Čočka beluga nenadýmá a nemusíte ji namáčet. Jak si ji nejlépe vychutnat?

Čočka beluga nenadýmá a nemusíte ji namáčet. Jak si ji nejlépe vychutnat?
zdroj: Adobe Stock

Beluga je černá čočka, která barvou a drobnými zrnky připomíná větší kaviár. Proč je vhodné zařadit tuto blahodárnou plodinu do svého pravidelného jídelníčku? Čím nadchne a překvapí tento druh luštěniny?

Díky tomu, že připomíná kaviár, si vysloužila i své jméno, právě dle kaviáru Beluga. Tento druh čočky má jemnou oříškovou chuť a ideální nutriční profil. Beluga se k nám dováží z Kanady. Jedná se o vskutku perfektní luštěninu, která upoutá příjemnou chutí a zaujme i ty, kteří luštěninám úplně neholdují.

Určitě stojí za vyzkoušení nejen pro její lahodnou chuť. Je také velmi přínosná pro svůj vysoký obsah vlákniny. Obsahuje hlavně sacharidy a bílkoviny. Vyniká nízkým glykemickým indexem, tj. zasytí na velmi dlouhou dobu. Z tohoto důvodu je vhodné její zařazení do jídelníčku při redukční dietě.

Beluga je bohatým zdrojem vitamínů B, hořčíku, draslíku, ale také jako ostatní luštěniny obsahuje větší množství železa, zinku, vápníku, fosforu a selenu. Beluga je zdravou bezlepkovou luštěninou, která má ve svém složení černý pigment, který je způsobený polyfenolickými látkami. Podmiňuje její zbarvení a je zároveň původcem antioxidačního působení.

Rychlá příprava bez namáčení
I když je známo, jak jsou luštěniny výživnou a zdravou potravinou, přesto je nekonzumujeme v takové míře, v jaké bychom měli. Mnohdy je odrazující dlouhá doba přípravy. V tomto směru je beluga perfektní volbou a důkazem, že lze konzumovat luštěninu, aniž bychom trpěli nadýmáním. Stejně tak se jedná o typ čočky, který není třeba namáčet. Rychlý a snadný způsob přípravy je ocenitelnou a přínosnou záležitostí. Vaří se v neosolené vodě zhruba půl hodiny. Během vaření je možné ji dochutit majoránkou, kurkumou apod. Výhodou je, že tento typ čočky se nerozvaří a po uvaření dobře drží tvar. Z tohoto důvodu je vhodná i coby dekorace na talíře, pečivo, saláty.

Mnohostranné využití v kuchyni
Kromě klasické přípravy čočky na kyselo, ji lze připravit i na sladko, jako samostatný pokrm či coby přílohu nebo doplněk hlavního i vedlejšího chodu, svačiny, atd. Je ideální ingrediencí do salátů nebo pomazánek. Výborná je v kombinaci s vlašskými ořechy nebo s kořenovou zeleninou. Použít ji lze i coby zajímavou a zdravou ozdobu na chlebíčky.

 

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...