Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu, která prospívá našemu zdraví. Kromě toho je řapíkatý celer bohatý na vodu a další cenné mikroživiny. Přinášíme pár dalších důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku.
Řapíkatý celer dodává tělu celou řadu významných látek mezi něž patří voda, vláknina a cenné mikroživiny. Díky těmto prvkům pomáhá v prevenci a léčbě diabetu, podporuje zdraví srdce i hubnutí a chrání zrak.
Brání rozvoji cukrovky
Flavonoidy (apigenin, luteolin a fenolika) v celeru chrání před oxidačním poškozením beta buněk slinivky břišní. Tyto buňky jsou zodpovědné za produkci inzulínu a regulaci hladiny glukózy. Apigenin konkrétně zastavuje progresi diabetu tím, že zabraňuje katarakcím, retinopatii (slepotě) a neuropatii (snížení citlivosti v rukou a nohou). Celer má také vysoký obsah kvercetinu, účinného antioxidantu, který zvyšuje absorpci glukózy v játrech a stimuluje sekreci inzulínu, což pomáhá zabránit rozvoji diabetu.
Podporuje zdraví srdce
Celer je bohatý na draslík snižující krevní tlak, vlákninu snižující cholesterol a kyselinu listovou bránící vzniku zánětů. To všechno chrání srdce před chorobami, které si na světě každoročně vyžádají nejvíce životů.
Chrání zrak
Vitaminy obsažené v celeru jsou silnými antioxidanty, které pomáhají předcházet makulární degeneraci související s věkem, což je běžná příčina ztráty zraku. Spolu s vitaminy E a C poskytuje celer rovněž dva karotenoidy spojené se zrakem: lutein a zeaxanthin. Ty se hromadí v sítnici a chrání ji před poškozením.
Zdravý zrak není jen o mrkvi. Další potraviny pro zdravé oči
Podporuje hubnutí
Řapíkatý celer vyniká nízkým obsahem kilokalorií, ale díky množství vlákniny a vody zasytí. To z něj činí ideální potravinu podporující přirozené hubnutí.
Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?
Snižuje riziko vrozených vad
Řapíkatý celer je dobrým zdrojem kyseliny listové, která je zásadní v raných fázích vývoje plodu. Pro minimalizaci rizika problémů, jako jsou vrozené srdeční vady plodu a předčasný porod, se všem ženám v plodném věku doporučuje užívat doplňky stravy s obsahem právě kyseliny listové. Konzumace zeleniny, jako je třeba i řapíkatý celer, může také přispět k doplnění potřebného množství pro zdravé těhotenství.
Pozor na alergické reakce a další vedlejší účinky
Konzumace řapíkatého celeru může někdy způsobit alergickou reakci projevující se svěděním v ústech a otoky hrdla, jazyka a rtů, objevují se i potíže s dýcháním a vyrážky na kůži. Pokud je alergická reakce závažná, vyhledejte lékaře a pokud máte podezření, že na vině může být opravdu řapíkatý celer, obraťte se na alergologa.
Kvůli vysokému obsahu vitaminu K nezbytného pro srážení krve by ohledně konzumace řapíkatého celeru měli být opatrní také ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Warfarin – ideální je v tomto případě porada s lékařem. Oxaláty zase mohou přispívat k rozvoji určitých typů ledvinových kamenů. Pokud máte problém s ledvinovými kameny, určitě byste měli být s konzumací opatrní.
K dostání je po celý rok
V obchodech je řapíkatý celer k dostání po celý rok. Vybírat byste měli kusy světlé a zelené, které na první pohled vypadají svěže. Neměly by nést známky vadnutí, hnědých skvrn nebo ochablosti. V uzavřeném plastovém sáčku vydrží řapíkatý celer v lednici až 2 týdny. Před vlastní přípravou je nutné jej důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, pozor si dávejte zejména na to, aby se mezi „žebry“ nezasekly nějaké nečistoty. Spodní konec kořene a horní část stonku odřízněte, nemusíte je ale vyhazovat, dají se využít například k přípravě vývaru.
Nápoje plné vitamínů na posílení imunity
Co s řapíkatým celerem v kuchyni
Ačkoliv mnoho lidí celerové listy zahazuje, dokáží skvěle doplnit polévku, pesto, smoothie nebo salát, sendviče i vařená jídla. A podobně můžete nakládat i se samotnými stonky. Ty můžete vařit, dusit či zapékat a podávat jako přílohu k masu nebo součást příloh, rizot, těstovinových jídel či nádivek. Proužky čerstvého řapíkatého celeru můžete namáčet do hummusu, jogurtu, různých dresingů či dipů nebo i do arašídového másla. V této podobě může řapíkatý celer zafungovat i jako zdravá náhrada různých mlsů jako jsou sušenky, chipsy nebo i hranolky.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!
