Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento recept je plný zeleninové chuti, rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrm je sytý a výborně se hodí na letní oběd či večeři. Halloumi sýr můžete zaměnit za tofu či tempeh.

Porce: 4
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 hrnek klasické zelené čočky
  • 2 větší cukety
  • 6 bílých paprik
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 250 g sýru Halloumi
  • 1 hlávkový salát
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zeleninu omyjte a očistěte.
  2. Předem namočenou čočku uvařte do měkka a odstavte.
  3. Cibuli, česnek, cuketu a papriku nakrájejte na menší kostky.
  4. V hlubší pánvi rozpusťte přepuštěné máslo. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět
  5. Poté přidejte papriku, cuketu, sůl a pepř. Pánev přikryjte poklicí a duste do změknutí.
  6. Mezitím si připravte Halloumi. Sýr podélně rozkrojte a opečte jej na pánvi. Po upečení jej nakrájejte na větší kostky.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidejte k ní čočku a vše důkladně promíchejte.
  8. Dušenou cuketu podávejte na hlávkovém salátu ozdobenou opečeným sýrem.

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Náš tip
Vyzkoušejte různé druhy salátů jako římský, rukolu či polníček.

Čočka beluga nenadýmá a nemusíte ji namáčet. Jak si ji nejlépe vychutnat?

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní jahodový salát s pomeranči

Letní jahodový salát s pomeranči

Letní horké dny vybízejí k lehkým jídlům. Svěží jahodový salát vám bude v létě chutnat. Kombinuje v sobě sezónní ovoce a zeleninu. Netradiční je pak spojení slané a sladké chuti.

Čtěte dál
Síla potu – jaké účinky má na tělo a proč není dobré se mu vyhýbat?

Síla potu – jaké účinky má na tělo a proč není dobré se mu vyhýbat?

Téma pocení se poslední dny jistě skloňuje ve všech pádech. A jinak tomu nejspíš nebude ani během dalších horkých dnů. Může tedy přijít...
Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Červen se nese ve znamení rozvolňování protikoronavirových restrikcí, život se vrací do normálu a my se konečně můžeme zase volně nadechnout,...
Studená polévka z červené řepy

Studená polévka z červené řepy

Polévky nemusí být vždy jen teplé. Vyzkoušejte studenou krémovou polévku z červené řepy, která přijde vhod v teplých letních dnech....
Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Potraviny, které jsou v červnu v té nejlepší kondici. Zařaďte je do jídelníčku!

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád...
Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

I přes chladnější jaro se slunné léto blíží mílovými kroky a společně s ním i čas, kdy budeme chytat bronz na sluníčku a užívat si...
Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

I když přináší řadu benefitů, pořád se jedná o koncentrovaný zdroj cukru, s jehož konzumací byste to rozhodně neměli přehánět. Pokud...
Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček s kakaem a bobulovitým ovocem

Ovesný chlebíček plný ovoce je skvělou volbou k ranní kávě či čaji. Chlebíček je rychlý na přípravu, vláčný a sladký díky medu a banánům....
Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Mandlová roláda s krémovým sýrem a jahodovým přelivem

Jahody patří mezi první jarní ovoce, na které se každoročně můžeme těšit. Jahodová roláda je velice svěží a krémová, není přeslazená...
Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičkový salát s hráškovými výhonky a vejcem

Ředkvičky jsou typicky jarním druhem zeleniny, která by neměla v jídelníčku chybět. Připravte si z nich tento ředkvičkový salát – je...
Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Koule z krůtího masa s omáčkou z pečených paprik

Omáčka z pečených paprik je ideální volbou pro chutný oběd – voní po červených paprikách, je zjemněna cottage sýrem a výborně se tak...