Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?
zdroj: Shutterstock

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém muzikálu Noc na Karlštejně. Kdo by nemiloval tento muzikál a kdo by nemiloval hroznové víno – ať již ve formě zdravého sladkého ovoce nebo ve formě lahodného alkoholického nápoje?

Není alkohol jako alkohol
Vinná réva je pěstována a šlechtěna po tisíce let, již od dob dávných civilizací Egypťanů, Féničanů, antických Řeků i Římanů. Má totiž řadu léčivých účinků, které se přenášejí i do alkoholických nápojů, které se z ní zpracovávají. Proto bychom jim neměli jen kvůli alkoholu zcela křivdit, protože mají na zdravé a vyvážené stravě rovněž svůj podíl. Samozřejmě v případě, že jsou konzumovány uměřeně – což pro zdravé ženy znamená maximálně sklenku denně a pro zdravé muže sklenky dvě.

Plody živené sluncem
Hroznové víno je doslova naplněno sluncem: v létě a na podzim čerpají plody vinné révy živiny z půdy a vytvářejí vitaminy, aby posílily svá semena. Není tedy divu, že se jedná o mimořádně zdravé a chutné ovoce, které milují nejen lidé, ale také ptáci, před nimiž musejí vinaři často svou úrodu bránit a chránit. Které cenné biolátky víno nabízí? Je jich celá řada! Ať už je to vláknina nebo všechny vitaminy skupiny B (s výjimkou vitaminu B12) a kyselina listová či vitamin C, mangan a hořčík.

Hodnotné složení pro hodnotné vlastnosti
Všechny hodnotné mikroživiny předávají hroznovému víno své mimořádné vlastnosti. Díky nim pomáhá proti ochablosti střev i zácpě, urychluje průchod moči ledvinami, močovým měchýřem i cestami. Představuje ideální plodinu proti depresi, stresu, úzkosti a nervozitě, napomáhá lepšímu soustředění i koncentraci. Kromě toho všeho podporuje zdravé hubnutí, zdraví kostí, nervů i štítné žlázy, také krvetvorbu a správnou funkci nervů i svalů.

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Plody vinné révy můžete jíst i pít
A aby toho nebylo málo, plody vinné révy nabízí mimořádnou variabilitu v kuchyni. Dají se nejen jíst, ale také pít – víme, že se z nich vyrábí výborné sekty i skvělá vína. Bobulky můžete jíst jen tak, přidávat je do ovocných i zeleninových salátů nebo sýrových mís, dokonce je kompotovat nebo i sušit – v této podobě jsou známé jako rozinky (k jejich výrobě se užívají speciální odrůdy hroznů bez jadérek), které se využívají jak při pečení, tak třeba i jako přísada do müsli.

Čím se řídit při výběru a manipulaci
Hlavní sklizeň hroznového vína u nás probíhá od srpna do konce října. Ideální je samozřejmě nakupovat plody od tuzemských pěstitelů a ideálně v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že slupky neukrývají žádné chemikálie. I tak byste je ale před konzumací vždy měli důkladně omýt teplou i studenou vodou. Pamatujte, že čím jsou hrozny větší, tím budou sladší a šťavnatější. Vybírat byste měli plody se zelenou stopkou (střapinou), která svědčí o čerstvosti a nepřezrálosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví či postavu, i když se to na první pohled nemusí tak jevit. Přestože se...

Čtěte dál
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...