Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?
zdroj: Shutterstock

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu, která prospívá našemu zdraví. Kromě toho je řapíkatý celer bohatý na vodu a další cenné mikroživiny. Přinášíme pár dalších důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku.

Řapíkatý celer dodává tělu celou řadu významných látek mezi něž patří voda, vláknina a cenné mikroživiny. Díky těmto prvkům pomáhá v prevenci a léčbě diabetu, podporuje zdraví srdce i hubnutí a chrání zrak.

Brání rozvoji cukrovky
Flavonoidy (apigenin, luteolin a fenolika) v celeru chrání před oxidačním poškozením beta buněk slinivky břišní. Tyto buňky jsou zodpovědné za produkci inzulínu a regulaci hladiny glukózy. Apigenin konkrétně zastavuje progresi diabetu tím, že zabraňuje katarakcím, retinopatii (slepotě) a neuropatii (snížení citlivosti v rukou a nohou). Celer má také vysoký obsah kvercetinu, účinného antioxidantu, který zvyšuje absorpci glukózy v játrech a stimuluje sekreci inzulínu, což pomáhá zabránit rozvoji diabetu.
Podporuje zdraví srdce
Celer je bohatý na draslík snižující krevní tlak, vlákninu snižující cholesterol a kyselinu listovou bránící vzniku zánětů. To všechno chrání srdce před chorobami, které si na světě každoročně vyžádají nejvíce životů.
Chrání zrak
Vitaminy obsažené v celeru jsou silnými antioxidanty, které pomáhají předcházet makulární degeneraci související s věkem, což je běžná příčina ztráty zraku. Spolu s vitaminy E a C poskytuje celer rovněž dva karotenoidy spojené se zrakem: lutein a zeaxanthin. Ty se hromadí v sítnici a chrání ji před poškozením.

Zdravý zrak není jen o mrkvi. Další potraviny pro zdravé oči

Podporuje hubnutí
Řapíkatý celer vyniká nízkým obsahem kilokalorií, ale díky množství vlákniny a vody zasytí. To z něj činí ideální potravinu podporující přirozené hubnutí.

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Snižuje riziko vrozených vad
Řapíkatý celer je dobrým zdrojem kyseliny listové, která je zásadní v raných fázích vývoje plodu. Pro minimalizaci rizika problémů, jako jsou vrozené srdeční vady plodu a předčasný porod, se všem ženám v plodném věku doporučuje užívat doplňky stravy s obsahem právě kyseliny listové. Konzumace zeleniny, jako je třeba i řapíkatý celer, může také přispět k doplnění potřebného množství  pro zdravé těhotenství.

Pozor na alergické reakce a další vedlejší účinky
Konzumace řapíkatého celeru může někdy způsobit alergickou reakci projevující se svěděním v ústech a otoky hrdla, jazyka a rtů, objevují se i potíže s dýcháním a vyrážky na kůži. Pokud je alergická reakce závažná, vyhledejte lékaře a pokud máte podezření, že na vině může být opravdu řapíkatý celer, obraťte se na alergologa.

Kvůli vysokému obsahu vitaminu K nezbytného pro srážení krve by ohledně konzumace řapíkatého celeru měli být opatrní také ti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Warfarin – ideální je v tomto případě porada s lékařem. Oxaláty zase mohou přispívat k rozvoji určitých typů ledvinových kamenů. Pokud máte problém s ledvinovými kameny, určitě byste měli být s konzumací opatrní.

K dostání je po celý rok
V obchodech je řapíkatý celer k dostání po celý rok. Vybírat byste měli kusy světlé a zelené, které na první pohled vypadají svěže. Neměly by nést známky vadnutí, hnědých skvrn nebo ochablosti. V uzavřeném plastovém sáčku vydrží řapíkatý celer v lednici až 2 týdny. Před vlastní přípravou je nutné jej důkladně opláchnout pod tekoucí vodou, pozor si dávejte zejména na to, aby se mezi „žebry“ nezasekly nějaké nečistoty. Spodní konec kořene a horní část stonku odřízněte, nemusíte je ale vyhazovat, dají se využít například k přípravě vývaru.

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Co s řapíkatým celerem v kuchyni
Ačkoliv mnoho lidí celerové listy zahazuje, dokáží skvěle doplnit polévku, pesto, smoothie nebo salát, sendviče i vařená jídla. A podobně můžete nakládat i se samotnými stonky. Ty můžete vařit, dusit či zapékat a podávat jako přílohu k masu nebo součást příloh, rizot, těstovinových jídel či nádivek. Proužky čerstvého řapíkatého celeru můžete namáčet do hummusu, jogurtu, různých dresingů či dipů nebo i do arašídového másla. V této podobě může řapíkatý celer zafungovat i jako zdravá náhrada různých mlsů jako jsou sušenky, chipsy nebo i hranolky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých cukrovinek, co zrovna letí, byste jim letos mohli nabídnout...

Čtěte dál
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Sezona rakytníku vrcholí – posilte imunitu lahodným sirupem nebo marmeládou!

Tato rostlinka patří právem mezi nejlepší bojovníky proti nachlazení a jiným zdravotním neduhům. Keř rakytníku můžete snadno pěstovat...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola – jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunity

Acerola pocházející z tropických oblastí západní Indie, Barbadosu, jižního Mexika a Karibiku. Je nápadně podobná třešni, avšak není...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Vitamin C – král mezi antioxidanty. Jak ho účinně doplňovat?

Jedná se o nejznámější a také vůbec nejužívanější vitamín. Jeho popularita mezi doplňky stravy jednoznačně vede. Ve složení nejrůznějších...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...