Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?
zdroj: Shutterstock

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém muzikálu Noc na Karlštejně. Kdo by nemiloval tento muzikál a kdo by nemiloval hroznové víno – ať již ve formě zdravého sladkého ovoce nebo ve formě lahodného alkoholického nápoje?

Není alkohol jako alkohol
Vinná réva je pěstována a šlechtěna po tisíce let, již od dob dávných civilizací Egypťanů, Féničanů, antických Řeků i Římanů. Má totiž řadu léčivých účinků, které se přenášejí i do alkoholických nápojů, které se z ní zpracovávají. Proto bychom jim neměli jen kvůli alkoholu zcela křivdit, protože mají na zdravé a vyvážené stravě rovněž svůj podíl. Samozřejmě v případě, že jsou konzumovány uměřeně – což pro zdravé ženy znamená maximálně sklenku denně a pro zdravé muže sklenky dvě.

Plody živené sluncem
Hroznové víno je doslova naplněno sluncem: v létě a na podzim čerpají plody vinné révy živiny z půdy a vytvářejí vitaminy, aby posílily svá semena. Není tedy divu, že se jedná o mimořádně zdravé a chutné ovoce, které milují nejen lidé, ale také ptáci, před nimiž musejí vinaři často svou úrodu bránit a chránit. Které cenné biolátky víno nabízí? Je jich celá řada! Ať už je to vláknina nebo všechny vitaminy skupiny B (s výjimkou vitaminu B12) a kyselina listová či vitamin C, mangan a hořčík.

Hodnotné složení pro hodnotné vlastnosti
Všechny hodnotné mikroživiny předávají hroznovému víno své mimořádné vlastnosti. Díky nim pomáhá proti ochablosti střev i zácpě, urychluje průchod moči ledvinami, močovým měchýřem i cestami. Představuje ideální plodinu proti depresi, stresu, úzkosti a nervozitě, napomáhá lepšímu soustředění i koncentraci. Kromě toho všeho podporuje zdravé hubnutí, zdraví kostí, nervů i štítné žlázy, také krvetvorbu a správnou funkci nervů i svalů.

Připomeňme si říjnové tradice a zapomeňme na chvíli na starosti všedních dní

Plody vinné révy můžete jíst i pít
A aby toho nebylo málo, plody vinné révy nabízí mimořádnou variabilitu v kuchyni. Dají se nejen jíst, ale také pít – víme, že se z nich vyrábí výborné sekty i skvělá vína. Bobulky můžete jíst jen tak, přidávat je do ovocných i zeleninových salátů nebo sýrových mís, dokonce je kompotovat nebo i sušit – v této podobě jsou známé jako rozinky (k jejich výrobě se užívají speciální odrůdy hroznů bez jadérek), které se využívají jak při pečení, tak třeba i jako přísada do müsli.

Čím se řídit při výběru a manipulaci
Hlavní sklizeň hroznového vína u nás probíhá od srpna do konce října. Ideální je samozřejmě nakupovat plody od tuzemských pěstitelů a ideálně v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že slupky neukrývají žádné chemikálie. I tak byste je ale před konzumací vždy měli důkladně omýt teplou i studenou vodou. Pamatujte, že čím jsou hrozny větší, tím budou sladší a šťavnatější. Vybírat byste měli plody se zelenou stopkou (střapinou), která svědčí o čerstvosti a nepřezrálosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika lety i do restaurací, podnik, který je v létě nenabízí, ten jako by...

Čtěte dál
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví...
Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Zázvor, med a citron. Čím je tato kombinace bezkonkurenční?

Trojkombinace, která je spojená především s nachlazením a posílením imunity v sychravém podzimním a zimním počasí. Vybírat můžeme z...
Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Metoda Wima Hofa: ovládnutí těla a překonání vlastních limitů

Wim Hof známý také jako „Ledový muž“ se proslavil svými výkony, které se nám, běžným smrtelníkům, mohou zdát jako ze světa sci-fi....
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Základní podpora imunity na podzim a v zimě

Podzim a zima nás často přivádějí do kontaktu s chladným počasím a více času trávíme v uzavřených prostorech, což zvyšuje riziko nemocí....
Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost a babí léto aneb loučíme se s létem a vítáme nové období

Podzimní rovnodennost je prvním podzimním dnem, který letos nastane 23. 9. v 8 hodin a 50 minut ráno. Slunce vstoupí v ten okamžik...