Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění rakovinou, může výrazně pomoci pravidelné cvičení a strava bohatá na ovoce a zeleninu. Omezit by se naopak měla konzumace červeného masa a také alkoholu. Pro mnoho lidí žádné novinky, nyní je to ale oficiální.
Američtí vědci tvrdí, že nejlepší prevencí rakoviny je zdravý životní styl a podávají dokonce konkrétní doporučení, které zvyky zařadit a kterým se naopak vyhnout. Fyzickou aktivitu se podle nich vyplácí navyšovat v každém věku, stejně jako nikdy není pozdě na to změnit špatnou životosprávu na dobrou. Což je skvělá zpráva pro všechny, kteří se domnívají, že jsou už moc staří na to, aby mohli cokoliv změnit nebo ovlivnit.
Jakých pohybových doporučení byste se měli držet?
ACS zveřejnila souhrn konkrétních pokynů, které se v rámci prevence rakoviny vyplácí dodržovat. Zde jsou některé z nich:
- Dospělí by týdně měli mít 150–300 minut fyzické aktivity střední intenzity a 75–150 minut intenzivní fyzické aktivity.
- Pro dospělého je optimální dosáhnout horní hranice 300 minut pohybu týdně, případně tuto hranici překročit.
- Ideální je přestat konzumovat alkohol a přestat kouřit.
- Lidé, kteří se alkoholu nechtějí vzdát, by jeho spotřebu měli omezit – ženy na maximálně sklenku nápoje denně, muži na dvě sklenky.
- Všechny věkové kategorie by se měly řídit zásadami zdravého stravování. To zahrnuje potraviny s vysokým obsahem živin v množství, které pomáhá dosáhnout a následně udržet ideální tělesnou hmotnost.
- V jídelníčku by neměly chybět potraviny jako jsou různé druhy zeleniny a ovoce, luštěniny bohaté na vlákninu a celozrnné produkty.
- Vzorec zdravé výživy omezuje nebo nezahrnuje červené a zpracované maso, nápoje slazené cukrem, vysoce zpracované potraviny a rafinované obilné výrobky.
Stravovací návyky jsou nově pojímány holisticky
Podle zástupců ACS nové poznatky zvýrazňují jednu velmi podstatnou skutečnost, a sice, že stravovací návyky, a nikoliv specifické potraviny, jsou klíčové pro snížení rizika rakoviny (zejména konečníku a prsu) a zlepšení celkového zdraví. Podle toho neexistuje žádná potravina ani skupina potravin, která by byla ke snížení rizika rakoviny dostatečná. Současné a vyvíjené vědecké důkazy podporují posun od přístupu orientovaného na živiny k holističtějšímu pojetí stravovacích návyků.
Přemýšlejte o tom, co můžete přidat, ne odebrat
Nové pojetí holistického způsobu stravování v podstatě nepřichází s novými poznatky, jen je dává do nových kontextů, které ale mají velký význam. Podle zástupců ACS byste nad dobrou životosprávou neměli přemýšlet tak, že musíte něco odebrat, ale spíše, že je nutné něco přidat. Protože odebrání samo o sobě navíc ani nestačí – když se třeba skutečně vzdáte nedoporučovaného červeného masa, měli byste jej v jídelníčku nahradit rostlinnými potravinami bohatými na živiny, o nichž se ví, že mají přínosy pro zdraví. A naopak, pokud chcete pocítit přínosy veganského stravování, nemusíte hned ubírat všechny živočišné výrobky, staří jejich konzumaci omezit ve prospěch konzumace potravin rostlinných.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál