Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které využijí nejen vegani, protože jde zejména o látky, kterých máme obecně nedostatek. Stále zůstávají v pozadí a to je škoda. Proč byste jim měli dát šanci?
I když se do hledáčku široké veřejnosti dostaly až v posledních letech, používají se mořské řasy po celém světě již po stovky let, a to zejména v Japonsku, Koreji a Číně, kde tvoří jednu z nejvýznamnějších součástí jídelníčku. Tato specifická mořská zelenina má ale dlouhou historii také ve starověké medicíně, folklóru, zemědělství a v pěstování potravin v Evropě, zejména v Irsku.
Rozmanitost druhů i chutí
Předpokládá se, že existuje asi deset tisíc druhů mořských řas, což vypovídá o jejich nesmírné rozmanitosti patrné jak v chuti, tak i ve výživové hodnotě. Mezi nejoblíbenější řasy patří nori, které jsou hojně využívány při přípravě sushi. Mezi další běžné odrůdy patří dulse, arame, kombu, wakame a spirulina.
Nutriční výhody
Tato „mořská zelenina“ je plná živin. Všechny typy řas, dodávané v mnoha barvách a strukturách, tvarech i velikostech, obsahují bohatou zásobu minerálů, zejména vápníku, mědi, jódu a železa. Jsou rovněž bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitaminy, konkrétně na vitamin K a kyselinu listovou. Velkou výhodou je nízké množství energie a tuků. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, kterých máme obecně v jídelníčku velký nedostatek. Mořské řasy jsou nejlepším veganským zdrojem omega-3 mastných kyselin
Pomoc v boji s nemocemi
Díky působivému nutričnímu profilu mořské řasy prospívají zdraví a předpokládá se, že pomáhají tělu bojovat s různými nemocemi. Zřejmě není náhoda, že Japonci, kteří jsou proslulí dlouhověkostí, mají jeden významný a výjimečný stravovací návyk, jímž není nic jiného než pravidelná konzumace mořských řas. Ty obsahují polysacharidy známé jako fukoidany, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné za tyto působivé zdravotní benefity. Tedy že prospívají nejen délce života, ale také podporují imunitu a brání rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.
Jaké jsou zdravotní benefity vitaminu K a proč byste jej měli užívat?
Pátrání po umami
Podle kuchařů a gurmánů je tajemná pátá chuť umami další klíčovou složkou mořských řas – obsahují vysoké množství aminokyseliny glutamátu, která je nezbytná pro normální funkci mozku. Dashi, tradiční japonský vývar, označovaný za „matku“ umami, má jako hlavní přísadu právě mořské řasy. Právě vysoký obsah glutamátu v některých mořských řasách poskytuje ono aroma páté chuti umami.
Pozor na „předávkování“
Vysoká koncentrace určitých živin může být pro některé citlivé nebo nemocné jedince problematická. Například nadměrná konzumace vitaminu K může nepříznivě interagovat s léky na ředění krve. Některé druhy mořských řas také vynikají vysokým obsahem draslíku, což může způsobit potíže těm, kteří mají problémy s ledvinami. Mořské řasy jsou také bohaté na jód, jehož dostatek je důležitý pro zdraví štítné žlázy, ale jehož nadbytek současně může i narušovat a způsobit hypotyreózu (zvýšená funkce štítné žlázy). Pokud užíváte některé z výše uvedených léků, máte podobný zdravotní stav nebo jakékoliv jiné obavy, konzultujte užívání mořských řas se svým praktickým lékařem.
Jak s mořskými řasami nakládat v kuchyni
Mořské řasy se nejvíce hodí pro přípravu asijských jídel, můžete si s nimi ale třeba také posypat salát (prodávají se i jako vločky nebo jako sušené ochucené řasy) a zajímavě chutnají i v kombinaci s lahůdkovým droždím. Jinak je můžete přidávat do miso polévky s nakrájenou jarní cibulkou. Do polévek se často používá hnědá řasa kombu, oblíbená pro silnou a na minerály bohatou chuť. Další druh řasy, arame, chutná mírně nasládle a má pevnou strukturu, což z ní činí lákavý doplněk mnoha pokrmů, včetně pečiva. Řasy se často používají také jako náhražka soli nebo nudlí – jsou dobrou bezlepkovou alternativou, mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vápníku. Dulse je mořská řasa s měkčí strukturou, která se dobře žvýká. Obvykle se konzumuje v sušené formě jako svačina nebo zdravá alternativa ke smaženým lupínkům. Většina konzumovatelných druhů řas je k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami, ale také v supermarketech nebo v obchodech s asijskými ingrediencemi.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál