Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?
zdroj: Shutterstock

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém muzikálu Noc na Karlštejně. Kdo by nemiloval tento muzikál a kdo by nemiloval hroznové víno – ať již ve formě zdravého sladkého ovoce nebo ve formě lahodného alkoholického nápoje?

Není alkohol jako alkohol
Vinná réva je pěstována a šlechtěna po tisíce let, již od dob dávných civilizací Egypťanů, Féničanů, antických Řeků i Římanů. Má totiž řadu léčivých účinků, které se přenášejí i do alkoholických nápojů, které se z ní zpracovávají. Proto bychom jim neměli jen kvůli alkoholu zcela křivdit, protože mají na zdravé a vyvážené stravě rovněž svůj podíl. Samozřejmě v případě, že jsou konzumovány uměřeně – což pro zdravé ženy znamená maximálně sklenku denně a pro zdravé muže sklenky dvě.

Plody živené sluncem
Hroznové víno je doslova naplněno sluncem: v létě a na podzim čerpají plody vinné révy živiny z půdy a vytvářejí vitaminy, aby posílily svá semena. Není tedy divu, že se jedná o mimořádně zdravé a chutné ovoce, které milují nejen lidé, ale také ptáci, před nimiž musejí vinaři často svou úrodu bránit a chránit. Které cenné biolátky víno nabízí? Je jich celá řada! Ať už je to vláknina nebo všechny vitaminy skupiny B (s výjimkou vitaminu B12) a kyselina listová či vitamin C, mangan a hořčík.

Hodnotné složení pro hodnotné vlastnosti
Všechny hodnotné mikroživiny předávají hroznovému víno své mimořádné vlastnosti. Díky nim pomáhá proti ochablosti střev i zácpě, urychluje průchod moči ledvinami, močovým měchýřem i cestami. Představuje ideální plodinu proti depresi, stresu, úzkosti a nervozitě, napomáhá lepšímu soustředění i koncentraci. Kromě toho všeho podporuje zdravé hubnutí, zdraví kostí, nervů i štítné žlázy, také krvetvorbu a správnou funkci nervů i svalů.

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Plody vinné révy můžete jíst i pít
A aby toho nebylo málo, plody vinné révy nabízí mimořádnou variabilitu v kuchyni. Dají se nejen jíst, ale také pít – víme, že se z nich vyrábí výborné sekty i skvělá vína. Bobulky můžete jíst jen tak, přidávat je do ovocných i zeleninových salátů nebo sýrových mís, dokonce je kompotovat nebo i sušit – v této podobě jsou známé jako rozinky (k jejich výrobě se užívají speciální odrůdy hroznů bez jadérek), které se využívají jak při pečení, tak třeba i jako přísada do müsli.

Čím se řídit při výběru a manipulaci
Hlavní sklizeň hroznového vína u nás probíhá od srpna do konce října. Ideální je samozřejmě nakupovat plody od tuzemských pěstitelů a ideálně v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že slupky neukrývají žádné chemikálie. I tak byste je ale před konzumací vždy měli důkladně omýt teplou i studenou vodou. Pamatujte, že čím jsou hrozny větší, tím budou sladší a šťavnatější. Vybírat byste měli plody se zelenou stopkou (střapinou), která svědčí o čerstvosti a nepřezrálosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš tučnými jídly. Vsaďte na lehké a zdravé pokrmy, které budou rychle připravené,...

Čtěte dál
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...