Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová
zdroj: Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody a také o tom, jak celé to významné období zvládá ona sama.

O různých odbornících se často tvrdí, že v rámci své profese mají takzvanou „nemoc z povolání“ – respektive že mají tendence nadměrně řešit ty oblasti svého života, které nějak souvisejí s jejich zaměřením. To ale není vždy na škodu, v některých případech se takový přístup i vyplácí, což je i příklad Michaely Bebové.

Doktorka biochemie a odbornice na výživu je nyní v pokročilém stádiu těhotenství, a tak může na sobě v praxi zkoumat a ověřovat poučky, které běžně radí klientkám ve své poradně a článcích, které pravidelně publikuje. Zároveň nabírá cenné zkušenosti, které celou její praxi rozšiřují způsobem, který je více než krásný. Jak Michaela Bebová těhotenství prožívá a jak by měl vypadat jeho zdravý průběh? Právě o tom jsme si povídaly.

Strava v prvním trimestru je náročná, protože žena mnohdy zjistí, že je těhotná až po uplynutí nějaké doby a děsí se možných dietních chyb, kterých se dopustila. Jsou takové obavy na místě? Může nesprávná strava a například alkohol v prvním trimestru hodně ublížit?
Samozřejmě může. Pokud je ale těhotenství fyziologicky zdravé, má plod velmi, jak se tak říká, tuhý kořínek a velký pud sebezáchovy, což se projevuje tak, že si primárně bere to, co potřebuje ze zásob a těla matky. Nevolnosti a zvracení často způsobí, že strava těhotné ženy prostě není ukázková, přesto to na dítěti na první pohled nezanechá následky.

Následky, které nejsou vidět na první pohled? Co si pod tím představit?
Říkám na první pohled, protože zdraví dítěte není jen o tom, že se narodí a je prohlášeno za zdravé. Dítě se narodí a dostává do vínku nějaké predispozice, a právě ty jsou předurčeny již v období těhotenství.

Jak velkou roli v tom hraje alkohol?
Nárazová konzumace alkoholu v období, kdy žena ještě neví, že je těhotná, je bohužel častá věc. V normální míře by se to nijak podepsat nemělo, problém by mohl ale nastat při pravidelné denní konzumaci alkoholu a samozřejmě pokud by v tom žena pokračovala. Rozhodně to není něco, co prospívá.

Takže teď víme, co by se v prvním trimestru nemělo. A co by žena naopak dělat měla? Co je z hlediska stravy zásadní?
Strava hraje velkou roli, protože jejím prostřednictvím jsou do těla přinášeny živiny – energie, vitamíny a minerály, na kterých je plod závislý. Ten si samozřejmě při nedostatku bere z již uložených zásob v těle matky – tím to příroda řekněme trochu pojistila. Tím ale neříkám, že je to žádoucí, protože nechceme konec těhotenství končit s kompletně vyšťaveným tělem...

Asi máš na mysli některé konkrétní živiny, že?
V prvním trimestru je nejdůležitějším vitamínem kyselina listová (vitamin B9), která je ve velké míře potřebná pro růst a vývoj plodu, pro samotné dělení buněk, které je v počátcích velmi dynamické. Je tedy velmi důležité, aby strava obsahovala dostatek listové zeleniny a zeleniny obecně, obilovin, kvasnic a podobně. Aby byla pestrá v maximálním měřítku tak, jak stav těhotné ženy dovolí.

A které konkrétní potraviny vhodné nejsou?
Potravin, které nejsou vhodné, je hned několik, ale předesílám, že to je spíš z důvodu prevence a opatrnosti, než že by mohly přímo uškodit. Jsou to divoké mořské ryby, které mohou obsahovat vyšší množství těžkých kovů, nepasterované mléčné výrobky, syrová vejce, já navíc nedoporučuji grilované pokrmy na ohni, samozřejmě alkohol a určitě nadbytek smažených pokrmů, dále určitě syrové maso, takže tatarák, a minimum sladkostí a cukrovinek, kde jsou ztužené tuky.

Lze to nějak takto podobně popsat i v případě trimestru druhého a třetího?
V těchto obdobích dochází k markantnějšímu růstu celého plodu, rozvoje cévní soustavy, a hlavně plod nabývá na hmotnosti. Celkový denní energetický příjem by měl být zhruba o 300 kcal vyšší, ve stravě by se mělo dbát na příjem vápníku a železa jakožto dvou opravdu důležitých a velmi potřebných látek a také platí stále nutnost přísunu kyseliny listové. Všechny vitamíny a minerály jsou důležité, stejně tak dostatečný příjem kvalitních bílkovin.

