Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál
zdroj: Shutterstock

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které využijí nejen vegani, protože jde zejména o látky, kterých máme obecně nedostatek. Stále zůstávají v pozadí a to je škoda. Proč byste jim měli dát šanci?

I když se do hledáčku široké veřejnosti dostaly až v posledních letech, používají se mořské řasy po celém světě již po stovky let, a to zejména v Japonsku, Koreji a Číně, kde tvoří jednu z nejvýznamnějších součástí jídelníčku. Tato specifická mořská zelenina má ale dlouhou historii také ve starověké medicíně, folklóru, zemědělství a v pěstování potravin v Evropě, zejména v Irsku.

Rozmanitost druhů i chutí
Předpokládá se, že existuje asi deset tisíc druhů mořských řas, což vypovídá o jejich nesmírné rozmanitosti patrné jak v chuti, tak i ve výživové hodnotě. Mezi nejoblíbenější řasy patří nori, které jsou hojně využívány při přípravě sushi. Mezi další běžné odrůdy patří dulse, arame, kombu, wakame a spirulina.

Nutriční výhody
Tato „mořská zelenina“ je plná živin. Všechny typy řas, dodávané v mnoha barvách a strukturách, tvarech i velikostech, obsahují bohatou zásobu minerálů, zejména vápníku, mědi, jódu a železa. Jsou rovněž bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitaminy, konkrétně na vitamin K a kyselinu listovou. Velkou výhodou je nízké množství energie a tuků. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, kterých máme obecně v jídelníčku velký nedostatek. Mořské řasy jsou nejlepším veganským zdrojem omega-3 mastných kyselin

Pomoc v boji s nemocemi
Díky působivému nutričnímu profilu mořské řasy prospívají zdraví a předpokládá se, že pomáhají tělu bojovat s různými nemocemi. Zřejmě není náhoda, že Japonci, kteří jsou proslulí dlouhověkostí, mají jeden významný a výjimečný stravovací návyk, jímž není nic jiného než pravidelná konzumace mořských řas. Ty obsahují polysacharidy známé jako fukoidany, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné za tyto působivé zdravotní benefity. Tedy že prospívají nejen délce života, ale také podporují imunitu a brání rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Jaké jsou zdravotní benefity vitaminu K a proč byste jej měli užívat?

Pátrání po umami
Podle kuchařů a gurmánů je tajemná pátá chuť umami další klíčovou složkou mořských řas – obsahují vysoké množství aminokyseliny glutamátu, která je nezbytná pro normální funkci mozku. Dashi, tradiční japonský vývar, označovaný za „matku“ umami, má jako hlavní přísadu právě mořské řasy. Právě vysoký obsah glutamátu v některých mořských řasách poskytuje ono aroma páté chuti umami.

Pozor na „předávkování“
Vysoká koncentrace určitých živin může být pro některé citlivé nebo nemocné jedince problematická. Například nadměrná konzumace vitaminu K může nepříznivě interagovat s léky na ředění krve. Některé druhy mořských řas také vynikají vysokým obsahem draslíku, což může způsobit potíže těm, kteří mají problémy s ledvinami. Mořské řasy jsou také bohaté na jód, jehož dostatek je důležitý pro zdraví štítné žlázy, ale jehož nadbytek současně může i narušovat a způsobit hypotyreózu (zvýšená funkce štítné žlázy). Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, máte podobný zdravotní stav nebo jakékoliv jiné obavy, konzultujte užívání mořských řas se svým praktickým lékařem.

Jak s mořskými řasami nakládat v kuchyni
Mořské řasy se nejvíce hodí pro přípravu asijských jídel, můžete si s nimi ale třeba také posypat salát (prodávají se i jako vločky nebo jako sušené ochucené řasy) a zajímavě chutnají i v kombinaci s lahůdkovým droždím. Jinak je můžete přidávat do miso polévky s nakrájenou jarní cibulkou. Do polévek se často používá hnědá řasa kombu, oblíbená pro silnou a na minerály bohatou chuť. Další druh řasy, arame, chutná mírně nasládle a má pevnou strukturu, což z ní činí lákavý doplněk mnoha pokrmů, včetně pečiva. Řasy se často používají také jako náhražka soli nebo nudlí – jsou dobrou bezlepkovou alternativou, mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vápníku. Dulse je mořská řasa s měkčí strukturou, která se dobře žvýká. Obvykle se konzumuje v sušené formě jako svačina nebo zdravá alternativa ke smaženým lupínkům. Většina konzumovatelných druhů řas je k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami, ale také v supermarketech nebo v obchodech s asijskými ingrediencemi.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Výhody a nevýhody nákupu potravin přes internet. Co vás přesvědčí nebo odradí?

Ačkoliv stále máme tendence toužit po návratu k normálu, doba koronavirová se nám začíná dostávat pod kůži a my se chtě nechtě musíme adaptovat. A protože v rámci zachování hesla „veselá mysl půl zdraví“...

Čtěte dál
Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo...
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýně vládne především podzimnímu období, a kromě toho, že je hlavní součástí halloweenské výzdoby, využívá se její dužina zejména k...
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...