Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě
zdroj: Shutterstock

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění rakovinou, může výrazně pomoci pravidelné cvičení a strava bohatá na ovoce a zeleninu. Omezit by se naopak měla konzumace červeného masa a také alkoholu. Pro mnoho lidí žádné novinky, nyní je to ale oficiální.

Američtí vědci tvrdí, že nejlepší prevencí rakoviny je zdravý životní styl a podávají dokonce konkrétní doporučení, které zvyky zařadit a kterým se naopak vyhnout. Fyzickou aktivitu se podle nich vyplácí navyšovat v každém věku, stejně jako nikdy není pozdě na to změnit špatnou životosprávu na dobrou. Což je skvělá zpráva pro všechny, kteří se domnívají, že jsou už moc staří na to, aby mohli cokoliv změnit nebo ovlivnit.

Jakých pohybových doporučení byste se měli držet?
ACS zveřejnila souhrn konkrétních pokynů, které se v rámci prevence rakoviny vyplácí dodržovat. Zde jsou některé z nich:

  • Dospělí by týdně měli mít 150–300 minut fyzické aktivity střední intenzity a 75–150 minut intenzivní fyzické aktivity.
  • Pro dospělého je optimální dosáhnout horní hranice 300 minut pohybu týdně, případně tuto hranici překročit.
  • Ideální je přestat konzumovat alkohol a přestat kouřit.
  • Lidé, kteří se alkoholu nechtějí vzdát, by jeho spotřebu měli omezit – ženy na maximálně sklenku nápoje denně, muži na dvě sklenky.
  • Všechny věkové kategorie by se měly řídit zásadami zdravého stravování. To zahrnuje potraviny s vysokým obsahem živin v množství, které pomáhá dosáhnout a následně udržet ideální tělesnou hmotnost.
  • V jídelníčku by neměly chybět potraviny jako jsou různé druhy zeleniny a ovoce, luštěniny bohaté na vlákninu a celozrnné produkty.
  • Vzorec zdravé výživy omezuje nebo nezahrnuje červené a zpracované maso, nápoje slazené cukrem, vysoce zpracované potraviny a rafinované obilné výrobky.

Stravovací návyky jsou nově pojímány holisticky
Podle zástupců ACS nové poznatky zvýrazňují jednu velmi podstatnou skutečnost, a sice, že stravovací návyky, a nikoliv specifické potraviny, jsou klíčové pro snížení rizika rakoviny (zejména konečníku a prsu) a zlepšení celkového zdraví. Podle toho neexistuje žádná potravina ani skupina potravin, která by byla ke snížení rizika rakoviny dostatečná. Současné a vyvíjené vědecké důkazy podporují posun od přístupu orientovaného na živiny k holističtějšímu pojetí stravovacích návyků.

Přemýšlejte o tom, co můžete přidat, ne odebrat
Nové pojetí holistického způsobu stravování v podstatě nepřichází s novými poznatky, jen je dává do nových kontextů, které ale mají velký význam. Podle zástupců ACS byste nad dobrou životosprávou neměli přemýšlet tak, že musíte něco odebrat, ale spíše, že je nutné něco přidat. Protože odebrání samo o sobě navíc ani nestačí – když se třeba skutečně vzdáte nedoporučovaného červeného masa, měli byste jej v jídelníčku nahradit rostlinnými potravinami bohatými na živiny, o nichž se ví, že mají přínosy pro zdraví. A naopak, pokud chcete pocítit přínosy veganského stravování, nemusíte hned ubírat všechny živočišné výrobky, staří jejich konzumaci omezit ve prospěch konzumace potravin rostlinných.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším věku, nicméně nejsou výjimkou ani mladší ročníky. Nástup mozkové příhody...

Čtěte dál
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...