Se stravou v těhotenství souvisejí také těhotenské chutě – někdo tvrdí, že je to mýtus, že je to „o hlavě“, jiní jejich existenci potvrzují. Kdy se těhotenské chutě objevují a měly bychom jim naslouchat? A jakou s nimi máš zkušenost ty?
Pokud budu mluvit z vlastní zkušenosti, tak těhotenské chutě určitě přicházejí a do jisté míry je žena může těžko ignorovat. Jsou to tendence, které jsou individuální, jen některé jimi trpí více a některé méně, vše je řízeno hormonálně. Se mnou cloumaly zhruba 4 týdny v rámci 1. trimestru, změnily se mi chutě, preference, vnímání pachů a vůní, ale nebylo to ani tak o přejídání nebo šílených kombinacích, ale spíše o výběru konkrétních potravin.

A co pověstné těhotenské nevolnosti? Ty tě v prvním trimestru trápily také?
Měla jsem velké štěstí, že mi vůbec nebylo špatně a mohla jsem opravdu plnohodnotně jíst, zatím po celou dobu těhotenství. Měla jsem jen jeden týden, kdy jsem měla, jak se říká, žaludek na vodě.

Každá ale takové štěstí nemá. Jak nechutenství řešit, když do sebe nějakou energii dostat musíme?
U nevolností je to velmi těžké, protože je zkrátka musí žena přečkat a nejdou jen tak zahnat léky jako třeba zaháníme práškem bolest hlavy. Musí se snažit jíst aspoň to, co jí jde, ať už je to chleba s máslem nebo stále dokola třeba jedna konkrétní potravina – každá energie se počítá. Pokud nemá žena plnohodnotný jídelníček tak určitě doporučuji brát doplněk stravy s obsahem důležitých látek pro těhotné ženy.

Myslím, že dnes u mnohých často panuje přesvědčení, že těhotná by měla „jíst za dva“. Ono to ale tak vlastně není, že? Jak to tedy je? O kolik by měla těhotná denní energetický příjem navýšit a jak se to liší napříč trimestry?
Průměrně by těhotné ženy měly navýšit svůj denní energetický příjem zhruba o 250 kcal, v závěru těhotenství, ve třetím trimestru, o 300–350 kcal. To tedy jen za status toho, že jsou těhotné. Pokud mají samozřejmě vyšší výdej, musí navýšit příjem celkově. Není to ale jen o energii, ale také o kvalitě přijatých potravin. Je rozdíl, jestli se příjem navýší tabulkou mléčné čokolády nebo kvalitními potravinami.

Mnoho těhotných také děsí strie. Ty lze regulovat zdravým nabíráním. Jak by takové zdravé nabírání mělo/nemělo vypadat?
U ženy je to individuální a až jídelníček ukáže, jestli je třeba nadměrné přibírání důsledek nadbytečného energetického příjmu, nebo jen žena prostě zadržuje více vody a tělo si dělá větší zásoby přirozeně. Obecně se považuje za adekvátní přibrat 8–13 kg. Pokud se žena vyloženě projí ke hmotnosti třeba +30 kg, ten návrat a obecně pak práce s tělem je horší a samozřejmě se mohou pak objevit i komplikace během těhotenství.

A co dělat, aby se strie neobjevily vůbec? Lze to?
Prevence tvorby strií je úplně jednoduchá – mazat, mazat, mazat a to ideálně dobře vstřebatelnými oleji. Denně a poctivě. Od 2. měsíce ideálně a udělat si z toho automatický návyk.

V souvislosti s těhotenstvím se hodně mluví o potřebě odpočinku. Proč je tak důležitý?
Miminko se vyvíjí a roste, to všechno v těle matky. A to je samozřejmě náročné a vyžaduje hodně energie. Kvalitní spánek není samozřejmostí, hlavně v závěru těhotenství, proto je dobré ve finále zařazovat i pravidelný odpočinek během dne. Těhotná žena by neměla být ve stresu a v křeči a měla by myslet na dostatek relaxace a spánku.

Přepokládám, že všechno, o čem mluvíme, lze dobře regulovat správnou stravou. Je to tak? Proč na stravě tak závisí, jak se žena bude v těhotenství cítit, po stránce zdravotní i psychické?
Já jsem naprosto přesvědčená o tom, že to, jak se dlouhodobě staráme o sebe samotné se pak promítá do toho, jak těhotenství probíhá. Výživa je palivo, je to významný faktor pro naše zdraví, je to něco, co dnes a denně přichází do kontaktu s naším tělem. A to, jak žena do těhotenství vstupuje, je výchozím bodem pro celý průběh.

Poslední otázka je trochu „na tělo“: Jak se do těhotenství péče o sebe sama promítá tobě?
Klepám na dřevěný stůl, že se mi můj přístup ke stravě, pohybu a relaxaci, celkovému life-work balance krásně vrací prostřednictvím těhotenství, které si maximálně užívám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Zmrazení vajíček jako pojistka pro těhotenství ve vyšším věku

Zmrazení vajíček jako pojistka pro těhotenství ve vyšším věku

Jak ukazují statistiky posledních let, nejsme na tom s nárůstem plodnosti v naší zemi vůbec špatně. Mezi lety 2011 a 2021 se tento...