Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál
zdroj: Shutterstock

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které využijí nejen vegani, protože jde zejména o látky, kterých máme obecně nedostatek. Stále zůstávají v pozadí a to je škoda. Proč byste jim měli dát šanci?

I když se do hledáčku široké veřejnosti dostaly až v posledních letech, používají se mořské řasy po celém světě již po stovky let, a to zejména v Japonsku, Koreji a Číně, kde tvoří jednu z nejvýznamnějších součástí jídelníčku. Tato specifická mořská zelenina má ale dlouhou historii také ve starověké medicíně, folklóru, zemědělství a v pěstování potravin v Evropě, zejména v Irsku.

Rozmanitost druhů i chutí
Předpokládá se, že existuje asi deset tisíc druhů mořských řas, což vypovídá o jejich nesmírné rozmanitosti patrné jak v chuti, tak i ve výživové hodnotě. Mezi nejoblíbenější řasy patří nori, které jsou hojně využívány při přípravě sushi. Mezi další běžné odrůdy patří dulse, arame, kombu, wakame a spirulina.

Nutriční výhody
Tato „mořská zelenina“ je plná živin. Všechny typy řas, dodávané v mnoha barvách a strukturách, tvarech i velikostech, obsahují bohatou zásobu minerálů, zejména vápníku, mědi, jódu a železa. Jsou rovněž bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitaminy, konkrétně na vitamin K a kyselinu listovou. Velkou výhodou je nízké množství energie a tuků. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, kterých máme obecně v jídelníčku velký nedostatek. Mořské řasy jsou nejlepším veganským zdrojem omega-3 mastných kyselin

Pomoc v boji s nemocemi
Díky působivému nutričnímu profilu mořské řasy prospívají zdraví a předpokládá se, že pomáhají tělu bojovat s různými nemocemi. Zřejmě není náhoda, že Japonci, kteří jsou proslulí dlouhověkostí, mají jeden významný a výjimečný stravovací návyk, jímž není nic jiného než pravidelná konzumace mořských řas. Ty obsahují polysacharidy známé jako fukoidany, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné za tyto působivé zdravotní benefity. Tedy že prospívají nejen délce života, ale také podporují imunitu a brání rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Jaké jsou zdravotní benefity vitaminu K a proč byste jej měli užívat?

Pátrání po umami
Podle kuchařů a gurmánů je tajemná pátá chuť umami další klíčovou složkou mořských řas – obsahují vysoké množství aminokyseliny glutamátu, která je nezbytná pro normální funkci mozku. Dashi, tradiční japonský vývar, označovaný za „matku“ umami, má jako hlavní přísadu právě mořské řasy. Právě vysoký obsah glutamátu v některých mořských řasách poskytuje ono aroma páté chuti umami.

Pozor na „předávkování“
Vysoká koncentrace určitých živin může být pro některé citlivé nebo nemocné jedince problematická. Například nadměrná konzumace vitaminu K může nepříznivě interagovat s léky na ředění krve. Některé druhy mořských řas také vynikají vysokým obsahem draslíku, což může způsobit potíže těm, kteří mají problémy s ledvinami. Mořské řasy jsou také bohaté na jód, jehož dostatek je důležitý pro zdraví štítné žlázy, ale jehož nadbytek současně může i narušovat a způsobit hypotyreózu (zvýšená funkce štítné žlázy). Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, máte podobný zdravotní stav nebo jakékoliv jiné obavy, konzultujte užívání mořských řas se svým praktickým lékařem.

Jak s mořskými řasami nakládat v kuchyni
Mořské řasy se nejvíce hodí pro přípravu asijských jídel, můžete si s nimi ale třeba také posypat salát (prodávají se i jako vločky nebo jako sušené ochucené řasy) a zajímavě chutnají i v kombinaci s lahůdkovým droždím. Jinak je můžete přidávat do miso polévky s nakrájenou jarní cibulkou. Do polévek se často používá hnědá řasa kombu, oblíbená pro silnou a na minerály bohatou chuť. Další druh řasy, arame, chutná mírně nasládle a má pevnou strukturu, což z ní činí lákavý doplněk mnoha pokrmů, včetně pečiva. Řasy se často používají také jako náhražka soli nebo nudlí – jsou dobrou bezlepkovou alternativou, mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vápníku. Dulse je mořská řasa s měkčí strukturou, která se dobře žvýká. Obvykle se konzumuje v sušené formě jako svačina nebo zdravá alternativa ke smaženým lupínkům. Většina konzumovatelných druhů řas je k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami, ale také v supermarketech nebo v obchodech s asijskými ingrediencemi.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální...

Čtěte dál
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Krilový olej: skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a antioxidantů

Krilový olej: skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin a antioxidantů

Krilový olej rychle nabývá na popularitě jako alternativa rybího tuku. Vyrábí se z antarktického korýše, krunýřovky krillové, kterou...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...