Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál
zdroj: Shutterstock

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které využijí nejen vegani, protože jde zejména o látky, kterých máme obecně nedostatek. Stále zůstávají v pozadí a to je škoda. Proč byste jim měli dát šanci?

I když se do hledáčku široké veřejnosti dostaly až v posledních letech, používají se mořské řasy po celém světě již po stovky let, a to zejména v Japonsku, Koreji a Číně, kde tvoří jednu z nejvýznamnějších součástí jídelníčku. Tato specifická mořská zelenina má ale dlouhou historii také ve starověké medicíně, folklóru, zemědělství a v pěstování potravin v Evropě, zejména v Irsku.

Rozmanitost druhů i chutí
Předpokládá se, že existuje asi deset tisíc druhů mořských řas, což vypovídá o jejich nesmírné rozmanitosti patrné jak v chuti, tak i ve výživové hodnotě. Mezi nejoblíbenější řasy patří nori, které jsou hojně využívány při přípravě sushi. Mezi další běžné odrůdy patří dulse, arame, kombu, wakame a spirulina.

Nutriční výhody
Tato „mořská zelenina“ je plná živin. Všechny typy řas, dodávané v mnoha barvách a strukturách, tvarech i velikostech, obsahují bohatou zásobu minerálů, zejména vápníku, mědi, jódu a železa. Jsou rovněž bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitaminy, konkrétně na vitamin K a kyselinu listovou. Velkou výhodou je nízké množství energie a tuků. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, kterých máme obecně v jídelníčku velký nedostatek. Mořské řasy jsou nejlepším veganským zdrojem omega-3 mastných kyselin

Pomoc v boji s nemocemi
Díky působivému nutričnímu profilu mořské řasy prospívají zdraví a předpokládá se, že pomáhají tělu bojovat s různými nemocemi. Zřejmě není náhoda, že Japonci, kteří jsou proslulí dlouhověkostí, mají jeden významný a výjimečný stravovací návyk, jímž není nic jiného než pravidelná konzumace mořských řas. Ty obsahují polysacharidy známé jako fukoidany, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné za tyto působivé zdravotní benefity. Tedy že prospívají nejen délce života, ale také podporují imunitu a brání rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Jaké jsou zdravotní benefity vitaminu K a proč byste jej měli užívat?

Pátrání po umami
Podle kuchařů a gurmánů je tajemná pátá chuť umami další klíčovou složkou mořských řas – obsahují vysoké množství aminokyseliny glutamátu, která je nezbytná pro normální funkci mozku. Dashi, tradiční japonský vývar, označovaný za „matku“ umami, má jako hlavní přísadu právě mořské řasy. Právě vysoký obsah glutamátu v některých mořských řasách poskytuje ono aroma páté chuti umami.

Pozor na „předávkování“
Vysoká koncentrace určitých živin může být pro některé citlivé nebo nemocné jedince problematická. Například nadměrná konzumace vitaminu K může nepříznivě interagovat s léky na ředění krve. Některé druhy mořských řas také vynikají vysokým obsahem draslíku, což může způsobit potíže těm, kteří mají problémy s ledvinami. Mořské řasy jsou také bohaté na jód, jehož dostatek je důležitý pro zdraví štítné žlázy, ale jehož nadbytek současně může i narušovat a způsobit hypotyreózu (zvýšená funkce štítné žlázy). Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, máte podobný zdravotní stav nebo jakékoliv jiné obavy, konzultujte užívání mořských řas se svým praktickým lékařem.

Jak s mořskými řasami nakládat v kuchyni
Mořské řasy se nejvíce hodí pro přípravu asijských jídel, můžete si s nimi ale třeba také posypat salát (prodávají se i jako vločky nebo jako sušené ochucené řasy) a zajímavě chutnají i v kombinaci s lahůdkovým droždím. Jinak je můžete přidávat do miso polévky s nakrájenou jarní cibulkou. Do polévek se často používá hnědá řasa kombu, oblíbená pro silnou a na minerály bohatou chuť. Další druh řasy, arame, chutná mírně nasládle a má pevnou strukturu, což z ní činí lákavý doplněk mnoha pokrmů, včetně pečiva. Řasy se často používají také jako náhražka soli nebo nudlí – jsou dobrou bezlepkovou alternativou, mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vápníku. Dulse je mořská řasa s měkčí strukturou, která se dobře žvýká. Obvykle se konzumuje v sušené formě jako svačina nebo zdravá alternativa ke smaženým lupínkům. Většina konzumovatelných druhů řas je k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami, ale také v supermarketech nebo v obchodech s asijskými ingrediencemi.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Prodělali jste chřipku nebo nachlazení? Tipy, jak se dostat co nejdříve zpět do kondice

Po boji s chřipkou nebo nachlazením následuje důležité období rekonvalescence, na které se často zapomíná, ale je stejně podstatné,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Jaké doplňky stravy vybrat, když plánujete těhotenství, máte doma puberťáky, nebo vám táhne na šedesát

Jaké doplňky stravy vybrat, když plánujete těhotenství, máte doma puberťáky, nebo vám táhne na šedesát

Potřeba doplňování dostatečného množství vitamínů a minerálů se v současnosti týká většiny lidí. Nejde pouze o profesionální sportovce,...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....