Těhotenství je pro ženu období plné změn, ale také velké zodpovědnosti. Stravování je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují zdravý vývoj plodu. Jak by měl nebo mohl vypadat ideální jídelníček? A jaké mýty se stravováním často pojí?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma stravování v 1. trimestru jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Strava v 1. trimestru
V prvním trimestru často polovinu času ženy nevědí, že jsou těhotné. A tak se nabízí otázka, kolik se toho dá pokazit. Sklenička vína či neoptimální strava, nadměrná námaha – faktorů je zde mnoho. Hodně záleží, v jakém fyzickém stavu je žena před otěhotněním, pokud už trpí nějakými avitaminózami či závažnými zdravotními problémy, jsou rizika vyšší. Vyvíjející plod má ale silný pud sebezáchovy a tak není potřeba hned propadat panice. Pro těhotenství je vlastně nesmírně důležité myslet na to, že začít se o sebe starat po otěhotnění je pozdě. Ideálně by si žena měla srovnat jídelníček a začít fungovat zdravě již několik měsíců před otěhotněním a stejně tak zvýšit přísun kyseliny listové.
Je nutné brát doplňky stravy? Jak by měla strava vypadat v případě, že je žena vegetariánka nebo veganka? Na tyto a další otázky naleznete odpovědi ve videu.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...
Čtěte dál