Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu, která prospívá našemu zdraví. Kromě toho je řapíkatý celer bohatý na vodu a další cenné mikroživiny. Přinášíme pár dalších důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku.

Řapíkatý celer dodává tělu celou řadu významných látek mezi něž patří voda, vláknina a cenné mikroživiny. Díky těmto prvkům pomáhá v prevenci a léčbě diabetu, podporuje zdraví srdce i hubnutí a chrání zrak.

Brání rozvoji cukrovky
Flavonoidy (apigenin, luteolin a fenolika) v celeru chrání před oxidačním poškozením beta buněk slinivky břišní. Tyto buňky jsou zodpovědné za produkci inzulínu a regulaci hladiny glukózy. Apigenin konkrétně zastavuje progresi diabetu tím, že zabraňuje katarakcím, retinopatii (slepotě) a neuropatii (snížení citlivosti v rukou a nohou). Celer má také vysoký obsah kvercetinu, účinného antioxidantu, který zvyšuje absorpci glukózy v játrech a stimuluje sekreci inzulínu, což pomáhá zabránit rozvoji diabetu.
Podporuje zdraví srdce
Celer je bohatý na draslík snižující krevní tlak, vlákninu snižující cholesterol a kyselinu listovou bránící vzniku zánětů. To všechno chrání srdce před chorobami, které si na světě každoročně vyžádají nejvíce životů.
Chrání zrak
Vitaminy obsažené v celeru jsou silnými antioxidanty, které pomáhají předcházet makulární degeneraci související s věkem, což je běžná příčina ztráty zraku. Spolu s vitaminy E a C poskytuje celer rovněž dva karotenoidy spojené se zrakem: lutein a zeaxanthin. Ty se hromadí v sítnici a chrání ji před poškozením.

Zdravý zrak není jen o mrkvi. Další potraviny pro zdravé oči

Podporuje hubnutí
Řapíkatý celer vyniká nízkým obsahem kilokalorií, ale díky množství vlákniny a vody zasytí. To z něj činí ideální potravinu podporující přirozené hubnutí.

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Snižuje riziko vrozených vad
Řapíkatý celer je dobrým zdrojem kyseliny listové, která je zásadní v raných fázích vývoje plodu. Pro minimalizaci rizika problémů, jako jsou vrozené srdeční vady plodu a předčasný porod, se všem ženám v plodném věku doporučuje užívat doplňky stravy s obsahem právě kyseliny listové. Konzumace zeleniny, jako je třeba i řapíkatý celer, může také přispět k doplnění potřebného množství  pro zdravé těhotenství.

Pozor na alergické reakce a další vedlejší účinky
Konzumace řapíkatého celeru může někdy způsobit alergickou reakci projevující se svěděním v ústech a otoky hrdla, jazyka a rtů, objevují se i potíže s dýcháním a vyrážky na kůži. Pokud je alergická reakce závažná, vyhledejte lékaře a pokud máte podezření, že na vině může být opravdu řapíkatý celer, obraťte se na alergologa.

Kvůli vysokému obsahu vitaminu K nezbytného pro srážení krve by ohledně konzumace řapíkatého celeru měli být opatrní také ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Warfarin – ideální je v tomto případě porada s lékařem. Oxaláty zase mohou přispívat k rozvoji určitých typů ledvinových kamenů. Pokud máte problém s ledvinovými kameny, určitě byste měli být s konzumací opatrní.

K dostání je po celý rok
V obchodech je řapíkatý celer k dostání po celý rok. Vybírat byste měli kusy světlé a zelené, které na první pohled vypadají svěže. Neměly by nést známky vadnutí, hnědých skvrn nebo ochablosti. V uzavřeném plastovém sáčku vydrží řapíkatý celer v lednici až 2 týdny. Před vlastní přípravou je nutné jej důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, pozor si dávejte zejména na to, aby se mezi „žebry“ nezasekly nějaké nečistoty. Spodní konec kořene a horní část stonku odřízněte, nemusíte je ale vyhazovat, dají se využít například k přípravě vývaru.

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Co s řapíkatým celerem v kuchyni
Ačkoliv mnoho lidí celerové listy zahazuje, dokáží skvěle doplnit polévku, pesto, smoothie nebo salát, sendviče i vařená jídla. A podobně můžete nakládat i se samotnými stonky. Ty můžete vařit, dusit či zapékat a podávat jako přílohu k masu nebo součást příloh, rizot, těstovinových jídel či nádivek. Proužky čerstvého řapíkatého celeru můžete namáčet do hummusu, jogurtu, různých dresingů či dipů nebo i do arašídového másla. V této podobě může řapíkatý celer zafungovat i jako zdravá náhrada různých mlsů jako jsou sušenky, chipsy nebo i hranolky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili....

Čtěte dál
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...
Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Mezi dobře známé poruchy příjmu potravy patří zejména anorexie a bulimie. Co je ale v posledních letech „trendem“ v poruchách týkající...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat v 1. trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat v 1. trimestru?

Těhotenství je pro ženu období plné změn, ale také velké zodpovědnosti. Stravování je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují zdravý...