Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu, která prospívá našemu zdraví. Kromě toho je řapíkatý celer bohatý na vodu a další cenné mikroživiny. Přinášíme pár dalších důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku.

Řapíkatý celer dodává tělu celou řadu významných látek mezi něž patří voda, vláknina a cenné mikroživiny. Díky těmto prvkům pomáhá v prevenci a léčbě diabetu, podporuje zdraví srdce i hubnutí a chrání zrak.

Brání rozvoji cukrovky
Flavonoidy (apigenin, luteolin a fenolika) v celeru chrání před oxidačním poškozením beta buněk slinivky břišní. Tyto buňky jsou zodpovědné za produkci inzulínu a regulaci hladiny glukózy. Apigenin konkrétně zastavuje progresi diabetu tím, že zabraňuje katarakcím, retinopatii (slepotě) a neuropatii (snížení citlivosti v rukou a nohou). Celer má také vysoký obsah kvercetinu, účinného antioxidantu, který zvyšuje absorpci glukózy v játrech a stimuluje sekreci inzulínu, což pomáhá zabránit rozvoji diabetu.
Podporuje zdraví srdce
Celer je bohatý na draslík snižující krevní tlak, vlákninu snižující cholesterol a kyselinu listovou bránící vzniku zánětů. To všechno chrání srdce před chorobami, které si na světě každoročně vyžádají nejvíce životů.
Chrání zrak
Vitaminy obsažené v celeru jsou silnými antioxidanty, které pomáhají předcházet makulární degeneraci související s věkem, což je běžná příčina ztráty zraku. Spolu s vitaminy E a C poskytuje celer rovněž dva karotenoidy spojené se zrakem: lutein a zeaxanthin. Ty se hromadí v sítnici a chrání ji před poškozením.

Zdravý zrak není jen o mrkvi. Další potraviny pro zdravé oči

Podporuje hubnutí
Řapíkatý celer vyniká nízkým obsahem kilokalorií, ale díky množství vlákniny a vody zasytí. To z něj činí ideální potravinu podporující přirozené hubnutí.

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Snižuje riziko vrozených vad
Řapíkatý celer je dobrým zdrojem kyseliny listové, která je zásadní v raných fázích vývoje plodu. Pro minimalizaci rizika problémů, jako jsou vrozené srdeční vady plodu a předčasný porod, se všem ženám v plodném věku doporučuje užívat doplňky stravy s obsahem právě kyseliny listové. Konzumace zeleniny, jako je třeba i řapíkatý celer, může také přispět k doplnění potřebného množství  pro zdravé těhotenství.

Pozor na alergické reakce a další vedlejší účinky
Konzumace řapíkatého celeru může někdy způsobit alergickou reakci projevující se svěděním v ústech a otoky hrdla, jazyka a rtů, objevují se i potíže s dýcháním a vyrážky na kůži. Pokud je alergická reakce závažná, vyhledejte lékaře a pokud máte podezření, že na vině může být opravdu řapíkatý celer, obraťte se na alergologa.

Kvůli vysokému obsahu vitaminu K nezbytného pro srážení krve by ohledně konzumace řapíkatého celeru měli být opatrní také ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Warfarin – ideální je v tomto případě porada s lékařem. Oxaláty zase mohou přispívat k rozvoji určitých typů ledvinových kamenů. Pokud máte problém s ledvinovými kameny, určitě byste měli být s konzumací opatrní.

K dostání je po celý rok
V obchodech je řapíkatý celer k dostání po celý rok. Vybírat byste měli kusy světlé a zelené, které na první pohled vypadají svěže. Neměly by nést známky vadnutí, hnědých skvrn nebo ochablosti. V uzavřeném plastovém sáčku vydrží řapíkatý celer v lednici až 2 týdny. Před vlastní přípravou je nutné jej důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, pozor si dávejte zejména na to, aby se mezi „žebry“ nezasekly nějaké nečistoty. Spodní konec kořene a horní část stonku odřízněte, nemusíte je ale vyhazovat, dají se využít například k přípravě vývaru.

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Co s řapíkatým celerem v kuchyni
Ačkoliv mnoho lidí celerové listy zahazuje, dokáží skvěle doplnit polévku, pesto, smoothie nebo salát, sendviče i vařená jídla. A podobně můžete nakládat i se samotnými stonky. Ty můžete vařit, dusit či zapékat a podávat jako přílohu k masu nebo součást příloh, rizot, těstovinových jídel či nádivek. Proužky čerstvého řapíkatého celeru můžete namáčet do hummusu, jogurtu, různých dresingů či dipů nebo i do arašídového másla. V této podobě může řapíkatý celer zafungovat i jako zdravá náhrada různých mlsů jako jsou sušenky, chipsy nebo i hranolky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...