Čočka beluga nenadýmá a nemusíte ji namáčet. Jak si ji nejlépe vychutnat?

Čočka beluga nenadýmá a nemusíte ji namáčet. Jak si ji nejlépe vychutnat?
zdroj: Adobe Stock

Beluga je černá čočka, která barvou a drobnými zrnky připomíná větší kaviár. Proč je vhodné zařadit tuto blahodárnou plodinu do svého pravidelného jídelníčku? Čím nadchne a překvapí tento druh luštěniny?

Díky tomu, že připomíná kaviár, si vysloužila i své jméno, právě dle kaviáru Beluga. Tento druh čočky má jemnou oříškovou chuť a ideální nutriční profil. Beluga se k nám dováží z Kanady. Jedná se o vskutku perfektní luštěninu, která upoutá příjemnou chutí a zaujme i ty, kteří luštěninám úplně neholdují.

Určitě stojí za vyzkoušení nejen pro její lahodnou chuť. Je také velmi přínosná pro svůj vysoký obsah vlákniny. Obsahuje hlavně sacharidy a bílkoviny. Vyniká nízkým glykemickým indexem, tj. zasytí na velmi dlouhou dobu. Z tohoto důvodu je vhodné její zařazení do jídelníčku při redukční dietě.

Beluga je bohatým zdrojem vitamínů B, hořčíku, draslíku, ale také jako ostatní luštěniny obsahuje větší množství železa, zinku, vápníku, fosforu a selenu. Beluga je zdravou bezlepkovou luštěninou, která má ve svém složení černý pigment, který je způsobený polyfenolickými látkami. Podmiňuje její zbarvení a je zároveň původcem antioxidačního působení.

Rychlá příprava bez namáčení
I když je známo, jak jsou luštěniny výživnou a zdravou potravinou, přesto je nekonzumujeme v takové míře, v jaké bychom měli. Mnohdy je odrazující dlouhá doba přípravy. V tomto směru je beluga perfektní volbou a důkazem, že lze konzumovat luštěninu, aniž bychom trpěli nadýmáním. Stejně tak se jedná o typ čočky, který není třeba namáčet. Rychlý a snadný způsob přípravy je ocenitelnou a přínosnou záležitostí. Vaří se v neosolené vodě zhruba půl hodiny. Během vaření je možné ji dochutit majoránkou, kurkumou apod. Výhodou je, že tento typ čočky se nerozvaří a po uvaření dobře drží tvar. Z tohoto důvodu je vhodná i coby dekorace na talíře, pečivo, saláty.

Mnohostranné využití v kuchyni
Kromě klasické přípravy čočky na kyselo, ji lze připravit i na sladko, jako samostatný pokrm či coby přílohu nebo doplněk hlavního i vedlejšího chodu, svačiny, atd. Je ideální ingrediencí do salátů nebo pomazánek. Výborná je v kombinaci s vlašskými ořechy nebo s kořenovou zeleninou. Použít ji lze i coby zajímavou a zdravou ozdobu na chlebíčky.

 

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...