Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?
zdroj: Shutterstock

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém muzikálu Noc na Karlštejně. Kdo by nemiloval tento muzikál a kdo by nemiloval hroznové víno – ať již ve formě zdravého sladkého ovoce nebo ve formě lahodného alkoholického nápoje?

Není alkohol jako alkohol
Vinná réva je pěstována a šlechtěna po tisíce let, již od dob dávných civilizací Egypťanů, Féničanů, antických Řeků i Římanů. Má totiž řadu léčivých účinků, které se přenášejí i do alkoholických nápojů, které se z ní zpracovávají. Proto bychom jim neměli jen kvůli alkoholu zcela křivdit, protože mají na zdravé a vyvážené stravě rovněž svůj podíl. Samozřejmě v případě, že jsou konzumovány uměřeně – což pro zdravé ženy znamená maximálně sklenku denně a pro zdravé muže sklenky dvě.

Plody živené sluncem
Hroznové víno je doslova naplněno sluncem: v létě a na podzim čerpají plody vinné révy živiny z půdy a vytvářejí vitaminy, aby posílily svá semena. Není tedy divu, že se jedná o mimořádně zdravé a chutné ovoce, které milují nejen lidé, ale také ptáci, před nimiž musejí vinaři často svou úrodu bránit a chránit. Které cenné biolátky víno nabízí? Je jich celá řada! Ať už je to vláknina nebo všechny vitaminy skupiny B (s výjimkou vitaminu B12) a kyselina listová či vitamin C, mangan a hořčík.

Hodnotné složení pro hodnotné vlastnosti
Všechny hodnotné mikroživiny předávají hroznovému víno své mimořádné vlastnosti. Díky nim pomáhá proti ochablosti střev i zácpě, urychluje průchod moči ledvinami, močovým měchýřem i cestami. Představuje ideální plodinu proti depresi, stresu, úzkosti a nervozitě, napomáhá lepšímu soustředění i koncentraci. Kromě toho všeho podporuje zdravé hubnutí, zdraví kostí, nervů i štítné žlázy, také krvetvorbu a správnou funkci nervů i svalů.

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Plody vinné révy můžete jíst i pít
A aby toho nebylo málo, plody vinné révy nabízí mimořádnou variabilitu v kuchyni. Dají se nejen jíst, ale také pít – víme, že se z nich vyrábí výborné sekty i skvělá vína. Bobulky můžete jíst jen tak, přidávat je do ovocných i zeleninových salátů nebo sýrových mís, dokonce je kompotovat nebo i sušit – v této podobě jsou známé jako rozinky (k jejich výrobě se užívají speciální odrůdy hroznů bez jadérek), které se využívají jak při pečení, tak třeba i jako přísada do müsli.

Čím se řídit při výběru a manipulaci
Hlavní sklizeň hroznového vína u nás probíhá od srpna do konce října. Ideální je samozřejmě nakupovat plody od tuzemských pěstitelů a ideálně v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že slupky neukrývají žádné chemikálie. I tak byste je ale před konzumací vždy měli důkladně omýt teplou i studenou vodou. Pamatujte, že čím jsou hrozny větší, tím budou sladší a šťavnatější. Vybírat byste měli plody se zelenou stopkou (střapinou), která svědčí o čerstvosti a nepřezrálosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou. A rovněž se začínají krátit dny, tělo se potřebuje adaptovat na...

Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...