Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě
zdroj: Shutterstock

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění rakovinou, může výrazně pomoci pravidelné cvičení a strava bohatá na ovoce a zeleninu. Omezit by se naopak měla konzumace červeného masa a také alkoholu. Pro mnoho lidí žádné novinky, nyní je to ale oficiální.

Američtí vědci tvrdí, že nejlepší prevencí rakoviny je zdravý životní styl a podávají dokonce konkrétní doporučení, které zvyky zařadit a kterým se naopak vyhnout. Fyzickou aktivitu se podle nich vyplácí navyšovat v každém věku, stejně jako nikdy není pozdě na to změnit špatnou životosprávu na dobrou. Což je skvělá zpráva pro všechny, kteří se domnívají, že jsou už moc staří na to, aby mohli cokoliv změnit nebo ovlivnit.

Jakých pohybových doporučení byste se měli držet?
ACS zveřejnila souhrn konkrétních pokynů, které se v rámci prevence rakoviny vyplácí dodržovat. Zde jsou některé z nich:

  • Dospělí by týdně měli mít 150–300 minut fyzické aktivity střední intenzity a 75–150 minut intenzivní fyzické aktivity.
  • Pro dospělého je optimální dosáhnout horní hranice 300 minut pohybu týdně, případně tuto hranici překročit.
  • Ideální je přestat konzumovat alkohol a přestat kouřit.
  • Lidé, kteří se alkoholu nechtějí vzdát, by jeho spotřebu měli omezit – ženy na maximálně sklenku nápoje denně, muži na dvě sklenky.
  • Všechny věkové kategorie by se měly řídit zásadami zdravého stravování. To zahrnuje potraviny s vysokým obsahem živin v množství, které pomáhá dosáhnout a následně udržet ideální tělesnou hmotnost.
  • V jídelníčku by neměly chybět potraviny jako jsou různé druhy zeleniny a ovoce, luštěniny bohaté na vlákninu a celozrnné produkty.
  • Vzorec zdravé výživy omezuje nebo nezahrnuje červené a zpracované maso, nápoje slazené cukrem, vysoce zpracované potraviny a rafinované obilné výrobky.

Stravovací návyky jsou nově pojímány holisticky
Podle zástupců ACS nové poznatky zvýrazňují jednu velmi podstatnou skutečnost, a sice, že stravovací návyky, a nikoliv specifické potraviny, jsou klíčové pro snížení rizika rakoviny (zejména konečníku a prsu) a zlepšení celkového zdraví. Podle toho neexistuje žádná potravina ani skupina potravin, která by byla ke snížení rizika rakoviny dostatečná. Současné a vyvíjené vědecké důkazy podporují posun od přístupu orientovaného na živiny k holističtějšímu pojetí stravovacích návyků.

Přemýšlejte o tom, co můžete přidat, ne odebrat
Nové pojetí holistického způsobu stravování v podstatě nepřichází s novými poznatky, jen je dává do nových kontextů, které ale mají velký význam. Podle zástupců ACS byste nad dobrou životosprávou neměli přemýšlet tak, že musíte něco odebrat, ale spíše, že je nutné něco přidat. Protože odebrání samo o sobě navíc ani nestačí – když se třeba skutečně vzdáte nedoporučovaného červeného masa, měli byste jej v jídelníčku nahradit rostlinnými potravinami bohatými na živiny, o nichž se ví, že mají přínosy pro zdraví. A naopak, pokud chcete pocítit přínosy veganského stravování, nemusíte hned ubírat všechny živočišné výrobky, staří jejich konzumaci omezit ve prospěch konzumace potravin rostlinných.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Obezita jako rizikový faktor pro projevy nákazy koronavirem

Obezita jako rizikový faktor pro projevy nákazy koronavirem

Neustále velmi skloňované téma, o kterém je ale potřeba mluvit a řešit ho – obezita. Ačkoliv světem hýbou trendy v podobě zdravé výživy, různých výživových směrů, nových druhů cvičení a péče o tělo, čísla...

Čtěte dál
Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Vánoce se blíží. Jak se naladit na vánoční atmosféru v době koronaviru?

Doba koronavirová je plná restrikcí, nejistoty a obav z toho, co přinese budoucnost. Když se k tomu navíc přidá těšení se na nejkrásnější...
Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme...
Med jako bojovník proti nachlazení a mýty o jeho užívání

Med jako bojovník proti nachlazení a mýty o jeho užívání

A je tu znovu ta doba, kdy oceníme jakoukoli účinnou pomoc proti nepříjemnému škrábání v krku a dalším typickým projevům nachlazení....
Strategie pro boj s úzkostí, které by si měla osvojit každá žena

Strategie pro boj s úzkostí, které by si měla osvojit každá žena

Společnost nás někdy nutí fungovat ne na 100, ale na 200 %. Nebo se k tomu nutíme my sami? Ať je to, jak chce, máme právo volby a možnost...
Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Filosofie FRILUFTSLIV aneb skandinávský recept na štěstí

Myšlenka friluftsliv je oblíbeným způsobem, jak si lidé v severských zemích udržují během zimy dobrou mysl. Docela dobře se dá aplikovat...
Poporodní psychické potíže již nejsou tabu – predispozice pomůže vyhodnotit speciální screening

Poporodní psychické potíže již nejsou tabu – predispozice pomůže vyhodnotit speciální screening

Pojem poporodní deprese není v dnešní době žádnou neznámou. Psychické rozladění, plačtivost a nepochopitelná nespokojenost žen po porodu...
10+1 otázek: Umělá sladidla – v čem jsou kontroverzní a jakým se raději vyhýbat?

10+1 otázek: Umělá sladidla – v čem jsou kontroverzní a jakým se raději vyhýbat?

Umělá neboli alternativní sladidla byla dříve považovaná za skvělou náhradu cukru a byla proto doporučována diabetikům nebo lidem,...
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Střed těla neboli CORE: posilujte ho denně vhodnými cviky a tělo se vám odvděčí

Střed těla neboli CORE: posilujte ho denně vhodnými cviky a tělo se vám odvděčí

Většina lidí se zaměřuje na posilování svalů, které jsou na první pohled vidět. Core, nazývaný také jako střed těla, bývá však zanedbáván....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...