíte vymýšlet žádné extra složité recepty. Nejjednodušší a nejlepší je jíst je samotné. I tak ale v kuchyni nabízejí značnou variabilitu. Poslouží jako přísada do ovocných salátů, v kombinaci s avokádem po rozmačkání vytvoří lahodnou pomazánku, která po přidání kakaa připomíná nutelu. Hodí se do mléčných koktejlů a smoothie, zamilujete si je v kombinaci s arašídovým máslem nebo rozmixované do pyré se smetanou a jogurtem. Když banány nakrájíte, dáte mírně zamrazit a poté rozmixujete, získáte lahodnou a zdravou zmrzlinu. Vegani banány užívají místo vejce při přípravě tradičních i netradičních moučníků – bábovek i banánových chlebíčků. Banány můžete i sušit v sušičce – získáte tak skvělou zdravou pochoutku, kterou můžete mlsat bez výčitek.

Upozornění
Banány rozhodně nepatří do ledničky. Nízká teplota totiž ochromí činnost některých enzymů, zodpovědných za dozrávání, a banány tak potom nedozrají správně a úplně – jen hnědnou a měknou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Obezita jako rizikový faktor pro projevy nákazy koronavirem

Obezita jako rizikový faktor pro projevy nákazy koronavirem

Neustále velmi skloňované téma, o kterém je ale potřeba mluvit a řešit ho – obezita. Ačkoliv světem hýbou trendy v podobě zdravé výživy, různých výživových směrů, nových druhů cvičení a péče o tělo, čísla...

Čtěte dál
Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Doba koronavirová je plná restrikcí, nejistoty a obav z toho, co přinese budoucnost. Když se k tomu navíc přidá těšení se na nejkrásnější...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Med jako bojovník proti nachlazení a mýty o jeho užívání

Med jako bojovník proti nachlazení a mýty o jeho užívání

A je tu znovu ta doba, kdy oceníme jakoukoli účinnou pomoc proti nepříjemnému škrábání v krku a dalším typickým projevům nachlazení....
Strategie pro boj s úzkostí, které by si měla osvojit každá žena

Strategie pro boj s úzkostí, které by si měla osvojit každá žena

Společnost nás někdy nutí fungovat ne na 100, ale na 200 %. Nebo se k tomu nutíme my sami? Ať je to, jak chce, máme právo volby a možnost...
Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Myšlenka friluftsliv je oblíbeným způsobem, jak si lidé v severských zemích udržují během zimy dobrou mysl. Docela dobře se dá aplikovat...
Poporodní psychické potíže již nejsou tabu – predispozice pomůže vyhodnotit speciální screening

Poporodní psychické potíže již nejsou tabu – predispozice pomůže vyhodnotit speciální screening

Pojem poporodní deprese není v dnešní době žádnou neznámou. Psychické rozladění, plačtivost a nepochopitelná nespokojenost žen po porodu...
10+1 otázek: Umělá sladidla – v čem jsou kontroverzní a jakým se raději vyhýbat?

10+1 otázek: Umělá sladidla – v čem jsou kontroverzní a jakým se raději vyhýbat?

Umělá neboli alternativní sladidla byla dříve považovaná za skvělou náhradu cukru a byla proto doporučována diabetikům nebo lidem,...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Střed těla neboli CORE: posilujte ho denně vhodnými cviky a tělo se vám odvděčí

Střed těla neboli CORE: posilujte ho denně vhodnými cviky a tělo se vám odvděčí

Většina lidí se zaměřuje na posilování svalů, které jsou na první pohled vidět. Core, nazývaný také jako střed těla, bývá však zanedbáván....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...