Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi

Dušená cuketa s čočkou a sýrem halloumi
zdroj: Kristýna Rybovičová

Tento recept je plný zeleninové chuti, rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrm je sytý a výborně se hodí na letní oběd či večeři. Halloumi sýr můžete zaměnit za tofu či tempeh.

Porce: 4
Doba přípravy: 50 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 1 hrnek klasické zelené čočky
  • 2 větší cukety
  • 6 bílých paprik
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 250 g sýru Halloumi
  • 1 hlávkový salát
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zeleninu omyjte a očistěte.
  2. Předem namočenou čočku uvařte do měkka a odstavte.
  3. Cibuli, česnek, cuketu a papriku nakrájejte na menší kostky.
  4. V hlubší pánvi rozpusťte přepuštěné máslo. Osmahněte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět
  5. Poté přidejte papriku, cuketu, sůl a pepř. Pánev přikryjte poklicí a duste do změknutí.
  6. Mezitím si připravte Halloumi. Sýr podélně rozkrojte a opečte jej na pánvi. Po upečení jej nakrájejte na větší kostky.
  7. Jakmile je zelenina měkká, přidejte k ní čočku a vše důkladně promíchejte.
  8. Dušenou cuketu podávejte na hlávkovém salátu ozdobenou opečeným sýrem.

Cuketa: dietní zelenina, kterou můžete využít na stovky způsobů

Náš tip
Vyzkoušejte různé druhy salátů jako římský, rukolu či polníček.

Čočka beluga nenadýmá a nemusíte ji namáčet. Jak si ji nejlépe vychutnat?

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Pečená červená řepa s karamelizovanou cibulkou

Využijte sezónní zeleninu a připravte si lehký oběd či večeři. Upečené tenké plátky červené řepy příjemně křupou a sladká cibulka s fíky recept skvěle doladí.

Čtěte dál
Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Granola a kaše jako ideální snídaně nebo svačina do chladných dnů. Jak na jejich přípravu?

Každý už určitě slyšel nebo četl o hitu s názvem granola. Pravdou je, že její oblíbenost stále stoupá a k sehnání je dnes v každém...
Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka z pečené zeleniny

Krémová polévka je hustá a jemně nasládlá. Díky pečené zelenině má plnou, zeleninovou chuť. V chladných sychravých dnech vás zahřeje...
Pečené zelné bramboráčky

Pečené zelné bramboráčky

Bramboráky nemusí být jen smažené na velkém množství oleje. Vyzkoušejte bramboráčky v kombinaci s kysaným zelím, cibulí a brambory....
Čokoládový cheesecake s chilli

Čokoládový cheesecake s chilli

Zpříjemněte si chladnější měsíce roku čokoládovou dobrotou. Čokoládový cheesecake je doplněn chilli papričkou, která dodá dezertu lehce...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Dýňová bábovka s perníkem

Dýňová bábovka s perníkem

Udělejte si doma pohodu a vychutnejte si skvělou dýňovou bábovku. Ta je provoněna perníkovým kořením a doslova barevně ladí s podzimem.
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené plněné papriky s hovězím masem

Zapečené papriky plněné hovězím masem jsou plné zeleniny a provoněné kořením. Budou chutnat celé rodině. Podávejte je s čerstvým zeleninovým...
Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Jáhlová kaše se sladkou švestkou

Zpříjemněte si den sladkou snídaní a využijte švestky, které právě teď dozrávají. Jáhlová kaše je přirozeně bezlepková. Lucuma kaši...
Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka z adzuki a mungo fazolí

Fazolová polévka je hustá, sytá a nahradí tak i lehčí oběd. Polévka je navíc plná vlákniny a rostlinných bílkovin, takže je opravdu...