Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál
zdroj: Shutterstock

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které využijí nejen vegani, protože jde zejména o látky, kterých máme obecně nedostatek. Stále zůstávají v pozadí a to je škoda. Proč byste jim měli dát šanci?

I když se do hledáčku široké veřejnosti dostaly až v posledních letech, používají se mořské řasy po celém světě již po stovky let, a to zejména v Japonsku, Koreji a Číně, kde tvoří jednu z nejvýznamnějších součástí jídelníčku. Tato specifická mořská zelenina má ale dlouhou historii také ve starověké medicíně, folklóru, zemědělství a v pěstování potravin v Evropě, zejména v Irsku.

Rozmanitost druhů i chutí
Předpokládá se, že existuje asi deset tisíc druhů mořských řas, což vypovídá o jejich nesmírné rozmanitosti patrné jak v chuti, tak i ve výživové hodnotě. Mezi nejoblíbenější řasy patří nori, které jsou hojně využívány při přípravě sushi. Mezi další běžné odrůdy patří dulse, arame, kombu, wakame a spirulina.

Nutriční výhody
Tato „mořská zelenina“ je plná živin. Všechny typy řas, dodávané v mnoha barvách a strukturách, tvarech i velikostech, obsahují bohatou zásobu minerálů, zejména vápníku, mědi, jódu a železa. Jsou rovněž bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitaminy, konkrétně na vitamin K a kyselinu listovou. Velkou výhodou je nízké množství energie a tuků. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, kterých máme obecně v jídelníčku velký nedostatek. Mořské řasy jsou nejlepším veganským zdrojem omega-3 mastných kyselin

Pomoc v boji s nemocemi
Díky působivému nutričnímu profilu mořské řasy prospívají zdraví a předpokládá se, že pomáhají tělu bojovat s různými nemocemi. Zřejmě není náhoda, že Japonci, kteří jsou proslulí dlouhověkostí, mají jeden významný a výjimečný stravovací návyk, jímž není nic jiného než pravidelná konzumace mořských řas. Ty obsahují polysacharidy známé jako fukoidany, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné za tyto působivé zdravotní benefity. Tedy že prospívají nejen délce života, ale také podporují imunitu a brání rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Jaké jsou zdravotní benefity vitaminu K a proč byste jej měli užívat?

Pátrání po umami
Podle kuchařů a gurmánů je tajemná pátá chuť umami další klíčovou složkou mořských řas – obsahují vysoké množství aminokyseliny glutamátu, která je nezbytná pro normální funkci mozku. Dashi, tradiční japonský vývar, označovaný za „matku“ umami, má jako hlavní přísadu právě mořské řasy. Právě vysoký obsah glutamátu v některých mořských řasách poskytuje ono aroma páté chuti umami.

Pozor na „předávkování“
Vysoká koncentrace určitých živin může být pro některé citlivé nebo nemocné jedince problematická. Například nadměrná konzumace vitaminu K může nepříznivě interagovat s léky na ředění krve. Některé druhy mořských řas také vynikají vysokým obsahem draslíku, což může způsobit potíže těm, kteří mají problémy s ledvinami. Mořské řasy jsou také bohaté na jód, jehož dostatek je důležitý pro zdraví štítné žlázy, ale jehož nadbytek současně může i narušovat a způsobit hypotyreózu (zvýšená funkce štítné žlázy). Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, máte podobný zdravotní stav nebo jakékoliv jiné obavy, konzultujte užívání mořských řas se svým praktickým lékařem.

Jak s mořskými řasami nakládat v kuchyni
Mořské řasy se nejvíce hodí pro přípravu asijských jídel, můžete si s nimi ale třeba také posypat salát (prodávají se i jako vločky nebo jako sušené ochucené řasy) a zajímavě chutnají i v kombinaci s lahůdkovým droždím. Jinak je můžete přidávat do miso polévky s nakrájenou jarní cibulkou. Do polévek se často používá hnědá řasa kombu, oblíbená pro silnou a na minerály bohatou chuť. Další druh řasy, arame, chutná mírně nasládle a má pevnou strukturu, což z ní činí lákavý doplněk mnoha pokrmů, včetně pečiva. Řasy se často používají také jako náhražka soli nebo nudlí – jsou dobrou bezlepkovou alternativou, mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vápníku. Dulse je mořská řasa s měkčí strukturou, která se dobře žvýká. Obvykle se konzumuje v sušené formě jako svačina nebo zdravá alternativa ke smaženým lupínkům. Většina konzumovatelných druhů řas je k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami, ale také v supermarketech nebo v obchodech s asijskými ingrediencemi.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z nich roztomilá zvířátka sloužící následně jako dekorace. Existují ale...

Čtěte dál
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...
Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života

Péče o zdraví očí: základní doporučení do běžného života

Potřebujeme je každý den – abychom vstali z postele, došli si na toaletu, přichystali se a vyrazili do práce; abychom trefili tam,...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby – na jaké houby se zaměřit v létě a pro koho nejsou vhodné?

Houby mnozí na talíři vůbec nesnesou, buď jim nechutnají, nebo k nim nemají důvěru. Jiní je naopak milují a dovedou z nich připravit...
Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Doplňky stravy volte chytře. Kdy po nich sáhnout a co si pohlídat?

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou...
Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Patří k nejzdravějším druhům ovoce a hrají všemi barvami. Jejich sezóna právě vrcholí!

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí...